Thuisverdiener
X

Wanneer heb je recht op schenkingsvrijstelling?

Wanneer heb je recht op schenkingsvrijstelling?

Laatst bijgewerkt: 10 januari 2019

Een schenking ontvangen van bijvoorbeeld een ouder is natuurlijk heel erg fijn. Maar hoe zit het eigenlijk met de belasting? Moet je die betalen over die schenking? En zo ja, wanneer moet je dat wel en niet doen? Met andere woorden: wanneer heb je wel of geen recht op schenkingsvrijstelling? Wij zochten het voor je uit.


Wat is schenkingsvrijstelling?

Wanneer iemand je geld schenkt, of wanneer jij iemand geld schenkt, dan zal daar schenkbelasting over betaald moeten worden. Deze belasting zal in de regel door de ontvanger betaald moeten worden over het bedrag dat geschonken is. Nu is het zo dat niet altijd over het hele bedrag van de schenking belasting hoeft te worden betaald. De regeling die bepaalt dat een (gedeelte van een) bedrag belastingvrij geschonken kan worden, wordt de schenkingsvrijstelling genoemd.

De hoogte van de schenkingsvrijstelling

De belasting die over de schenking betaald moet worden, en de hoogte van de schenkingsvrijstelling, hangen af van verschillende factoren, waaronder van wat je relatie tot de schenker is en waar het geld voor zal worden gebruikt. Zo kan een ouder bijvoorbeeld een hoger bedrag schenken aan een kind zonder dat daar schenkbelasting over betaald moet worden, dan dat een vreemde kan doen.


De regels met betrekking tot de schenkingsvrijstelling

De belastingdienst heeft voor de schenkingsvrijstelling een aantal duidelijke regels opgesteld. Door middel van deze regels weet je precies wanneer je wel of geen recht hebt op de vrijstelling en hoe hoog die vrijstelling dan is. We zetten de regels hieronder even voor je op een rijtje.


Een schenking van ouder aan kind zonder concreet doel

In 2019 mogen ouders hun kind maximaal 5.428 euro schenken waarmee een kind mag doen wat hij of zij wil. Over dit bedrag hoeft dan geen belasting betaald te worden. Dit bedrag geldt voor een heel jaar, dus mocht het zo zijn dat ouders meerdere keren per jaar een bedrag schenken, dan zullen deze bedragen bij elkaar opgeteld moeten worden. Het totaal van deze bedragen zal vervolgens dus onder de 5.428 euro moeten blijven om belastingvrij geschonken te kunnen worden. Komen de bedragen erboven? Dan zal er schenkbelasting betaald moeten worden.


Eenmalige grote schenking

Ouders mogen hun kind één keer een grote schenking doen die niet belast zal worden. Dit mag als het kind tussen de 18 en 40 jaar oud is. Hierbij hebben ouders de volgende opties:

Eenmalige schenking zonder doel

Ouders mogen hun kind eenmalig een verhoogde belastingvrije schenking doen. In 2019 is de hoogte van dit bedrag 26.040 euro. Dit bedrag mag door het kind gebruikt worden zoals hij of zij dat wil.

Eenmalige schenking dure studie

Schenk je als ouders een bedrag aan je kind dat gebruikt zal worden om een dure studie te betalen, dan mag deze schenking 54.246 euro bedragen. Over dit bedrag zal dan geen belasting betaald hoeven worden. Hierbij moet het wel zo zijn dat de studie minimaal 20.000 euro per jaar kost (exclusief levensonderhoud), en er moet door een notaris een document opgesteld worden waarin staat voor welke studie de donatie gebruikt zal worden, hoe hoog de kosten voor de opleiding zijn, en dat het bedrag binnen drie jaar aan de opleiding besteed moet worden.

Eenmalige schenking voor een koopwoning

Wanneer ouders een bedrag aan hun kind schenken dat gebruikt zal worden voor het kopen of verbouwen van een woning, dan mag er een bedrag tot maximaal 102.010 euro belastingvrij geschonken worden. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo moet het kind kunnen aantonen dat het geld daadwerkelijk gebruikt is voor het kopen of verbeteren van een eigen woning, of het aflossen van een hypotheek of restschuld. Het geld moet daarnaast binnen twee jaar gebruikt worden.

Regels eenmalige schenking

Aan eenmalige schenkingen van ouders aan een kind zitten dus wat regels verbonden. Zo moet het kind tussen de 18 en 40 jaar oud zijn om gebruik te kunnen maken van de schenkvrijstelling. Daarnaast telt vaak ook de leeftijd van een eventuele partner mee, die moet ook tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Ook is het zo dat je maar één keer gebruik kunt maken van een verhoogde vrijstelling. Je kunt dus niet van meer dan één eenmalige schenking gebruik maken en deze belastingvrij doen. Het is dus of een schenking die geen concreet doel heeft, of een schenking voor een dure studie, of een schenking voor een eigen woning.

NB. De schenkingsvrijstelling voor ouders die geld aan een kind schenken, geldt voor de ouders samen. Geven allebei de ouders een bedrag aan een kind, dan zullen deze bedragen bij elkaar opgeteld moeten worden. Ook wanneer de ouders gescheiden zijn, worden de schenkingen bij elkaar opgeteld.

Ook: Als het zo is dat je een partner hebt, dan kan het zijn dat die partner ook partner voor de schenkbelasting is. In dat geval moeten de bedragen die jullie allebei hebben ontvangen bij elkaar opgeteld worden. Voor de exacte regels met betrekking tot partners, en voor meer informatie, kun je hier terecht.

Schenking van ouder aan minderjarig kind

Hoe zit dat dan als ouders geld schenken aan een minderjarig kind, vraag je je nu misschien af. Nou dat zit zo: als je een minderjarig kind een schenking doet, dan zul je zelf de schenkbelasting moeten betalen. Dit heeft alles te maken met het feit dat minderjarige kinderen geen belastingaangifte hoeven te doen. Het is dus niet zo dat een schenking aan een minderjarig kind belastingvrij is.


Schenking van anderen

Voor schenkingen die je van anderen ontvangt, of die je aan anderen doet, gelden andere regels dan voor schenkingen van een ouder naar een kind. Deze regels zijn al volgt:

Schenking zonder doel

Familieleden, vrienden of zelfs vreemden mogen elkaar natuurlijk ook gewoon geld schenken. Het bedrag dat in dit geval vrij is van schenkbelasting is 2.173 euro. Is het zo dat je dit bedrag van partners krijgt, bijvoorbeeld je buurman en buurvrouw, dan moeten de bedragen bij elkaar opgeteld worden. Samen mogen ze je niet meer dan 2.173 belastingvrij schenken. Is het bedrag wel hoger, dan zal er belasting over betaald moeten worden.

Schenking voor een koopwoning

Heb je de mazzel dat er iemand in je omgeving (behalve je ouders) is die je graag een schenking wil doen waarmee je een eigen huis kunt kopen? Of is er iemand die je geld wil geven zodat je die uitbouw aan je woning kunt realiseren, of die prachtige nieuwe keuken? Dan is het goed om te weten dat anderen je ook eenmalig 102.010 euro belastingvrij mogen schenken voor een eigen woning. Ook in dit geval is het zo dat je aan moet kunnen tonen dat je het geld daadwerkelijk gebruikt waarvoor het bedoeld is. Daarnaast mag de schenker je niet al eerder geld hebben gegeven waarvoor een verhoogde vrijstelling gebruikt is.


Schenking op papier

Een schenking op papier is eigenlijk simpel gezegd een bewijs (op papier) dat iemand nog geld van je krijgt. Dit kan zijn omdat je dat geld nu niet kunt missen, of omdat het geld pas vrijkomt als je bijvoorbeeld je huis verkoopt. Een schenking op papier kan in een aantal gevallen handig zijn, zoals bijvoorbeeld wanneer ouders geld aan hun kinderen willen schenken. Door een schenking op papier vast te laten leggen, maakt dat bedrag geen deel meer uit van de erfenis. Op die manier kunnen ouders ervoor zorgen dat kinderen minder belasting over de erfenis hoeven te betalen. De schenking op papier moet wel door een notaris vastgelegd worden, en er moet rente over de schenking op papier betaald worden, omdat het gezien wordt als een vorm van schuld.


Een overzicht van schenkingsvrijstellingen

Om bovenstaand verhaal overzichtelijk te maken, hebben we de schenkingsvrijstellingen hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • Schenking van ouders aan kinderen: €5.428
  • Schenking van ouders aan kinderen tussen 18 en 40 jaar zonder doel (eenmalig): €26.040
  • Schenking van ouders aan kinderen tussen 18 en 40 jaar voor dure studie (eenmalig): €54.246
  • Schenking aan ontvangers tussen 18 en 40 jaar voor eigen woning (eenmalig): €102.010
  • Schenking aan andere ontvangers: €2.173

Wanneer heb je recht op schenkingsvrijstelling?

Aan de hand van de informatie in dit artikel weet je nu precies wanneer je recht hebt op schenkingsvrijstelling. De hoogte van de vrijstelling hangt volledig af van de relatie tussen de ontvanger en de schenker, de leeftijd van de ontvanger, en het doel waarvoor de schenking gebruikt wordt. Mocht je nog vragen hebben over de schenkingsvrijstelling, of alle voorwaarden en regels willen checken, dan kun je terecht op de website van de belastingdienst. Daar vind je alle informatie, wetten en regels rondom schenkingen. Ook wordt er op de website van de belastingdienst precies uitgelegd hoe een schenkingsvrijstelling aangevraagd kan worden, hoe je de schenking voor de inkomstenbelasting op moet geven, en wat voor gevolgen een schenking eventueel kan hebben voor bijvoorbeeld toeslagen.
Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Klik hier om je opmerking naar ons door te sturen.
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag