Wat kost een gehoorapparaat?

Wat kost een gehoorapparaat?

Laatst bijgewerkt: 15 april 2019

Hoortoestellen kosten grofweg tussen de €600,- en €5.000,- per stuk. De grote marge tussen de prijzen hebben voornamelijk te maken met het merk, type, kwaliteit en nieuwheid. Gelukkig hoef je niet zelf voor alle kosten op te draaien. Je verzekering vergoed een groot deel van de prijs. Hoeveel je precies verzekerd krijgt hangt af van jouw verzekeraar en je polis. In dit artikel lees je hoe duur gehoorapparaten zijn in verschillende kwaliteitsklassen en hoe veel jij van je verzekeraar vergoed krijgt. Zo weet je precies hoe veel je uiteindelijk écht kwijt bent voor een hoortoestel!


Zo veel kost een gehoorapparaat (zonder vergoeding)

Voordat we je verzekeringstechnisch alles helder uitleggen kijken we eerst naar de prijzen van hoortoestellen. Afhankelijk van de kwaliteit kost een beetje goed toestel al snel rond de €1.200,- per stuk. In dit hoofdstuk lees je de verschillende prijsklassen.

Goedkope hoortoestellen (€600)

Heb je niet super veel gehoorverlies, maar wil je net wat meer en gedetailleerder geluid binnen krijgen? Dan is een budget gehoorapparaat een prima keuze. Je krijgt wel vaak te maken met wat oudere en/of simpelere modellen die voor het oog ook wat minder mooi en compact zijn dan duurdere. Wanneer je dus meer te besteden hebt raden we je aan voor een middenklasse toestel of top toestel te gaan. Toch zijn deze modellen uitstekend voor mensen die iets minder te besteden hebben en toch een gehoorapparaat nodig hebben. Zelfs een goedkoop model kan veel verschil maken! Test vooral eens uit bij een audicien. Verwacht niet te veel van geluidsonderdrukking en windruisonderdrukking.

Middenklasse hoortoestellen (€700 – €1.200)

Veel mensen kiezen voor een hoortoestel in deze prijsklasse. Deze apparaten zijn namelijk een stuk beter en nieuwer dan de basismodellen. Zo kun je sommige typen zelfs verbinden met je smartphone. Bovendien geniet je van meer hoorbereik, ietwat gedetailleerder geluid, betere ruis- en windonderdrukking en een batterij die langer mee gaat. Wanneer je zelf een proefversie uitprobeert zul je het verschil merken. Bij de duurste modellen al helemaal, maar dan praten we al snel over bedragen boven de €1.200.

De meeste audiciens hebben een ruim assortiment aan middenklasse hoortoestellen in deze prijsklasse. Veel mensen hebben dan ook een verschillende voorkeur: de een wil een toestel achter het oor en de ander heeft liever een in het oor. Gelukkig zijn daar veel uiteenlopende modellen voor beschikbaar. Laat je goed informeren en test vooral veel uit.

Topklasse hoortoestellen (€1.200 – €4.000)

Mensen die hun forse gehoorverlies willen compenseren kunnen het best kiezen voor een topmodel. Ondanks de prijs wordt het leven er (weer) een stuk leuker op. Je gaat meer horen, beter horen en hebt geen last van lawaai en wind. Bovendien heb je verschillende programma’s, kanalen en kun je ‘m gemakkelijk bedienen met je smartphone. Tot slot gaan ze lang mee en is de batterijduur uitstekend. Afhankelijk van je verzekering ben je zelfs tot 75% vergoed! Meer daarover lees je later dit artikel meer. Laat je tot slot altijd goed adviseren bij de betreffende audicien. Er zit soms nogal verschil in typen en modellen. Het moet immers ook goed zitten!


Verzekeringen & vergoedingen: stapsgewijze uitleg

Zoals je weet heb je recht op een vergoeding van je zorgverzekeraar. Hoe veel dat precies is hangt van verschillende zaken af. Ten eerste van je verzekeraar, ten tweede van je polis, ten derde van je eigen risico en ten vierde van de betreffende opticien. Deze dient namelijk een contract te hebben met je zorgverzekeraar. Lees snel verder hoe het in jouw situatie zit!

Stap 1: laat je gehoorverlies testen

Het klinkt wellicht te logisch voor woorden, maar toch vermelden we het. Je dient namelijk aantoonbaar gehoorschade te hebben om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Dit gehoorverlies wordt gemeten door een audicien. Vanaf een verlies van 35 decibel krijg jij een hoortoestel vergoed, ongeacht of het één of twee oren betreft.

Stap 2: laat je informeren onder welke categorie je valt

Wat voor categorie? Hoor ik je denken. Dat klinkt ingewikkelder dan het is. Afhankelijk van de ernst van het gehoorverlies kom je namelijk in een categorie terecht, van 1 tot 5 (5 is het meeste gehoorverlies). Dit heeft officieel weer invloed op jouw vergoeding, maar de realiteit laat zien dat je sowieso 75% vergoed krijgt ongeacht of je in categorie 1 of 5 zit. Dan moet je uiteraard wel een basisverzekering hebben, maar dat heeft vrijwel iedereen in Nederland.

Een ander handig extraatje van deze categorieën is dat je toestellen kunt uitzoeken in die categorie. Zo zoek je niet tussen gehoorapparaten die te sterk of juist te slecht zijn voor jouw gehoor. Uiteraard wordt dit je ook uitgebreid verteld bij een goede audicien.

Let op: je zit nooit 100% gebonden aan een categorie. Als je wil ben je vrij om een toestel uit te kiezen.

Stap 3: check je verzekeraar en polis

Stel je bent verzekerd bij pak ‘m weg Univé, FBTO, Ditzo of Interpolis en hebt een basisverzekering zoals veruit de meeste mensen. Dan wordt je gehoorapparaat, ongeacht prijs, voor 75% vergoed. De overige 25% moet je zelf betalen. Bij een aanvullende verzekering krijg je per jaar bovenop de 75% een afgesproken bedrag die je mag besteden aan hoortoestellen. Meestal tussen de €250,- en €500,-. Uiteraard betaal je hier maandelijks wel meer premie door.

Let op: voor veel zorg uit je basispakket of aanvullende pakket betaal je het zogenoemde ‘eigen risico’. Dit is een paar honderd euro (afhankelijk van je zorgverzekeraar en zelf ingevulde wens) en houdt in dat je de eerste, meestal €385,- aan zorgkosten in een jaar, zelf moet betalen. Wanneer je dus nog geen zorgkosten gemaakt hebt en een gehoorapparaat koopt moet je dus én de 25% van het toestel betalen én (een deel van) je eigen risico van rond de €385,-.

Voor veel mensen is dat eigen risico een financiële valkuil. Houd daar dus goed rekening mee. Sommige mensen betalen dit eigen risico iedere maand af zodat ze niet ineens een smak geld moeten betalen bij een grote uitgave in de zorg, zoals een hoortoestel.

Stap 4: check of je audicien een contract heeft met je zorgverzekeraar

Veel audiciens hebben contracten met bepaalde zorgverzekeraars. Vraag dus altijd aan de audicien of zorgverzekeraar of ze wel een contract met elkaar hebben. De grootste audiciens hebben contracten met iedere verzekeraar, zoals Hans Anders. De kleinere hebben dat vaak niet. Let daar dus goed op.

Wil je nou bij iedere audicien terecht kunnen? Dan kun je het best kiezen voor een restitutiepolis bij je verzekering. Dit dien je voor het nieuwe jaar aan te geven. Je bent dan vrij om naar iedere audicien te gaan en krijgt nog steeds 75% van de aankoopprijs vergoed.


Toen en nu

De mensen op leeftijd onder ons zullen misschien nog weten dat het voor 2013 verzekeringstechnisch anders geregeld was. Je kreeg destijds namelijk jaarlijks een bepaald bedrag die je kon besteden aan gehoorapparaten. Meestal was dat rond de €500,-. Veel mensen vonden dat zeer overzichtelijk, en dat was het ook. Toch ben je bij de nieuwe vorm van verzekeringen vaak goedkoper uit. De eigen bijdrage bij hoortoestellen lag namelijk bij de oude regeling rond de €400,- á €500,- en hedendaags rond de €200,- a €300,-. Dit is echter wel een gemiddelde. Je kan het zelf zo bont maken als je wil.


Tips bij de aanschaf van een hoortoestel

Ondanks dat je vaak flink veel geld vergoed krijgt, blijft de aanschaf van een gehoorapparaat een forse uitgave. Daarnaast is  het allerbelangrijkste natuurlijk de kwaliteit en het draaggemak. Om jou op weg te helpen hebben we de volgende tips samengesteld:

  • Test alle modellen binnen jouw categorie. Zo weet je zeker welke het beste zit en het best bij jou past.
  • De meeste keuze heb je bij een zelfstandige audicien. Hiervoor heb je wel een restitutiepolis nodig.
  • Ga altijd naar meerdere audiciens om zo goed mogelijk te vergelijken.
  • Plan minstens een week van te voren een afspraak in. Zo krijg je ruim te tijd om zaken met de audicien te bespreken.
  • Laat je goed adviseren over het onderhoud van je nieuwe gehoorapparaat. Dit is essentieel voor de levensduur.

Conclusie

Als we terugkoppelen op de hoofdvraag kunnen we zwart op wit stellen dat een gehoorapparaat gemiddeld €1.200 kost, maar je eigenlijk maar €300,- (25%) hoeft te betalen. Daarbij komt vaak het eigen risico bij op. Laat je daar niet door misleiden! Heb je geen basisverzekering maar een aanvullende verzekering? Dan krijg je nog eens een paar honderd euro, afhankelijk van je verzekeraar, om te besteden aan hoortoestellen. Al met al lijkt het duur, maar valt het uiteindelijk reuze mee! Bovendien geniet je voor dat geld van een veel beter-horend leven!


foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag