Wat kost een rijbewijs?

Wat kost een rijbewijs?

Laatst bijgewerkt: 12 juni 2019

Het halen van je rijbewijs is een waardevolle investering. Het kunnen autorijden heeft namelijk vele voordelen. Het reizen van plek A naar plek B kost minder tijd en je bent niet afhankelijk van het openbare vervoer. Daarnaast is het leuk om bijvoorbeeld als vakantie een roadtrip te doen. Hierbij ga je met een auto op reis om allerlei verschillende plaatsen te ontdekken. Aan elke investering hangt natuurlijk wel een prijskaartje, en het kost tijd om de kunst van het autorijden onder de knie te krijgen. De tijdsduur en het kostenplaatje van het halen van je rijbewijs hebben wij daarom voor je uitgezocht.


Theorie examen

Het halen van je rijbewijs bestaat uit twee delen: een theorie examen en een praktijkexamen. Het halen van je theorie examen doe je bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) bij jou in de buurt. Het examen bestaat uit 65 vragen, is digitaal en duurt ongeveer een half uur. Het leren van het theorie examen doe je via een boekje, verschillende websites of je volgt lessen bij je rijschool. Het hangt er net vanaf op welke manier jij het beste leert. Het aantal uren dat je dus bezig bent met het leren van je theorie examen hangt af van de manier en snelheid waarmee jij studeert. De kosten voor het halen van je theorie examen zijn € 31,25. Je behaalde theorie examen is 1,5 jaar lang geldig, dus zorg dat je binnen die tijd ook je praktijkexamen haalt. Pas dan heb je officieel je rijbewijs.


Rijlessen

Om de kunst van het autorijden te leren, zul je rijlessen moeten nemen. Het aantal uren rijles dat je moet hebben hangt af van de rijstijl die je hebt tijdens je eerste les. Tijdens deze les kijkt je rij instructeur naar je rijstijl en op basis daarvan kiest hij/zij het aantal uren dat je nodig hebt. Het gemiddeld aantal uren rijles varieert van 20 tot 35 uur. Vaak gaan de rijlessen in shifts van 2 uur per keer. Wanneer je 4 uur rijlessen in de week hebt, kun je dus binnen ongeveer 2 maanden je rijbewijs hebben. Natuurlijk hangt het aantal mogelijke uren per week af van jouw eigen agenda en de beschikbare uren van je rijschool. Gemiddeld kost één uur rijles ongeveer tussen de 35 en 55 euro.

Wanneer je zelf behoefte hebt aan meer lesuren is dit natuurlijk altijd mogelijk. Het belangrijkste is dat je je prettig voelt achter het stuur. Hier hangen natuurlijk wel weer extra kosten aan, maar vergeet niet dat veiligheid het allerbelangrijkste is. Zowel voor jezelf, als voor anderen in het verkeer. Zorg daarom dat je er zeker van bent dat je klaar bent voor het examen en wanneer dit niet zo is: vraag dan je rijles instructeur naar de mogelijkheden.


Praktijkexamen

Wanneer je genoeg rijlessen achter de rug hebt, je theorie examen hebt gehaald en er klaar voor bent kun je het praktijkexamen gaan afleggen. Deze doe je ook weer bij het CBR bij jou in de buurt. Het praktijkexamen duurt ongeveer 55 minuten waarin je een examinator van het CBR laat zien dat jij veilig en goed kan rijden. Meestal zitten de kosten van het halen van het praktijkexamen inbegrepen in het lespakket van je rijschool. Maar check dit van tevoren goed.

De kosten voor het praktijkexamen, samen met de kosten voor de rijlessen, zijn ongeveer tussen de €1000 en €1700. Dit verschil hangt af van het aantal lessen dat je nodig hebt, en de rijschool waar je lessen bij neemt.


Spoedcursus

Een andere mogelijkheid voor het halen van je rijbewijs is het doen van een spoedcursus. Hiermee kan je binnen 10 dagen je rijbewijs hebben. Dit is handig wanneer je een kortere periode vrij bent om elke dag lessen te volgen. Een spoedcursus is ontzettend intensief door de vele lesuren in een korte tijd, maar daarbij is het ook ontzettend effectief! Goede spoedcursussen zijn die van de ANWB. De kosten voor het halen van een spoedcursus verschillen per rijschool maar liggen net als het normale rijlessen traject ongeveer tussen de €1000 en €1700.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag