Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

12 leuke kado’s voor iemand die 30 wordt

12 leuke kado’s voor iemand die 30 wordt

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Hiep hiep hoera, het is de dertigste verjaardag van jouw vriend, vriendin, broer, zus of collega! Maar wat geef je aan iemand die 30 jaar wordt? Hieronder hebben we een selectie gemaakt van leuke kado’s. Deze zijn onderverdeeld in de categorieën bourgondisch, ervaringen, kado’s voor in huis en persoonlijke kado’s. Lees snel verder om te kijken of er een leuk kado bij zit! Wellicht kom je al lezende op nog veel meer goede ideeën. 


Bourgondisch cadeautje

De meeste mensen van 30 jaar hebben de ‘ruige’ stapperiode wel een beetje achter zich gelaten, of laten dat in ieder geval steeds meer achter zich. Veel liever gaan ze samen met wat vrienden of met hun partner gezellig borrelen. Lekker wijntje, biertje en wat kaas, worst of een andere lekkernij. Hoe ouder je wordt, hoe meer je het Bourgondische leventje gaat waarderen! Daarom kun je de meeste mensen rond de leeftijd van 30 jaar blij maken met een kado dat hun smaakpapillen stimuleert. Hieronder volgen wat voorbeelden:

1. Speciaalbierpakket

In de afgelopen jaren zijn speciaalbiertjes steeds populairder geworden. Je krijgt bijna een gevoel van ‘spaar ze allemaal!’. Houdt de jarige jet of job van speciaalbiertjes? Dan is het best een leuk idee om een bierpakketje kado te geven. Je kunt een standaardpakket kopen van een specifieke brouwerij, maar je kunt ook zelf naar de slijterij om een pakket samen te stellen. Als je dit pakket mooi inpakt en een kaartje schrijft, dan is het een feestelijk kado dat altijd wel een keer van pas komt!

2. Cadeaubon voor high wine of wijnproeverij

Weet je nog? Op je 15e of 16e begon je met mierzoete wijn, maar hoe ouder je wordt, hoe meer je de smaak van ‘echte’ wijn gaat waarderen. Wellicht geldt dat ook voor jouw vriend, vriendin of familielid die 30 wordt. In dat geval is het leuk om een wijnkado te geven, zoals een high wine of een wijnproeverij. Een high wine kun je vergelijken met een high tea, behalve dat de thee plaatsmaakt voor wijn en dat de taartjes worden vervangen door hartige lekkernijen. Tijdens een wijnproeverij krijg je meestal meerdere proefglazen, die soms worden begeleid door passende hapjes. Daarnaast is er uitleg over het type wijn. Zeer interessant!

3. Gezellig borrelplankje

Een derde optie die we graag willen bespreken, is ‘het borrelplankje’. Vaak bestaande uit kaasjes, worstjes, mosterd, olijven, toastjes of een ander hartig hapje. Je kunt deze plank zelf heel gemakkelijk samenstellen. Ga bijvoorbeeld naar de markt en haal daar verse producten op. Of stel het plankje samen in een goede delicatessewinkel bij jou in de buurt. Daar kunnen ze het borrelplankje waarschijnlijk ook nog eens voor je inpakken! 

4. Dinerbon of etentje in luxe restaurant

Als je niet goed weet wat je moet geven, dan is een dinerbon altijd een goed idee. Zowel voor mannen als voor vrouwen. Maar als de persoon in kwestie 30 jaar wordt, dan kunnen we ons voorstellen dat je op zoek bent naar een kado dat redelijk speciaal is. Daarom kun je er een schepje bovenop doen en een diner in een luxe sterren / Michelin restaurant. Dat wordt een zeer speciale eetervaring!


Geef een ervaring kado

Kinderen en tieners hebben een eindeloze verlanglijst. Als student zijn er ook altijd items die je graag kado wilt krijgen. Je bent namelijk nog bezig om je ‘uitzet’ compleet te maken, en het leven is hartstikke duur. Maar ja… Als je eind 20 bent en tegen de 30 aan loopt, dan heb je waarschijnlijk alles al wat je hartje begeert. In het kader van spullen. Sterker nog, steeds meer dertigers proberen te ‘ontspullen’ en een duurzamere, minimalistische levensstijl te hanteren. Herken je dit in de persoon aan wie je een kado’tje gaat geven? Kies dan voor een ervaring! Hieronder noemen we enkele leuke ervaringen om te krijgen én te geven.

5. Dagje naar een wellnesscentrum of sauna

De meeste mensen van 30 werken zo’n 40 uur per week. Tja, het ‘echte leven’ is begonnen en er moet brood op de plank komen. Dat kan behoorlijk stressvol zijn! Daarom is het heerlijk om letterlijk en figuurlijk stoom af te blazen in een sauna of wellnesscentrum. Als je het kado krijgt, dan heb je geen excuus. Diegene móet zichzelf nu wel een dagje vrij gunnen, dat is hij/zij aan jou verplicht!

6. Tickets voor feestje/festival

Is de jarige job of jet stiekem nog een feestbeest? Of gun jij het hem/haar om weer eens een keertje uit zijn/haar dak te gaan? Eventueel met jou samen? Dan is dit het perfecte kado. Festivals en feestjes zijn er in alle prijsklassen, van een technofeestje van €20 tot een meerdaags festival van €100. Dus je kunt het zo duur maken als je zelf wilt!

7. Kookcursus of andere cursus

Een cursus is een origineel kado voor iemand die 30 jaar oud wordt. In dit voorbeeld hebben we een kookcursus genoemd, maar feitelijk kan dit elke soort cursus zijn. Het ligt er maar net aan waar de interesses van de ontvanger van het kado’tje naar uitgaan! Cursussen heb je echt op allerlei gebieden: salsadansen, gitaarspelen, koken, masseren, mindfullness, fitness… Als je een volledige cursus te duur vindt, kun je ook een proefles kado geven of een workshop kopen. Een workshop duurt vaak maar een paar uurtjes. Scheelt weer in de portemonnee!


Leuke kado’s voor in huis

Veel volwassenen vinden het best wel leuk om een kado voor in huis te krijgen. Mensen van 30 zitten meestal in een levensfase dat ze zich hebben gesetteld/ gaan settelen en daar hoort een nieuw huisje bij. Of een huis dat is voorzien van nieuwe spullen, om het leven thuis echt helemaal compleet te maken. Waarom zou jij daar niet een handje bij helpen, door leuke kado’s voor in huis te geven?

8. Een fraaie kamerplant

Kamerplanten zijn een aanwinst voor ieder interieur. Ze zien er mooi uit, zuiveren de lucht en zijn erg leuk om te geven en te krijgen. Planten koop je niet zo snel voor jezelf, terwijl je er vaak wel eentje zou willen hebben! Houd met het aanschaffen van de kamerplant echter wel rekening met het interieur van de ontvanger. Een groot boompje is niet zo’n goed idee in een kleine, rommelige ruimte…

9. Iets voor in de keuken

Als je degene die 30 wordt een beetje goed kent, en er regelmatig gaat eten, dan weet je inmiddels vast wel welke keukenapparatuur er nog op zijn/haar lijstje staat. Een smoothiemixer, pastamachine, messenset of iets anders? Spullen voor in de keuken zijn waardevolle kado’s waar de ontvanger nog jarenlang mee vooruit kan.

Wat het ook altijd goed doet is een kookboek. Kookboeken zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten. Is degene die 30 wordt een vegetariër? Wil hij/zij graag leren om ovenschalen te maken? Is ‘t een barbecuefanaat? Voor elke keuken is wel een mooi, kleurrijk en bijpassend boek te vinden.

10. Versiering voor aan de muur

Wil jij graag een origineel kado geven voor in huis? Wellicht is muurversiering iets om te geven. Het kan van alles zijn: van een gepersonaliseerde canvas met uitgeprinte foto, tot een gave poster of een ingelijste replica van een beroemd schilderij. Denk goed na welke kunst voor aan de muur goed past bij het interieur van degene die 30 wordt. Bewaar bovendien het bonnetje, voor het geval dat het kado toch niet zo mooi wordt bevonden! Maar als jij de ontvanger goed kent, dan komt het vast helemaal goed…


Persoonlijke kado’s voor iemand die 30 wordt

We sluiten dit artikel af met een tweetal persoonlijke kado’s. Deze lijst kun je zelf gemakkelijk aanvullen, want er is ontzettend veel mogelijk! De meeste kado’s kun je tegenwoordig personaliseren en daarnaast kun je ook altijd zelf iets maken.

11. Boek met anekdotes: 30 jaar ‘jij’

Als er iemand 30 jaar oud wordt, dan is dat wel een mijlpaal. Dit – soms confronterende – feestje wordt vaak grootser gevierd dan andere verjaardagen in de voorafgaande en opvolgende jaren. Daar mag je de kado’s best op aanpassen! Ken jij de jarige goed en heb je al vele herinneringen met hem of haar gemaakt? Dan is het leuk om op zijn/haar 30e verjaardag een boek met anekdotes te geven, om het 30-jarige bestaan te vieren. Je kunt je creativiteit de vrije loop laten en erin zetten wat je wil. Van hilarische (middelbare) schoolfoto’s tot memorabele verhalen uit de studententijd. Ben je bang dat je zelf niet genoeg input hebt om dit boek te vullen? Dan kun je andere vrienden en familie om input vragen, dan maken jullie er een team effort van.

12. CD met hitjes door de jaren heen

Bij elk jaar horen wel een aantal hitjes. Op een leeftijd van 30 jaar, dan zijn hits van toen je 20 jaar oud was inmiddels ‘klassiekers’ geworden. Door bepaalde muziek terug te luisteren, komen sommige herinneringen ook weer terug. “Toen schuifelde ik voor het eerst met die en die!” of “Dat was het liedje wat ze in de brugklas altijd draaiden.” Als je een CD ouderwets vindt, dan kun je ook een Spotify lijst aanmaken en daarnaast nog een fysiek kado geven.foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kado

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Cadeau.nl
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag