Hoe vind je een goedkope notaris?

Hoe vind je een goedkope notaris?

Laatst bijgewerkt: 18 januari 2019

Bij bijzondere omstandigheden in je leven heb je vaak een notaris nodig. Wat dacht je van het kopen van een gloednieuw huis, als je gaat trouwen of een samenlevingscontract wilt afsluiten met je partner of als je een testament wilt laten opstellen? Bij zulke persoonlijke omstandigheden zal een notaris alles voor je vastleggen, maar ook op zakelijk gebied heb je soms te maken met een notaris. Dat kan zo zijn als je bijvoorbeeld in een bepaalde rechtsvorm een bedrijf wilt laten registreren. Een notaris kan best een duur grapje zijn. Daarom lees je in dit artikel hoe je een goedkope notaris kunt vinden.


Wat doet een notaris?

Een notaris is een onafhankelijke jurist die officiële (notariële) documenten mag opmaken. Dit gaat meestal over zeer belangrijke en vertrouwelijke documenten, zoals het opstellen van een testament. Dat je een notaris te allen tijde kan vertrouwen, staat buiten kijf, want wist je dat een notaris wordt benoemd door de koning? Bij deze benoeming moet een notaris een eed afleggen, waarin hij belooft zijn taken eerlijk en onafhankelijk uit te voeren.

Je hebt een notaris nodig als je persoonlijke en in sommige gevallen zakelijke omstandigheden wilt laten vastleggen. Je kunt bij persoonlijke zaken bijvoorbeeld denken aan het opstellen van huwelijkse- of partnerschapsvoorwaarden of een verkoopakte voor een huis. Bij zakelijke gevallen kun je denken aan het oprichten van een BV of als je wilt samengaan met een ander bedrijf.


Hoeveel kost een notaris ongeveer?

Natuurlijk verschilt de prijs van een notaris per dienst die jij hem of haar wilt laten uitvoeren. Maar ook onderling kunnen de tarieven van verschillende notarissen flink van elkaar verschillen: een notaris is namelijk vrij om zijn of haar eigen prijs te bepalen. Het kan soms best lastig zijn om de verschillende prijzen met elkaar te vergelijken, want de meeste notarissen hebben hun tarieven niet op een website staan. Dat is op zich ook wel logisch, want het uurtarief valt en staat natuurlijk ook met de diensten die een notaris zal moeten leveren. Er is dus geen gemiddelde prijs voor een notaris.


De voordelen van een goedkope notaris

Het grote voordeel van een goedkope notaris is natuurlijk dat het fijn is voor je portemonnee. Je zou misschien denken dat een goedkope notaris misschien minder kwalitatief werk levert, maar niets is minder waar: de werkzaamheden en de kwaliteit van het werk is bij elke notaris hetzelfde. Dat komt omdat de richtlijnen waaraan een notaris moet voldoen bij elk notariskantoor hetzelfde zijn. De prijsverschillen kunnen dan bijvoorbeeld zitten in de grootte van een bepaald kantoor (door bijvoorbeeld het loon van het aantal werknemers en de huur van het pand), de extra luxe voor de klant (denk aan het printen van een akte op kwalitatief prachtig papier, goede koffie, etc.) en het bepalen van het uurtarief door de notaris zelf.

Als jij gewoon een ‘standaard’ akte wilt, kun je dus net zo goed op zoek gaan naar een goedkope notaris. De prijs doet dus niets af van de kwaliteit van het werk van de notaris. Waarom zou je dan een dure notaris in de arm nemen?


De nadelen van een goedkope notaris

Eigenlijk kleven er dus maar weinig nadelen aan het inschakelen van een goedkope notaris. Omdat een notaris is aangesteld door de koning en elke notaris de eed van betrouwbaar en nauwkeurig werk moet afleggen, kun je er vanuit gaan dat elke notaris zijn of haar werk gewoon goed zal doen. Een reden waarom je misschien wat meer geld voor een notaris zou willen uitgeven, is als je een wat meer ingewikkelde persoonlijke situatie hebt of bijvoorbeeld een complexer testament wilt laten opstellen. In zulke gevallen kan het handig zijn om een notaris te zoeken die speciale kennis heeft op het gebied waar jij je in wilt gaan begeven. Door die vakkennis kan een notaris dan duurder uitvallen, maar in zulke gevallen in goedkoop misschien wel duurkoop.

Het kan ook een nadeel zijn dat er jouw directe omgeving geen goedkope notaris te vinden is, en dat je iets verder moet reizen voor een notaris met een milde prijs. Dit kan een nadeel zijn als je niet veel tijd hebt of de middelen niet hebt om een notaris in een andere stad op te zoeken. In dit geval kan een goedkope notaris dus een nadeel zijn, omdat je te maken krijgt met reiskosten. Dit is gemakkelijk op te lossen, want wist je dat er zelfs internet notarissen zijn? Als je toch graag face to face met je toekomstige notaris wilt afspreken, zijn de reiskosten te verwaarlozen, want je zult niet erg vaak met je notaris te hoeven afspreken.


Vraag verschillende offertes op bij meerdere notarissen

Om een goedkope notaris te vinden, is het een goed idee om meerdere offertes op te vragen. Omdat je helaas niet in een oogopslag kunt zien wat het tarief van een bepaalde notaris is (omdat dit meestal niet op de website staat vermeldt), kun je door het opvragen van verschillende offertes een goed beeld krijgen van de goedkoopste notaris bij jou in de buurt. Hier is ook een handige site voor: De Goedkoopste Notaris. Via deze website kun je in een paar muisklikken vrijblijvend offertes vragen bij de goedkoopste notarissen bij jou in de buurt. Je hoeft alleen je postcode en de reden waarom je een notaris nodig hebt in te vullen, en de website gaat voor je op zoek. Wel zo handig! Ook via de sites Betaalbare Notarissen en Smarter.com kun je gemakkelijk een goedkope notaris vinden.


Kies voor een doe-het-zelf notaris

Om kosten te besparen, kun je ook kiezen voor een doe-het-zelf notaris. De naam zegt het al: jij stelt zelf een akte op door middel van een standaard akte die via de website van de doe-het-zelf notaris kunt vinden. Eerst doe je een intake: daarmee kun je uitzoeken of de doe-het-zelf notaris geschikt is voor jouw situatie. Dan vul je de benodigde informatie in, waarna een bij het doe-het-zelf bedrijf aangesloten notaris de akte samen met jou in orde maakt. Dit kan wel dertig procent in de prijs schelen met een gewone notaris! Er zit in bijna elke regio wel een doe-het-zelf notaris, maar als je geen tijd hebt om een afspraak te maken, kun je via een volmacht ook je akte online door een notaris laten controleren.


Regel je zaken op het web met een online notaris

Als je op zoek bent naar een goedkope notaris, kun je ook je officiële documenten via het internet regelen. Met een online notaris kun je heel wat centen besparen: en je hoeft er de deur niet eens voor uit! Via internet beantwoord je een aantal vragen, en de online notaris maakt dan een akte voor je op. Je kunt het document dan digitaal ondertekenen. Nog vragen? Je kunt met de meeste online notarissen chatten of telefonisch contact opnemen. Handig, toch?


Onderhandel met je notaris over de prijs

Ook is het handig om, als je meerdere zaken bij de notaris geregeld wilt hebben, te kijken of je een soort ‘bulkprijs’ kunt afspreken. Als je de notaris meerdere documenten voor je laat opstellen, kun je misschien weer heel wat euro’s besparen. Niet geschoten is altijd mis! Dan heb je al je belangrijke zaken goed geregeld, en ook nog eens een fikse korting.


Ga ook eens goed op onderzoek uit

Daarbij is het ook wijs om eens goed op internet te onderzoeken wat de reviews zijn van verschillende notarissen. Door het lezen van andere klantenbeoordelingen kun je bekijken of deze goedkope notaris bij je past, of dat je toch liever verder gaat zoeken. Vraag ook eens rond in je omgeving waar je vrienden en familie bepaalde zaken hebben geregeld. Misschien kom je via via wel bij een goedkope notaris uit!


Met bovenstaande tips kun je gemakkelijk een goedkope notaris zoeken. Het prijsverschil tussen notarissen kan best groot zijn, maar de kwaliteit van het werk is echter veelal gewoon hetzelfde. Als je situatie redelijk standaard is, kun je dus prima op zoek gaan naar een goedkope notaris. Vraag bijvoorbeeld meerdere offertes op bij verschillende notarissen, doe zelf alvast het voorwerk bij een doe-het-zelf notaris of laat je akte door een online notaris opstellen. Dat scheelt allemaal een hoop geld! Zoek vooral ook op internet naar recensies van de notaris die je op het oog hebt, want je wilt natuurlijk niet dat goedkoop duurkoop blijkt. Vraag ook via via eens rond: misschien kent je collega nog een goedkope notaris! Welke goedkope notaris je ook kiest, als je er maar een goed gevoel bij hebt: een notaris is immers getuige van de meest belangrijke zaken in je leven, zoals het huwelijk, het opstellen van je testament of het fuseren met een ander bedrijf.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2022 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag