Wat is reflexspray en waar is het goed voor?

Wat is reflexspray en waar is het goed voor?

Laatst bijgewerkt: 3 september 2018

Reflexspray komt oorspronkelijk uit Spanje en is een uitkomst bij spier – en gewrichtspijn. Dit handige middel komt oorspronkelijk uit Spanje, maar vindt steeds meer zijn weg naar Nederland en België. Deze spray verwarmt de spieren en gewrichten, waardoor ze ontspannen en de pijn minder wordt. Handig bij die gemene nek – of rugpijn en die sportblessure! In dit artikel beschrijven we hoe reflexspray werkt en waarvoor je het kan gebruiken.


Wat doet reflexspray precies?

Reflex spray gebruik je plaatselijk op de huid, bij een pijnlijke plek. Hij verwarmt je spieren en gewrichten. Door het verwarmen ontspannen ze en daardoor vermindert de pijn. Je kan de werking van de reflex spray vergelijken met een warme lamp en een warm bad. Een voordeel van de reflex spray in vergelijking met een warme lamp of een warm bad, is dat je hem overal mee naartoe kan nemen en het aanbrengen ervan weinig tijd kost. Je kan dit makkelijk meerdere malen per dag doen om pijn te verlichten.


Hoe gebruik je de reflex spray?

De reflex spray breng je aan op de pijnlijke plek (spieren, kneuzing of verstuiking) , terwijl je hem op ongeveer 20 cm afstand houdt. Afhankelijk van de intensiteit van de pijn, kan je hem meer dan een keer per dag gebruiken. Aanbevolen wordt om de spray maximaal drie keer per dag te gebruiken, eventueel voor en na de inspanning.
Je hoeft het product niet in te masseren nadat je het hebt aangebracht, dit wordt zelfs afgeraden.


Voor welke klachten kan je de reflex spray goed gebruiken?

De spray is een handige oplossing bij blessures zoals verzwikking, verstuiking, kneuzing, gewrichtsontsteking en reuma die opspeelt. Reflex spray kan ook gebruikt worden bij lumbago (pijn in de onderrug) en ischias (geïrriteerde beenzenuw).
Let erop dat langdurige klachten, zoals reuma en lumbago, uiteindelijk vragen om een duurzamere aanpak. De reflex spray kan je helpen met de pijn, maar niet met het probleem dat de pijn veroorzaakt.


Reflex spray voor lage rugpijn

Rugpijn (met name in de onderrug) is bij veel mensen een teken van spanning. Lage rugpijn kan er ook op duiden dat je wat te weinig beweegt. In dat geval wil regelmatig sporten nog weleens helpen.
Lage rugpijn als gevolg van spanning kan erg vervelend zijn. Het steekt op ongelegen momenten de kop op en je komt er niet zomaar vanaf. In dat geval kan de reflex spray je goed helpen, want deze laat je rugspieren weer ontspannen. En de spanning is in dit geval wat de pijn veroorzaakt. Natuurlijk is het in elk geval nuttig om bij dit soort rugpijn de oorzaak van de spanning eens aan te pakken.


Reflex spray voor ischias

Vanuit je ruggenwervel, net boven je heup, ontspringt de grote beenzenuw. Deze lange zenuw loopt helemaal door tot aan je tenen. Bij ischias staat er druk op deze beenzenuw, waardoor je een vervelende, doffe pijn voelt. Deze pijn verergert zodra je je rug beweegt. Je kan dan een scherpe, stekende pijn voelen.
Het is een aandoening waar artsen (nog) geen blijvende oplossing voor hebben. Vaak raden je aan om uit te rusten op een goed bed en pijnstillers te nemen. Als je er hardnekkig last van hebt, kan een bezoek aan de chiropractor of fysiotherapeut nog weleens helpen.
Om de pijn tijdelijk (of enkele dagen) te verlichten kan je ook uitstekend de reflex spray gebruiken. Deze verlicht de pijn in elk geval, zodat je beter kan uitrusten of je dagelijkse bezigheden goed oppakken.
Ischias kan ontstaan door een verkeerde rugbelasting, dus het is belangrijk om je dagelijkse bewegingen in elk geval onder de loep te nemen.


Reflex spray voor sporters

Als je een fanatieke sporter bent, zijn vervelende blessures soms niet te voorkomen. Met een reflexspray kan je de symptomen snel bestrijden. Het is een praktisch middel om in je tas te hebben, of thuis te hebben klaarstaan. Vooral voor mensen die aan atletiek doen, voetbal, skiën, tennis, vechtsporten en fitness is de reflex spray handig. Kortom, voor elke sport waarbij de kans op vallen, kneuzen of verstuiken relatief groot is.
Natuurlijk geldt hier ook dat (teveel) overbelasting nooit goed is. Ook niet wanneer je een ervaren sporter bent!


Mogen kinderen ook gebruik maken van de reflex spray?

Kinderen zijn speels en lopen daarom wat makkelijker een kneuzing of verstuiking op. De reflex spray mag niet gebruikt worden bij jonge kinderen onder de 10 jaar. Met name baby’s en peuters zijn te gevoelig voor stoffen zoals kamfer en menthol die in de spray zitten. Bij hen kan je beter een ander, milder product gebruiken dat geschikt is voor de leeftijd.


Wat is het voordeel van een reflex spray tegenover pijnstillers?

De reflex spray werkt plaatselijk en verwarmt. Daarvan merk je sneller het resultaat dan bij pijnstillers. Een nadeel van sommige pijnstillers is bovendien dat ze niet zo gezond zijn, zoals bijvoorbeeld ibuprofen, dat irriterend is voor de maag. De reflex spray heeft dit nadeel niet.


Mogelijke bijwerkingen

Hoewel het niet veel voorkomt, kan je bijwerkingen ervaren bij het gebruik van de reflex spray. Dit zullen dan eventueel bijwerkingen zijn zoals huiduitslag. In dat geval raden we je aan om in overleg met de fysiotherapeut of huisarts te kijken welk ander (genees) middel het beste werkt.

Het wordt afgeraden om de reflex spray te gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding gebruikt.
Gebruik de reflex spray niet bij irritatie of verwondingen van je huid en bewaar hem buiten het bereik van kinderen (er zitten stoffen in die jonge kinderen kunnen irriteren).


Bij welke klachten kan je beter een ander middel gebruiken of naar een arts gaan?

De reflex spray is zoals we al omschreven, echt bedoeld voor blessures aan de spieren, kneuzingen, nekpijn, rugpijn en de symptomen van reuma. Bij ernstige overbelasting, breuken of verwondingen moet je altijd contact opnemen met een arts.


Waar kan je reflex spray vinden?

Reflex spray wordt nog niet zo lang in Nederland verkocht. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer verkooppunten waar je dit handige product kan aanschaffen. Je de Reflex spray bij veel online apotheken en drogisten kopen, soms in een voordelige set. Deze sets zijn vooral voor sporters zeer aan te raden.
Er is eigenlijk maar één echte reflex spray. Hij ziet er overal hetzelfde uit, dus dat kan eigenlijk niet missen.


Hoe langdurig kan je reflex spray gebruiken?

Aangeraden wordt om reflexspray niet langer dan vijf dagen te gebruiken. Zijn de klachten die je hebt na deze vijf dagen nog niet verdwenen, dan raden we aan om naar een huisarts of fysiotherapeut te gaan voor een verder advies.


Reflex spray: snel en handig

De reflex spray kan voor iedereen met wat overbelasting, vervelende rugpijn of een blessure, heel goed helpen. De spray komt uit Spanje, maar is bij steeds meer verkooppunten in Nederland verkrijgbaar. Er zijn veel fysiotherapeuten met het middel bekend. Gebruik hem onder meer voor lage rugpijn, verzwikkingen, verstuikingen en een stijve nek. De dagen dat je de meeste pijn ervaart, kan de spray veel voor je doen. Zo kan je goed ontspannen en je dagelijkse bezigheden oppakken. Voor sporters is de spray ideaal om thuis, of in de tas te hebben. Het is ook een praktisch middel om mee te nemen op je (winter) sport vakantie!
Je mag de spray niet gebruiken bij kinderen onder de 10 jaar. Zeker niet bij baby’s en peuters, omdat zij eigenlijk altijd overgevoelig zijn voor de bestanddelen.


foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Lichaam Sporten

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag