Hulp bij een kater? 8 tips om snel van je kater af te zijn

Hulp bij een kater? 8 tips om snel van je kater af te zijn

Laatst bijgewerkt: 26 maart 2019

Een avondje wat drinken met vrienden kan erg gezellig zijn. Maar voor je het weet heb je al veel meer gedronken dan je eigenlijk had moeten doen. Je voelt de bui al hangen en weet al precies hoe je je de volgende dag gaat voelen. Een flinke kater en je hebt nergens meer zin in. Ondanks dat alcohol drinken natuurlijk sowieso niet goed voor is, hebben wij 8 tips om jou zo snel mogelijk van die kater af te helpen.


Een avondje drinken hoeft niet altijd af te lopen met een twee dagen lang durende kater. Het hangt natuurlijk wel af van hoeveel je drinkt en wat je hebt gedronken. Maar er zijn manieren om de kater zo minimaal mogelijk te houden, en nee, een pijnstiller is nog niet eens één van die redenen. De volgende manieren zijn juist bedoeld om je lichaam niet verder te beschadigen, maar het juist een zetje in de juiste richting te geven. Zo ben je binnen no time van je kater af.

Waarom heb je hoofdpijn tijdens een kater?

Een kater is het ongemakkelijk en onaangenaam gevoel na het drinken van alcohol. Symptomen die hierbij voorkomen zijn onder andere hoofdpijn, misselijkheid, gevoelig zijn voor licht en geluid, lusteloosheid en duizeligheid.

Iedereen die wel eens een avondje te veel heeft gedronken kent het wel. De bekende hoofdpijn na het wakker worden. Deze hoofdpijn heeft alleen niet bij iedereen dezelfde oorzaak. Over het algemeen zijn er drie redenen waardoor je hoofdpijn kunt krijgen bij een kater.

1. Als eerste kan de lever de oorzaak zijn. Tijdens het afbreken van alcohol komt er namelijk een giftige stof vrij. Deze stof heet Aceetaldehyde en zorgt ervoor dat je hoofdpijn kunt krijgen als je daar gevoelig voor bent.

2. Een andere oorzaak kan te maken hebben met de hoeveelheid die je gedronken hebt. In iedere alcoholische vloeistof zit namelijk een kleine hoeveelheid foezelalcoholen. Ook dit stofje is giftig en kan leiden tot hoofdpijn.

3. De laatste oorzaak waardoor hoofdpijn ontstaat, kan komen door uitzetting van de bloedvaten in en rondom de schedel. Door de alcohol worden bloedvaten verwijd en kan dit zorgen voor hoofdpijn. Vooral migraine patiënten kunnen hier erg veel last van hebben.


8 tips om snel van een kater af te zijn

1. Drink water voor je naar bed gaat

Als je alcohol drinkt, lijkt het misschien alsof je genoeg vocht binnenkrijgt. Maar er gebeurt juist het tegenovergestelde. Alcohol zorgt er namelijk voor dat je lichaam uitdroogt. Dat is precies de reden waarom je tijdens een avondje drinken zo vaak naar de wc moet. Het is niet alleen het drankje wat je uit plast, maar ook het vocht dat in je lichaam opgeslagen zit. En dat is precies de reden waarom je een kater krijgt. De beroemde hoofdpijn na het teveel drinken komt onder andere omdat er zoveel vocht uit je lichaam is weggetrokken.

Wanneer je veel water drinkt voordat je naar bed gaat, zorg je ervoor dat dat vocht de hele nacht in je lichaam blijft. Omdat je geen alcohol meer drinkt terwijl je in bed ligt, verliest je lichaam dus ook geen extra vocht meer. Het drinken van veel water voordat je naar bed gaat is dus een van de beste remedies tegen een kater. Probeer minimaal een halve liter water te drinken, en nog meer als je het echt heel bont hebt gemaakt met de alcohol.

2. Drink water tijdens het drinken van alcohol

Ben je aan het einde van de avond niet meer in staat om na te denken over het drinken van water voordat je naar bed gaat, dan is de tweede beste optie om het water al te drinken tijdens de avond zelf. Hoewel dit in een uitgaansgelegenheid misschien niet al te makkelijk of goedkoop is, kan een kraantje in het toilet al wonderen doen. Drink na ieder glas alcohol, of iedere keer als je naar de wc gaat, een paar slokken water en je zult zien dat het de volgende ochtend een wereld van verschil heeft gemaakt.

3. Slaap genoeg

Wanneer je je lichaam flink hebt toegetakeld door het drinken van veel alcohol, moet je het ook weer de tijd gunnen om te herstellen. Het beste kun je dat doen door je lichaam genoeg slaap te geven. Misschien heb je normaal gesproken aan 6 of 7 uurtjes genoeg, maar je zult merken dat je na een avondje stappen vaak net iets langer nodig hebt om je weer helemaal fris te voelen.

Je lichaam gebruikt tijdens je slaap namelijk zo min mogelijk energie waardoor alle voedingsstoffen die in je lichaam zitten naar je lever en hersenen vervoerd kunnen worden. Die hebben het namelijk het zwaarst te verduren na een avondje alcohol, dus die moeten dan vooral tijd krijgen om te herstellen. Hoe eerder je wakker wordt, hoe vervelende je kater is. Het beste kun je de pijn dus vermijden door je wekker zo laat mogelijk te zetten.

4. Intiem contact

Hoewel het nooit met 100% zekerheid bewezen is, zijn veel mensen het over eens. Seks is de perfecte manier om – in ieder geval tijdelijk – van de kater af te zijn. We zijn als mensen zo primitief dat onze drang om te reproduceren zorgt voor een enorme verhoging van de pijngrens. Hoofdpijn en milde misselijkheid kunnen dus verdwijnen als sneeuw voor de zon wanneer er wat actie tussen de lakens plaatsvindt. Vooral voor mannen is deze drang aanwezig. Alcohol inname zorgt namelijk voor een verlaagd level van testosteron. Het lichaam wil dat de volgende ochtend zo snel mogelijk herstellen en er is maar één manier die zo effectief werkt: een potje ochtendseks. Veel mensen zullen het ermee eens zijn dat dit een prima methode is om van een vervelende kater af te komen.

5. Drink geen sterke alcohol

Iedereen reageert anders op een bepaald type alcohol. De één danst op tafel na twee shotjes tequila en de ander drinkt binnen een half uur een hele fles vodka leeg en valt op de bank in slaap. Sterke drank zorgt vaak voor legendarische verhalen, maar ook voor legendarische katers. Het beste kun je er dus voor zorgen dat je de alcohol inname beperkt houdt tot het drinken van bier of andere drankjes met lage alcoholpercentages. Het is veel makkelijker te doseren en je bent daardoor veel minder snel dronken. Een biertje drinken duurt over het algemeen langer dan een rondje shotjes, dus ben je veel beter in staat aan te voelen wanneer het genoeg is geweest. Laat de sterke drank dus staan of doe het in mixdrankjes zodat je ze niet in één keer achterover kunt slaan. Je lichaam zal je de volgende dag dankbaar zijn.

6. Neem geen pijnstillers

Een pijnstiller is normaal gesproken een perfecte manier om van pijntjes af te komen. Dat is dan ook de reden dat veel mensen met een kater direct na het wakker worden een pilletje naar binnen gooien. Maar helaas werkt deze oplossing maar tijdelijk. Niet alleen omdat de paracetamol maar voor een bepaald aantal uren werkt, maar ook omdat je lever het nu extra druk krijgt met het afbreken van alcohol. Net zoals de alcohol moet de pijnstiller ook verwerkt worden door je lever en krijgt deze het dus nog zwaarder te verduren. Hiermee stel je de kater dus alleen maar uit en zul je je waarschijnlijk na een tijdje nog steeds slecht voelen, terwijl je zonder paracetamol alweer een stuk frisser was geweest.

7. Eet veel vet

Probeer voordat je naar bed gaat nog een patatje, broodje shoarma of kapsalon weg te werken, omdat deze namelijk helpen bij het verminderen van een kater. Allereerst geef je hiermee je lichaam een nieuwe dosis energie, maar het is vooral het vet in het eten wat ervoor zorgt dat de kater minder wordt. Het vet gaat namelijk aan de binnenkant van je maagwand kleven en zorgt ervoor dat de alcohol veel beter opgenomen wordt. Wanneer je dus iets vets eet voordat je gaat slapen of zodra je wakker wordt, dan zorg je ervoor dat je kater een stuk sneller over is. Een prima excuus om aan het einde van de avond nog even tegen je vrienden te zeggen dat je honger hebt en ergens wat wilt snacken.

8. Ga sporten

Zodra je wakker wordt na een flink avondje drinken is alleen de wandeling naar de keuken voor een glas water al een hele uitdaging. Het woord sporten zul je dan ook niet zo snel in je mond nemen op zo’n ochtend. Toch kan het één van de beste manieren zijn om snel van een kater af te komen. Er zijn een aantal redenen waarom sporten na een avondje stappen en handig idee is.

Als eerste breng je je lichaam in een actieve staat. Alle processen beginnen weer te werken en je organen zijn veel beter in staat om samen te werken om de alcohol af te breken.

Daarnaast ga je tijdens het sporten zweten, wat ervoor zorgt dat veel afvalstoffen via je huid weer worden afgevoerd. Je lichaam wordt hierdoor dus een stuk gezonder.

Daarnaast komt ook je verteringsstelsel op gang wanneer je beweegt, waardoor je automatisch honger gaat krijgen. Daardoor kun je weer flink wat eten en heeft je lichaam voldoende voedingsstoffen om te herstellen van de alcohol.


Drink met mate

Het ligt erg voor de hand, maar het is natuurlijk het makkelijkst als je een kater voorkomt door gewoon iets minder te drinken. Als je dit nu leest met een kater, ben je het waarschijnlijk voorkomen met ons eens. Ga je volgende keer naar een feestje, probeer dan eens te genieten van de avond met een glaasje minder. Dan kun je de volgende dag ook gewoon genieten van die dag. Zoek je een extra reden om minder te drinken? Lees dan ons artikel over of je kunt afvallen door minder alcohol te drinken. Vind je het moeilijk om te minderen met drinken? We schreven ook een artikel met tips om een maand geen alcohol te drinken.

Gebeurt het uiteindelijk toch dat je iets meer drinkt dan je had voorspeld, dan heb je nu in ieder geval een paar gouden tips om je zo snel mogelijk weer beter te voelen.foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Lichaam Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag