Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waar let je op bij de aanschaf van een strijkijzer?

Waar let je op bij de aanschaf van een strijkijzer?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Dankzij een strijkijzer loop je met plezier in die kreukvrije blouse en dat goede overhemd. Je zou kunnen zeggen dat een strijkijzer een deel is van je persoonlijke verzorging. De prijzen, merken en functies van strijkijzers lopen behoorlijk uiteen. Eén ding is zeker: van een goed strijkijzer dat past bij jouw behoeften heb je lang en veel plezier. In dit artikel lees je alles waar je op moet letten, van strijkzool tot stoomfunctie.


De verschillende soorten strijkijzers en hun mogelijkheden.

Als je je gaat oriënteren op een strijkijzer, is het in de eerste plaats praktisch om te weten welke soorten er zijn. Er zijn drie soorten strijkijzers die we kunnen onderscheiden: het stoomstrijkijzer (de meest bekende), de stoomgenerator en strijkijzers met een extern reservoir.

Het stoomstrijkijzer

Het stoomstrijkijzer is het ‘klassieke’ strijkijzer zoals veel mensen hem kennen. Het is een prima strijkijzer voor laag tot gemiddeld intensief gebruik. Omdat dit strijkijzer niet erg groot is, berg je hem relatief makkelijk op. Het waterreservoir van het stoomstrijkijzer is niet zo groot, dus als je regelmatig stoomstrijkt zal je dit vaak bij moeten vullen.

https://nl.pinterest.com/pin/234890936794065390/

De stoomgenerator

Een stoomgenerator is een strijkijzer met een groot, extern waterreservoir. Dit waterreservoir zit met een snoer aan het strijkijzer gekoppeld. Als je veel strijkt en hardnekkige kreukels te lijf gaat, is de stoomgenerator handig. Hij neemt wel meer ruimte in beslag dat het stoomstrijkijzer. Prijziger is hij ook. Voor een stoomgenerator betaal je al gauw 200 euro. Dit is dus een geschikt apparaat voor wie veel strijkt en genoeg opbergruimte heeft.
Wat je ook in gedachten moet houden bij de stoomgenerator, is dat het strijken daarmee wat zwaarder is.

https://nl.pinterest.com/pin/732960908082087420/

Strijkijzers met een extern reservoir

Dit strijkijzer zou je een tussenvariant kunnen noemen. Dit type lijkt op een stoomgenerator, maar werkt met een andere techniek. In het gebruik merk je weinig verschil. Qua prijs is dit strijkijzer een stuk goedkoper dan een stoomgenerator.

Zoal je leest, valt er met name veel te weten over het stomen met een strijkijzer. Verderop in het artikel lichten we toe waar je op moet letten als je graag een stoomfunctie gebruikt (of juist niet).


Belangrijk: de vorm, kwaliteit en het materiaal van de strijkzool

Het belangrijkste aan een strijkijzer is natuurlijk dat hij doet wat hij moet doen: soepel en makkelijk strijken. Dit gaat het beste als de strijkzool (onderkant van het strijkijzer) breed is, maar een spitse neus heeft. Met de zool in zijn geheel kan je in één keer een groot stuk stof strijken, terwijl je de spitse punt gebruikt om in kleine hoekjes te strijken. Als de zool aan de achterkant is afgerond, is het mogelijk om zowel naar voren als naar achteren te strijken.

Materiaal

Bij de strijkzool speelt kwaliteit een grote rol. In het gebruik wil je graag dat de zool glad, krasbestendig en warmtegeleidend is. Emaille is daar een goed materiaal voor, net als keramiek. Wel moet je er bij de aanduiding keramiek op letten dat er wellicht alleen een keramische coating is gebruikt. Deze zou er na verloop van tijd af kunnen slijten.
Een materiaal dat minder goed glijdt en minder krasbestendig is, is RVS ofwel inox. Met dit materiaal kan je wat dat betreft minder goede resultaten verwachten.

Welke strijkijzers hebben een goede zool?

Het spreekt vanzelf dat je voor een strijkijzer met een zool van topkwaliteit, ook wat meer betaalt. In de praktijk is het materiaal van de zool bij veel aanbieders van strijkijzers lastig af te lezen in de specificaties. Wel kan je er vanuit gaan dat een topproduct van een goed merk ook een zool heeft van hoge kwaliteit. Kies je voor een ultragoedkoop, onbekend merk dan ben je hier minder zeker van.


Waar let je op bij de mogelijkheid om te stomen?

Je hebt het waarschijnlijk al gelezen: een stoomgenerator is erg handig voor iedereen die veel wasgoed te strijken heeft. Een stoomgenerator strijkt gladder dan een stoomstrijkijzer en produceert meer stoom. Ter vergelijking: een stoomstrijkijzer produceert gemiddeld 35 gram stoom per minuut, en een stoomgenerator produceert 90 gram stoom per minuut. Dat geeft dus wel wat verschil in het resultaat.

Regelbare stoomtoevoer

Voor het beste strijkresultaat, is het strijkgoed eerst vochtig. Dat betekent dat je eerst strijkt met stoom, en daarna zonder. Er zijn zowel stoomgeneratoren als stoomstrijkijzers waarvan je zelf de stoomtoevoer kan regelen.

Extra stoomfuncties

Voor hardnekkige kreukels zijn er functies zoals stoomsproeien en een stoomstoot. Niet elk strijkijzer biedt dit. Als je vaak lastige kreukels moet aanpakken, kan dit erg handig zijn.


Waar moet je op letten bij het waterreservoir van een strijkijzer?

Het spreekt waarschijnlijk vanzelf dat, hoe groter je reservoir is, hoe meer je in één keer kan strijken. Daarbij heeft een stoomstrijkijzer niet zo’n groot reservoir (ongeveer 0,3 liter), terwijl een stoomgenerator een waterreservoir heeft van vaak 1,5 liter.
Het handigst is, als je het waterniveau in het reservoir makkelijk kan controleren. Als je dat belangrijk vindt, kan je het apparaat het beste even bekijken in de winkel, of goed naar de specificaties kijken op internet.

Tot slot is het het meest praktisch als je het waterreservoir makkelijk kan openen. Meestal doe je dit met behulp van een klepje. Test als je die mogelijkheid hebt, of dat makkelijk open gaat. Erg praktisch is bijvoorbeeld de mogelijkheid om het waterreservoir van het ijzer los te koppelen en te vullen onder de kraan.


Handig als je kinderen hebt: een strijkijzer met automatische uitschakeling.

Een nachtmerrie van veel ouders is dat hun kinderen in aanraking komen met een heet strijkijzer. Waarschijnlijk let je zelf al goed op, maar een strijkijzer dat zichzelf automatisch uitschakelt kan toch wat geruststellen. Vaak schakelen deze strijkijzer zich al uit na 8 minuten rechtop te staan en wanneer je ze plat laat liggen (dus op de zool) al na een halve minuut. Zo’n strijkijzer kan ook prettig zijn als je een hectisch leven hebt, want vergeten het strijkijzer uit te schakelen is niet zo’n ramp als hij zichzelf uitschakelt.


Het opbergen van het strijkijzer

Naast het formaat van het strijkijzer, spelen ook andere factoren een rol als het gaat om makkelijk opbergen. Zo hebben sommige stroomgeneratoren een mogelijkheid om het ijzer vast te zetten op de basis. Je kan daarna het geheel verplaatsen met behulp van een handgreep.
Wat je ook vaak vindt bij strijkijzers, zijn compartimenten of haakjes voor de stoomslang of het snoer. Deze maken het strijkijzer natuurlijk niet compacter, maar ze helpen wel bij het ergonomisch opruimen. Zo is het altijd prettig als je het snoer goed op kan bergen, zodat je er niet over struikelt.


De temperatuurinstellingen

Veel (oudere) strijkijzers hebben een draaiknop om de temperatuur in te stellen. Meestal worden op deze draaiknop de verschillende soorten textiel weergegeven (zoals synthetisch, katoen, wol, linnen en zijde), in combinatie met één, twee of drie puntjes. Aan de hand van het wasvoorschrift van jouw kledingstuk, begin je te strijken op de juiste temperatuurstand.
Veel moderne strijkijzers die nu op de markt komen, hebben slechts één temperatuur nadat het strijkijzer is opgewarmd. Deze temperatuur is veilig voor elke soort textiel. Er is dus geen thermostaat, maar één veilige temperatuur. Een voordeel is natuurlijk dat je geen thermostaat meer hoeft in te stellen, maar een nadeel is dat stoffen die je wat warmer mag strijken, wat minder snel gestreken worden op een lagere temperatuur.


Hoeveel betaal je voor een goed strijkijzer?

Een stoomstrijkijzer van een degelijk merk zoals Philips koop je al vanaf ongeveer 20 euro. Hiermee kan je wat dat betreft nooit erg verkeerd zitten. Wel kan je van een stoomstrijkijzer van bijvoorbeeld 150 euro, meer gemak en handige functies verwachten. Denk aan bijvoorbeeld aan meerdere handige stoomfuncties, zelfreiniging en het zichzelf uitschakelen.  Voor 20 euro heb je dus vooral een goed basisproduct en voor 150 euro heb je een hoop meer gemak (je zal makkelijker lastige kreukels gladstrijken) en mogelijkheden.

De betere stoomgeneratoren vind je ongeveer vanaf 200 euro, hoewel er inmiddels steeds meer goedkopere stoomgeneratoren op de markt komen. Tefal heeft stoomgeneratoren vanaf 90 euro. Hiervan kan je wel wat minder comfort verwachten dan van een prijziger stoomgenerator. Vaak hebben de duurdere generatoren een betere zool, meer functies en schakelen ze zichzelf uit als je ze te lang niet gebruikt.


Welke eigenschappen passen bij wie?

Er zijn best wat aspecten om op te letten als je een strijkijzer wilt aanschaffen. Hier vind je een samenvatting van diverse eigenschappen en voor wie ze handig zijn. Dit maakt het wat makkelijker om een keuze te maken.

  • Prijzig stoomstrijkijzer met veel handige stoomopties: voor iedereen die intensief strijkt en het druk heeft.
  • Zelfuitschakeling: handig als je kinderen hebt of als je een druk en hectisch huishouden hebt.
  • Stoomgenerator: verwijdert makkelijk de meest hardnekkige kreukels, maar is prijziger en neemt meer ruimte in beslag. Door het grote reservoir hoef je minder vaak water bij te vullen.
  • Stoomstrijkijzer met extra stoomfuncties: minder groot en prijzig dan een stoomgenerator, maar wel goed om lastige plooien glad te strijken.
  • Eenvoudig, degelijk stoomstrijkijzer: al te koop vanaf 20 euro van een goed merk en uitstekend voor als je regelmatig strijkt, maar niet heel vaak.

Je oriënteren op een strijkijzer

Een strijkijzer is geen heel grote aankoop, maar wel één veel mensen regelmatig gebruiken. Daarom is het handig om een apparaat te kopen dat past bij je leefstijl en bij de frequentie van strijken. In de basis zijn er twee soorten strijkijzers: het stoomstrijkijzer en de stoomgenerator. De stoomgenerator heeft een groot waterreservoir dat je niet vaak hoeft bij te vullen. Hij is wel wat groter, zwaarder om te hanteren en lastiger op te bergen.
Een stoomstrijkijzer kan ook prima stomen, maar je zal het kleine waterreservoir vaker bij moeten vullen.

Tot slot kan een strijkijzer van allerlei handige stoom-, zelfreinigings-, en zelfuitschakelingsfuncties zijn voorzien. Hier betaal je dan wel wat meer voor.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Elektronica

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag