Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

De leukste locaties voor een whisky proeverij in Nederland

De leukste locaties voor een whisky proeverij in Nederland

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een whisky proeverij is een gezellig en leerzaam uitje voor iedereen die wel houdt van een glaasje sterke drank op zijn tijd. Onder begeleiding van een whisky-expert proef je allerlei verschillende soorten en merken whisky en probeer je de geuren en smaken die je ervaart onder woorden te brengen. Dit wordt nosing & tasting genoemd en gaat natuurlijk ook altijd prima gepaard met een lekker hapje of een diner. In heel Nederland kun je op locatie van een whisky proeverij genieten en hier vind je de 10 leukste locaties die wij hiervoor konden vinden.


Proeverij bij Henri Goosen – The Whisky Teacher

Locatie: Almelo (Twente) of op afspraak in het hele land.

Bij Henri Goossen, ook bekend als The Whisky Teacher, is naast een whisky proeverij ook pure entertainment. Gehuld in zijn traditionele Schotse kilt weet Henri met zijn grote kennis van alle whisky’s ter wereld elke proeverij tot een interessant en vermakelijk uitje te maken. Dat kan als een op zichzelf staande proeverij, maar ook als aanvulling op een heerlijk diner. Een heuse doedelzakspeler mag daarbij natuurlijk niet ontbreken zodat de hele groep zich even op de Schotse Hooglanden waant. De echte liefhebber kan bij Henri Goossen ook een groepsreis naar Schotland boeken, waarbij hij je meeneemt naar de bakermat van de Schotse whisky.

Het proeven van de verschillende soorten en merken gaat begeleid met het altijd fascinerende verhaal achter elke specifieke whiskysoort. Op die manier wordt het klassieke proces van nosing en tasting aangevuld met een flinke dosis entertainment. Elke proeverij kan voorzien worden van een bepaald thema, zoals bijvoorbeeld Schotse whisky’s, whiskey’s uit Ierland of de Amerikaanse bourbon, maar kan ook uit een bloemlezing bestaan van alle verschillende whiskysoorten die je over de hele wereld kunt vinden. In overleg is heel veel mogelijk.


Proeverij Wijn & Whisky Schuur

Locatie: Scharnegoutum (Friesland).

In de Wijn & Whisky Schuur in het Friese Scharnegoutum kun je vertrouwen op bijna honderd jaar ervaring met de lekkerste wijnen en whisky’s ter wereld. Je kunt er niet alleen terecht voor een indrukwekkend assortiment wijnen en whisky’s uit alle windstreken, maar ook voor interessante en smakelijke proeverijen. De whisky proeverij is altijd een leuke avond uit en is zeer voordelig geprijsd. Onder begeleiding van een ervaren whiskykenner leer je tijdens een avondvullende programma alles over de beste manier om verschillende smaken te herkennen. Dat doe je aan de hand van maar liefst 10 verschillende whisky’s.

Naast het proeven wordt er ook een leuke film vertoond over de whiskystokers in Schotland, gevolgd door een interessante rondleiding door het bedrijf. Voor een kleine meerprijs kun je aan het eind nog even rustig napraten onder het genot van een hapje. De minimaal groepsgrootte voor deze proeverij is 15 personen. En hou je niet alleen van whisky maar ook van een lekkere wijn, dan kan de proeverij ook worden gecombineerd met een uitgebreide wijnproeverij. Voor wie bereid is de trip naar Scharnegoutum te ondernemen is deze proeverij een echte aanrader.

Proeverij bij whisky expert Wim Wamelink

Locatie: Noordwijk of op afspraak in het hele land.

Whisky proeven in de Masterclass Bar in Noordwijk gebeurt onder de meer dan deskundige begeleiding van whisky professional Wim Wamelink. Op een persoonlijke en informele manier leert hij je tijdens de proeverij alles over de verschillende whiskysmaken en hoe je die kunt duiden. In ontspannen sfeer geniet je samen met je familie of vrienden van vermakelijke anekdotes over elke whisky die je proeft. Wim neemt 30 tot 40 verschillende smaken mee, waardoor je altijd een favoriet zult vinden.

Het is mogelijk om voor de proeverij een programma samen te laten stellen maar je kunt ook een van de vaste proeverij kiezen. Zoals de Famous Scotch waarbij je beroemdste Schotse whisky’s zal proeven. Bij The Battle krijg je een rijke selectie aan Schotse whisky, Ierse whiskey en Amerikaanse bourbon te proeven. Maar er zijn nog veel meer specifieke thema’s die interessant kunnen zijn voor een tasting, zoals dranken die stuk voor stuk van de Hooglanden komen of die allemaal op een eiland worden gestookt. Voor de echte fijnproever is er de Schotch Seniors verzameling, waarbij de selectie alleen bestaat uit flessen whisky van 25 jaar en ouder.


Whisky proeverij in Café ZILT

Locatie: Amsterdam of op afspraak in het hele land.

Café ZILT is een klein biercafé annex whiskycafé in het hartje van Amsterdam. Een whisky proeverij hier is een intieme, smakelijke en bovendien leerzame ervaring. Beginnende proevers en whisky-experts zijn allemaal welkom om kennis te maken met de lekkerste whisky’s van over de hele wereld. Je vindt hier meer dan 100 verschillende merken single malt en blended whisky. Maar ook een aantal excentrieke en exotische smaken van topkwaliteit die je niet snel ergens anders zult tegenkomen. Een proeverij bij Café ZILT is dus, mede dankzij de deskundige en gepassioneerde begeleiding, altijd een belevenis voor zowel de whisky novice als de geoefende proever.

Bij Café ZILT kun je niet alleen terecht voor een uitgebreid assortiment whisky’s maar ook diverse bieren. In Schotland is het een goed gebruik om deze twee dranken te combineren en er staat je dus niets in de weg om bij een proeverij in Café ZILT ook eens van een uitzonderlijk goed biertje te genieten. Zo kun je er bijvoorbeeld het abdijbier Westvleteren proeven, al meermaals uitgeroepen tot beste bier ter wereld en zeer moeilijk te verkrijgen. Voor een proeverij kun je aansluiten bij de grote groep, of een afspraak maken voor een whisky proeverij op maat.


Masterclass Nosing & Tasting bij De Whisky Proevers

Locatie: Ridderkerk of op afspraak in het hele land.

De Whisky Proevers is een club van fervente whiskyliefhebbers uit Ridderkerk die vooral dol zijn op Schotse single malts. Whisky proeven doe je bij deze echte deskundigen met interessante merken whisky die gestookt worden van de hooglanden en de laaglanden tot de eilanden. De proeverij kan plaatsvinden in de bijzondere proefkamer in Ridderkerk, maar ook bij je thuis, bij je bedrijf, op de sportclub of waar je verder maar wilt.

De whisky proeverij bestaat uit nosing en tasting van 5 tot 7 verschillende single malt whisky’s en een interessante presentatie waarbij van alles verteld wordt over de whisky die je op dat moment in je glas hebt. Daar hoort natuurlijk ook af en toe een lekker hapje bij en ook dat is uitstekend verzorgd. Je kunt in Ridderkerk gemiddeld eens per maand aanschuiven op de vaste proefavond, maar je kunt daarnaast ook een afspraak maken voor een nosing & tasting op locatie.


Rubens Proeflokaal in Utrecht

Locatie: Utrecht. In het proeflokaal of op een rondvaartsloep.

In hartje Utrecht bevindt zich Rubens Proeflokaal, waar je vanaf een gezelschap van 6 personen kunt genieten van een selectie van de beste whisky’s. Kies uit een eenvoudige proeverij van 45 minuten met 4 verschillende whisky’s of de uitgebreide variant die 90 minuten duurt en waarbij je 6 verschillende smaken voorgeschoteld krijgt. Naar wens kunnen hier ook wat lekkere amuses bij geserveerd worden zodat de smaakpapillen optimaal gestimuleerd worden en je telkens weer helemaal klaar bent voor het proeven van een nieuwe whisky.

Naast het proeven van de diverse malts en blended whisky’s wordt er voor elke drank ook een leuk verhaal verteld. Wat is het ontstaan van deze specifieke soort of het merk? Hoe wordt de drank gestookt en waardoor ontstaat zijn eigen unieke geur en smaak? Naast een proeverij in het proeflokaal is da ook mogelijk aan boord van een rondvaart sloep. Deze sloep biedt plaats aan 36 personen en is een perfecte manier om Utrecht vanaf de grachten te ontdekken. Helemaal onder het genot van een hapje en een selectie van de meest smaakvolle whisky’s.


Een whisky proeverij aan huis

Locatie: Door het hele land in je eigen woning

Werners Whisky verzorgt in heel Nederland proeverijen aan huis, maar bijvoorbeeld ook voor slijterijen of op locatie bij een vereniging of bedrijf. Drijvende kracht achter Werners Whisky is Werner Bos, een enthousiaste expert op het gebied van allerlei sterke dranken en dan met name van alle verschillende whisky’s. Met zijn opleiding tot liquorist weet Werner altijd het verhaal achter een bepaalde whisky, waardoor je niet alleen van de smaak zult genieten maar ook alles te weten komt over hoe die smaak tot stand is gekomen.

De whisky proeverij kan gewoon bij je thuis worden gegeven. Daar komt naast een gevarieerde verzameling sterke dranken en uitgebreide kennis natuurlijk ook heel veel gezelligheid en humor bij kijken. Bij elke whisky hoort een eigen uniek glas zodat geur en smaak optimaal tot zijn recht komen. Ook neemt Werner altijd lekkere hapjes mee die de smaak van elke whisky complementeren. Als je kiest voor een whisky proeverij aan huis van Werners Whisky hoef je zelf dus alleen voor de locatie te zorgen.


Zelf whisky stoken workshop

Locatie: Loosbroek (Noord-Brabant)

Zoek je een whisky proeverij voor minimaal 8 personen? Overweeg dan eens de workshop whisky stoken bij De Heische Hoeve in het Brabantse Loosbroek. Dat is een uniek uitje voor elke liefhebber van sterke dranken, want onder professionele begeleiding leer je zelf de lekkerste whisky te stoken.

De middag begint met met koffie of thee en een stukje vlaai. Daarna wordt een deel van de theorie getoond aan de hand van een onderhoudende film die gaat over de whiskystokers in Nederland. Vervolgens is het de beurt aan jou en je vrienden of familie om zelf drank te gaan stoken tijdens de mini-workshop. Die eigengemaakte drank moet natuurlijk wel rijpen, dus je krijgt een voucher waarmee je het flesje drank na exact 3 jaar en 1 dag kunt laten opsturen.

Na het stoken is het tijd om te proeven. In een uur tijd krijg je meerdere glazen Scotch, Irish Whiskey en Amerikaanse Bourbon voorgeschoteld om de smaak te leren kennen. Niet alleen blended, maar natuurlijk ook enkele single malt whisky’s. Bij elke nieuwe smaak wordt telkens ook een amuse geserveerd. Na het proeven kun je gezellig borrelen of lekker dineren om de dag helemaal compleet te maken.


Proeverij bij Long John’s Pub

Locatie: Amersfoort

Long John’s Pub in het centrum van Amersfoort is bij liefhebbers van whisky bekend om de grote selectie internationale merken die je er op de drankenkaart aantreft. Je vindt er tal van bekende whisky’s, maar ook exotische smaken die je elders niet zo snel zult tegenkomen. Een luxe nosing & tasting met maar liefst 8 verschillende smaken is bij Long John’s een unieke ervaring. Elk glas drank wordt begeleid met een interessant verhaal en wordt geserveerd met een lekker hapje. Het proeven duurt twee uur en je zult je daarbij, mede dankzij de interessante achtergrondverhalen, echt geen moment vervelen.

De proeverijen vinden meerdere keren per jaar plaats en je moet je wel even van tevoren inschrijven. Long John’s Pub is naast een café ook een eetgelegenheid dus wanneer je honger hebt gekregen van de lekkere hapjes kun je ook blijven eten. Bijvoorbeeld om te genieten van de Irish Whiskey Steak, die de echte liefhebber natuurlijk een keer geproefd moet hebben. Blijven slapen kan ook, in een van de 12 luxe hotelkamers.


Proeverij De Beiaard

Locatie: Enschede

Een proeverij bij De Beiaard in Enschede laat je kennis maken met de kunst van nosing & tasting. Een whisky proeven kan iedereen, maar kun je ook onder woorden brengen wat voor geuren en smaken je precies waarneemt? Dat leer je in deze leuke, gezellige en leerzame proeverij met in totaal 6 verschillende whisky’s. Zo kom je bijvoorbeeld te weten met welke natuurlijke geuren je de whisky kunt vergelijken, maar ook hoe die zijn verbonden aan de streek waar de drank in kwestie vandaan komt.

Bij De Beiaard staan heel veel verschillende soorten whisky op de kaart waar een nauwkeurige selectie uit wordt gemaakt voor elke proeverij. Zo vind je er niet alleen merken single malt en blended soorten uit de Schotse hoog- en laaglanden of van de Schotse eilanden, maar ook veel verschillende merken Ierse whiskey, Amerikaanse bourbon en zelfs uit India, Canada en Nederland.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag