Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je kinderen onterven?

Hoe kun je kinderen onterven?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand zijn of haar kinderen zou willen onterven. Een veel geziene reden is dat de ouder al jaren geen contact meer heeft met het kind (of de kinderen) en daarom niet inziet waarom het kind wel recht zou hebben op een deel van de erfenis. In dat geval kan het zo zijn dat de ouder de keuze maakt om het kind te onterven. Wil je weten hoe het onterven van een kind precies werkt en wat wel of niet mogelijk is? Voor dit artikel zochten we dat precies voor je uit.


Je kinderen onterven

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 1 op 8 ouders zijn of haar kind(eren) zou willen onterven. Dit kan een hoop verschillende redenen hebben. Misschien heeft iemand al jarenlang geen contact meer met de kinderen. Of misschien is iemand van mening dat het kind het geld beter niet kan krijgen, omdat hij of zij er geen ‘goede’ dingen mee zal gaan doen. Denk bijvoorbeeld aan een kind met een verslaving waarvan de ouder bang is dat hij of zij het geld uit zal geven aan die verslaving. Een andere reden kan bijvoorbeeld zijn dat een ouder bang is dat de partner van het kind uit is op het geld. In al deze gevallen is het mogelijk om in je testament op te laten nemen dat je een kind wilt onterven, maar dat betekent niet dat ze helemaal niets krijgen.


De legitieme portie

Het is bij wet niet mogelijk om een kind volledig te onterven. Het is namelijk zo dat een kind áltijd recht houdt op een deel van de erfenis. Dit deel, het legitieme deel, is de helft van wat het kind zou krijgen als hij of zij niet onterft zou zijn. Met andere woorden: het onterfde kind heeft nog steeds recht op de helft van het kindsdeel.

Hoe werkt dat dan?

Stel nou dat een vader drie kinderen heeft. Met twee van de drie heeft hij nog een prima relatie, maar met het derde kind heeft hij al jaren geen contact meer. Normaal gesproken is het zo dat alle drie de kinderen een gelijk deel zouden krijgen van de erfenis wanneer hij sterft, namelijk een derde. De vader besluit echter in zijn testament op te laten nemen dat het derde kind zal worden onterfd. Op het moment dat hij sterft, is het zo dat het onterfde kind aanspraak kan maken op de helft van wat hij of zij normaal gesproken zou krijgen. Dus in dit geval op een zesde. Niet alleen krijgt het onterfde kind minder geld dan de broers en zussen, maar hij of zij kan ook geen aanspraak meer maken op de bezittingen van de overleden ouder.

Spullen laten erven door onterfd kind

Het is mogelijk om in je testament op te laten nemen dat je het onterfde kind spullen wilt laten erven. De waarde van die spullen wordt in dat geval afgetrokken van het legitieme deel. Stel dus dat je kind recht zou hebben op een legitiem deel van 10.000 euro en je schenkt hem of haar een antiek servies dat 5000 euro waard is, dan krijgt het kind het servies plus 5000 euro. Wil je het kind helemaal geen geld geven? Dan kun je er dus voor kiezen om hem of haar enkel en alleen spullen te schenken die de totale waarde van de legitieme portie dekken.


Een onterfd kind moet zijn/haar deel zelf opeisen

Naast dat het kind geen aanspraak kan maken op spullen die niet aan hem of haar zijn toegewezen, is het ook zo dat hij of zij zelf zijn of haar erfenis op zal moeten eisen. Dit kan vanaf zes maanden na het overlijden van de ouder (of de langst levende echtgenoot) tot maximaal vijf jaar na de datum van overlijden. Het kind draagt hier zelf de verantwoordelijkheid voor. Mocht hij of zij niet weten dat de ouder (of de langst levende echtgenoot) is overleden, omdat de rest van de familie niet de moeite heeft genomen om hem of haar op de hoogte te stellen, dan kan het dus zijn dat hij of zij te laat is met het opeisen van de helft van het kindsdeel. Het resultaat daarvan is dat hij of zij geen aanspraak meer kan maken op het geld.

De langst levende echtgenoot

Het deel van de erfenis waar een onterfd kind recht op heeft, kan pas worden opgeëist als de langst levende echtgenoot is overleden. Dat is dus de persoon met wie de overleden ouder getrouwd was. Dit kan de andere ouder van het kind zijn, maar ook iemand waarmee de inmiddels overleden ouder is hertrouwd. Als het onterfde kind geen contact meer heeft met de rest van de familie, is het voor het kind dus belangrijk dat hij of zij zelf in de gaten houdt of en wanneer de langst levende echtgenoot is overleden.

Schenking aan een goed doel

Je kunt in je testament laten opnemen dat je graag wilt dat je vermogen aan een goed doel wordt geschonken zodra je overlijdt. In dat geval kan het zo zijn dat het geld al aan het goede doel is geschonken op het moment dat het onterfde kind zijn of haar legitieme deel wil opeisen. Als dit het geval is, zal het onterfde kind zijn of haar geld bij het goede doel moeten gaan halen.

Als het kind de erfenis niet wil hebben

Als een ouder al jaren geen contact meer heeft met een kind, dan kan het natuurlijk zo zijn dat het kind ook geen behoefte heeft aan het geld van die ouder. In dat geval kan het kind ervoor kiezen om af te zien van het recht op de legitieme portie. Dit wordt ook wel berusten in onterving genoemd. Het kind kan hierbij schriftelijk laten weten dat hij of zij geen beroep doet op de legitieme portie. In dat geval zal het geld niet verloren gaan, maar zal de erfenis doorgeschoven worden naar de eventuele kinderen van het onterfde kind. Dus: berust het kind in de onterving, dan zullen de kleinkinderen de legitieme portie erven.

De kleinkinderen

Wil je niet dat de kleinkinderen aanspraak kunnen maken op het geld als hun vader of moeder het niet wil hebben? Dan zul je de kleinkinderen ook moeten onterven. Ook dit kan worden opgenomen in je testament. Wil je juist wel dat de kleinkinderen iets krijgen? Dan kun je er ook voor kiezen om hen een bepaald geldbedrag na te laten, dat ze krijgen op het moment dat de ouder zich berust in de onterving. Een notaris kan je alles over deze mogelijkheid vertellen.


Onterving kind opnemen in testament

Als je een van je kinderen (of misschien zelfs meerdere kinderen) wilt onterven, dan zul je hiervoor naar een notaris moeten om dit op te laten nemen in je testament. Je kunt eventueel een advocaat in arm nemen die je hierbij kan adviseren en ondersteunen. Wat in dat geval ook handig is, is om de advocaat tot executeur te benoemen. Dit is een term die gebruikt wordt om de persoon aan te duiden die ervoor zal zorgen dat al jouw wensen worden nageleefd op het moment dat je er zelf niet meer bent. Het fijne is dat je hiermee voorkomt dat een van je andere kinderen deze rol moet gaan vertolken, wat voor conflicten tussen de kinderen kan zorgen, en wat het kind in kwestie een hoop stress op kan leveren.


Kind(eren) onterven

Een kind onterven is mogelijk door dit op te laten nemen in je testament. Hierdoor heeft het kind geen recht meer op het volledige kindsdeel, maar nog wel op de helft daarvan. Je kunt het kind dat deel (de legitieme portie) niet ontzeggen. Wel is het zo dat het kind dit deel zelf moet opeisen. Je kunt er ook voor kiezen om spullen na te laten met dezelfde waarde als het legitieme deel, zodat het kind spullen in plaats van geld krijgt. Het kan ook zijn dat het kind het legitieme deel niet wil hebben. Dan erven zijn of haar eventuele kinderen het. Wil je dat niet? Dan zul je de kleinkinderen ook moeten onterven. De onterving van een kind laat je opnemen in je testament. Deze stel je op bij een notaris. Het kan handig zijn om hier een advocaat voor in te schakelen om je te adviseren en ondersteunen. Ook kun je de advocaat tot executeur benoemen. Zo voorkom je dat de last van het verdelen van de (rest van de) erfenis op de schouders van een van de andere kinderen komt te liggen.



foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag