De 11 grootste kinderboerderijen in Nederland

De 11 grootste kinderboerderijen in Nederland

Laatst bijgewerkt: 19 maart 2019

Vrijwel alle kinderen zijn dol op dieren. Vooral als ze die ook van dichtbij kunnen zien en mogen aaien of voeren. Om die reden is het dan ook een fantastisch uitje om met kinderen naar een van de grootste kinderboerderijen van Nederland te gaan. Ze zullen ongetwijfeld enthousiast zijn en er mooie herinneringen aan over houden. Op de in dit artikel genoemde locaties uit veel verschillende provincies vindt je onder andere geiten, varkens, kippen, schapen, konijnen, pony’s, koeien, pauwen en eenden. Naast dat de meeste kinderen een dagje uit naar een kinderboerderij leuk vinden is het ook nog eens een zeer educatief.


1.Kinderboerderij de Klepperhoeve, Middelburg (Zeeland)

Op deze leuke, grote kinderboerderij is werkelijk van alles te doen. Naast het bekijken en aaien van de bijna twintig (!) diersoorten kun je ook spelen op een van de speeltoestellen. Het veelzijdige van de Klepperhoeve is dat ze wekelijks activiteiten aanbieden. Een paar voorbeelden zijn: dieren knuffelen, ezel & pony poetsen, kippen verzorgen, schapen verzorgen, carnavalsdisco en een speurtocht.

Activiteiten

Daarnaast kun je je ook aanmelden om een kinderfeestje te geven, een schoolreisje te houden, dierenworkshop te doen of te helpen met het knippen van dierennagels. Al met al een van de grootste en meest complete kinderboerderijen van ons land waar je kinderen gemakkelijk een dag zoet houdt!


2. Stadsboerderij de Hout, Alkmaar (Noord-Holland)

De kinderboerderij nabij het centrum van Alkmaar heeft veel verschillende dieren zoals: schapen (in het voorjaar lammetjes), geiten, kippen, cavia’s, konijnen, varkens, pauwen, parelhoenders, kalkoenen, kalfjes, herten, lama’s, zwanen, eenden en verschillende vogelsoorten. Ze hebben zelfs een insectenhotel! Al met al hebben ze dus ontzettend veel dieren.

Kabouterbos

Als de kinderen klaar zijn met het bezichtigen en aaien van de dieren kunnen ze heerlijk spelen in het nabijgelegen kabouterbos. Ook worden in de schuur van de boerderij verschillende educatieve activiteiten voor kinderen georganiseerd.


3. Juffrouw Janssen op de Meent, Hilversum (Noord-Holland)

Deze kinderboerderij die mooi centraal in het land ligt, is voor jong en oud leuk. Het grenst namelijk aan een echte grote boerderij. De kinderen kunnen taken uitvoeren die boeren en boerinnen ook doen. Denk daarbij aan hooi voeren, melk geven aan kalfjes, hooi aanvegen en pony’s borstelen. Daarnaast worden ook varkens, geiten en schapen verzorgd. Je mag met alles meehelpen. Misschien is een overal aanschaffen geen gek idee? 😉 Er is tot slot ook een speciaal arrangement voor kinderfeestjes.


4. Kinderspeelboerderij Friesland, Jubbega (Friesland)

Dit terrein is een groot walhalla voor kinderen. Naast een kinderboerderij met speelplaats ter grote van een half voetbalveld, staat er ook nog een heerlijk pannenkoekenrestaurant. Je vindt hier schapen, ezels, geiten, kippen, konijnen, cavia’s en watervogels. Daarnaast zijn er talloze speeltoestellen te vinden waaronder trampolines, kabelbanen en glijbanen. Op de locatie kunnen ook feesten, partijen en vergaderingen geboekt worden.


5. Kinderspeelboerderij ‘t Hofke, Bentelo (Overijssel)

‘t Hofke is nog nét geen pretpark, maar er zijn genoeg activiteiten en speeltoestellen om er een dag voor uit te trekken. Buiten vind je een enorme grasweide met verschillende speeltoestellen en binnen is een soort balorig-achtige ruimte met een mega grote apenkooi. Uiteraard zijn er ook boerderijdieren te bezichtigen en aaien. Er is dus naast het vermaak met de dieren nog veel meer te doen. Er worden verschillende arrangementen aangeboden, waaronder kinderfeestjes en familiedagen.


6. Kinderboerderij Otterspoor, Maarssenbroek (Utrecht)

Deze mooie centraal gelegen en ruime kinderboerderij is voor iedereen leuk. Er zijn namelijk ontzettend veel verschillende diersoorten te vinden: geiten, schapen, pluimvee, konijnen, cavia’s, ezel, rund, kat, varkens, bijen, vogels, een schildpad en eenden.

Geboortedata

Het allerleukste van deze kinderboerderij is dat ze een schema online hebben gezet met de verwachte geboortedata van de dieren. Je kunt met andere woorden zien wanneer een bepaald dier is uitgerekend. Via deze link kun je het bijhouden. Uit ervaring valt te vertellen dat het zeer bijzonder is om bij de geboorte van een geit of lam te zijn. Daarnaast is het ook zeer leerzaam voor kinderen.


7. Speel- en IJsboerderij De Drentse Koe, Ruinerwold (Drenthe)

Zoals de naam al verklapt is dit meer dan alleen een kinderboerderij. Dit zeer ruim opgezette terrein is een oud melkveebedrijf. Tegenwoordig is er van alles te doen zoals: trampolinespringen, discodansen, bouwen, klimmen, pannavoetbal, Oud-Hollandse spelletjes, skelter rijden of in de zandbak spelen.

Overdekte speeltuin

Daarnaast hebben ze een complete schuur omgebouwd tot overdekte speeltuin. Om al deze redenen inclusief schuur met dieren is De Drentse Koe door de ANWB genomineerd voor leukste uitje van Drenthe.


8. Kinderboerderij de Kooi, Rotterdam (Zuid-Holland)

Deze grote kinderboerderij in Rotterdam beschikt over veel verschillende diersoorten die in alle ruimte leven. Het is uiteraard ook mogelijk om de dieren te aaien en soms te voeren. Naast dieren zijn er veel andere dingen te doen en te zien zoals: een kaasmakerij, klompenmakerij en een educatief centrum. Kinderfeestjes zijn er ook in alle soorten: kabouterfeest, pannenkoekenfeest en een peuterkar (in een kar langs de dieren). Voor foto’s en extra informatie kun je terecht op deze site.


9. Kinderboerderij Geldrop, Geldrop (Noord-Brabant)

Het slogan van deze traditionele maar prachtige kinderboerderij is: ‘een echte knuffelboerderij in ‘t groene hart van Geldrop’. Met andere woorden: je kunt naar hartenlief dieren aaien en van dichtbij bekijken. Ze hebben zelfs een knuffeldienst! Dit houdt in dat medewerkers met dieren naar mensen gaan die niet in staat zijn om naar de boerderij te komen. Naast dit mooie initiatief is er bij de boerderij zelf ook genoeg te doen: speurtochten, kinderfeestjes, dieren aaien, borstelen, schoonmaken en voeren.


10. Boerderij Daalhoeve, Maastricht (Limburg)

Daalhoeve kent veruit de meeste diersoorten van alle benoemde kinderboerderijen: verschillende rassen geiten, een oehoe, varkens, konijnen, papegaaien, boerenzwaluw, bijen, cavia’s, dromedaris, ezel, kippen, kameel, kanarie, kerkuil, kleiklauwotters, katten, tropische vogels, koeien, hooglanders, paarden, prairiehonden, kaketoe, schapen, stokstaartjes, servals, kangoeroes en een zebra. Ongekend veel diersoorten dus! Voor kinderen is het geweldig om zo veel diersoorten te zien en er over te leren.

Teambuilding

Op de kinderboerderij werken verschillende vrijwilligers, waaronder cliënten van maatschappelijke instellingen. Naast kinderfeestjes kunnen er ook teambuildingsactiviteiten geboekt worden. Een grote, complete kinderboerderij met alles er op en er aan!


11. Kinderboerderij Stadspark, Groningen

De ruim opgezette kinderboerderij in het natuurrijke stadspark van Groningen is de moeite waard om te bezoeken. Via een korte wandelroute krijg je veel verschillende dieren te zien waaronder:  kippen, geiten, koeien, ezels, konijnen, cavia’s en nog veel meer. Het is ook mogelijk om een rondje te rijden in een huifkar die getrokken wordt door een ezel of pony. Ook hier is een grote speeltuin te vinden en is het mogelijk om kinderfeestjes te boeken. Trek er dus gerust een middag of ochtend voor uit. Met mooi weer kun je er zelfs een dag voor uit trekken. Het stadspark zit namelijk vol met mooie grasveldjes waar je heerlijk van de zon kunt genieten en prachtig kunt picknicken.


Conclusie

Een van de simpelste maar leukste uitjes met kinderen is om naar de kinderboerderij te gaan. Aangezien je bij kleine kinderboerderijen snel uitgekeken bent is het slim om naar een wat grotere te gaan waar je niet alleen dieren kunt aaien, maar waar kinderen ook andere activiteiten kunnen ondernemen. Denk daarbij aan klimmen op toestellen, trampoline springen of eten en drinken. Bij de hier boven genoemde kinderboerderijen in verschillende provincies valt van alles te beleven. Wij adviseren je om in de lente een bezoek te nemen. De kans is groot dat je allemaal pasgeboren dieren ziet!foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Inspiratie voor een uitje?

Dik
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag