Wat is het beste draadloze muzieksysteem?

Wat is het beste draadloze muzieksysteem?

Laatst bijgewerkt: 14 januari 2019

Draadloze speakers zijn populair, want muziek streamen via internet is dankzij diverse aanbieders zoals Spotify makkelijker dan ooit tevoren. Bijna elke muziekgroep of artiest is tegenwoordig wel op Spotify te vinden en met een betaald abonnement kun je zonder onderbrekingen zoveel naar muziek luisteren als je wilt. Ook draadloze speakers zijn daarom al een tijdje in opkomst, omdat je met technieken zoals bluetooth en wifi zonder problemen audio naar de speciaal daarvoor ontworpen speakers kunt streamen. In dit artikel laten we je zien hoe je zelf het beste draadloze muzieksysteem kunt kiezen voor in huis.


Waar moet je op letten bij een draadloos muzieksysteem?

Wanneer je op zoek wilt naar het beste draadloze muzieksysteem voor in huis zijn er een aantal verschillende zaken waar je op moet letten voor je tot aankoop overgaat. De juiste fabrikant kiezen is belangrijk, want alle apparaten die je voor het muzieksysteem koopt zijn niet met audio-oplossingen van andere merken uitwisselbaar. Je kunt Sonos speakers dus niet gebruiken bij Bose en omgekeerd. Goed vergelijken – en als het even kan ook eerst zelf proberen en beluisteren – is dus heel belangrijk.

Multiroom

Wanneer je het hebt over een draadloos muzieksysteem voor in huis dan gaat het al snel om een uitgebreid multiroom systeem. Die zijn vaak redelijk prijzig wanneer je kiest voor een goed merk zoals Sonos of Bose, maar uiteraard hoor je dat ook terug in de geluidskwaliteit en hebben de speakers vaak een stijlvol ontwerp dat mooi zal staan in je interieur. Er zijn ook goedkopere draadloze speakers beschikbaar in de vorm van bluetooth speakers. Daarmee kun je rechtstreeks vanaf je mobiele telefoon muziek streamen en op de speaker laten afspelen.

Draadloze bluetooth speakers kunnen leuk zijn voor onderweg of om mee te nemen wanneer je op vakantie gaat, maar ze zijn minder geschikt om in te zetten als volwaardig geluidssysteem in huis. Daar zijn de al genoemde multiroom systemen beter voor geschikt en die speakers zullen we daarom in het vervolg van dit artikel behandelen.

Bij multiroom muzieksystemen kun je speakers in verschillende ruimtes makkelijk met elkaar verbinden en via je smartphone of tablet bedienen. Hetzelfde nummer overal afspelen terwijl je in huis aan het schoonmaken bent? Of juist ieder gezinslid tegelijkertijd zijn of haar favoriete nummer laten beluisteren? Dat wordt allemaal heel eenvoudig met een multiroom geluidssysteem.


Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van draadloze speakers hoeft allang niet meer onder te doen voor die van niet-draadloze speakers. Er zitten namelijk gewoon dezelfde versterkers en speakers in als bij andere geluidsinstallaties en dankzij de grote stroom gegevens die via het wifi-netwerk naar de speakers gestreamd kan worden kan de geluidskwaliteit zelfs beter zijn dan je ooit hebt ervaren. De meeste speakers sluit je gewoon aan op netstroom, zodat ze altijd de power hebben die nodig is om je favoriete artiesten te laten schitteren. Maar dit is natuurlijk wel afhankelijk van de kwaliteit en vooral van de fabrikant van het audio-apparaat. Daarom zul je in onze test vooral gerenommeerde fabrikanten van geluidsinstallaties langs zien komen die al jaren aan de top staan.


Veelzijdigheid en gebruiksgemak

Met alleen maar een draadloos muzieksysteem ben je er natuurlijk nog niet, want je wilt ook een veelzijdig systeem waar je veel kanten mee op kan en dat een groot gebruiksgemak heeft. Dat zit hem bijvoorbeeld in de eerste plaats in het aantal streamingdiensten dat out of the box al wordt ondersteund. Populaire diensten zoals Spotify en Deezer zullen door de meeste fabrikanten natuurlijk al zijn ingebouwd, want de worden nu eenmaal het meest gebruikt. Maar vaak kun je ook kiezen uit vele duizenden radiozenders, waaronder natuurlijk heel veel Nederlandse.

Ook de app waarmee je de speakers kunt bedienen is van groot belang. De meeste grote leveranciers ondersteunen uiteraard apps voor zowel Android als iOS telefoons, maar in de kwaliteit van de apps zelf zit wel vaak veel verschil.


De beste multiroom speaker systemen

Er is natuurlijk geen betere vervanging voor het beoordelen van de kwaliteit van en speaker dan je eigen oren, dus aarzel niet om een draadloos muzieksysteem waar je interesse in hebt ook eerst eens in het echt te gaan beluisteren. Dat gezegd hebbende zetten we hier alvast draadloze muzieksystemen op een rijtje waarmee de gemiddelde consument volgens ons perfect mee uit de voeten kan.


1. Sonos multiroom muzieksysteem

Het Sonos multiroom systeem is een geweldige manier om waar ook in je huis makkelijk naar muziek te kunnen luisteren. Omdat je vrijwel ongelimiteerd nieuwe audiospeakers aan kunt sluiten kan dit systeem al snel vrij duur worden naarmate je meer speakers toe gaat voegen. Dat is natuurlijk wel de ideale manier om overal in huis van je favoriete muziek te kunnen genieten, maar gelukkig kun je ook gewoon van start gaan met slechts een enkele speaker. Ook handig zijn de pakketten waarmee je voor een voordelige prijs meerdere dezelfde speakers tegelijk aan kunt schaffen.

Je bestuurt alle aangesloten speakers eenvoudig met de Sonos Controller app op je mobiele telefoon of je tablet. In die app vind je niet alleen o.a. bekende streamingdiensten zoals Spotify (let op: premium lidmaatschap vereist) en Deezer, maar ook heel veel radiozenders en je eigen muziekverzameling.

Verschillende soorten speakers zijn beschikbaar om aan te sluiten op hetzelfde Sonos multiroom systeem:

Speaker Omschrijving Prijs
Sonos Play:1 Klein formaat speaker € 179,-
Sonos Play:3 Middelgrote speaker € 299,-
Sonos Play:5 Krachtige hifi speaker € 579,-
Sonos One Luxere versie van de Play:1 € 229,-

Daarnaast zijn er ook nog diverse aanvullende audio-apparaten te verkrijgen, zoals een krachtige subwoofer, een versterker en verschillende soundbars voor bij je televisie.

Het Sonos multiroom systeem is eenvoudig aan te sluiten en in gebruik te nemen, je hoeft er echt geen techneut voor te zijn. Uiteraard is het systeem ook heel eenvoudig uit te breiden naar meerdere speakers per kamer (voor het perfecte stereogeluid) of naar andere ruimtes in huis. Zo kunnen veel van de speakers (zoals de One) ook zonder problemen in de badkamer worden gebruikt.


2. Bose SoundTouch multiroom muzieksysteem

blank

Bose is al jarenlang een van de bekendste fabrikanten van hoogwaardige audio-oplossingen en kon daarom natuurlijk ook bij het streamen van muziek naar draadloze speakers niet achterblijven. Inmiddels is het zeer complete Bose SoundTouch systeem ontwikkeld waarbij je net als met Sonos de keuze hebt uit 3 basisspeakers en een aantal aanvullende audio-apparaten. Het geheel wordt natuurlijk weer draadloos via je eigen wifi-netwerk met elkaar verbonden.

Dit zijn de verschillende speakers waarmee je zelf je eigen Bose multiroom systeem kunt samenstellen:

Speaker Omschrijving Prijs
SoundTouch 10 Klein formaat speaker € 190,-
SoundTouch 20 Middelgrote speaker € 356,-
SoundTouch 30 Grote hifi speaker € 521,-

 

Voor alle drie deze speakers geldt dat ze muziek rechtstreeks vanaf het internet af kunnen spelen en je dit dus niet vanaf je eigen apparaat (telefoon of tablet) hoeft te doen. Als je muzieknummers op je mobiele apparaat of een MP3-speler hebt staan kun je die ook beluisteren met behulp van een aux-kabel die je rechtstreeks in de speaker doet.

Op de SoundTouch 20 en SoundTouch 30 zit een OLED-display waarmee je informatie af kunt lezen over de titel en de artiest van het liedje dat wordt afgespeeld. Deze twee apparaten kunnen desgewenst ook met een ethernetkabel aan je router worden verbonden, iets wat bij de SoundTouch 10 niet mogelijk is.

Bedienen van de speakers gebeurt via de Soundtouch-app waarin je directe toegang krijgt tot je eigen muziekbibliotheek, tal van grote en kleine radiozenders en natuurlijk streamingdiensten zoals Spotify en Deezer. De app is voor zowel Android als iOS apparaten beschikbaar. Heel handig zijn ook de presets, knoppen op de speaker waarmee je direct naar en bepaalde radiozender of afspeellijst kunt gaan zonder daar de app voor nodig te hebben.


3. Denon HEOS multiroom muzieksysteem

blank

Hifi-fabrikant Denon is een sinds een een paar jaar ook aan de weg aan het timmeren met zijn eigen multiroom muzieksysteem genaamd HEOS. In hoog tempo worden nieuwe technologische hoogstandjes geproduceerd waardoor er gedurende het jaar regelmatig nieuwe en verbeterde HEOS speakers en aanvullende apparaten op de markt verschijnen.

De geluidskwaliteit van de Denon HEOS speakers wordt door klanten over het algemeen als uitmuntend beoordeeld, maar ook op andere vlakken heeft Denon het prima voor elkaar. Zo kun je bijvoorbeeld niet alleen muziek afspelen via Spotify maar ook van andere streamingdiensten zoals Soundcloud, Napster, Tidal, TunIn en Deezer.

Waar andere fabrikanten meestal 3 standaard speakers aanbieden heeft Denon gekozen om nog een vierde aan het assortiment toe te voegen:

Speaker Omschrijving Prijs
Denon HEOS 1 HS2 Klein formaat speaker € 229,-
Denon HEOS 3 HS2 Middelgrote speaker € 349,-
Denon HEOS 5 HS2 Grote hifi speaker € 449,-
Denon HEOS 7 HS2 Grote en krachtige speaker € 599,-

 

Voor elke fabrikant, en dus ook voor Denon, geldt dat het geluid bij de grotere speakers duidelijk nog beter wordt. Zo wordt de bas bijvoorbeeld dieper. Ook wordt een dergelijke speaker dankzij zijn grotere vermogen beter geschikt om in grotere ruimtes te gebruiken.

Let er wel op dat je de tweede generatie HEOS speakers koopt van Denon. Je herkent ze aan de toevoeging HS2. Die speakers zijn tot meer in staat dan de eerste generatie. Zo beschikken ze bijvoorbeeld over bluetooth en kunnen ze mooier geluid produceren dankzij de ondersteuning voor hoge resolutie audio.

Naast de speakers is er ook nog een fraaie reeks aanvullende apparaten om het perfecte geluidssysteem te creëren in huis. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de HEOS Amp versterker, een subwoofer, een fraaie soundbar voor je televisie en nog een aantal andere mooie audio-apparaten.


Conclusie

De prijzen van de speakers en aanverwante apparaten verschillen bij de drie fabrikanten van draadloze muzieksystemen in ons artikel weinig van elkaar. Alle drie zijn ze ook makkelijk zelf te installeren en ook heel handig in het gebruik dankzij de uitgebreide app. Ook de geluidskwaliteit is telkens meer dan uitstekend en voor vrijwel elke consument meer dan voldoende.

Welk fabrikant je kiest hangt dus veel af van de extra opties die je krijgt bij een bepaald muzieksysteem, zoals de ondersteuning voor een bepaalde streamingdienst, het gebruik van preset knoppen zoals op de Bose speakers of alle verschillende randapparaten die per merk te verkrijgen zijn. Welke van deze drie draadloze muzieksystemen je echter ook kiest, je zult altijd volop van je favoriete artiesten kunnen genieten.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Elektronica

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag