Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat te doen met je vakantiegeld? 4 tips!

Wat te doen met je vakantiegeld? 4 tips!

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Bijna alle werkende Nederlanders krijgen in mei of juni vakantiegeld van hun werkgever. Het bedrag is minimaal 8% van het jaarloon en dat tikt vaak behoorlijk aan. Het is zeer verleidelijk om dat geld direct uit te geven aan leuke dingen, zoals een vakantie of een nieuwe tv. Bijna de helft van de Nederlanders doet dat ook. Toch is het in veel gevallen slimmer om er iets waardevols mee te doen met oog op de toekomst. Denk hierbij aan een langetermijninvestering of bijvoorbeeld de afbetaling van een schuld. Ook kun je het simpelweg op je spaarrekening zetten. Dit is echter alleen aan te raden als je financiële buffer zeer minimaal is. Toch kiest meer dan 35% van de Nederlanders hiervoor. De volgende tips geven jou verschillende mogelijkheden om je vakantiegeld zinnig te besteden.


1. Wat leuks doen

Als je geen schulden hebt en al een noodbuffertje op je bank hebt staan is het je natuurlijk goed recht om er wat leuks mee te gaan doen. Dat is immers het allerleukste van geld: het besteden aan dingen die jou blij maken. Door geld genieten mensen meer van het leven dan mensen die in geldnood zitten. In die zin maakt geld gelukkig(er). Het besteden van jouw vakantiegeld aan iets leuks is natuurlijk geheel naar eigen smaak, maar om het allemaal in een keer op te maken aan dure kleding of een nieuwe auto is misschien niet verstandig. Handiger is om met een bepaald deel iets leuks te doen. Bijna de helft van de Nederlanders doet dat. Ze gaan op vakantie, kopen een auto of gaan even flink shoppen. Dit zijn allemaal uitgaves die mensen vrolijk maakt en daar is geld ook mede voor bedoeld.

 


2. Investeren

Ver vooruitkijken op financieel gebied doen we niet zo gek vaak. Je weet immers nooit wat voor baan je in de toekomst gaat krijgen en of er geen plotse financiële dompers op je pad komen. Toch raden wij en menig experts aan om toch te denken aan de toekomst, zelfs aan je pensioen op jonge leeftijd. Geld heeft tijd nodig om te groeien, en hoe langer je het de tijd geeft hoe groter de kans de je kapitaal flink groeit.

Beleggen en investeren

Het is zelfs mogelijk om te investeren met het geld dat je voor je kinderen besteed. Op Wealthsimple wordt het uitgelegd. Hoe jonger je kinderen leert beleggen en investeren, hoe groter de kans dat ze kun kapitaal kunnen laten groeien in de loop der jaren. Uiteraard met de nodige ups en downs, maar hoort er nou eenmaal bij en daar leer je van. Zelf kun je kiezen om relatief veilige langetermijninvesteringen te doen met je vakantiegeld. Denk hierbij aan vastgoed, windenergie, whisky, indexbeleggen of aandelen in grote, stabiele bedrijven zoals Shell en Coca-Cola. Je kunt het ook laten doen door beleggingsfondsen. Als je wat meer risico wilt nemen kun je ook kiezen voor projecten die nog in hun kinderschoenen staan zoals blockchaingerelateerde ondernemingen, een beginnend vastgoedproject of een unieke start-up. Afhankelijk van jouw buffer voor de toekomst kun je een keuze maken. Je doet er verstandig aan om meer op safe te spelen wanneer je niet veel spaar- en/of buffergeld hebt. Bovendien kun je ook gewoon investeren in je huis door je hypotheek te verlagen of een nieuwe badkamer en zonnepanelen te plaatsen.

 


3. Schulden wegwerken

Niet in de schulden komen en die zo snel mogelijk wegwerken moet altijd je eerste prioriteit zijn op financieel gebied. Dus als je nog schulden hebt lopen is vakantiegeld ideaal om het daar aan te besteden. Meer dan 16% van de Nederlanders doet dat dan ook. Het is niet het meest leuke om je vakantiebonus aan te besteden, maar het is wel veruit het meest verstandige. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het sneller aflossen van je studieschuld of de rente op je creditcardschuld of in de min staan wegwerken. Het is simpelweg lucratiever om schulden weg te werken dan geld op een rekening gooien.

Budgetcoach

Als je er zelf niet uitkomt kun je er altijd voor kiezen om een budgetcoach in te schakelen. Ze helpen je tevens inzicht te bieden in je inkomsten en uitgaven, zodat je minder snel opnieuw schulden krijgt en/of in de min komt te staan. Hoeveel Nederlanders met schulden zitten is moeilijk te zeggen. Wat we wel weten is dat de schulden van Nederlandse huishoudens in 2017 meer dan 760 miljard euro bedroeg. Hypotheken worden ook meegerekend, dus het lijkt groter dan je denkt. Toch geeft het wel een signaal.

 

 


4. Noodbuffer opbouwen

Om wat meer in de oude vertrouwde Nederlandse calvinistische financiële sferen te komen, is het hebben van een buffer voor noodtoestanden geen verkeerd idee. Al helemaal niet als je al niet zo’n grote spaarrekening hebt. Dit geeft toch een stuk rust in je leven. Je zit immers niet gelijk met de gebakken peren als je plots je baan verliest, met grote reparatiekosten zit, je auto kapot gaat of dat je kind een dure opleiding gaat volgen. Door het hebben van een noodbuffer verklein je de kans om in de schulden te komen.

Bovendien is het fijn om deze, vaak eenmalige grote uitgave, gewoon uit een potje te halen en niet van je maandelijkse inkomsten. Dit ‘potje’ kan prima een extra spaarrekening zijn. Een aanzienlijk deel van de Nederlanders kiest er dan ook voor om hun vakantiegeld gewoon op de spaarrekening te pompen. Toch is het vaak net even wat overzichtelijker om er echt een speciaal ‘noodfonds’ van te maken en het dus op een aparte rekening te zetten.

 


Cijfers

Sinds een groot deel van de werkende Nederlanders vakantiegeld krijgt worden er regelmatig onderzoeken gedaan naar de besteding van deze bonus. Uit verschillende onderzoeken valt te concluderen dat jongeren tot 30 jaar vakantiegeld vooral gebruiken als extra buffer; ze zetten het op hun spaarrekening. 60-plussers daarentegen geven hun vakantiegeld veel sneller uit aan daadwerkelijke vakanties. Slechts 20% van die groep spaart de bonus op. Een ander opvallend gegeven is dat grote Nederlandse banken mensen aandringen om hun vakantiegeld op de bank te zetten. Ze komen aan met cadeaubonnen en goededoelenacties om jou over te halen om het op je rekening te zetten, en geef ze eens ongelijk.

Euforie

Veel personen uit alle leeftijdsgroepen zijn direct euforisch na het krijgen van hun vakantiegeld. Van de ondervraagden van Q&A Research zegt ruim 33% direct een kadootje voor hun lief, kind of zichzelf te kopen. Ook gooien ze net wat meer lekkere dingen in de winkelmand. Toch kan lang niet iedereen wat leuks doen van hun vakantiegeld. Meer dan 15% gebruikt de bonus om rond te komen of schulden af te lossen. Vooral in de lage inkomensklasse zie je dit vaak.


Conclusie

Iedere werkende Nederlander kijkt er naar uit: het krijgen van vakantiegeld in mei of juni. Het bedrag loopt vaak op tot duizenden euro’s, afhankelijk van je inkomen. Je vakantiegeld bedraagt namelijk minimaal 8% van je jaarinkomen. Als allereerst is het zaak om te kijken of je ergens schulden hebt lopen die je deels of helemaal kunt afbetalen. Met het oog op de toekomst is dat de slimste zet. Ten tweede raden veel experts en budgetcoaches aan om je vakantiegeld als noodbuffer te gebruiken. Het woord geeft het eigenlijk al aan: een spaarpotje voor gevallen waar veel geld voor betaald moet worden. Denk hierbij aan een nieuwe cv-ketel, een dure autoreparatie of flinke natuurschade aan je woning. Je weet van te voren immers nooit wat je overkomt, dus kun je maar beter voorbereid zijn op het onverwachte. Zo’n buffer draagt er ook aan bij dat je minder snel in de schulden terecht komt.

Wanneer je geen schulden en al een leuke buffer hebt, kun je gaan investeren voor langer termijn. Dit kun je zelf in alle vormen doen: valutamarkt, bedrijven, goederen etc. Ook kun je het laten doen door beleggingsfondsen. Tot slot is geld er ook voor bedoeld om leuke dingen mee te doen. Je werkt immers een jaar hard, en daar staat een welverdiende bonus tegenover. Geniet van het leven en doe er wat leuks mee indien je daar de financiële middel voor hebt. Denk aan een vakantie, nieuwe fiets of schenk je kinderen wat leuks!


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag