Dik
X

11 culturele activiteiten om te ondernemen

11 culturele activiteiten om te ondernemen

In Nederland is een hoop cultuur en geschiedenis die we vaak vergeten. We gaan op vakantie naar de andere kant van de wereld, terwijl er heel dichtbij ook een hoop te ontdekken is! Neem bijvoorbeeld de duizenden jaren oude Hunebedden in Drenthe, of echte Oud Hollandse – nog werkende – molens. In dit artikel vind je 11 culturele activiteiten om te ondernemen. En dit is slechts maar een kleine greep uit alles wat Nederland te bieden heeft! 


1. Hunebedden, Drenthe 

De oudste monumenten van Nederland zijn de Hunebedden en deze staan daarom ook pal bovenaan onze lijst! Het ultieme culturele uitje in Nederland bestaat uit het bezoeken van deze millennia-oude graftomben en leren over het leven van onze voorouders. De Hunebedden stammen uit de tijd vlak na de Ijstijd en liggen verspreid over de gehele provincie Drenthe, waar er 47 te vinden zijn en Groningen, waar er 1 te vinden is.

Je kunt wandel of fietstochten langs de Hunebedden volgen, met de auto langsrijden en georganiseerde uitjes doen. Wanneer je langs de Hunebedden trekt krijg je op genoeg plekken uitleg over de oorsprong van deze enorme monumenten.

Prijs: Het bezoek is gratis maar het wordt op prijs gesteld wanneer er een donatie wordt gedaan voor het onderhoud van de Hunebedden.


2. Houtzaagmolen de Jager, Friesland 

Nederland staat bekend om haar molens en dat is niet voor niets. Ondanks dat in sommige andere landen (soms waar je het totaal niet verwacht) ook molens te vinden zijn, is het typisch Nederlands. En wie denkt dat dit iets van vroeger is die heeft het mis! In Friesland, in het kleine dorpje Woudsend, staat namelijk een houtzaagmolen die nog in bedrijf is. Zelfs midden in de winter staat deze molen aan om bomen in stukken te zagen waar vervolgens meubels van kunnen worden gemaakt. 

De molen is niet continu in bedrijf. Hij wordt onderhouden door hobbyisten en is alleen werkzaam wanneer er een aanvraag komt van een particulier of bedrijf die het hout voor het meubilair door een authentieke houtzaagmolen wil laten zagen. Een bezoekje aan deze molen kan goed worden gecombineerd met cultureel uitje nummer 3. 

Prijs: Het bezoek is gratis maar het wordt op prijs gesteld wanneer er een donatie wordt gedaan voor het onderhoud van de molen.

View this post on Instagram

Presents PHOTOGRAPHER | @thea_74 LOVES OF THE DAY Oct 17 2018 LOCATION | #woudsend SELECTED BY ADMIN | @chi_chi_0 THANKS FOR FOLLOWING US | @LOVES_UNITED_NETHERLANDS OUR TAG | #LOVES_UNITED_NETHERLANDS MEMBER | @lovesunited Community #l_u_t_c_e_2018_june ID > #l_u_netherlands_ — VISIT PARTNERS COMMUNITY: * @Loves_United_Europe * @Loves_United_Amsterdam * @Loves_United_Rotterdam * @Loves_United_Germany * @Loves_United_Kingdom ___ #ig_supervizor #ig_photostars #igworldglobal #netherlands #amazing_shots #super_holland #exploremore #loves_united_team #fantastic_shotz #wonderful_places #worldbestgram #visualoflife #holland #welivetoexplore #travel_drops #exceptional_pictures #super_europe #world_great #wanderlust #kings_shots #ig_captures #kings_alltags #amsterdam #neverstopexploring

A post shared by LOVES_UNITED ☆ NETHERLANDS (@loves_united_netherlands) on


3. Graanmolen Het Lam in Woudsend, Friesland 

Als je dan toch bij Houtzaagmolen de Jager bent, kun je gelijk even doorlopen naar graanmolen ’t Lam. Deze twee molens liggen beide in het plekje Woudsend, in Friesland, en zijn beide zowel ’s zomers als ’s winters actief. In graanmolen ’t Lam wordt graan geproduceerd voor distributie aan hotels, restaurants, souvenirswinkels, authentieke supermarkten en particulieren. 

Ligt Friesland niet bij jou om de hoek? Dan zijn er nog 1.206 andere molens in Nederland die je kunt bezoeken. Bijvoorbeeld: 

 • In de Zaanstreek waar vroeger ruim 600 molens hebben gestaan.
 • Kinderdijk, waar nog 19 authentieke molens staan. 
 • En in elke andere provincie van Nederland staan er ook honderden, behalve natuurlijk in Friesland, welke provincie jaren jonger is dan de molens zelf.

Prijs: Het bezoek is gratis maar je kunt in het winkeltje naast de molen natuurlijk souvenirtjes kopen of meel uit de molen zelf.


4. Fietstocht op Terschelling, de Waddeneilanden

Onze Waddeneilanden zijn natuurlijk prachtig en horen bij de Nederlandse cultuur. Voor een echte ervaring van het leven op een Waddeneiland, raden we je aan om naar Terschelling te gaan. Dit eiland is autovrij en je kunt hier dus heerlijk fietsen en van de natuur genieten. Niet alleen dat, je kunt ook langs verschillende boerderijen gaan om te zien hoe het er aantoe gaat bij bijvoorbeeld een kaasboerderij. Ook kun je langs het wrakkenmuseum waar je uitleg krijgt over de Nederlandse geschiedenis aan de hand van verschillende vondsten op het strand van Terschelling. 

Prijs: Je kunt een bezoekje aan Terschelling zo goedkoop of duur mogelijk maken als je zelf wilt. Het kan met of zonder overnachting en als je het low budget wilt houden kun je natuurlijk je eigen lunch meenemen. De overtocht kost zo’n €27,00 per persoon voor een retour.


5. Martinitoren Groningen, Groningen

Veel mensen gaan naar het buitenland om prachtige kerken, kathedralen en andere architectuur te bewonderen. Maar wist je dat wij dat hier in Nederland ook gewoon hebben? Al sinds het jaar 800 wordt er aan de Martinitoren in Groningen gebouwd, welke eerst van hout was en vanaf het jaar 1469 in Gotische stijl is gebouwd. De toren van 311 treden is bijna elke dag te beklimmen om je een prachtig uitzicht over niet alleen de stad Groningen te bieden maar ook over het uitgestrekte, groene landschap waar de stad in het midden van ligt. Om deze culturele activiteit af te sluiten kun je in de stad terecht voor Jenever met haring.

Prijs: kinderen tot en met 11 jaar betalen €2,00 per persoon en iedereen vanaf 12 jaar en ouder €3,00 per persoon.


6. Kasteel Montfort, Limburg

In Nederland beschikken we naast Hunebedden van vlak na de Ijstijd en torens uit de 15e eeuw over veel meer historie en cultuur. We zijn altijd een welvarend land geweest en hebben ook enkele kastelen, zoals kasteel Montfort in Limburg. Dit kasteel werdt gebouwd in het jaar 1260 en is tegenwoordig nog steeds te bezoeken voor een rondleiding door het kasteel of de prachtige kasteeltuinen. Het kasteel is van 21 april t/m 29 september 2019 iedere dinsdag, woensdag, donderdag en zondag geopend voor publiek. 

Prijs: kinderen tot en met 4 jaar mogen gratis naar binnen, kinderen vanaf 5 tot en met 12 betalen een entreeprijs van €2,00 en iedereen vanaf 13 jaar en ouder betaalt €4,00.


7. Stadstour Leiden, Zuid-Holland

Veel mensen denken aan studenten of aan de kermis bij de 3 oktoberviering wanneer ze aan Leiden denken. Maar Leiden heeft zo veel meer te bieden! Vooral in het weekend wanneer de meeste studenten terugkeren naar hun ouders, kun je hier heerlijk genieten van oerhollandse grachten, terrasjes, de burcht uit de 11e eeuw, het stadhuis uit 1547, een aantal prachtige oude kerken en nog véél meer historie en cultuur! Omdat Leiden helemaal niet zo groot is, kun je alles prima te voet doen. 

Om je culturele uitje af te maken kun je een bezoek brengen aan het museum van Volkenkunde in Leiden. Ieder jaar hebben ze hier verschillende exposities van volkeren over de hele wereld. Soms horen hier zelfs hele voorstellingen, dansen of optredens bij. 

Prijs: een rondje lopen door de stad is natuurlijk gratis en zo ook het bezoek aan kerken en de burcht. Toegang tot het museum van Volkenkunde kost €15,00 voor volwassenen en €6,00 voor jeugd van 4 tot en met 18 jaar oud.


8. Paleisbezoek in Den Haag, Zuid-Holland 

Wat zegt meer over de cultuur van Nederland dan het koninklijke huis? Al eeuwenlang is Nederland een monarchie en dat is een van de grootste kenmerken van ons kikkerlandje, dat altijd veel macht heeft gehad. Een paleisbezoek is daarom een ideaal cultureel uitje in Nederland. Bezoek bijvoorbeeld het Vredespaleis in Den Haag. Je kunt hier een rondleiding nemen van ongeveer 45 minuten waarin je uitleg krijgt over het Koningshuis van Nederland. Na het bezoek aan het Vredespaleis kun je nog een wandeling maken door de nabijgelegen paleistuinen die voor eenieder zijn geopend van zonsopgang tot zonsondergang. 

Prijs: een rondleiding bij het Vredespaleis kost €11,00 de paleistuinen zijn gratis te betreden. 


8. Dickens Festijn Deventer, Overijssel

Niet geheel aansluitend op de eerdere tips met Nederlandse culturele activiteiten, maar wel ontzettend cultureel, is het Charles Dickens festijn in Deventer. Elk jaar wordt Deventer omgetoverd tot dorp uit de jaren 1812 tot 1870 en komen zijn boeken tot leven. 

Prijs: het festijn is geheel gratis, houd wel rekening met enorme drukte en soms zelfs lange wachtrijen om een bepaalde straat in te gaan. 


9. De Domtoren, Utrecht 

De Domtoren is het middenpunt van de stad Utrecht en staat aan het Domplein. Deze 112 meter hoge toren is niet alleen qua zicht het middenpunt, maar ook het culturele middenpunt van de stad. In 1321 begon de bouw van de toren, en het verhaal van de bouw van de toren neemt je tot aan 1930 wanneer de toren eindelijk af is zoals deze nu is, mee door de geschiedenis van Nederland. Van beeldenstorm tot stormschade, de Domtoren heeft het allemaal meegemaakt. Je kunt deze toren het hele jaar door bezoeken door het boeken van een rondleiding. Deze duurt een uur en neemt je mee door de geschiedenis van Utrecht en de Domtoren.

Prijs: een rondleiding kost €10,00 voor volwassenen en €5,00 voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Kinderen van 0 tot 2 jaar mogen gratis naar binnen. 


10. De Verkadefabriek, Den Bosch 

In Nederland worden geregeld culturele festivals of toneelvoorstellingen georganiseerd. Zo is bijvoorbeeld de oude Verkadefabriek in Den Bosch omgebouwd tot waar cultureel centrum. Er zijn hier iedere week verschillende culturele films, dans-, theater-, cabaret-, en filmvoorstellingen te zien. 

Prijs: de prijzen van de tickets verschillen enorm per activiteit, je kunt het best zelf even de website checken.

View this post on Instagram

❄️❄️❄️ #denbosch #cultuurstadvanhetzuiden

A post shared by Verkadefabriek (@verkadefabriek) on


11. Culturele festivals, door heel Nederland

Het hele jaar door zijn er door het land verschillende culturele festivals. In veel dorpen en steden zijn dit soort festivals dus het is het zeker even waard om bij jou in de omgeving even rond te vragen. Een aantal festivals (lokaal en door heel Nederland) zijn:

 • Lichtjesavond door heel Nederland
 • Cultureel festival Ut Sneek
 • Cultureel festival Baarn
 • Chinees Nieuwjaar door heel Nederland
 • Nationale Molendag door heel Nederland
 • Museumavond door heel Nederland
 • Bunkerdag langs de kust van Nederland
 • Holland Festival in Amsterdam
 • Aalsmeer Flower Festival Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Klik hier om je opmerking naar ons door te sturen.
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? Vul het onderstaande formulier in:


Inspiratie voor een uitje?

Dik
Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag