Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waar let je op bij het vergelijken van notarissen?

Waar let je op bij het vergelijken van notarissen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Het is iemand die je slechts een paar keer ziet in je hele leven, maar de notaris is getuige van enkele van de belangrijkste mijlpalen in je leven. De aankoop van je eerste huis, het opstellen van de huwelijkse voorwaarden, een testament, of zelfs voor het starten van je eigen bedrijf. Het is natuurlijk ontzettend belangrijk dat je een goede keuze maakt, zodat de notaris jouw belangen kan behartigen en de beste uitkomst voor alle partijen biedt. In dit artikel lees je over het werk van de notaris, wat hij voor jou betekent, en gebruik je het 9-stappenplan zodat jij uiteindelijk terecht komt bij de beste en meest voordelige notaris.


Wat doet een notaris?

Een notaris is een jurist die mensen en bedrijven helpt om onderling rechtsgeldige afspraken te maken. Dat betekent dat zij een functie hebben waarbinnen juridisch advies wordt gegeven aan alle betrokken partijen, op een onpartijdige en onafhankelijke manier. Alle afspraken worden officieel door de notaris vastgelegd in een document, dat ook wel de notariële akte wordt genoemd. In deze akte staan alle overeenkomsten tussen de betrokken partijen omschreven, zonder dat er ook maar iets aan het lot wordt overgelaten. Mocht er na het ondertekenen van de overeenkomst bij iemand onduidelijkheid ontstaan, is de notariële akte een verhelderend document waaruit duidelijk wordt wat de gemaakte afspraken zijn.

Wanneer heb je een notaris nodig?

Een notaris is actief binnen een ontzettend groot werkgebied. Hieronder maken we onderscheid tussen de drie hoofdgroepen met een korte omschrijving bij welke situaties je een notaris nog hebt.

Individuele of persoonlijke omstandigheden

Ga je trouwen of ga je een partnerschap aan, is het nodig om huwelijkse- of partnerschapsvoorwaarden vast te stellen. Hiermee wordt bepaald welke eigendommen bijvoorbeeld van wie zijn, zoals spaargeld of de inboedel. Ook is het mogelijk om een bedrijf los te koppelen van het huwelijk of partnerschap, zodat het bedrijf niet gesplitst hoeft te worden bij een eventuele scheiding. Ook kun je een testament op laten stellen bij de notaris. Hierin kun je vermelden wat er na je overlijden met je spullen mag gebeuren. Ook kun je een levenstestament laten opstellen, waarin je beschrijft wat er tijdens je leven met je spullen mag gebeuren als je zelf niet meer in staat bent dit soort beslissingen te nemen. Denk hierbij het oplopen van hersenschade, dementie of een niet-aangeboren verstandelijke beperking.

Vastgoed

Wil je een huis kopen of verkopen, komt er altijd een notaris aan te pas. De koper is altijd degene die voor de notaris betaalt. Daarom wordt er bij de verkoop altijd ‘k.k.’ gezet, wat staat voor ‘kosten koper’. Dit geldt niet voor nieuwbouwwoningen. De notaris begeleidt zowel de koper als de verkoper in het gehele proces en zorgt dat alles wat wordt afgesproken in een koopcontract wordt vastgelegd. Ook als een huis moet worden geveild, wordt deze veiling geleid door een notaris.

Onderneming

Heb je, of begin je met een eigen onderneming, zijn er een aantal momenten waarop je een notaris nodig hebt. Bijvoorbeeld bij het aanvragen van bepaalde rechtsvormen, zoals een BV of NV. Ook komt er een notaris aan te pas zodra je wijzigingen wilt aanbrengen in statuten, wilt gaan handelen in aandelen, het bedrijf wilt opsplitsen of juist wilt fuseren met een ander bedrijf. Hierbij kijkt de notaris niet alleen naar de zakelijk kant, maar ook naar de bijbehorende privé situatie. Zodoende komt de notaris met een passende oplossing voor beide situaties.


Het 9-stappen plan voor het kiezen van de beste notaris

Om de afweging voor een notaris makkelijker te maken, hebben we een 5 stappen plan opgesteld.

1. Formuleer voor jezelf waar je naar op zoek bent

blank

Als eerst is het belangrijk om voor jezelf op papier te zetten wat je precies verwacht van de notaris. Verdiep je in de informatie die je nodig hebt om duidelijk te krijgen wat de gewenste uitkomst van de situatie is. Is het een eenvoudige situatie waarin je huwelijkse voorwaarden wilt vastleggen, zorg ervoor dat je al een globaal beeld hebt van hoe je bepaalde zaken wilt verdelen. Het kan enorm in de kosten schelen als je de voorbereiding goed uitvoert. Ook zorgt het ervoor dat beide partijen beter betrokken zijn bij de situatie, waarmee je de kans op onenigheid kunt minimaliseren.

Doe je zaken met een andere partij, zoals bijvoorbeeld bij de koop van een huis, zorg er dan voor dat je weet op welke punten je kunt onderhandelen. Als je van tevoren uitzoekt wat voor spullen de huidige bewoners wel of niet weg willen halen, kun je ze met een goed onderbouwd voorstel overtuigen dat er bijvoorbeeld iets van de prijs wordt afgehaald.

Zeker als je een testament gaat afsluiten, is het belangrijk goed op papier te zetten wat je vast wilt laten leggen door de notaris. Je brengt niet vaak wijzigingen meer aan in dit document, dus je moet goed voorbereid zijn op welke mogelijkheden er zijn. Zoek bijvoorbeeld uit welke onderwerpen aan bod kunnen komen in het testament, zoals erfenissen, donorschap, wie de aandelen van een bedrijf overneemt, maar ook wie de social media accounts mag gaan beheren. De notaris adviseert hierbij over de gevolgen van deze beslissingen en vertaalt uw wensen in juridische begrippen.


2. Ga op zoek naar een notaris

Als je weet waar je naar op zoek bent, is het moment aangebroken om een geschikte notaris te gaan zoeken. Omdat je niet iedere dag een notaris nodig hebt, weet je misschien niet direct hoe je dat het best kunt doen. Gelukkig wordt het allemaal sneller helder als je duidelijk op papier hebt gezet wat je precies zoekt in een notaris. Er zijn grofweg twee manieren om op zoek te gaan naar een notaris. Je kunt zelf op zoek gaan, maar je kunt het werk ook aan iemand anders overlaten.

Online

Er zijn duizenden notarissen te vinden, die elk een eigen specialisatie hebben. Je zou bijna kunnen zeggen dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Je kunt natuurlijk op internet zoeken naar de websites van notarissen bij jou in de buurt, maar gelukkig zijn er ook hele handige vergelijkssites om het jou een stuk gemakkelijker te maken. Je vult in naar wat voor soort notaris je op zoek bent en je krijgt alle resultaten in een lijst te zien, geselecteerd op afstand, prijs of beoordeling van andere klanten. Via deze vergelijkingssites krijg je al een goed beeld wat voor impact de benodigde notaris gaat hebben op jouw budget. Ook kun je er door het lezen van beoordelingen al gauw achter komen of de notaris van jouw keuze een goede indruk heeft achtergelaten bij voorgangers.

Bemiddelaar

Als je echt zeker wilt weten dat je de beste notaris van de regio om ondersteuning vraagt, dan kun je ook contact opnemen met bemiddelaars. Deze bemiddelaars werken vaak met een selecte groep notarissen waarvan zij zeker weten dat ze tijd nemen voor de klant en daarmee de beste uitkomst kunnen realiseren. Hoewel deze bemiddelaars niet altijd de goedkoopste zijn, weet je hierbij wel zeker dat alles in de notariële akte goed is uitgewerkt en er niets aan het toeval wordt overgelaten.


3. Betrouwbare of persoonlijke aanpak?

Ga ook bij jezelf na wat voor waarden en visies belangrijk zijn. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een groter bedrijf te laten werken aan jouw aktes. Het voordeel is dat je weet dat het bedrijf een betrouwbaar imago heeft en daardoor heeft weten te groeien tot het huidige formaat. Ze hebben veel ervaring opgedaan met allerlei aktes en je hebt een grote kans dat jouw aanvraag wordt behandeld door degene die het meeste ervaring heeft op dat gebied. Aan de andere kant kun je kiezen voor een kleiner bedrijf, die jouw situatie waarschijnlijk een stuk persoonlijker zullen aanpakken. Hierdoor heb je de kans dat ze zich iets meer verdiepen in je aanvraag en een stapje harder lopen op jou met een tevreden gevoel te laten vertrekken. Uiteraard zijn er ook grote bedrijven die een persoonlijke aanpak kunnen hebben, of kleine bedrijven met veel ervaring. Het loont wel om jezelf altijd af te vragen waar je zelf het meeste waarde aan hecht.


4. De internet notaris

Het internet zorgt ervoor dat we veel dingen gewoon vanuit huis kunnen doen. Zo geldt dat ook voor de notaris. Hoewel het gebruikelijk is om voor een kennismakingsgesprek langs te gaan bij een notaris, is dit niet verplicht. Je kunt op internet namelijk een akte aanvragen en vervolgens alle gegevens doorsturen die van belang zijn om in het document te verwerken. De notaris verzorgt vervolgens alle stukken en zorgt ervoor dat alles klaar ligt om te tekenen. Dan maak je een afspraak om langs te komen, waarbij de notaris alles uitlegt over de akte. Dan moet er officieel getekend worden en kun je de akte mee naar huis nemen. De reden dat je altijd langs moet komen is dat de aktes een rechtsgeldig document zijn en je altijd fysiek aanwezig moet zijn bij het zetten van je handtekening. Dit geldt voornamelijk bij testamenten, volmachten en huwelijksovereenkomsten. De notaris moet namelijk zeker weten dat iedereen echt akkoord gaat.


5. Certificaten en specialisaties

De keuze voor een notaris hangt sterk af van zijn specialisatie. Gelukkig kun je snel zien welke certificaten bepaalde notarissen in het bezit hebben. Het is aan te raden altijd even te checken met wat voor notaris je van doen hebt en of zij bepaalde papieren behaald hebben. Voor een echtscheidingsdocument kun je bijvoorbeeld terecht bij een Register Financieel Echtscheidingsadviseur (RFEA). Ga je een huis kopen, komt daar waarschijnlijk een hypotheek bij kijken. Wil je zeker weten dat jouw hypotheek de best mogelijke vorm aangemeten krijgt, ga dan naar een notariskantoor van de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP). Wil je iemand die alles weet van financiën en jou het best kan informeren en adviseren? Dan kun je op zoek naar een notaris die is aangesloten bij de Stichting Erkend Financieel adviseur. Door goed te letten op certificaten en registers, kun je ook al snel het kaf van het koren scheiden.


6. Lees reviews

Op de website van de notaris zelf zul je uiteraard alleen goede recensies voorbij zien komen, maar kijk ook eens bij enkele vergelijkingssites. Daar zijn vast al tientallen mensen te vinden die bij dezelfde notaris terecht zijn gekomen en een beoordeling hebben achtergelaten. Hoewel uiterst negatieve en veel te positieve beoordelingen wellicht met een korreltje zout genomen moeten worden, kun je door de regels heen vaak wel een aantal dingen filteren over de kwaliteit, betrouwbaarheid, prijs en servicegerichtheid. Dit kun je meenemen in je uiteindelijke beslissing voor het kiezen van de beste notaris.


7. Bepaal de kosten van de notaris

Een notaris is niet gebonden aan een tarief, wat betekent dat hij vrij is om te bepalen wat hij vraagt voor zijn diensten. Het kan dus zijn dat de ene notaris veel duurder is dan de andere. Helaas maken ze op hun eigen website ook niet altijd duidelijk om wat voor tarief het gaat, tenzij het een notaris is die alleen maar concurreert op zijn prijs en daarmee wilt laten zien dat hij de goedkoopste keus is.

Hieronder enkele indicatieve bedragen wat je voor een notaris betaalt, anno 2018:

  • Opstellen van een basis testament: 200-700 euro
  • Het oprichten van een BV: 600-1000 euro
  • Een hypotheekakte laten opstellen: Gemiddeld 0,35% van de hypotheeksom (ca. 875 euro bij hypotheek van 250.000 euro)

8. Vraag offertes op

Omdat veel notarissen geen tarieven op hun eigen website hebben, is het een belangrijke zaak om genoeg offertes op te vragen. Dit doe je het best bij minimaal vijf notarissen, om zo een goed beeld te krijgen van de grote verschillen in prijzen. Vaak kun je alleen al door het vergelijken van de offertes, honderden euro’s besparen op een simpele akte. Probeer wel zo specifiek mogelijk te zijn in de aanvraag. Wat voor jou een klein punt kan zijn, zou mogelijk een grote tijdsinvestering kunnen vragen van de notaris, die later weer duurder uitpakt voor jou. Denk ook goed na of je het risico wilt nemen om een notaris in te huren op basis van een uurloon. Dit kan op het eerste gevoel goedkoper uitpakken, maar niet iedereen die per uur werkt, werkt even snel als iemand die een vast bedrag per opdracht ontvangt. Mocht je dit doen uit de overweging omdat je juist niet wilt dat de notaris zich haast en geef je graag iets extra uit voor de zekerheid dat er voldoende tijd in je akte is gestoken, kijk dan even goed naar enkele beoordelingen om te zien of de kwaliteit inderdaad hoger ligt dan bij andere notarissen.


9. Onderhandelen met een notaris

Ga je alleen voor een eenvoudige akte naar de notaris, zul je waarschijnlijk gewoon de volledige prijs uit de offerte moeten betalen. Ben je van plan om diverse aktes op te laten stellen, zoals enkele testamenten en een koopcontract, loont het om een tegenbod te maken bij de notaris. Het wordt tegenwoordig steeds normaler om ook af te dingen bij een notaris. Het is tegenwoordig zo makkelijk om een notaris te vinden die wel bereid is om met de prijs te zakken, dat veel notarissen maar al te graag een kleine korting geven bij een aanvraag van meerdere aktes.


Je ziet dat het niet eenvoudig is om een notaris te kiezen. Ondanks dat er duizenden notarissen zijn, blijft het toch altijd een zoektocht naar de beste keus. Omdat een bezoek aan de notaris vaak van ongekend belang is, kun je het beste bijtijds beginnen met zoeken. Dan weet je zeker dat je vol vertrouwen je handtekening kunt zetten onder een verse, rechtsgeldige akte.



foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag