Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat kost een SOA test bij de huisarts?

Wat kost een SOA test bij de huisarts?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Jaarlijks laten meer dan 130.000 mensen zich op een soa testen bij de huisarts. De meest voorkomende, maar ook goed te bestrijden soa is Chlamydia. Hoeveel een soa-onderzoek kost hangt af van op welke soa’s je getest wordt. Meestal dien je vooraf een vragenlijst in te vullen of heb je een kort gesprekje met de doktersassistente. Naar aanleiding hiervan wordt bepaald op welke soa’s je getest wordt en welke kosten eraan verbonden zijn. Volgens onderzoek van RIVM had in 2015 ruim 17% van de geteste mensen daadwerkelijk een soa. De meeste soa’s zijn, mits je er optijd bij bent, goed en snel te verhelpen.


blank

Anonieme SOA-test online voor €39,-

De goedkoopste en meest eenvoudige manier om een SOA-test te doen is een online zelftest. De website Testalize.me biedt voor €39,- een zelftest aan voor de meest voorkomende SOA’s chlamydia & gonorroe. De test ontvang je gewoon anoniem en discreet op de deurmat. Daarbij vanzelfsprekend een heldere uitleg en een retourbox. Met een code kun je online de uitslag bekijken. Makkelijker wordt het niet.

Bekijk deze test hier »


Kosten ‘de grote vijf’ soa-test bij de Huisarts

Nadat je een vragenlijst hebt ingevuld of een gesprekje met de doktersassistente hebt gehad, wordt een inschatting gemaakt op welke soa’s je getest zal worden. Dit hangt van verschillende factoren af zoals het aantal bedpartners dat je het afgelopen half jaar gehad hebt, de nationaliteit van je bedpartner(s) en natuurlijk hoe (on)veilig je seks hebt gehad.

Wanneer je een verhoogd risico op een soa hebt, wat inhoudt dat je met meerdere bedpartners onveilige seks hebt gehad, zul je hoogstwaarschijnlijk op de vijf grote soa’s getest worden: chlammydia, herpes henitales, honnoroe, hiv en genitiale wratten. Zo’n ‘’all-inclusive’’ test kost, mits je normaal verzekerd bent, rond de €80,-. Dit gaat van je eigen risico af, wat betekent dat je zelf moet opdragen voor deze kosten.


Kosten enkele soa-test

Wanneer je al klachten hebt die duiden op een soa zal de huisarts een inschatting maken of hij kan zien om welke soa het gaat. Als hij/zij bijvoorbeeld een sterk vermoeden heeft dat het om Chlamydia gaat, de meest voorkomende soa, zul je aan een klein testje genoeg hebben om dat te bevestigen. De kosten hiervan bedragen rond de €50,-. Je krijgt dan medicijnen mee naar huis die je er snel vanaf helpen.

Testalize


Risicogroepen

Mensen die een verhoogd risico hebben om een soa op te lopen kunnen een gratis test doen. Denk hierbij aan sekswerkers, jongeren tot 25 jaar en mannen die seks hebben met andere mannen. Dit kan echter niet bij de huisarts. Je dient hiervoor een afspraak te maken bij de GGD. Bekijk hier welke locatie bij je in de buurt ligt: http://www.ggd.nl/


Zelftesten

Veel mensen vinden het ongemakkelijk om zich op soa’s te laten testen bij instanties als de GGD, de huisarts, een dermatoloog of gynaecoloog. Ze kiezen ervoor om online of bij de apotheek een zelftest aan te schaffen. De prijzen van deze testen verschillen enorm. Zo kun je voor nog geen €20,- euro al een simpele test halen en lopen de kosten voor een uitgebreidere soatest soms wel op tot een paar honderd euro! Daarnaast zijn lang niet alle zelftesten betrouwbaar.

Een zelftest wordt dan ook door veel experts afgeraden. Een bezoek aan de GGD of huisarts is veruit het meest betrouwbaar en vaak minder duur. Je hoeft je absoluut niet te schamen om bij de huisarts of GGD aan te kloppen voor een soa-test. Voor hun is het hartstikke normaal en dagelijkse kost.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Testalize
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag