Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Kubuswoningen in Rotterdam; alles wat je moet weten als je ze wilt bezoeken.

Kubuswoningen in Rotterdam; alles wat je moet weten als je ze wilt bezoeken.

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De Kubuswoningen in Rotterdam vormen samen misschien wel één van de meest bijzondere gebouwen in Nederland. Wist je trouwens ook dat ze echt bewoond worden? Als je wil zien hoe deze unieke woningen er van binnen uit zien, kan je de modelkubuswoning bezoeken. Voor jong en oud leuk om te ervaren. Omdat een bezoek aan de Kubuswoningen geen eeuwen duurt, kan je ook prima je kinderen meenemen. De Kubuswoningen liggen bij Rotterdam Blaak en zijn uitstekend te bereiken. In deze blog lees je alles over het bezoeken van deze intrigerende woningen.


Alles over de bereikbaarheid van de Kubuswoningen in Rotterdam.

De Kubuswoningen in Rotterdam hebben één modelwoning die je kan bezoeken, namelijk de Kijk-Kubus. Daarin kan je op je gemak rondsnuffelen in één van deze bijzondere huizen.

De Kubuswoningen liggen bij Station Rotterdam Blaak en zijn uitstekend te bereiken met het OV, de auto, te voet of met de fiets. Door de centrale ligging kan je een bezoek aan de Kubuswoningen makkelijk combineren met een dagje winkelen, een rondvaart, een ander museum of een lekkere lunch of high tea.

Rotterdam met de auto

Rotterdam is prima aan te rijden met de auto en er zijn verschillende parkeergelegenheden in de buurt van Rotterdam Blaak. Als je zo goedkoop mogelijk wilt parkeren, vind je in dit artikel handige tips voor goedkoop parkeren in Rotterdam. Dat scheelt een hoop, zeker wanneer je ook wilt gaan winkelen of naar de bioscoop gaat. In de blog lees je ook waar je (goedkoop) een plaats kan reserveren, zodat je zorgeloos op pad bent.

Kubuswoningen bezoeken per trein

Als je van elders in Nederland komt en je aankomt op Rotterdam Centraal, is de snelste manier om bij de Kubuswoningen te komen per trein. Met de sprinter richting Dordrecht hoef je maar één halte te reizen (van enkele minuten) en als je uitstapt bij Station Blaak zie je de Kubuswoningen vrijwel meteen.

OV fiets huren bij het centraal station om de Kubuswoningen te bereiken

Een andere mogelijkheid om vanaf Rotterdam Centraal bij de Kubuswoningen te komen, is het huren van een OV-fiets. Dit is vooral leuk als je een hele dag in de stad bent. Een OV-fiets kan je huren als je een OV-fiets abonnement hebt. Er worden onder meer fietsen verhuurd bij Rotterdam Centraal en Rotterdam Blaak.
Met de OV fiets is het vanaf Rotterdam Centraal 15 – à 20 minuten fietsen naar de Kubuswoningen (er zijn meerdere routes mogelijk). Je kan via de Westersingel en de Westblaak fietsen, of via de Meent en de Binnenrotte.

Per tram

Je kan (bijvoorbeeld vanaf het centraal Station) de Kubuswoningen bereiken met tramlijn 21 en 24 richting De Esch. Vergeet als je met de tram reist niet om in – en uit te checken met je OV kaart. Leuk aan reizen met de tram is dat je meteen iets van de stad ziet.

Per bus

Je kan de Kubuswoningen ook per bus bereiken, al is dit niet de snelste route. Het kan wel, maar we raden de tram, trein of metro eerder aan.

Bereikbaarheid met de metro

Je kan de Kubuswoningen makkelijk op verschillende manieren bereiken met de metro. Metrolijnen D en E stoppen bij Beurs. Vanaf daar is het 10 minuten lopen naar de Kubuswoningen.
De Metrolijnen A, B en C stoppen elk bij Station Blaak.

 


Ontwerp van Piet Blom

Alle Kubuswoningen tezamen worden ook wel ‘Het Blaakse Bos’ genoemd. Ze lijken inderdaad wel een beetje op een bos. Het ontwerp komt van de Amsterdamse Piet Blom. Zijn idee was dat er door een groep huizen op palen te bouwen, een dorpje in de stad zou ontstaan. De ruimte tussen de palen van de Kubuswoningen is openbaar toegankelijk, zoals je hieronder kunt zien. Extra intrigerend is dat de kubussen allemaal gekanteld zijn, waardoor je het effect krijgt van schuine wanden. Dat roept bij veel mensen de vraag op hoe je ze dan inricht en hoe het is om er te wonen.
Hoewel het inrichten van de Kubuswoningen behoorlijk wat ruimtelijk inzicht vereist, past er nog verrassend veel in deze woningen. Ze hebben drie etages en zijn verrassend ruim aan de binnenkant. Het lastige qua inrichting zit hem in de schuine wanden.

Piet Blom volgde aanvankelijk de Ambachtsschool. Nadat hij hiermee klaar was, was hij timmerman. Omdat hij al vanaf jonge leeftijd een liefde had voor het ontwerpen, ging hij studeren aan de Akademie voor Bouwkunst in Amsterdam. Zijn bouwontwerpen worden gerekend tot een stroming die het ‘Structuralisme’ wordt genoemd. Deze stroming omvat het ontwerpen van gebouwen met geometrische vormen, die passen bij de ‘menselijke maat’.
De drie woonlagen van zijn kubuswoningen heeft hij bijzondere namen gegeven:

  • ‘Het Straathuis (de onderste etage) met de keuken, bergruimte en toilet. Vanwege de positionering van de ramen hebben de bewoners een goed zicht op de straat.
  • Het ‘hemelhuis’ waarin de slaapkamer en badkamer gesitueerd zijn.
  • Het ‘loofhutje’ in de top van de kubus.

Wist je dat Piet Blom ook de Kubuswoningen in Helmond heeft ontworpen? Deze zien er anders uit dan die in Rotterdam (vooral qua kleur), maar de vormgeving en het idee erachter zijn hetzelfde.


Tarieven en openingstijden van de Kijk-Kubus

De Kijk-Kubus museumwoning is speciaal ingericht voor bezoekers. De woning is eenvoudig ingericht, maar je kan zo prima een idee krijgen over het inrichten van een kubuswoning én het wonen erin. Door de bijzondere vorm worden veel mensen geïntrigeerd: hoe zien deze woningen er van binnen uit? Zijn ze ruim en hoe richt je ze in? Wat dat betreft is de Kijk-Kubus zeker een bezoek waard.
Door middel van een beeldscherm en een maquette kom je nog meer te weten over deze bijzondere woningen en de stad.

Tarieven

De standaard entreeprijs voor de Kijk-Kubus is 3,00 euro. Studenten en senioren van 65+ betalen een toegangsprijs van 2,00 euro. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang 1,50 euro.
Als je de Kijk-Kubus bezoekt in een groep van 10 personen of meer, geldt er een groepstarief van 2,00 euro per persoon.
Overige kortingen:

  • Gratis toegang met de Rotterdampas
  • 1,00 euro korting per persoon voor houders van de ‘Rotterdam Welcome Card’

Openingstijden

Je kan de Kijk-Kubus elke dag bezoeken. Hij is open van 10.uur tot 18.00 uur.

Geschikt voor kinderen

Omdat de Kubuswoningen er zo bijzonder uitzien, spreken ze zeker ook tot de verbeelding bij kinderen. Het bezoek aan de Kijk-Kubus duurt bovendien niet al te lang, zodat je makkelijk een kind mee kan nemen.


Als je toch in de buurt bent…

De Kubuswoningen bij Rotterdam Blaak liggen erg centraal in de stad. Zoals je aan het begin van deze blog al las, kan je een bezoek aan de Kijk-Kubus makkelijk combineren met een andere leuke activiteit in Rotterdam. Denk bijvoorbeeld aan winkelen, de bioscoop, een Escaping Rotterdam Escaperoom of een heerlijke lunch, high tea of diner.

Je kunt nog een heleboel andere activiteiten in Rotterdam vinden in in deze blog. Andere highlights van Rotterdam vind je hier.

Als je een bezoek aan de Kijk-Kubus wilt combineren met een goede lunch, dan vind je in dit artikel de beste restaurants voor een goede lunch. Vergeet ook niet om de Markthal een bezoekje te brengen. Alleen al het gebouw is de moeite waard om te zien, en daarbinnen vind je alle ‘marktkraampjes’ die te maken hebben met lekker eten en genieten. Verder zit je niet ver uit de buurt van bekende winkelstraten zoals De Koopgoot, de Lijnbaan, De Hoogstraat en de Meent.


De Kubuswoningen zijn een bezoek waard.

De Kubuswoningen zijn voor elke leeftijd een bezoek waard. Intrigeren doen ze zeker. De gekantelde kubussen met schuine wanden en veel ramen zijn één van de iconen van Rotterdam. Met een bruto vloeroppervlak van 108 vierkante meter, zijn ze nog behoorlijk groot! De Kubuswoningen zijn ontworpen door de Amsterdamse Piet Blom, wiens ontwerpen onder de stroming van het ‘structuralisme’ vallen. Dit houdt onder meer in dat er wordt ontworpen met veel geometrische vormen, en dat er veel oog is voor de menselijke maat. De Kubuswoningen hebben elk drie etages.

Om de Kubuswoningen zelf te kunnen beleven, is er een speciale Kijk-Kubus ingericht. Deze is elke dag geopend van 10.00 tot 18.00 uur. De toegang kost 3,00 euro voor volwassenen. Voor kinderen onder de 12 jaar is het tarief 1,50 euro. Omdat een bezoek aan de Kijk-Kubus niet zo lang duurt, kan je dit makkelijk combineren met een ander uitje of een andere activiteit in Rotterdam.


foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag