Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

10 educatieve uitjes in Nederland

10 educatieve uitjes in Nederland

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een dagje uit wordt nog leuker wanneer je niet alleen plezier hebt gehad maar er ook nog wat van hebt opgestoken. Zoek je zo’n leerzaam uitje voor jezelf of voor je kinderen? Dan hebben we hier alvast 10 educatieve uitjes in Nederland voor je waarbij je ongetwijfeld net dat beetje slimmer weer naar huis gaat dan je bent gekomen. En wanneer je denkt dat educatief betekent dat je alleen maar mag kijken en luisteren heb je het mis, want bij al deze uitjes is er ook heel veel zelf te doen en uit te proberen!


1. NEMO Science Museum (Amsterdam)

Heb je interesse in wetenschap? Dan is het NEMO Science Museum in Amsterdam een leuk en heel leerzaam dagje uit. Hier vind je bijvoorbeeld meer dan 17.000 voorwerpen die er niet waren geweest zonder wetenschappers, zoals een draagbare muziekspeler, een dynamo voor op je fiets of een lantaarnpaal. Veel van de objecten zijn nog volledig functioneel en dus werkend te zien, wat natuurlijk heel bijzonder is wanneer het gaat om oudere machines en apparaten. Je kunt bij NEMO niet alleen je ogen uitkijken want er is ook heel veel te doen! Wat is tenslotte wetenschap zonder experimenteren? Van scheikundige proefjes en tandwielen laten draaien in de werkplaats tot het zelf bedenken van een lange kettingreactie, het maakt een bezoekje aan NEMO Science Museum ook voor kinderen een onvergetelijke ervaring!


2. CORPUS – Een reis door het menselijk lichaam (Oegstgeest, Zuid-Holland)

Bij CORPUS maak je een reis door het menselijk lichaam en leer je ondertussen van alles over je eigen lijf, zoals de functie en werking van alle verschillende organen. Je begint je audiotour bij de knie, waarna je langs alle belangrijke delen van het lichaam komt en na een klein uur bij de hersenen weer naar buiten komt. Het is een fascinerende reis met allerlei interessante informatie en leuke weetjes waarbij ook een gezonde levensstijl een grote rol speelt. Ongeveer 12 keer per uur vertrekt er een nieuwe groep van maximaal 16 bezoekers op hun reis door het lichaam. Daarom doe je er verstandig aan je tickets van tevoren te reserveren en daarbij ook alvast een tijd te kiezen. Wil je een tijd bepalen op de dag zelf, neem dan zo vroeg mogelijk telefonisch contact op met CORPUS.


3. Nationaal Militair Museum (Soesterberg)

blank

Midden op de Utrechtse heuvelrug vind je het Nationaal Militair Museum. In het prachtige museumgebouw met zijn hoge glazen wanden kun je allerlei militaire voertuigen bewonderen, zoals tanks, helikopters en heel veel vliegtuigen. Stuk voor stuk is dat militair materieel echt door het Nederlandse leger gebruikt om het land te verdedigen of tijdens missies in het buitenland. Je gaat echter nog veel verder terug in de tijd, want ook in de Middeleeuwen waren er natuurlijk al legers. De wapens die in dat verre verleden werden gebruikt zijn daarom ook te bewonderen. Het draait ook heus niet alleen om kijken in het Militair Museum want er is ook heel veel te doen! Zo kun je zelf een F-16 straaljager besturen in de simulator, buskruit maken, tanks uitschakelen in een spannende computersimulatie en nog veel meer!


4. THIS IS HOLLAND (Amsterdam)

Bij THIS IS HOLLAND maak je een zogenaamde 5D vlucht over Nederland en ontdek je op een unieke en spectaculaire manier hoe indrukwekkend mooi ons land kan zijn. Je zit in een stoel die helemaal vrij hangt en geniet zo van spectaculaire luchtbeelden die om je heen worden geprojecteerd. Van bekende bezienswaardigheden zoals de Amsterdamse grachten en de altijd prachtige Veluwe tot de Deltawerken en nog eens 19 mooie locaties in heel Nederland. Daarbij wordt er ook gebruik gemaakt van beweging, want je stoel draait en kantelt mee met de vliegrichting. Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van geuren, misteffecten en wind om je zoveel mogelijk het gevoel te geven dat je zelf boven Nederland zweeft. Er is plek voor 40 personen tegelijk en de vlucht duurt nog geen tien minuten, maar is wel een leuke onderbreking van je dag wanneer je toch al van plan was een bezoekje te brengen aan Amsterdam.


5. Steenkolenmijn Valkenburg (Limburg)

blank

Op 31 december 1974 sloot de laatste steenkolenmijn in Limburg nadat de Nederlandse regering al halverwege de jaren ’60 had besloten alle Nederlandse mijnen dicht te doen. Vandaag de dag kun je met het hele gezin op een leuke en leerzame manier zien hoe het er voordien aan toe ging in de mijnen. Het ongezonde werk diep onder de grond was zwaar en ook heel gevaarlijk voor de mijnwerkers. Ze werkten bijvoorbeeld de hele dag met extreem luide en zware machines. Daar krijg je bij de start van de rondleiding alvast een voorproefje van wanneer je in de ondergrondse filmzaal een promotievideo van de Staatsmijnen bekijkt. Vervolgens ga je met een gids de mijnen in, waar nog tal van de grote mijnbouwmachines van weleer staan opgesteld. Stuk voor stuk worden ze aangezet en ondervind je aan den lijve wat voor slijtageslag het werken in de mijnen vroeger geweest moet zijn.


6. Watersnoodmuseum

Waar: Ouwerkerk, Zeeland

In het Watersnoodmuseum in het Zeeuwse Ouwerkerk leer je alles over Watersnoodramp van 1 februari 1953. Deze ramp kostte 1.836 mensen en talloze dieren het leven toen meer dan 100 dijken doorbraken tijdens een combinatie van springtij en een stormvloed. Het Watersnoodmuseum is gevestigd in de caissons (enorme betonnen bakken) waarmee het laatste gat in de dijk bij Ouwerkerk na de ramp werd gedicht. Het museum toont niet alleen de ingrijpende foto’s en andere getuigenissen van de ramp, maar ook alle maatregelen die sindsdien zijn genomen om een volgende watersnoodramp te voorkomen. Zo vind je allerlei interessante informatie over indrukwekkende stormvloedkeringen zoals de Deltawerken die over de hele wereld bekend zijn geworden. Doordat we ons tegenwoordig geconfronteerd zien met een almaar stijgend waterpeil is het Watersnoodmuseum relevanter dan ooit en bovendien leerzaam als vanouds.


7. Space Expo (Katwijk, Zuid-Holland)

Meer dan een halve eeuw geleden landden de eerste mensen op de maan, waarmee een lang gekoesterde wens van de mensheid in vervulling ging. Sinds dat moment heeft de ruimte met al zijn sterren, kometen, planeten en manen nog niets van zijn aantrekkingskracht verloren. Vind je zelf de ruimte ook zo fascinerend, of zijn je kinderen eindeloos gefascineerd door reizen door de ruimte? Dan is een bezoekje aan het Space Expo in Katwijk altijd een geweldig uitje. Je leert er echt alles over de ruimte, zoals de vele bijzondere hemellichamen die onvoorstelbaar ver weg van ons staan. Natuurlijk nemen ook raketten en ruimteschepen een belangrijke rol in bij Space Expo. Zo kun je bijvoorbeeld het ruimteschip bekijken waarmee de Nederlandse astronaut André Kuipers naar het International Space Station werd gevlogen. In de simulator kun je die vlucht ook nog eens zelf beleven. Daarnaast zijn er ook heel veel interessante voorwerpen te bekijken. Een absoluut hoogtepunt is het ruimtepak dat door een van de astronauten aan boord van de beroemde Apollo 13 vlucht werd gedragen. “Houston, we have a problem!”


8. Museum Speelklok (Utrecht)

Museum Speelklok in Utrecht is het vrolijkste museum van Nederland, want hier staat alles in het teken van muziek! Hier kunnen jong en oud genieten van allerlei zelf spelende instrumenten. De uitgebreide collectie van Museum Speelklok bestaat uit een grote verzameling orgels, muziekautomaten, speeldozen, zelf spelende snaarinstrumenten en speelklokken die allemaal met elkaar gemeen hebben dat zo nog volledig werken. Er valt dus niet alleen heel veel te zien, maar ook enorm veel te beluisteren. De tickets die je koopt geven recht op deelname aan de leerzame rondleiding en die is zeker een aanrader. Je kunt dan namelijk niet alleen van de mooie muziek genieten maar ook alles leren over alle verschillende instrumenten en hoe ze volledig automatisch kunnen spelen.


3. Oyfo Twents Techniekmuseum (Hengelo, Overijssel)

Het Twents Techniekmuseum is een museum waar je de hele tijd zelf aan de slag mag met techniek en allerlei imposante machines aan het werk kunt zien. Zo zie je hoe stoomschepen en stoomtreinen werden aangedreven en ontdek je hoe zonne-energie werkt. Ook worden er tal van indrukwekkende fabrieksmachines van verschillende leeftijden tentoongesteld. Op de zogenaamde draaidagen worden deze machines ook aangezet. Niet door het vuur in de ketel op te stoken maar met behulp van perslucht. Dat maakt het heus niet minder interessant en leuk, want al die machines maken natuurlijk heel veel herrie! Het museum is opgedeeld in meerdere delen, elk met hun eigen historie en de bijbehorende machines. Zo is er een apart deel met apparaten en machines die in de Twentse textielindustrie werden gebruikt. Daarnaast leer je alles over machine- en werktuigbouw, elektrotechniek en telecommunicatie. Niet alleen door te kijken of te luisteren, maar vooral door zelf te doen!


10. Nederlands Pluimveemuseum (Barneveld, Gelderland)

Wat was er nu eerder, de kip of het ei? Wanneer je het Nederlands Pluimveemuseum bezoekt ontdek je misschien eindelijk het antwoord op dit eeuwenoude raadsel. In dit museum kom je hoe dan ook alles te weten over pluimvee, zoals kippen, kalkoenen, ganzen en nog veel meer gevogelte. Het museum is gevestigd in de Gelderlandse plaats Barneveld, waar tot op de dag van vandaag de meeste pluimveebedrijven te vinden zijn. Wat kun je er allemaal doen en leren? Ten eerste is er de veilinghal, waar je precies zoals in het echt kunt bieden op een partij verse eieren. Wanneer je op precies het juiste moment op de knop drukt krijg je ook nog eens eieren mee naar huis! Daarnaast kun je allerlei typisch Nederlandse hoenderrassen bewonderen, want in de hoendertuin vind je meer dan 20 verschillende soorten. Ook heel leuk voor kinderen is dat ze bij de broedmachines zoveel als ze willen mogen knuffelen met kuikentjes die nog maar net uit het ei zijn gekropen.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag