Tattoo weglaseren; hoe werkt het en wat kost het?

Tattoo weglaseren; hoe werkt het en wat kost het?

Laatst bijgewerkt: 15 april 2019

Het laten zetten van een tatoeage doet je met de intentie om het voor eens en altijd op je huid te laten graveren. Helaas gebeuren er soms onverwachte dingen in je leven die ertoe leiden dat de betekenis van de betreffende tattoo niet meer van toepassing is. Het liefst wil je de inkt voor een deel of in zijn geheel laten verwijderen. Gelukkig kan dat! Deze ingreep om een ‘permanente’ tatoeage weg te halen, vergt wel veel van je lichaam en portemonnee. Ten eerste ben je al snel meer dan duizend euro kwijt, ten tweede duurt het ontzettend lang en ten derde ben je er nooit honderd procent zeker van dat de tattoo compleet weggelaserd kan worden. In dit artikel lees je alles over het weg laten laseren van een tatoeage.


Redenen om een tattoo weg te laseren

Een tattoo laten zetten en daar trots mee op de foto gaan of in het openbaar mee pronken is een veel voorkomend beeld. Het tegenovergestelde, een tattoo weg laten halen horen we zelden wat van. Toch zijn er enorm veel mensen die de tattoo die ze jaren geleden gezet hebben, weg willen laten laseren. Naar verluid heeft grofweg 14 procent van de mensen met een tatoeage spijt van hun eerdere keuze. Deze spijt kan verschillende redenen hebben. De top drie met meest voorkomende redenen zijn:

  1. Ik was te jong toen ik de tatoeage liet zetten.
  2. Ik wil niet dat het voor de rest van mijn leven op mijn huid zit.
  3. Ik vind het niet meer mooi.

Gelukkig zijn er voor deze mensen geavanceerde lasertechnieken waarmee het mogelijk is om de tatoeage stapsgewijs te verwijderen. Lees snel verder om er achter te komen hoe dat werkt en hoe veel dat kost.


Voordat je een tatoeage weg laat halen

Voordat je het besluit neemt om een tatoeage definitief weg te laten laseren, kun je overwegen om met een tattoo artist in gesprek te gaan. Puur om het feit dat het soms mogelijk is om een oude tatoeage dusdanig te bewerken met een nieuwe, dat er een geheel andere vorm en dus betekenis uitkomt. Wellicht dat je het dan wel mooi vindt! Mocht dat het geval zijn hoef je ook geen discutabele en dure laserbehandeling te ondergaan.

Uiteraard is dit lang niet bij alle tatoeages mogelijk, vooral niet bij geavanceerde en gedetailleerde vormen. Bij kleine letters of simpele vormen is het absoluut een optie dat het overwegen waard is.


Het weglaseren

In iedere grote stad zijn voldoende betrouwbare plekken waar je een tatoeage zo veilig mogelijk weg kan laten laseren. Dit weghalen van een tattoo kan niet in een keer, maar moet in verschillende behandelingen. Afhankelijk van de grote van je tattoo moet je soms wel tien keer langskomen. Je zult begrijpen dat hoe vaker je een behandeling moet ondergaan hoe hoger de kosten oplopen. Later meer over de kosten.

Laseren in detail

Wanneer je een afspraak hebt gemaakt is het fijn om te weten wat er precies gaat gebeuren tijdens het laseren. Dit is een zeer precies en ingewikkeld proces. Simpel gezegd zorgt de geavanceerde laserstraal er voor dat de inktdeeltjes van de tatoeage zich gaan verkleinen en gaan delen. Als het lukt gaat dit in zo’n razend tempo dat je lichaam de inkt opneemt en stapje voor stapje in je bloed afvoert. Je kunt je voorstellen dat dit niet allemaal in een keer kan, omdat het voor zowel je huid als je bloed geen pretje is. Daarom zit er vaak weken tussen de behandelingen.

De behandeling

Een behandeling duurt ongeveer een kwartier. Afhankelijk van jouw pijngrens kan het behoorlijk stekend aanvoelen. Gelukkig doet het niet meer pijn dan het laten zetten van een tatoeage. Het is ongeveer vergelijkbaar. Schrik niet van een kleine witte gloed over je huid. Dit kan voorkomen vlak na het laseren en gaat vanzelf weer weg. Na het kwartier wordt je gelaserde huid even flink gekoeld en besmeerd met een speciale zalf. Na de eerste behandeling zul je al verandering zien.

Kleurinkt & zwarte inkt

Er zit nogal verschil in het weg laten laseren van zwarte inkt en gekleurde inkt. Gekleurde inkt is namelijk een stuk moeilijker weg te laseren en af te breken voor je lichaam dan donkere inkt. Dit komt door verschillende ingewikkelde processen in je huid, waaronder het feit dat lichtere inkt meer reflecteert. Op deze wijze kan de laser niet geheel doordringen in het pigment. Met zwarte of donkerblauwe inkt kan dat wel.

Niet voor iedereen mogelijk

Het is niet voor iedereen veilig om een tattoo weg te laten laseren. Daarom vraagt het bedrijf in kwestie altijd naar je medische geschiedenis wat betreft aandoeningen en medicatiegebruik. Het komt zelden voor dat het niet mogelijk is, maar houd er wel rekening mee.

Resultaat en nazorg

Het laseren van de huid is een risicovolle behandeling omdat iedere huid er weer anders op reageert. Met andere woorden, je weet niet precies wat het eindresultaat wordt. Bij de een is de tatoeage compleet weg en zie je niets aan de huid, en bij de ander zie je nog tatoeagecontouren en aangetaste huid. Daarom is het zaak om je goed in te laten lichten en een weloverwogen keuze te maken. Wees je bewust van de risico’s.


Hoe lang duurt het voordat je tattoo weg is?

Zoals vermeld heb je vaak meerdere behandelingen nodig om een tatoeage zo veilig en zorgvuldig mogelijk weg te laseren. Hoe veel precies weet niemand, zelfs specialisten niet. Aan het begin maken ze een inschatting, maar het is afhankelijk van hoe jouw huid meewerkt. Gaandeweg het proces zal duidelijk worden hoe veel ingrepen nodig zijn. Gemiddeld hebben mensen zes laserbehandelingen nodig.

Zes weken tussen behandelingen

Daarnaast is het ook nog zo dat er doorgaans zes weken tussen de behandelingen inzitten. Het kan dus maanden duren voordat de behandelingen klaar zijn en je tattoo (hopelijk) geheel weg is. Een tijdrovende ingreep dus! Vooral als je je bedenkt hoe simpel en kort het duurt om er een te laten zetten. Bovendien is het zetten relatief goedkoop als je het vergelijkt met de kosten van een laserbehandelingen.


Hoe veel kost een laserbehandeling?

Gemiddeld kost een laserbehandeling tussen de €170,- en €450,- per sessie. De prijs is gebaseerd op de grote en dikte van je tatoeage, maar ook op de kundigheid van de personen bij wie je in behandeling gaat. Er van uitgaande dat je het gemiddeld aantal behandelingen nodig hebt (6) ben je dus minimaal €1.020,- kwijt, maar meestal een stuk meer.

Het is tijdrovende en dure ingreep dat net als het zetten van een tattoo, het wikken en wegen meer dan waard is. Bedenk jezelf goed wat de voor- en nadelen zijn van het weg laten laseren en of je het risico waard vindt om te nemen.


Tips voor je veiligheid

Meld je niet zomaar aan bij de dichtstbijzijnde kliniek die jouw tatoeage weg kan halen. Verdiep je eerst goed in verschillende klinieken, kijk goed naar de reviews en verdiep je in hun werkwijze. Ziet het er betrouwbaar uit, heb je goede recensies gelezen en ken je mensen die daar zijn geweest? Dan kun je altijd een vrijblijvende afspraak maken voor een gesprekje. Als dat bevalt kun je met hun in zee.

Afspraak dermatoloog

Het kan ook geen kwaad om eerst, al dan niet via je huisarts, een afspraak te maken met een dermatoloog. Je kunt voorleggen dat je een tattoo weg wil laten halen. Deze huiddeskundige kan je alles vertellen over je huidtype, hoe de behandeling werkt en de risico’s voor jou als individu. Zij weten immers jouw huidsoort en de risico’s daarvan.


Conclusie

Spijt van een gezette tatoeage? Dan is het goed mogelijk om deze (gedeeltelijk) weg te laten laseren. Voordat je dat wil laten doen is het de moeite waard om te kijken of het niet mogelijk is om te tatoeage dusdanig te laten bewerken dat het een andere betekenis of vorm krijgt waar je wel blij mee bent. Op deze wijze hoef je niet het dure en tijdrovende laserproces in te gaan. Dit kost namelijk minimaal €1020,- en het duurt maanden voordat de tatoeage geheel of gedeeltelijk verwijderd is. Als je dit proces wel wil aangaan is het zaak je goed in te lezen en je bewust te zijn van de risico’s. Maak desnoods een afspraak met een dermatoloog. Daarna kun je een weloverwogen besluit nemen. Weet jij het al?


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag