Japanse “groene” koelkasten bevatten sjoemel software

Het blijkt dat er in het verleden is gesjoemeld met Japanse koelkasten. De koelkasten zouden software bevatten dat wist wanneer het apparaat getest werd. Zo kwam er uit de testen dat de koelkasten veel minder verbruikte dan in werkelijkheid. De koelkasten voldeden aan de norm die gesteld werd op het test moment, terwijl ze soms meer dan drie keer zoveel energie gebruiken. Het gesjoemel met software zagen we eerder dit jaar bij Volkswagen.

Volgens Japanse en Duitse expert zouden de testen verbeterd zijn, zo verklaren ze aan de Volkskrant. De kans dat er verkeerde energielabels afgegeven zijn, is klein. Rainer Stamminger, van de sectie Huishoudtechniek van de universiteit in het Zwitserde Bon, meldt dat het gesjoemel zich in Japan heeft voorgedaan. Er werden overbodige functies uitgeschakeld zodat het energieverbruik voldeed aan de eisen die gesteld werden. De koelkasten van Panasonic zouden zich schuldig hebben gemaakt aan het feit dat zij de testen manipuleerden. Tot 2005 zou er met de testen in Japan erg makkelijk gesjoemeld kunnen worden.

De testen die in Europa worden gedaan, zijn ook niet even betrouwbaar. Zo is de testomgeving niet te vergelijken met het normale verbruik van een koelkast. De deur blijft gesloten en ook is de koelkast helemaal leeg. Een koelkast reageert bij het aanslaan vooral op de omgevingstemperatuur en ook dit werd niet getest. Het is niet bekend of er ook gerommeld is met de testen in Europa.

Koelkasten met – bijvoorbeeld – een energiezuinig label worden meer verkocht dan koelkasten die dat niet hebben. Daarom is het voor veel fabrikanten zo belangrijk om zo positief mogelijk uit de test te komen. Sinds dit jaar is er een ‘no-forst’ test in het programma gebracht. Dit betekent dat de automatische ontdooifunctie aan moet slaan tijden de test. Zo kan deze niet uitgeschakeld worden, waardoor de koelkast beter uit de test komt. Verder zou het erg moeilijk zijn om op andere manieren een test te beïnvloeden.

Mocht je zelf een Panasonic koelkast in huis hebben, wees dan niet bang. Zij zijn pas koelkasten gaan verkopen in Nederland in 2010!

© Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag