Wat kost het behalen van je scooter rijbewijs?

Wat kost het behalen van je scooter rijbewijs?

Laatst bijgewerkt: 15 oktober 2018

Een scooter is enorm handig. Je rijdt in een mum van tijd naar school, werk en vrienden. Zonder in de file te staan of op de bus te wachten. Maar… Wat kost het behalen van je scooter rijbewijs? Een terechte vraag. Na het lezen van dit artikel weet je precies waar je financieel gezien aan toe bent. We bespreken zowel de totale kosten voor het scooter rijbewijs, als de verschillende onderdelen van de kosten.


Wat kost het behalen van je scooter rijbewijs?

Het behalen van een scooter rijbewijs kost gemiddeld €440. Waar is dit bedrag op gebaseerd? De kosten voor het scootter rijbewijs bestaan uit de volgende vijf componenten:

 1. Kosten voor aanschaf van het theorieboek met uitleg en oefenexamens (optioneel)
 2. Kosten voor het theorie-examen
 3. Kosten voor de rijlessen
 4. Kosten voor gezondheidsverklaring*
 5. Kosten voor het praktijkexamen
 6. Kosten voor het aanvragen van het rijbewijs

Voordat je het praktijkexamen af kunt leggen, dien je een gezondheidsverklaring in te vullen. Hierin moet je aangeven of je last hebt van medische klachten die je rijvaardigheid mogelijk negatief beïnvloeden.

Nu zullen we laten zien wat deze componenten gemiddeld kosten. In de berekening gaan we uit van een gemiddelde leerling, die in één keer slaagt voor het theorie-examen en het praktijkexamen. Hieronder volgt een tabel met de kosten:

Kosten voor: Gemiddelde prijs:
Theorieboek €35
Theorie-examen €31
Praktijklessen á €40 per les €200 totaal, gebaseerd op 5 rijlessen (gemiddeld)
Gezondheidsverklaring €34
Praktijkexamen €104
Aanvragen rijbewijs €39
Totale gemiddelde kosten €443


Waar hangen de kosten voor je scooter rijbewijs vanaf?

Bovenstaande tabel is gebaseerd op gemiddelden. Maar, zoals voor alle gemiddelden geldt, er zijn altijd mensen voor wie het scooter rijbewijs goedkoper of duurder uit zal vallen.

Jouw voortgang

Het hangt voornamelijk af van jouw eigen voortgang. Want elke keer dat jij zakt voor een theorie- of praktijkexamen, moet je de €39 of €104 opnieuw betalen. Hetzelfde geldt voor het aantal lessen: een vlotte leerling is na 4 lessen klaar voor het praktijkexamen, terwijl een andere leerling hier 6 tot 8 uur over doet. Van te voren is het lastig om te voorspellen in welke categorie jij valt. In ieder geval raden we je aan om je zo goed mogelijk voor te bereiden, zowel op de theorie als op de praktijklessen. Als je erg veel moeite hebt met de theorie, dan kun je ervoor kiezen om een theorietraining te volgen. Hier betaal je uiteraard extra voor.

Tarieven van de rijschool

Daarnaast heeft de rijschool die je uitkiest invloed op de kosten van je scooter rijbewijs. De prijzen van rijscholen lopen uiteen. Sommige rijscholen rekenen €30 voor een uur rijles, terwijl anderen met gemak €50 vragen. De prijs van de rijschool is belangrijk maar niet allesbepalend. Waar je eigenlijk naar moet kijken, is het slagingspercentage. Dat kun je vinden op de website van het CBR. Deze percentages zijn een goede indicatie voor de kwaliteit van de lessen. Je hebt meer aan een rijschool waar je na 4 lessen (á €200) in één keer slaagt voor je praktijkexamen, dan een rijschool waar je na 4 lessen (á €120) zakt voor je praktijkexamen. Dan ben je met een tweede praktijkexamen plus extra les alsnog €134 verder, waardoor je in totaal €254 betaalt. Helaas kun je van tevoren moeilijk inschatten of je in een keer slaagt voor je praktijkexamen, of niet.


Scooter rijbewijs inbegrepen bij autorijbewijs

Met een autorijbewijs (B) ben je automatisch gemachtigd om scooter te rijden (bromfietsrijbewijs AM). Dus als jij van plan bent om op korte termijn je autorijbewijs te halen, dan loont het om nog even te wachten met het scooter rijbewijs. Dat komt automatisch als je jouw autorijbewijs behaalt. Let op: de wetgeving rondom dit onderwerp is aan verandering onderhevig. Controleer dus even of deze regeling nu, op moment van lezen, nog steeds van kracht is.


In 8 stappen je scooter rijbewijs

Als je jouw scooter rijbewijs wil behalen, zijn er zes stappen die je moet volgen. Deze stappen komen grotendeels overeen met de eerder besproken kostenposten. Het stappenplan ziet er als volt uit:

 1. Theorie leren: je moet je goed voorbereiden op het theorie-examen. Dat kan via een theorieboek, online leermodule, YouTube filmpjes of een theorietraining. Kies een manier van leren die bij jou past.
 2. Gezondheidsverklaring aanvragen: je kunt de gezondheidsverklaring het beste zo snel mogelijk aanvragen. Dan loop je in ieder geval geen administratieve vertraging op.
 3. Theorie examen afleggen: je mag pas deelnemen aan het praktijkexamen als je jouw theoriecertificaat behaald hebt. Zorg dus dat je vroegtijdig begint met leren. Bovendien is het verstandig om het examen op tijd in te plannen! Soms zijn er lange wachttijden bij het CBR.
 4. Rijschool zoeken: zoek een goede rijschool bij jou in de buurt. Controleer het imago van de rijschool en beoordeel of je voldoende ‘klik’ hebt met de instructeur.
 5. Rijschool machtigen: het praktijkexamen kan je niet zelf aanvragen. Dat moet de rijschool voor je doen. Daarom is het belangrijk om de rijschool vroegtijdig te machtigen om jouw examens aan te vragen.
 6. Rijlessen volgen: datgene waar het uiteindelijk allemaal om draait; de weg op met de scooter. Als je maandelijks een uur lest, ben je binnen 1 á 2 maanden klaar voor het praktijkexamen.
 7. Praktijkexamen afleggen: nu mag je alles wat je hebt geleerd in de praktijk brengen. Een examinator zal beoordelen of je slaagt of zakt.
 8. Certificaat ophalen: geslaagd? Gefeliciteerd. Nu kun je jouw rijbewijs aanvragen en ophalen bij de gemeente. Niet geslaagd? Helaas, je zal het praktijkexamen opnieuw moeten afleggen.

Vanaf welke leeftijd kun je een scooter rijbewijs halen?

Je scooter rijbewijs kun je halen als je 16 jaar en ouder bent. Als je wilt, kun je vóór je 16e verjaardag alvast het theoriecertificaat halen. Je mag vanaf 15,5 jaar oud deelnemen aan het examen en het certificaat blijft daarna 1.5 jaar geldig. Dat betekent dat je al op jonge leeftijd de weg op kan!


De voordelen van een scooter rijbewijs

Als je gemiddeld €300 – €500 betaalt voor je scooter rijbewijs, dan wil je natuurlijk wel zeker weten dat je er écht baat bij hebt. Daarom sluiten we dit artikel af met een aantal redenen om jouw scooter rijbewijs te halen.

Minder duur dan auto(rijbewijs)

Een scooter rijbewijs kost veel minder geld dan een autorijbewijs, waar je algauw €1000 tot €2500 aan kwijt bent. Dat is een enorm verschil met die paar honderd euro voor het scooter rijbewijs. Vergeet niet dat je het scooter rijbewijs automatisch hebt als je een autorijbewijs hebt! Dus als je geen haast hebt met het behalen van het papiertje, dan zouden wij wachten tot je klaar bent voor het autorijbewijs.

Daarnaast is een scooter goedkoper dan een auto. Zowel qua aanschaf, als benzine en onderhoud. Waarschijnlijk spaar je heel wat parkeerkosten uit, want een scooter mag je meestal gratis parkeren, in tegenstelling tot een auto. Daarnaast hoef je geen wegenbelasting of bmp te betalen, kosten die wél bij de aanschaf van een auto komen kijken. Je bent overigens wel verplicht om een WA-verzekering af te sluiten.

Op jonge leeftijd de weg op

Als je 16 jaar of ouder bent, kun je al in het bezit zijn van een scooter rijbewijs. Dat betekent dat jij op jonge leeftijd mag deelnemen aan het verkeer. Er zijn veel jongeren die in dorpen wonen en met de scooter naar school gaan. Heb je (nog) geen geld voor je eigen scooter rijbewijs? Wellicht is het een leuk verjaardagscadeau voor je 16e verjaardag!

De wereld ligt letterlijk en figuurlijk aan je voeten

Met een scooter ga je heel snel van A naar B. De scooter is zó compact dat jij je gemakkelijk tussen files door manoeuvreert. Onderweg kom je langs een drukke bushalte waar een kluitje mensen staat te wachten. Daar heb jij nooit meer last van! Jij rijdt er lachend voorbij.

Een scooter rijbewijs komt heel goed van pas tijdens vakanties. Het is heel leuk om met een scooter de omgeving te verkennen. Cross bijvoorbeeld met een huur scootertje een eiland over, op zoek naar de mooiste plekjes!

Je krijgt alvast kennis van het verkeer

Op de scooter krijg je al snel te maken met allerlei verkeerssituaties, waarbij je de theorie toe leert passen. Je rijdt in verschillende weersomstandigheden, komt in diverse verkeerssituaties terecht, krijgt te maken met andere weggebruikers en nog veel meer. Deze voorkennis helpt jou enorm om op een later moment het autorijbewijs te halen. Niet alleen leer je nu alvast de belangrijkste verkeersregels, ook leer jij gaandeweg steeds beter hoe je je aan kunt passen aan verschillende verkeerssituaties. Dit is een stukje verkeersinzicht dat je pas tijdens het rijden opdoet.foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag