Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is de snelste elektrische fiets?

Wat is de snelste elektrische fiets?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Elektrische fietsen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Van ouderen die de fiets vooral gebruiken als ondersteuning wanneer ze zelf minder kracht in hun benen krijgen. Tot jongeren die de fiets gebruiken om naar school of werk te gaan. Elektrische fietsen zijn in veel verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Maar wat is nou eigenlijk de snelste elektrische fiets? Wij zochten het voor je uit.


De elektrische fiets

De elektrische fiets is een fiets die naast het gewone trapsysteem, zoals we dat allemaal kennen van de ‘gewone’ fiets, ook een extra elektrische ondersteuning biedt. Door die elektrische ondersteuning kost het fietsen je minder moeite en kun je gemakkelijk hogere snelheden bereiken. Het gemak waarmee je je op een elektrische fiets kunt verplaatsen, en de snelheid waarmee je dat kunt doen, maakt dat deze fiets populairder is dan ooit.


Veel verschillende modellen

De elektrische fiets is in veel verschillende modellen verkrijgbaar, waardoor de kans groot is dat ook jouw favoriete model verkrijgbaar is als elektrische fiets. Zo zijn er mountainbikes, transportfietsen, herenfietsen, sportieve fietsen, en fietsen met een extra lage instap verkrijgbaar die voorzien zijn van een elektrische ondersteuning. Maar naast de verschillende modellen, bestaan er ook verschillende uitvoeringen.

Verschillende uitvoeringen

De elektrische fiets is in verschillende uitvoeringen te verkrijgen, namelijk:

  • De 25 km/u versie
  • De 45 km/u versie

Waar de 25 km/u versie trapondersteuning biedt tot een snelheid van maximaal 25 kilometer per uur, bestaat er ook een versie die dat tot een maximale snelheid van 45 kilometer per uur doet. Deze snellere versie van de elektrische fiets wordt ook wel een ‘speed pedelec’ genoemd. Het grootste verschil is dat een speed pedelec gezien wordt als een bromfiets. Dat betekent dat de fiets voorzien moet zijn van een geel kentekenplaatje. Andere verschillen zijn:

  • Je hebt een (bromfiets)rijbewijs nodig
  • Je moet een helm dragen
  • Je moet minimaal 16 jaar oud zijn
  • Je moet een verzekering (WA) afsluiten

De regels voor een speed pedelec zijn dus eigenlijk gelijk aan die van een bromfiets, in tegenstelling tot de gewone e-bike, die als fiets gezien wordt. Hiervoor is:

  • Geen rijbewijs nodig
  • Geen WA-verzekering nodig
  • Geen minimumleeftijd vastgesteld
  • Geen helm verplicht

De snelheid van de elektrische fiets

De maximale snelheid van een elektrische fiets is dus ongeveer 25 km/u, en die van een speed pedelec 45 km/u. Maar niet elke e-bike heeft dezelfde motor en accu. Hierdoor is de elektrische ondersteuning die een fiets biedt per model verschillend. Sportieve fietsen, zoals bijvoorbeeld elektrische mountainbikes, hebben vaak een hoger koppel. Simpel gezegd is dit de ondersteuning die de motor kan geven. Deze ondersteuning wordt uitgedrukt in Newton meter (Nm). Een elektrische fiets met een hoger koppel kan dus sneller optrekken dan een fiets met een lager koppel. Veel sportievere e-bikes zijn daarom voorzien van een hoger koppel, zodat ze een hogere ondersteuning bieden bij bijvoorbeeld het oprijden van een steile heuvel.

Altijd een maximum

Ondanks de verschillen in ondersteuning in een elektrische fiets, is de uiteindelijke snelheid die je met trapondersteuning op de fiets kan behalen altijd begrensd tot een maximum van 25 of 45 km/u. Voor wie graag hard wil kunnen fietsen is een speed pedelec waarschijnlijk de beste keuze. Deze fietsen hebben vaak een hoog koppel, waardoor het bereiken van de maximale snelheid van 45 km/u vrij snel gaat.


Supersnelle elektrische fietsen en speed pedelecs

Ondanks dat de maximum toegestane snelheid van e-bikes en speed pedelecs 25 en 45 kilometer per uur zijn, worden er wel snellere fietsen gebouwd. Deze fietsen mogen niet allemaal legaal op de openbare weg rijden, en als ze dat wel mogen zullen ze voorzien moeten worden van een motorkenteken vanwege de snelheden die deze fietsen kunnen halen. De snelste elektrische fietsen van dit moment zijn:

M1 SPITZING

De SPITZING (PLUS) is een supersnelle e-bike met een motorvermogen van 850 Watt. Met deze supersnelle en sportieve fiets kun je een maximale snelheid van 75 km/u halen. Deze fiets heeft zowel voor- als achtervering, wat hem zeer geschikt maakt voor een ritje over mountainbike routes. Deze e-bike is niet alleen supersnel, maar ook superduur. Voor de fiets betaal je namelijk minimaal €8699,-

eRockit

Een e-bike met een motorkenteken, dat is de eRockit. Met deze e-bike wordt fietsen een totaal nieuwe ervaring. Met een vermogen van maar liefst 8000 Watt kun je snelheden tot 90 km/u halen. Doordat deze fiets voorzien moet worden van een motorkenteken mag je er mee op de openbare weg rijden. Voor deze bijzondere e-bike ligt de verkoopprijs in Nederland zo rond de €13.850,-.

Neematic

De Neematic is een bijzondere verschijning. Het mag duidelijk zijn dat de fabrikant van deze elektrische mountainbike niet als doel had om te verbergen dat de Neematic een motor heeft. Sterker nog, van de hele fiets is de motor het meest opvallende gedeelte. Deze supersnelle fiets is geschikt voor snelheden tot 100 km per uur, en voor deze krachtpatser betaal je een slordige 8000 euro.

Swind EB-01

De Swind EB-01 is een van de snelste en duurste e-bikes die op dit moment verkrijgbaar is. Met een maximum snelheid van 100 km/u ben je op deze fiets binnen no time op de plek van bestemming. Voor deze supersnelle fiets, die nog het meest wegheeft van een crossmotor, mag je wel diep in de buidel tasten, want hij kost je namelijk zo’n €17.000,-


Snel, sneller, snelst

E-bikes waarmee je snelheden van 100 km/u haalt, zijn voor de meeste mensen waarschijnlijk niet echt haalbaar en/of nodig. Niet alleen zijn deze fietsen erg prijzig, maar je moet er ook een rijbewijs voor hebben en er een helm op dragen. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor de speed pedelecs met een maximum snelheid van 45 km/u. Hoewel de snelheid van de speed pedelec prettig is, zijn de voorwaarden voor het gebruik van zo’n fiets vaak minder gunstig. Daarom kiezen vooral de jongeren van 16 jaar en ouder liever voor een scooter, dan voor een speed pedelec. Voor jongeren onder de 16 jaar, en voor ouderen, is de elektrische fiets met een maximum snelheid van 25 km/u vooral een populaire tweewieler. Wanneer je op zoek bent naar een snelle elektrische fiets kun je onder andere naar het vermogen en de Nm van de fiets kijken. Hieraan kun je zien hoe snel je met de fiets op snelheid zou kunnen komen. Dit heeft echter geen invloed op de uiteindelijke snelheid die je met de fiets kunt halen.


Snelle elektrische fietsen

De supersnelle elektrische fietsen zijn volgens sommige kenners een gat in de markt. Deze (motor)fietsen zijn namelijk volledig elektrisch, en dus milieuvriendelijk, en kunnen tegelijk snelheden bereiken die ervoor zorgen dat ze zeer aantrekkelijk zijn voor mensen die bijvoorbeeld dagelijks een flink stuk naar hun werk moeten rijden. Niet alleen ben je met zo’n supersnelle fiets tijdens de spits sneller op je werk dan met de auto, maar je rijdt ook nog eens superzuinig; je betaalt immers geen brandstofkosten. De voordelen die deze supersnelle elektrische fietsen bieden, zouden er daarom zo maar eens voor kunnen zorgen dat we ze straks veel vaker op de weg zullen tegenkomen. Vooral als de aanschafprijs ervan gunstiger wordt.


De snelste e-bikes

Wanneer je op zoek bent naar de snelste elektrische fietsen ter wereld, kom je al snel tot de conclusie dat deze fietsen niet alleen heel snel, maar ook heel duur zijn. Dit zorgt ervoor dat de kosten voor deze fietsen niet binnen het budget van de gemiddelde Nederlander past. Voor wie het geld er wel voor (over)heeft, bestaan er hele bijzondere en supersnelle fietsen, waarmee je vooral off road prachtige ritten kunt maken. Voor hen die geen geld (over)hebben voor deze supersnelle, en nu nog exclusieve, fietsen bestaan er gelukkig ook ‘snelle’ 25 en 45 km/u fietsen. Deze fietsen zijn een stuk betaalbaarder, en brengen je evengoed snel naar waar je naar toe wilt. Misschien niet zo snel als de snelste e-bikes van het moment, maar nog altijd wel sneller dan een gewone fiets.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Elektronica

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag