Auto’s milieuvervuilend? Kijk eens naar een koelkast!

Koelkasten zorgen voor het broeikaseffect. Dit blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Fluorkoolwaterstoffen (HFK’S) zouden hier de oorzaak van zijn. Deze zitten in het koelelement van koelkasten en ook in bijvoorbeeld airco’s. Wat het zo vreemd maakt is dat het als vervanger is gekozen, voor andere milieu onvriendelijke stoffen. Voorbeelden hiervan zijn CFK’S en HCFK’S, deze stoffen zouden de ozonlaag niet aantasten, maar wel zorgen voor een broeikaseffect.

We zien dat er in Europa en Amerika al langer geprobeerd wordt om de HFK’S minder te laten gebruiken. Helaas is er opgemerkt dat er naar verwachting in bijvoorbeeld China en India dit gebruik enorm stijgt. Dit komt omdat daar de economie op dit moment aan het groeien is. Volgens het RIVM is het mogelijk om deze stof minder te gebruiken dan dat er op dit moment gedaan wordt. Het zou dus mogelijk moeten zijn om ook in de opkomende landen het gebruik te verminderen.

Dit is natuurlijk goed nieuws voor het klimaat. Helaas wordt er op dit moment nog niet in alle landen gebruik van gemaakt. Dit zou eigenlijk wel moeten, als we kijken naar de veranderingen op het gebied van klimaat. Helaas zijn daar nog geen wetten over vastgelegd tussen desbetreffende landen. Wanneer er een echte betaalbare milieuvriendelijke koelkast op de markt zal komen is nog niet bekend. Tot die tijd zullen we het nog moeten doen met de oude vertrouwde koelkast.

© Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag