Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is een moorddiner en waar kun je dit doen?

Wat is een moorddiner en waar kun je dit doen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Heb jij altijd al eens willen weten hoe het leven van Sherlock Holmes eruitziet? En kijk jij op Netflix het liefst naar detectives waarbij de hoofdpersoon een moord moet oplossen? Dan zou het heel goed kunnen dat een moord diner voor jou de ultieme activiteit is. Samen met vrienden, collega’s of medestudenten probeer je er tijdens het eten achter te komen wie er een moord gepleegd heeft. In dit artikel leggen wij uit wat een moorddiner is, hoe dit uitje precies werkt en waar je in Nederland een moorddiner kunt organiseren. 


Een keer in de zoveel tijd verschijnt er in Nederland een nieuwe spannende activiteit waar iedereen helemaal verzot op is. De laatste hype wat dat betreft is beslist de Escape Room. Waar er voorheen geen geen enkele Escape Rooms te vinden waren in Nederland, kwamen ze de laatste jaren overal als paddenstoelen uit de grond. En hoewel het moorddiner misschien geen nieuwe activiteit meer is, is dit nog steeds een gewilde activiteit die je inmiddels op honderden plekken in Nederland doen.  

Wat is een moorddiner? 

Een moorddiner is een combinatie tussen lekker eten, gezelligheid en avontuur. Met een groep die vaak groter is dan 10 personen zit je aan tafel terwijl je een moord moet oplossen. Het doel van het spel is om aan het einde de moord te hebben opgelost, tussen de verschillende gangen door. Het plaats delict is dan ook de ruimte waarin jij je bevindt tijdens het eten. Dit zorgt voor een diner dat ongekend spannend is. Het is dan ook belangrijk dat je je goed voorbereid op het diner. Speel voor het moorddiner dus alvast wat breinbrekers en kijk nog even extra goed naar enkele detective series op TV, want om de moord van het moorddiner op kunnen te lossen zul je een goed stel hersenen moeten meenemen. 

Hoe werkt een moord diner? 

Hieronder beschrijven we hoe een gemiddeld moorddiner eraan toe gaat. Er zijn honderden locaties in Nederland waar je deze activiteiten kunt doen, dus er kunnen enkele onderlinge verschillen zijn.

Als eerst heb je de uitdaging om een groep van circa 10 (of meer) personen bij elkaar te krijgen. Met deze groep ga je vervolgens naar de locatie van het moorddiner. Eenmaal aangekomen word je ontvangen met een welkomstdrankje, terwijl de teams worden samengesteld. Vervolgens gaan jullie aan tafel en gaat het spel van start. Tijdens het gehele spel is er een verteller aanwezig die vertelt hoe het spel vordert.  

Jullie krijgen een inleiding te horen waarbij wat wordt vertelt over een moord die is gepleegd in de directe omgeving van de zaal waarin jullie aan het eten zijn. Er wordt gevraagd om jullie hulp om de moord op te lossen. Dit doe je in teams. Het is de bedoeling dat je alle oplossingen die je tussentijds verzamelt alleen voor jou en je team houdt. De winnaar is namelijk het team die weet wie de moordenaar is en daarvoor zoveel mogelijk bewijs kan verzamelen. 

Het is dus de bedoeling dat je gedurende het diner zoveel mogelijk bewijsstukken kunt verzamelen om de dader mee aan te wijzen. Deze bewijsstukken verzamel je tijdens diverse activiteiten gedurende het diner. Hiermee ontrafel je subtiele details, krijg je diverse getuigenissen en kom je achter de motieven waarom deze persoon vermoord is. Na iedere gang van het diner kom je steeds meer te weten over de ware toedracht van de moord. Zo kun je in de huid van de verdachte kruipen, kom je achter de exacte moordlocatie en ben je uiteindelijk in staat om de moordenaar aan te wijzen. Aan het einde van het spel komt de waarheid eindelijk naar boven. De antwoorden die jij samen met je team hebt verzameld worden tegen het licht gehouden en het winnende team krijgt vaak een cadeau. Jullie hebben er tijdens het spel namelijk voor gezorgd dat deze moord is opgelost en dat de wereld weer een stukje veiliger is. In de tussentijd heb je kunnen genieten van heerlijk eten en drinken en is de avond helaas al weer heel snel voorbij. Een moord diner duurt over het algemeen een uur of drie. Dit is inclusief het welkomstdrankje, het diner en het volledige spel. 

Wat kost een moord diner? 

De kosten voor een moorddiner lopen uiteen en kunnen uiteraard verschillen per locatie, maar deze gezellige activiteit kost ongeveer € 50,- per persoon, inclusief diner en een welkomstdrankje. Er zijn wel een aantal factoren die van invloed kunnen zijn op de prijs voor een moorddiner Zo speelt onder andere de groepsgrootte een rol in de prijs. Vaak hanteren de organisatoren een minimale groepsgrootte van circa 10 personen. Het kan dus zijn dat je bijvoorbeeld meer geld kwijt bent als je met minder dan 10 personen komt, maar het kan ook zijn dat je korting zou kunnen krijgen op deze toegangsprijs als je een groot evenement organiseert.  


Waar kun je een moorddiner doen? 

Een moorddiner kun je in theorie eigenlijk overal spelen, zelfs thuis. Het belangrijkste is dat je een organisator hebt die weet hoe het spel in elkaar zit en die het hele spel aan elkaar kan praten. Daarbij is het belangrijk dat je benodigde materialen voor kunt bereiden en de spelregels kent. Je kunt een moorddiner dus zelf organiseren, maar natuurlijk is het veel leuker als je gewoon naar een restaurant kunt gaan en dat alles al voor je geregeld wordt. Zo kan iedereen met het spel meedoen en hoeft niemand uren in de keuken te staan om het diner voor te bereiden.  

Moorddiners kunnen worden georganiseerd op honderden plekken in Nederland. Vaak hebben de organisatoren van het moorddiner hiervoor afspraken met diverse restaurants in een gebied. Je hebt daardoor via een organisator van moorddiners een enorme keus uit de restaurants, die vaak ook bij jou in de regio gelegen zijn. Hieronder zetten we enkele unieke locaties op een rij waar jij een moord diner zou kunnen spelen.  


Kasteel de Essenburgh in Hierden 

Hoe bijzonder wil jij je moorddiner hebben? In dit 17e-eeuwse kasteel in Hierden kun je in de sfeervolle dinerzalen een onvergetelijk moordspel spelen. Iedere zaal in het pand ademt zijn eigen, unieke sfeer. Het leuke aan het moorddiner in Kasteel de Essenburgh is dat ook het eetgedeelte van het spel lokaal door de keuken wordt bereid. Daarbij is alles huisgemaakt en wordt er zoveel mogelijk gewerkt met biologische of lokale producten. Daarnaast is er een bar aanwezig waar je voor en na het moorddiner gezellig een borreltje kunt drinken.  


Slot Doddendael in Ewijk

Nog zo’n bijzondere locatie voor een moorddiner is dit 14e-eeuwse slot, dat gelegen is vlakbij Nijmegen. Het slot is waarschijnlijk vernoemd naar de Lisdodde, een plant die veel voorkwam in de drassige omgeving, voornamelijk ten tijde van de bouw van het pand. Slot Doddendael is een zeer gezellige locatie met veel sfeer, wat het een prachtige plek maakt voor een moorddiner met vrienden, familie of collega’s. 


Borrelboot en moorddiner 

Wie graag meer actie wil dan alleen een moorddiner kan ook in Amsterdam het borrelboot en moord diner arrangement reserveren. Voorafgaand aan een heerlijk diner ga je dan met de hele groep op de borrelboot waarbij je anderhalf uur rondvaart. Dit allemaal terwijl je geniet van een hapje, drankje en een prachtig uitzicht op de historische Amsterdamse grachten. Vervolgens neem je plaats in het restaurant waar het moordspel van start gaat. 


Andere varianten op het moorddiner 

Het is ook mogelijk om een moord diner op een eigen gekozen locatie te doen. Dit kan een eigen restaurant zijn, een sportvereniging, of zelfs bij jou thuis als de ruimte het toelaat. De organisatoren van het moordspel houden zich dan alleen maar bezig met het verloop van het spel. Je moet dan zelf zorgen voor het eten en drinken dat tijdens het spel wordt geserveerd. Dit kan een goedkopere variant van het spel zijn omdat je in dit geval geen eten van een restaurant hoeft te betalen. 

Daarnaast bieden sommige organisatoren van een moorddiner ook andere maaltijden aan tijdens het spel. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit een arrangement met een luxe lunch of high tea. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen uit een vooraf samengesteld menu van snacks, hapjes en drankjes. 

Als laatste optie kun je kiezen voor een restaurant wat in eerste instantie nog niet samenwerkt met de organisator van het moorddiner. Je kunt dan zelf bijvoorbeeld een aantal tafels reserveren in een apart gedeelte van het restaurant en een menu samenstellen voor de groep. Vervolgens komt de organisator van het moordspel alleen om het spel te begeleiden. Let er wel op dat deze organisator een extra toeslag kan vragen omdat alleen geld kan worden verdiend met het begeleiden van het spel.



foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag