X

Wat is de beste mobiele airco?

Wat is de beste mobiele airco?

Kun je op hete zomerdagen wel wat verkoeling gebruiken maar wil je niet een vaste airco laten installeren? Dan kan een mobiele airco uitkomst bieden. Die hoef je alleen maar te voorschijn te halen als het heel warm is om hem precies daar in huis te kunnen neerzetten waar je de meeste behoefte hebt aan lagere temperaturen. Steek het stekker in het stopcontact en hang de eventuele afvoerslang naar buiten en de mobiele airco kan meteen zijn werk doen.

Maar hoe werkt zo’n mobiele airco nu precies, hoeveel stroom verbruikt hij en welke mobiele airco biedt de meeste verkoeling voor je geld? Die informatie (en nog veel meer) lees je in dit artikel, zodat je altijd de beste aankoop doet en jouw huis het meest efficiënt maar ook voordelig mogelijk kunt koelen op zelfs de heetste zomerse dagen.


Hoe werkt een mobiele airco?

Net zoals een vaste airco ontleent een mobiele airco zijn werking aan het natuurkundige verschijnsel dat verdamping warmte onttrekt aan de omgeving. Een mobiele airco zuigt warme lucht uit de ruimte het apparaat in met een ventilator. Die lucht komt langs een warmtewisselaar waar het zijn warmte afgeeft aan de koelvloeistof die daarin zit. De koelvloeistof verdampt waardoor de lucht wordt afgekoeld en de ruimte dus koeler wordt. De manier waarop de warmte die door de koelvloeistof is opgenomen vervolgens wordt afgevoerd is afhankelijk van het type airco: monoblock of split.

Monoblock airco

Vrijwel alle mobiele airco’s zijn zogenaamde monoblock airco’s. Dat betekent dat alle componenten in een en hetzelfde apparaat zitten. Deze apparaten zijn daardoor makkelijk in gebruik, want je zet ze eenvoudig op de plek waar je de lucht wilt koelen. Omdat de monoblock airco zijn warmte niet kwijt kan in een losse buitenunit gebruikt die daarvoor een afvoerslang. Het is belangrijk dat je die slang makkelijk naar buiten kunt leiden. Vaak gebeurt dit door de slang door het open raam naar buiten te doen, maar daardoor komt er wel weer warme lucht naar binnen. Daarom is het goed om het raam zoveel mogelijk af te sluiten. Daar zijn speciale kits voor verkrijgbaar waarmee je het raam af kunt plakken. Soms wordt zo’n afsluitkit ook al meegeleverd met de mobiele airco.

Mobiele split airco

Een mobiele split airco lijkt meer op de vaste airco’s die je in je huis kunt laten installeren, ze hebben namelijk twee aan elkaar gekoppelde units. Een mobiele split heeft geen afvoerslang en werkt over het algemeen efficiënter dan een monoblock airco omdat de warmte makkelijker afgevoerd wordt met een aparte buitenunit. Mobiele split airco’s zijn duurder en lastiger in het gebruik. Ze zijn wel stiller en efficiënter dan de veel meer gebruikte monoblock mobiele airco’s. In deze test bespreken we echter alleen de monoblock mobiele airco’s omdat die het meest wordt verkocht.


Alternatief: de aircooler

Een aircooler is een voordelig alternatief voor een mobiele airco die wel veel minder efficiënt is. Een aircooler houdt het midden tussen een ventilator en een airco. Een aircooler maakt niet gebruik van verdamping en de warmte die dat aan de ruimte onttrekt. In plaats daarvan stroomt warme lucht stroomt langs koelelement waardoor die lucht afkoelt. De koelere lucht wordt automatisch de ruimte in geblazen. Dit doet echter niet zoveel voor een echte temperatuurverlaging als een airco zou doen en daarom is de aircooler vooral geschikt als een fijner alternatief voor de ventilator. Je hebt er namelijk voornamelijk baat van wanneer je direct voor het apparaat zit. Als lokale verkoeling je enige doel is kan de aircooler een prima alternatief zijn voor een normale staande ventilator, maar als je ook de ruimte als geheel significant koeler wilt maken kies je beter voor een vaste of mobiele airco.


Waar let je op bij de aanschaf van een mobiele airconditioning?

Een mobiele airco heeft een aantal eigenschappen die grote invloed kunnen hebben op het koelend vermogen, de kosten en je eigen comfort. Welke aspecten moet je daarom echt rekening mee houden voor je een mobiele airco aanschaft? De belangrijkste daarvan zullen we hier nog even op een rijtje zetten voordat we de beste mobiele airco’s bespreken:

Koelend vermogen

Het belangrijkste dat een mobiele airco natuurlijk moet kunnen is je huis verkoelen. Hoe meer vermogen een airco heeft, hoe beter dat zal lukken. Dat vermogen wordt uitgedrukt in Watt, maar ook in BTU. BTU staat voor British Thermal Unit en wordt veel gebruikt in de Verenigde Staten, waar airco’s veel gebruikelijker zijn dan hier. Daarom wordt echter ook hier bij mobiele airco’s deze BTU eenheid vaak vermeld. Hoe dan ook geldt voor beide: hoe groter het getal, hoe beter er gekoeld zal worden en hoe groter de ruimte mag zijn die de airco nog goed aan kan.

Vermogen mobiele airco berekenen (in Watt)

Hoe reken je nu het minimale vermogen uit dat jouw nieuwe mobiele airco moet hebben? Dat doe je met de volgende rekensom:

Bereken eerst het aantal kubieke meters van de ruimte door lengte keer breedte keer hoogte te doen. Als het gaat om een ruimte van 6 meter breed, 4 meter lang en 2,5 meter hoog is dat dus 6 x 4 x 2,5 oftewel 60 kubieke meter.

Dat getal van 60 m3 moet je nu vermenigvuldigen met een isolatiefactor:

Als een ruimte weinig isolatie heeft of de temperatuur ver omlaag moet vermenigvuldig je met de factor 50. Dat kom je in ons voorbeeld op een vermogen van 3.000 Watt.

Is de ruimte gemiddeld geïsoleerd dan gebruik je factor 40 en kom je dus op 2.400 Watt voor onze voorbeeldruimte.

Wanneer de ruimte heel goed is geïsoleerd kun je volstaan met een factor 30 en resulteert dit hier in een vermogen van 1.800 Watt.

Nu weet je het vermogen dat je nieuwe mobiele airco minimaal moet hebben. Hou er wel rekening mee dat een airco efficiënter werkt wanneer hij overcapaciteit heeft dan wanneer hij eigenlijk net te weinig vermogen heeft voor de ruimte.

Geluidsniveau

Vooral wanneer je de mobiele airco in je slaapkamer wilt gebruiken moet je rekening houden met de hoeveelheid geluid die het apparaat maakt. Menig sterke airco maakt aardig wat herrie zodat het geluid je uit je slaap kan houden. Een mobiele airco moet je wat dat betreft ook niet vergelijken met een vaste airco, want die zijn een stuk stiller. Het geluidsniveau van mobiele airco’s wordt uitgedrukt in decibel (dB). Hoe lager het aantal decibel, hoe stiller de airco is.

Stroomverbruik

Een mobiele airco is een apparaat dat vrij veel stroom verbruikt. Hoeveel dat precies is kun je aflezen op het energielabel. Het beste kies je voor mobiele airco’s met een energielabel A of beter. Die verbruiken in verhouding minder stroom en zijn dus een stuk vriendelijker voor je portemonnee.


1. Trotec PAC 2610 X

Prijs: € 300,-

Energielabel: A

Afvoerslang: Ja

Geluidsniveau: 57 dB

Vermogen: 2.600 Watt

Capaciteit: 9.000 BTU

Met de lokale airconditioner Trotec PAC 2610 X verkoel je ruimtes tot 85 m³ makkelijk, snel en zuinig. Je stelt vooraf de temperatuur traploos in tussen 18 en 32 ° C en kunt met de ingebouwde ventilator dan ook heel direct van de verkoeling genieten. Naast de gewone koelstanden beschikt deze mobiele airco ook over een nachtmodus die nog stiller is dan normaal. Wanneer je hem bijvoorbeeld in de slaapkamer wilt gebruiken kun je die ruimte eerst maximaal koelen en hem pas op de fluisterstille nachtmodus zetten als je daadwerkelijk wilt gaan slapen. Het apparaat beschikt niet alleen over een bedieningspaneel maar ook over een afstandsbediening.


2. JustFire AIRCO7000

Prijs: € 345,-

Energielabel: A

Afvoerslang: Ja

Geluidsniveau: 55 dB

Vermogen: 1.000 Watt

Capaciteit: 7.000 BTU

De JustFire AIRCO7000 is relatief stil maar met zijn capaciteit van 7.000 BTU koelt hij wel iets minder goed dan de meeste andere mobiele airco’s in deze lijst. Hij is echter wel heel makkelijk in het gebruik dankzij de afstandsbediening en zijn beperkte formaat. Daarnaast verbruikt hij ook relatief weinig energie. De airco is makkelijk verrijdbaar dankzij de handige zwenkwieltjes. De afvoerslang van het apparaat doe je door het raam naar buiten, maar er wordt direct een afdichtplaat meegeleverd zodat je de kamer daarbij goed beschermt tegen warmte van buiten.


3. Eurem Domair

Prijs: € 400,-

Energielabel: A

Afvoerslang: Ja

Geluidsniveau: 56 dB

Vermogen: 2.350 Watt

Capaciteit: 9.000 BTU

De Eurem Domair is een handzame mobiele airco met wieltjes en een handvat zodat je hem gemakkelijk in je eentje kunt verplaatsen. Met zijn vermogen van bijna 2.400 Watt en koelcapaciteit van 9.000 BTU kan hij met gemak ruimtes van 7 bij 5 meter verkoelen. Voor het ontvochtigen van de ruimte kun je het ingebouwde waterbakje gebruiken, maar ook heel handig is de optie om een afvoerslang aan te sluiten zodat de airco niet af en toe uit slaat omdat het opvangbakje vol is. Bedienen van de airco kan met de ingebouwde display of via de afstandsbediening.


4. Trotec PAC 4100 E

Prijs: € 500,-

Energielabel: A

Afvoerslang: Ja

Geluidsniveau: 57 dB

Vermogen: 1.580 Watt

Capaciteit: 14.000 BTU

De PAC 4100 E is de tweede verplaatsbare airco van Trotec in deze lijst. Deze variant heeft een indrukwekkend grote capaciteit van 14.000 BTU, oftewel 4.100 Watt. Daardoor is hij ook bij extreem hoge temperaturen in staat om de broodnodige verkoeling te geven. Zo is hij niet alleen geschikt voor grote appartementen, maar ook voor kantoren en andere bedrijfsruimtes. Het apparaat heeft drie standen: koelen, ontvochtigen en ventileren. Raamafdichting voor gebruik met de afvoerslang wordt meegeleverd in de vorm van Airlock 100, die zowel geschikt is voor vleugelramen en kiepramen als schuine dakvensters. Let wel op dat deze airco vooral heel geschikt is voor grotere ruimtes en dat je voor een klein vertrek al snel teveel koelkracht in huis haalt.


5. De’Longhi Pinguino PAC CN91

Prijs: € 502,-

Energielabel: A

Afvoerslang: Ja

Geluidsniveau: 63 dB

Vermogen: 1.000 Watt

Capaciteit: 10.500 BTU

De De’Longhi Pinguino doet zijn uiterste best om een binnentemperatuur te realiseren waar zelfs een pinguïn zich in thuis zou voelen. De Pinguino heeft namelijk een capaciteit van maar liefst 10.500 BTU, waardoor je ruimtes tot wel 90 m3 kunt verkoelen. Daarnaast kan het apparaat ook tot wel 36 liter water per dag aan de lucht onttrekken met de ontvochtiger, waardoor het ook minder benauwd wordt in huis. Let wel op dat deze mobiele airco niet bepaald geruisloos is, want hij produceert 63 dB wanneer hij op volle kracht aan het werk is. Daarom gebruik je hem in de slaapkamer het beste alleen om de ruimte eerst flink voor te koelen en doe je hem uit als je echt gaat slapen.


6. Comfee MPD1-12CRN1

Prijs: € 573,-

Energielabel: A

Afvoerslang: Ja

Geluidsniveau: 53 dB

Vermogen: 1.350 Watt

Capaciteit: 12.000 BTU

De stilste mobiele airco uit onze lijst is ook meteen de duurste, maar die prijs uit zich ook in een uitstekende capaciteit van 12.000 BTU (1.350 Watt) en een aantrekkelijk ontwerp. Je kunt de ruimte zowel koelen als ontvochtigen maar het apparaat beschikt ook over een ventilator met 3 snelheden. Je schakelt zelf eenvoudig tussen die verschillende standen. Daarnaast bevat de Comfee een reinigbaar filter. Bedienen van de unit doe je met het bedieningspaneel op de airco unit zelf of met de handige afstandsbediening. De Comfee verkoelt ruimtes met een maximale oppervlakte van 60 vierkante meter.


Conclusie

Er zijn voor een bedrag tussen de 300 en 500 euro prima mobiele airco’s te krijgen waarmee je ook jouw woonhuis op warme dagen weer behaaglijk kunt krijgen. Welke van die apparaten je kiest hangt vooral af van aspecten zoals het vermogen en of dat voor je eigen woning geschikt is.

Geen enkele mobiele airco uit onze lijst valt echt uit de toon, dus zolang de capaciteit voldoende is en je te spreken bent over zaken zoals stroomverbruik en het aantal verschillende standen koop je met deze apparaten nooit een kat in de zak.

Toch lichten we twee mobiele airco’s er nog even uit. Als je het belangrijk vindt dat je airco zo stil mogelijk is kies je het beste voor de Comfee MPD1-12CRN1 want deze duurste verplaatsbare airco uit onze lijst produceert de minste herrie. Heb je een grote ruimte die in korte tijd flink gekoeld moet kunnen worden dan kun je eigenlijk niet om de De’Longhi Pinguino PAC CN91 heen.
Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Klik hier om je opmerking naar ons door te sturen.
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Elektronica

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? Vul het onderstaande formulier in:


Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag