Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Investeerder gezocht: hoe vind je een investeerder?

Investeerder gezocht: hoe vind je een investeerder?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Je hebt een geweldig idee en bent begonnen met het uitwerken van alle details. Vervolgens loop je tegen een barrière aan. Je hebt niet genoeg geld om de volgende fase te starten. Veel startende ondernemers lopen tegen dit probleem aan en gaan dan op zoek naar een investeerder. Maar wat voor soorten investeerders zijn er? En waar vind je die? In dit artikel delen we alle informatie over het vinden van een investeerder.


Wat voor soort investeerders zijn er?

Er zijn diverse soorten investeerders. Welke vorm van investering jij kiest, is afhankelijk van je netwerk, je wensen en het benodigde kapitaal. Voordat je weet hoe je investeerders kunt vinden, moet je dus eerst weten wat voor soort investeerder je wilt benaderen.

Familie en vrienden

De meest eenvoudige vorm van investeren is uiteraard via familie en vrienden. Wellicht heb je ouders met een groot eigen bedrijf of zijn je vrienden jaren geleden al een succesvolle startup begonnen. In dat geval zou je een onderhandse lening kunnen afsluiten, waarbij je eventueel aanbiedt om rente te betalen over het geleende geld. In principe geldt dit ook als een investering, omdat ze er dan ook iets voor terugkrijgen. Uiteraard kun je ze ook een deel van het bedrijf laten kopen, waardoor ze mede-eigenaar worden. Afhankelijk van de onderling gemaakte afspraken zal je op deze manier ook de minste kosten hebben omdat professionele investeerder vaak een aanzienlijk deel van het bedrijf willen bezitten in ruil voor de investering.

Informal investors / Angel investors

Wanneer je in zee gaat met een informal investor, werk je samen met een ondernemer die al eerder een eigen onderneming heeft opgebouwd en die ook weer met veel winst heeft verkocht. Met het geld investeert hij in nieuwe startups, zodat daar weer nieuw geld mee verdiend kan worden. Angel investors zijn daarnaast ook nog in staat om hun kennis en netwerk ter beschikking te stellen aan de startup met wie ze samenwerken. Daardoor heb je als startup ook een grotere kans om sneller winstgevend te worden. Angel investors werken vaak achter de schermen mee en zijn niet gemakkelijk te bereiken.

Venture capitals

Venture capitals zijn grotere bedrijven die investeren in meerdere startups. Zij hebben enorm veel geld en zijn daarom minder bezig met de persoonlijke begeleiding van de startup. Wel hebben ze een groot belang in het bedrijf waarin ze investeren, waardoor ze in het geval van belangrijke beslissingen direct kunnen ondersteunen, zodat het bedrijf de goede richting in wordt gestuurd.

Crowdfunding

Het was tien jaar geleden nog helemaal nieuw, maar tegenwoordig niet meer weg te denken uit de maatschappij. Je kunt tegenwoordig honderden of duizenden mensen een klein bedrag laten investeren in je bedrijf. Dit kan gaan om fans en ook mede ondernemers die het idee hebben dat er wel een verdienmodel in het idee zit.

Business incubators

Heb je in het begin vooral faciliteiten nodig om van de grond te komen? Faciliteiten zoals huisvesting, trainingen en coaches? In dat geval kunnen business incubators jou goed op weg helpen. In vrijwel iedere grote Nederlandse stad is er een lokaal programma waar business incubators zijn aangesloten. Deze investeerder kunnen voornamelijk bijdragen op het gebied van kennis en informatie. In ruil voor deze samenwerking zul je zoveel mogelijk promotie moeten maken voor deze investeerders.


Waar vind je investeerders?

Er zijn dus een aantal verschillende soorten investeerders die je kunt benaderen. Maar met alleen de naam Venture Capital, angel investor of business incubator ben je er nog niet. Want waar vind je deze investeerder? Niet alle investeerders maken reclame voor hun werkzaamheden. Soms omdat dat niet nodig is vanwege hun uitgebreide netwerk, maar soms ook omdat ze niet willen dat iedereen weet dat ze een investeerder zijn. Hieronder enkele locaties waar je op zoek kunt naar deze investeerders.

De bank

De bank waar je op dit moment bij bankiert is een goede eerste stap. Hoewel de bank zelf misschien niet zal willen investeren zonder dat je daar een onderpand voor biedt, heeft de bank wel veel connecties. Voornamelijk de wat grotere investeerders hebben nauwe banden met de banken en het kan dus goed zijn dat jouw bank al samenwerkt met een investeerder die wellicht past bij jouw startup of bedrijf. Deze bank kan jullie dan met elkaar in contact brengen.

Accountants- of advocatenkantoren

Wat geldt voor de bank, geldt ook voor de accountants- en advocatenkantoren. Deze kantoren werken vaak samen met een grote groep investeerders die zij als klant hebben. Hoewel ze je niet zomaar op verzoek een lijst met investeerders zullen geven, kunnen ze intern wel een balletje opgooien voor jou. Wanneer het kantoor zorgt voor nieuwe interessante investeringen voor de investeerder, is dat ook een winst voor het kantoor. En wie weet is er een investeerder die geïnteresseerd is in jouw project.

Crowdfunding websites

Er zijn honderden crowdfunding websites op internet te vinden. Hieronder enkele die je kunt gebruiken om jouw idee te pitchen voor duizenden mensen:

Knab. Hoewel Knab een bank is, kun je van meer dan 200.000 mensen een klein beetje geld lenen. Knab faciliteert hierin en zorgt dat de lening goed geregeld wordt.

Oneplanetcrowd. Een marktplaats die ondernemers en investeerders bij elkaar brengt. In de eerste 5 jaar heeft het platform maar liefst 180 projecten gefinancierd met een waarde van meer dan 20 miljoen euro.

Geldvoorelkaar. Een Nederlands bedrijf dat als sinds 2010 ondernemers en investeerders bij elkaar brengt. Het was de eerste crowdfunding website met een AFM-vergunning en er worden nog steeds iedere dag nieuwe projecten gefinancierd.

Kapitaal Op Maat. Met een minimum van 100 euro en een maximum van 80.000 euro kunnen investeerders met ieder budget terecht bij Kapitaal Op Maat. De investering moet binnen 6 tot 120 maanden, inclusief rente zijn terugbetaald aan de investeerders.

Collin Crowdfund. Gericht op het MKB, kun je bij Collin Crowdfund financiering krijgen voor diverse bedrijven en start-ups. De leningen bedragen 50.000 tot 2.500.000 euro en hebben een maximale looptijd van tien jaar. De rente ligt ergens tussen de 4 en 9 procent.

Kamer van koophandel

De KvK werkte voorheen samen met het bedrijf Syntens, dat Nederlandse bedrijven hielp met het vinden van financieringen en ondersteuning. Tegenwoordig is Syntens onderdeel van de KvK zelf en kun je er aankloppen voor adviesgesprekken, trainingen en kun je in contact komen met investeerders.

Hogescholen en universiteiten

Vrijwel iedere hogeschool of universiteit heeft een bepaald programma dat studenten kunnen volgen wanneer ze excellente resultaten behalen bij bepaalde projecten. Wanneer deze ideeën een bepaalde prijs winnen of voldoende levensvatbaar zijn, wordt er regelmatig een investeerder opgeroepen om naar de ideeën te luisteren. Volg je geen opleiding meer, dan kun je toch nog eens aankloppen bij je laatste opleidingsinstituut om te vragen of er een dergelijke samenwerking met investeerders bestaat. Is dit er niet, dan kun je het altijd proberen bij een opleiding die je zelf nooit hebt gevolgd, maar waarvan je weet dat er vaak nieuwsberichten zijn over innovatieve startups. Grote kans dat daar regelmatig één of zelfs meerdere investeerders over de vloer komen.

Netwerken

Netwerkborrels, ondernemersnetwerken, LinkedIn. Het zijn allemaal mogelijkheden om in contact te komen met nieuwe mensen die potentieel wat kunnen betekenen voor jouw startup of onderneming. Probeer eens in kaart te brengen wie belangrijke spelers zijn binnen de business. En kijk eens bij welke online of offline groepen zij aangesloten zijn. Wie weet kun je ergens een uitnodiging bemachtigen en jezelf aansluiten bij die groepen. Een groot netwerk kan ervoor zorgen dat je zeer snel dicht in de buurt van een investeerder kunt komen.

Meet-ups

Op de website meetup.com kun je diverse meet-ups vinden bij jou in de buurt. Sommige daarvan zijn om je kennis te vergroten en anderen zijn om in contact te komen met een netwerk. Wanneer je dit soort ontmoetingen bijwoont, kom je vaak mensen tegen die je nog helemaal niet in je netwerk hebt. En wellicht zit er ergens wel een angel investor tussen die geïnteresseerd is in jouw ideeën.


Investeerders netwerken

Uiteindelijk zijn de investeerdersnetwerken die je online kunt vinden een goudmijn als je snel in contact wilt komen met investeerders. Er zijn in Nederland diverse netwerken. Hieronder een opsomming van enkele van deze netwerken.

Business Angel Netwerk Nederland

Deze website richt zich voornamelijk op het samenbrengen van angel investors en bedrijven die interessant zijn om in te investeren. Het netwerk fungeert alleen als platform en doet verder niets aan het verbinden van de investeerders aan de startups en bedrijven. Je hebt dus zelf de kans om investeerders te benaderen en een pitch voor te bereiden.

De Investeerdersclub

De Investeerdersclub is een plek waarbij je ook de mogelijkheid hebt om investeerders te ontmoeten. Voor ondernemers zijn er kosten aan verbonden van 45 euro per evenement. Investeerders worden eerst gescreend en mogen vervolgens kosteloos een keer het evenement bijwonen. Op deze manier kan er op een informele manier contact worden gezocht tussen investeerders en ondernemers.

Investormatch

Investormatch is een crowfunding platform, maar verschilt van de standaard platformen omdat er ook honderden premium investeerders zijn aangesloten bij de website. Deze groep bestaat uit angel investors en investeringsfondsen. Dit zorgt ervoor dat deze investeerders direct kunnen investeren in bedrijfjes en als je een goed idee hebt, zou je zomaar eens vrij snel een investering kunnen ontvangen.

Business Angel Connect

Wanneer je een bedrijf hebt op het gebied van lifescience, chemie, med-tech, food en IT, dan kun je aankloppen bij BAC. Het bedrijf is oorspronkelijk Nederlands, maar is ook actief in Duitsland met het bedrijf Angel Funding Germany, waar zij nauw mee samenwerken.

Leapfunder

De website van Leapfunder is gericht op Europese Angel Investors die graag online willen investeren in veelbelovende start-ups. Het netwerk ondersteunt start-ups in de beginfase, maar biedt ook juridische documenten en assisteert bij het zetten van vervolgstappen wanneer het tijd wordt voor een volgende investeringsronde.


Zoeken naar een investeerder

Het vinden van een investeerder kan soms een langdurig proces zijn. Maar alleen al in Nederland zijn duizenden investeerders die dagelijks kunnen kiezen uit tientallen goede ideeën. Het gaat dus ook niet alleen om het vinden van een investeerder. Wanneer je een investeerder hebt gevonden, zul je ook nog beter en unieker moeten zijn dan alle andere ideeën die hij te horen krijgt. Je kunt dat doen door een professionele pitch voor te bereiden en met meer dan alleen een idee aan te komen. Uiteindelijk draait het bij het vinden van een investeerder om drie dingen: talent, doorzettingsvermogen en een klein beetje geluk.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag