Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat zijn de leukste pretparken van Europa?

Wat zijn de leukste pretparken van Europa?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Oke. Je hebt dus alle pretparken in Nederland afgewerkt en bent naar aanleiding van ons artikel over de leukste pretparken in Duitsland ook maar eens bij onze oosterburen gaan kijken. En toen. Toen was de drang er nog steeds. Onder het mom van “groot-groter-grootst” hebben we weer nieuwe inspiratie voor je: de leukste pretparken van Europa! Welke pretparken in Europa verdienen een plekje in onze top 10 en welke Europese pretparken vallen buiten de boot? Je ontdekt het in onderstaand artikel!


Top 10 leukste pretparken in Europa

Pretparken zijn fun. Ongeacht hoe oud je bent. Al moet wel gezegd worden dat bepaalde attractieparken zich beter lonen voor de jongere bezoekers, terwijl andere parken juist weer veel vertier bieden aan de oudere pretparkganger die op zoek is naar actie en adrenaline. In onderstaande top 10 is ruimte voor allerlei soorten pretparken. We hebben pretparken in Europa voor je verzameld die voor zowel de allerjongste, als de oudere bezoekers volop plezier opleveren. Logischerwijs zal je voor sommige parken wat verder moeten reizen dan de andere. Maar met ons artikel over goedkope vluchten in Europa moet het geen probleem zijn om voor een appel en een ei onderstaande parken te bezoeken!


10. Alton Towers

We trappen dit artikel met de leukste pretparken van Europa af met twee pretparken die gelegen zijn aan de andere kant van de plas: Groot-Brittannië. Het eerste pretpark is Alton Towers, gelegen in het graafschap Staffordshire. Jaarlijks bezoeken zo’n 2 miljoen mensen het attractiepark en daarmee staat Alton Towers op de 10de plek in dit lijstje. De geschiedenis van Alton Towers gaat terug tot 1810. Het park werd toentertijd opgericht als tuin en werd in 1860 opengesteld voor het publiek. Het was de aanzet voor het huidige pretpark dat deels gebouwd is op een vervallen neogotisch landhuis. Mede dankzij deze ruïnes heeft Alton Towers een typische sfeer over zich heen hangen. Het park is opgebouwd uit 11 verschillende themagebieden waarbij er attracties voor jong en oud zijn. De meest spraakmakende attracties zijn drie zenuwslopende achtbanen, genaamd Galactica, Nemesis en Oblivion. Het park beschikt over 2 eigen hotels die middels een monorail verbonden zijn aan het park. Ideaal, want het is knap lastig om alle attracties in 1 dagje af te werken!


9. Legoland Windsor

Met jaarlijks zo’n 2,18 miljoen bezoekers verdient Legoland Windsor ook absoluut een plek in dit lijstje met leukste pretparken van Europa. Net als de andere Legoland parken staat Legoland Windsor natuurlijk volkomen in het teken van de welbekende steentjes. Het is na Legoland Billund (Denemarken) het tweede legoland-pretpark van de LEGO group. In 1996 werd het park geopend met de intentie om Billund te evenaren. Op ongeveer 13 kilometer van Londen Heathrow Airport gelegen bleek Windsor de aangewezen plek om het succes van het eerste park na te bootsen, want vandaag de dag behoort het pretpark dus tot de tien meest bezochte pretparken van Europa en is het in de UK zelfs het best bezochte attractiepark. Net als de overige Legolandparken is Legoland Windsor vooral geschikt voor de jongere bezoekers. Heftige achtbanen en andere bloedstollende attracties zul je er niet vinden. Wat dan wel? 10 themagerelateerde gebieden die – hoe verrassend – grotendeels zijn opgebouwd uit de wereldberoemde Deense bouwsteentjes.


8. Puy du Fou

Puy de Fou is een attractiepark dat met geen enkel ander park in dit lijstje is te vergelijken. Hier namelijk geen snelle attracties en duizelingwekkende achtbanen, maar shows. Over Vikingen, Gladiatoren ten tijde van het Romeinse Rijk en de opstandelingengeneraal François Athanase Charotte die – in de Opstand in de Vendée – streed tegen de revolutionairen van de Franse Revolutie. Dat het park ondanks het ontbreken van spectaculaire attracties toch een groot succes is, blijkt wel uit het aantal bezoekers dat ze jaarlijks mogen verwelkomen: maar liefst 2,2 miljoen mensen komen van heinde en verre om de diverse shows te komen bewonderen. Daarmee is Puy De Fou qua bezoekersaantallen het tweede park van Frankrijk en het 8ste van Europa. De 3 belangrijkste shows in Puy Du Fou zijn de Vikingshow “Les Vikings”, de roofvogelshow met meer dan 200 vogels, genaamd “Le Bal Des Oiseaux Fantômes” en het grootste openluchtspektakel ter wereld, “Cinéscénie”, dat zich afspeelt op een oppervlakte van maar liefst 23 hectare en waar 2.400 acteurs, 130 paardrijders, 80 technici en 500 werknemers aan meedoen!


7. Gardaland

Buona domenica sera a tutti ❤️

A post shared by Gardaland Park Fan Page (@gardalandparkfanpage) on

Gardaland is – zoals de naam wellicht doet vermoeden – een pretpark dat gelegen is aan het Gardameer in Italië. Het park opende in 1975 zijn deuren en is sindsdien uitgegroeid tot het meest bezochte attractiepark van Italië. Jaarlijks verwelkomt Gardaland zo’n 2,5 miljoen bezoekers en daarmee staat het park op een terechte 7de plek in onze top 10 van leukste pretparken van Europa. Het park is maar liefst 55 hectare groot en heeft meer dan 50 attracties waar zowel jong, als oud zich prima in vermaakt. De echte spraakmakers zijn Magic Mountain, Sequoia Adventure, Fuga da Atlantide, Magic House, Raptor , Blue Tornado en oblivion the black hole, maar de jongste bezoekers van het park zijn vaak helemaal weg van parkmascotte Prezzemolo. Deze draak met het rode haar en de blauwe strik woont in een boomhut (l’Arbero di Prezzemolo) in het gedeelte van het park dat Fantasy Kingdom wordt genoemd. Naast de attracties in het pretpark kunnen bezoekers genieten van Broadwaymusicals die in het theater worden opgevoerd en als je het helemaal goed wilt doen, dan boek je een overnachting in het sprookjesachtige Gardaland Hotel dat ook op het terrein is gelegen.


6. Liseberg

Het grootste pretpark van Scandinavië is te vinden in Zweden, in Göteborg om precies te zijn. Met iets meer dan 3 miljoen bezoekers per jaar is het park een daverend succes. Dit komt mede door de ligging op een heuvel. Diverse attracties zoals de reuzeschommel en de Lisebergbanan (achtbaan) zijn speciaal ontwikkeld en helemaal ingesteld op de ligging op de heuvel. In totaal zijn er een kleine 40 attracties die in heftigheid verschillen. Er is dus voor ieder wat wils te vinden in Liseberg en uiteraard is er voor de jongste bezoekers weer een mascotte te bewonderen: het groene konijn dat simpelweg luistert naar de naam Lisebergs Kaninen. Het konijn heeft zijn eigen themagebied in het pretpark, namelijk Kaninenland (Konijnenland). Hier vind je onder meer een fietsmonorail, een kleine achtbaan en een ballonnencarrousel. Goed om te weten als je Liseberg besluit te bezoeken: de werking is wat anders dan wij gewend zijn. Je betaalt een vaste entreeprijs en hebt daarna twee keuzes: óf je betaalt extra voor elke attractie die je wilt nemen óf je betaalt een All-In prijs waarmee je onbeperkt toegang hebt tot alle attracties.


5. Portaventura

Natuurlijk mag ook Spanje niet ontbreken in dit lijstje en met Portaventura hebben ze een mooie gegadigde in de gelederen. Het pretpark dat nabij Salou ligt trekt jaarlijks zo’n 3,5 miljoen bezoekers en is daarmee het meest bezochte pretpark van Spanje. Het attractiepark is onderdeel van Universal Studios en is opgedeeld in 6 themagebieden waarbij oog is geweest voor lokale flora zodat je je eventjes helemaal in Polynesië, China of het Verre Westen waant. Oudere attracties zoals El Diablo – Tren de la Mina, Dragon Khan en de waterattracties Silver River Flume, Grand Canyon Rapids en Tutuki Splash zijn sinds de opening in 1995 al ware trekpleisters, maar in 2013 werd ook nog eens het waterpark verder uitgebreid (met onder meer de hoogste glijbaan van Europa) waardoor er ieder jaar opnieuw steeds meer mensen naar het pretpark trekken. Maak je geen zorgen als je alle attracties niet in 1 dag kunt bezoeken: in 2013 zijn ook de hotels op het park grondig gerenoveerd. Een nachtje blijven slapen in dit fabelachtige pretpark is dan ook geen enkel probleem.


4. Tivoli Gardens

Tivoli Gardens, in de volksmond ook wel bekend als ‘Tivoli’, is één van de oudste attractieparken ter wereld. De geschiedenis gaat terug tot 1843 en sindsdien is het Deense pretpark uitgegroeid tot het meest bezochte pretpark van Denemarken. Zo’n 4 miljoen bezoekers trekken jaarlijks naar Kopenhagen om te genieten van de 25 attracties die het park te bieden heeft. In vergelijking met andere pretparken in dit lijstje lijkt 25 attracties misschien niet veel, maar er zitten een aantal bijzondere attracties tussen. Wat te denken van bijvoorbeeld de houten achtbaan die in 1914 (!!) is gebouwd en nog steeds in bedrijf is? Of het immense reuzenrad dat ook tot één van de oudste attracties van het park behoort? Wel goed om te weten als je dit park wilt bezoeken is dat de werkwijze gelijk is aan Liseberg: je betaalt entree, maar moet vervolgens extra betalen voor de attracties of voor een All-In kaartje gaan. Gelukkig zijn de kosten daarvan te overzien en niet vergelijkbaar met pretparken in Nederland of elders in Europa: slechts 17 euro kost een All-In dagkaart!


3. De Efteling

Je had hem misschien niet meer verwacht, maar ons eigen wereldberoemde pretpark hoort natuurlijk ook in dit lijstje. En eerlijk is eerlijk: met 5,18 miljoen bezoekers in 2017 behoort de Efteling zelfs tot de top 3 van populairste pretparken in Europa. Verdere uitleg over de Efteling hoeven we je natuurlijk niet te geven, maar mocht je verder willen lezen over de Efteling en de mogelijkheden; lees dan vooral verder in onze artikelen over pretparken in Nederland waar je kunt overnachten en het eerder genoemde artikel over de 10 leukste pretparken van Nederland.


2. Europapark

Opnieuw een pretpark dat in een eerder artikel naar voren is gekomen: Europapark in Duitsland. Het park is qua bezoekersaantallen niet het ‘grootste’ pretpark van Europa (zie daarvoor onze nummer 1 hieronder), maar met een oppervlakte van maar liefst 970.000 m² valt er voldoende te beleven voor de 5,6 miljoen bezoekers die het park jaarlijks bezoeken. Het pretpark is – zoals de naam ongetwijfeld doet vermoeden – opgedeeld in thema’s die rondom de landen in Europa draaien. Nederland behoort tot één van de eerste gedeeltes dat gebouwd werd sinds de oprichting in 1975. Je kunt hier een rit maken in ‘Der Fliegende Höllander’ of helemaal draaierig worden in de draaiende theekopjes die uiteraard uitgevoerd zijn in Delfts Blauw. Het is logisch dat je het gehele park niet in 1 dagje kan afwerken en gelukkig biedt het park voldoende overnachtingsmogelijkheden. Er staan 6 hotels en een gigantische camping tot je beschikking om een onderkomen voor de nacht te zoeken.


1. Disneyland Park (Parijs) en Walt Disney Studios Park

Officieel gezien klopt dit lijstje niet. Disneyland Park en Walt Disney Studios Park zijn namelijk 2 aparte pretparken en als we naar de bezoekersaantallen gaan kijken, dan zou Disneyland Park met bijna 15 miljoen bezoekers in 2017 de onbetwiste nummer 1 zijn en zou Walt Disney Studios Park met 5,2 miljoen bezoekers in 2017 De Efteling van de derde plek afstoten. Maar omdat de parken onderdeel vormen van 1 geheel en je als bezoeker de mogelijkheid hebt om een kaartje voor beide parken te kopen, hebben we beide parken onder de eerste plek ondergebracht.

Niet onverwachts deze nummer 1 natuurlijk, want het voormalige Euro Disney is sinds de opening in 1992 al hét populairste pretpark van Europa. In 2002 werd Walt Disney Studios Park toegevoegd aan het resort waarbij de focus niet langer alleen op de bekende Disney-figuren kwam te liggen, maar ook al je favoriete film- en tv-helden tot leven komen. Enkele spraakmakende attracties die in de loop der tijd zijn toegevoegd zijn onder meer de Rock ‘n’ Roller Coaster Starring Aerosmith, The Twilight Zone Tower of Terror en de darkride Ratatouille: L’Aventure Totalement Toquée de Rémy. Los van de tot de verbeelding sprekende attracties in beide parken is natuurlijk de welbekende Disney Parade hét moment waar jong en oud op zit te wachten. Al je favoriete Disney-figuren in Mainstreet USA: dat is één groot feest en eerlijk is eerlijk; kosten, noch moeite worden gespaard om de parade iedere dag tot een groot succes te maken. Over kosten gesproken: het lukt onmogelijk om alle attracties in beide parken in 1 dag af te werken. Veel mensen kiezen er dan ook voor om op het resort te overnachten en een meerdere-dagen-ticket aan te schaffen. Schrik dan niet van de prijzen, want een paar daagjes Disneyland Parijs kost bijna evenveel als een weekje op All-Inclusive vakantie! Wel is het mogelijk om goedkoop Disneyland te bezoeken, maar hier moet je wel wat moeite voor doen. Lees er meer over in dit artikel.foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag