Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe blijf je op de hoogte van rentewijzigingen?

Hoe blijf je op de hoogte van rentewijzigingen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een hogere of lagere rente kan grote effecten hebben. Bijvoorbeeld wanneer de hypotheekrentes lager worden, of de spaarrentes juist hoger. Maar om steeds zelf op zoek te gaan bij een bank of deze rentes gedaald of gestegen zijn, is een dagtaak. Daarom zijn er een aantal websites die die klus een stuk eenvoudiger te maken. Wil jij ook zo goed mogelijk op de hoogte gehouden worden van rentewijzigingen? Lees dan snel verder.


Waarom is een rentewijziging belangrijk?

Rente ontvang je, of rente betaal je. In beide gevallen is het belangrijk hoe hoog die rente precies is. Hieronder leggen we uit waarom het belangrijk is om de hoogte te blijven van de verschillende soorten rentewijzigingen.

Spaarrente

Sinds 2010 zijn de spaarrentes vrijwel alleen maar naar beneden gegaan, waardoor ze nu op of rond de 0% liggen bij de meeste banken. Soms krijg je nog 0,25% bij een bepaalde bank, maar daar is het wel mee gezegd. Je spaargeld op de bank wordt tegenwoordig dus eigenlijk niets meer waard. Wanneer je op de hoogte zou blijven van spaarrentes, ben jij er als eerste bij wanneer een bepaalde bank de spaarrentes weer zou verhogen. Zo zijn er bijvoorbeeld nog andere spaarmethodes waar de rentes nog steeds fluctueren. Kijk bijvoorbeeld naar deposito sparen. Je zet je geld dan een tijdje vast, waardoor de bank er dan mee kan investeren. Deze vorm van sparen kan je soms nog een leuk bedrag opleveren. Wanneer je op de hoogte blijft van rentewijzigingen, kun je instappen op het meest gunstige moment.

Hypotheekrente

De meest kostbare rente die je in je leven moet betalen is hypotheekrente. Dit kan namelijk eenvoudig oplopen tot enkele tienduizenden euro’s over een looptijd va dertig jaar. Een klein verschil in de hypotheekrente kan daarom ook een groot verschil maken. Zeker wanneer je nog geen huis hebt. De afgelopen jaren zijn de hypotheekrentes historisch laag geworden, waardoor je anno 2019 een hypotheekrente van 1-2% kunt afsluiten. Enkele jaren geleden was 5% nog vrij normaal en voor de millenniumwisseling was meer dan 10% zelfs een vaak gezien percentage. Deze trend wijzigt langzaam, maar als de rentetarieven nog goedkoper worden, is het interessant om een huis te gaan kopen.

Rentemiddelen of oversluiten
Een tweede reden waarom je de hoogte van de hypotheekrentes in de gaten moet houden, is wanneer je zelf een hoge hypotheekrente hebt voor je huidige huis. Betaal je een rentepercentage dat meer dan ca. 2% hoger ligt dan de huidige hypotheekrente op de markt, dan kun je overwegen om te gaan rentemiddelen of zelfs om de hypotheek over te sluiten. Met beide methodes kun je een renteverlaging verwachten, waardoor je uiteindelijk minder betaalt voor je huis. Bij rentemiddelen blijf je bij je eigen bank, maar dan ontvang je ook een minder voordelige rente. Bij het oversluiten van de hypotheek sluit je een nieuwe hypotheek af bij een andere bank, waardoor je de laagste marktrente kunt kiezen. Wanneer je op de hoogte blijft van deze wijzigingen, is het een stuk eenvoudiger om snel te reageren en een groot voordeel te behalen.

Lenen

Naast de hypotheek en een spaarrekening, is er ook rente gemoeid bij een lening. Moet je een auto kopen, maar heb je niet genoeg geld, dan heb je daarvoor een lening nodig. Maar als de economie het zwaar heeft, dan kost het lenen van geld aanzienlijk meer. Soms kan het dus lonen om heel even een paar maanden te wachten met het verkopen van je oude auto, zodat je kunt profiteren van een lagere rente. Dit kan je bij een lening van een aantal jaar al enkele honderden euro’s opleveren.


Hoe kun je op de hoogte blijven van rentewijzigingen?

Er zijn verschillende manieren om op de hoogte te blijven van rentewijzigingen. Hieronder geven we enkele websites als voorbeeld. Sommige websites geven alleen informatie over de veranderde hypotheekrentes en andere laten alleen de wijzigingen in de spaarrentes zien. Andere websites bieden een overzicht van alle rentes waar je mee te maken krijgt als consument.

Rente-tarieven.nl

Via deze website kun je de hypotheekrentes in de gaten laten houden. Wanneer je een e-mailadres achterlaat, krijg je iedere week een update van de huidige hypotheekrentes. Om niet steeds een hele waslijst met tarieven te krijgen, kun je ervoor kiezen welke hypotheekverstrekkers interessant zijn om de informatie over te ontvangen.

Sparen.net

Via de website sparen.net kun je op de hoogte blijven van de spaarrentes. De rente die je nu bij je eigen bank ontvangt als vaste klant, is niet altijd de hoogste rente die de bank geeft aan spaarrekeningen. Om nieuwe klanten te trekken, verhogen banken speciaal voor deze nieuwe klanten de spaarrente. Zo kan je door je email achter te laten op de hoogte blijven van deze gewijzigde spaarrentes. Krijg je deze email, dan wordt er automatisch ook aangegeven of er in de tussentijd nieuwe interessante spaarmethodes zijn die meer opleveren dan de huidige spaarrente. Zo kan sparen.net zorgen dat je nét iets meer uit je geld kunt halen.

Mijn-spaarrente.nl

Geen zin om ergens je email achter te laten? Op mijn-spaarrente.net kun je alle gewijzigde spaarrentes in één overzicht zien. Hier staan alle rentepercentages voor spaarrekeningen, waarbij je het nieuwe en oude percentage kunt zien. Ook zie je in rode of groene cijfers heel snel of de rentes positief of negatief zijn gewijzigd. Het overzicht maakt onderscheid tussen reguliere spaarrekeningen en depositospaarrekeningen. Daar zie je dan ook al snel dat de spaarrentes voor deposito sparen een stuk hoger zijn. Het kan dus lonen om je geld voor bijvoorbeeld 5 jaar vast te zetten.

Vanspaarbankveranderen.nl

De naam van deze website zegt al genoeg. Zij willen je helpen om te kiezen voor een nieuwe goede bank, met een hogere spaarrente. De website heeft drie verschillende mogelijkheden. Als eerst kun je een nieuwsbrief ontvangen met financieel nieuws en tips. Daarnaast is het mogelijk om iedere twee weken een overzicht te krijgen met de hoogste spaarrentes. Als laatste is het mogelijk om een notificatie te ontvangen wanneer de rente van een voorkeursbank wijzigt. Al deze opties kun je instellen in je eigen account. Wil je gewoon even de huidige spaarrentes checken, dan kan dat ook op deze website.

Actuelerentestanden.nl

Wil je op één website terecht kunnen voor alle rentestanden, dan kan dat op actuelerentestanden.nl. Je ziet hier een overzicht van alle hypotheken, spaarrekeningen en leningen die je kunt afsluiten, wat iedere dag wordt bijgewerkt. Ook kun je hier een hypotheek uitkiezen met de geschikte looptijd, en eventueel een offerte aanvragen als je geïnteresseerd bent. Je kunt geen e-mail alert instellen, maar bijvoorbeeld wel een gratis bel afspraak maken. Zo kun je informeren welke rentestanden je het beste in de gaten kunt houden, en of er nog addertjes onder het gras zitten bij bepaalde voordelige keuzes. Zo kun je nog even controleren of je wel de juiste keuze gaat maken.

Hypotheek-rentetarieven.nl

Huidige rentetarieven zijn natuurlijk hartstikke handig om te weten, maar stel dat je binnen nu en twee jaar een huis wilt kopen. Dan kan het lonen om alvast een betrouwbare verwachting van de hypotheekrente te zien. De website hypotheek-rentetarieven.nl geeft handige informatie over de trend die de hypotheekrente waarschijnlijk zal volgen. Op die manier kan je besluiten om binnenkort iets te gaan kopen, of nog heel even te wachten om te zien wat de markt zal gaan doen. Wil je de hypotheekrente op de voet volgen, dan kun je je e-mailadres achterlaten op de website. Je krijgt dan wekelijks een rente update van de laatste hypotheekrentes.

Rente.nl

Een andere complete website is rente.nl. Op deze website kun je rentes van spaarrekeningen, leningen, hypotheken en bankspaarrekeningen vinden. Op de website is het mogelijk om maandelijks de actuele rentestanden doorgestuurd te krijgen. In tegenstelling tot de andere websites is dat minder frequent. Dat kan dus handig uitpakken als je niet direct iedere week de huidige rentestanden hoeft te weten. Vaak wijzigen deze toch niet iedere week, dus een maandelijks overzicht zorgt in ieder geval voor een minder volle en chaotische inbox.


Het zelf bijhouden van de actuele rentestanden kan een lastig en tijdrovend karwei zijn. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om anderen het harde werk voor jou te laten doen. Op die manier zorg je ervoor dat je altijd de beste rente ontvangt, maar ook de laagste rente betaalt. En als je aan beide kanten zorgt voor de beste rente, heb je twee keer zoveel voordeel. Wil je weten waar je buiten Nederland de hoogste spaarrente krijgt, lees dan ook ons artikel met de hoogste spaarrente in Europa.foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag