Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat zijn de drukste en minst drukke dagen in pretparken?

Wat zijn de drukste en minst drukke dagen in pretparken?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Hoewel een dagje pretpark vooral gaat om gezelligheid, wordt de pret toch een beetje gedrukt als je twee uur in de wachtrij moet staan. Door zoveel mogelijk te profiteren van rustige dagen of handige tips, kun je uiteindelijk toch genieten van een leuk dagje uit. In dit artikel vertellen we je welke dagen het drukst en het minst druk zijn in een pretpark. We sluiten het artikel af met enkele tips waarmee je andere pretparkbezoekers te slim af bent. Zo hoef je bijna nergens meer voor in de rij te staan.


Drukste dagen in pretparken


Weekenddagen, vakanties en feestdagen

De drukste dagen in pretparken zijn ongetwijfeld weekenddagen, vakanties en feestdagen. De drukste weekenddagen zijn zondagen. Zaterdagen zijn vergeleken met de zondag nog iets rustiger. Daarbij zijn de doordeweekse dagen in schoolvakanties het drukst. Ouders zijn dan ook vrij en gaan samen met hun kinderen gezellig een dagje naar het pretpark toe. De drukste dagen in een pretpark zijn ongetwijfeld de weekenden in schoolvakanties. Dan gaan namelijk hele hordes families richting het pretpark. Ook de ouders die doordeweeks gewoon aan het werk waren en nu vrij zijn. Wil je kans maken op een rustig park, zorg dan dat je weekenddagen, schoolvakanties en (de meeste) feestdagen overslaat.

Dagen met mooi weer

Daarnaast speelt mooi weer een grote rol in het aantal bezoekers in een pretpark. Als het zonnetje schijnt, stapt ieder gezin in de auto om een bezoekje te brengen aan het pretpark. Zeker als het al een paar weken slecht weer is in het weekend, kan het eerste weekend waarop de zon weer schijnt een drukke dag zijn in het park.


Minst drukke dagen in pretparken


Doordeweekse dagen

Pretparken zijn vooral gemaakt voor kinderen. Die zitten doordeweeks natuurlijk allemaal gewoon op school, waardoor de parken dan relatief rustig zijn. Vrijwel alle doordeweekse dagen zijn daarom geschikt om een bezoekje te brengen aan een pretpark, zolang ze niet in een schoolvakantie vallen. Bij veel pretparken zijn vooral dinsdag, woensdag en donderdag de beste doordeweekse dagen. Maandag komen er namelijk redelijk veel mensen die de drukte van zondag willen overslaan.

Ook moet je opletten bij vrijdagen, met name als een pretpark geopend is tot laat in de avond. Er bestaat dan een kans dat mensen na schooltijd nog even een paar uur naar het pretpark willen. Ook zijn er vaak veel ouders vrij op vrijdagen, die dan met kleine kinderen naar het park kunnen. Daarnaast moet je bij doordeweekse dagen opletten dat het geen seizoen is voor schoolreisjes. Als er een paar scholen in het pretpark lopen die het bezoek gebruiken als onderdeel van het lesprogramma, dan kan het alsnog erg druk worden. Deze schoolreisjes naar een pretpark vinden vaak plaats aan het einde van het schooljaar als het lekker weer begint te worden, of vlak na de zomervakantie.

Nederlandse vakanties

Wist je dat 20% van de bezoekers van de Efteling uit het buitenland komt? Met bijna 6 miljoen bezoekers op jaarbasis, zijn dat meer dan 1 miljoen buitenlandse bezoekers! Moet je in een Nederlandse schoolvakantie naar een Nederlands pretpark, dan kun je het beste een dag uitkiezen waarop buitenlandse scholen niet vrij zijn. Ondanks dat het toch redelijk druk zal zijn op jouw gekozen dag, kan het toch zomaar 20% aan bezoekers schelen.

Buitenlands park
Ga je naar een buitenlands park, zoals Europapark in Duitsland of Disneyland in Frankrijk? In dat geval kan het kiezen van een Nederlandse vakantie nog beter uitpakken. Hoewel veel schoolvakanties gelijklopen met andere landen, zijn er jaarlijks toch een aantal dagen waarop Nederlandse scholen gesloten zijn, in tegenstelling tot buitenlandse scholen. Denk daarbij aan Koningsdag. Onze omringende landen zijn dan niet vrij, waardoor veel pretparken in die landen extra rustig zullen zijn.

Om wat extra cijfers te noemen: in 2016 was 6% van de bezoekers in Disneyland Parijs van Nederlandse afkomst, in tegenstelling tot 49% Frans en 17% Brits. Kies je ervoor om naar Disneyland te gaan, kies dan een vakantie waarop de Franse en Britse bevolking geen vrij hebben. Dat scheelt al enorm in de wachttijd bij de attracties.

Alternatieve feestdagen en evenementen

Bij een feestdag trekt iedereen er op uit om iets te ondernemen. Toch zijn er een aantal momenten waarop mensen zelfs op een vrije dag niet aan een pretpark denken. Hierboven noemden we al de kans op met Koningsdag naar een buitenlands pretpark te gaan, maar dit werkt natuurlijk ook uitstekend in Nederland. Veel kinderen zitten dan liever met een kleedje langs de kant van de weg of doen een aantal gratis activiteiten op een kermis. Veel pretparken hebben daarom op feestdagen zoals Koningsdag niet zoveel bezoekers als op andere feestdagen.

Een twee optie is het kiezen van belangrijke evenementen. Denk daarbij aan de finale van het WK. Veel kinderen (maar vooral ouders) willen het liefst live op TV zien als Nederland het misschien gaat maken tot wereldkampioen. Grote kans dat het pretpark op dat soort moment ook wat rustiger is.


9 extra tips voor het vermijden van drukte

Naast drukke en minder drukke dagen zijn er ook enkele tips en trucs waarmee je de wachttijd aanzienlijk kunt verkorten. Hieronder benoemen we enkele onmisbare tips waarmee je veel meer attracties kunt bezoeken dan de andere bezoekers die naar het pretpark gaan. Zo weet je zeker dat je samen met je gezelschap een leuke dag kunt ervaren.

1. Bekijk de druktekalender van pretparken

Pretparken weten dat het minder leuk is om urenlang in de rij te moeten staan voor een attractie. Om ervoor te zorgen dat de bezoekers toch tevreden zijn met hun bezoek, gebruiken de meeste pretparken daarom een druktekalender. Uiteraard kun je prima gebruik van de voorgaande wijsheden om een dag te kiezen, maar het pretpark weet precies wanneer binnen- en buitenlandse vakanties plaatsvinden. Zij kunnen daarom het beste een inschatting maken hoe druk het wordt. Bij de Efteling zie je bijvoorbeeld per dag wat de verwachte drukte is omdat er onderscheid gemaakt wordt tussen Rustig, Normaal, Druk en Bijzonderheden. Maak dus vooral ook gebruik van de kennis van het pretpark zelf, zodat je zeker weet dat je sneller kunt doorlopen bij je favoriete attracties. Tegenwoordig biedt vrijwel ieder groot attractiepark informatie over de drukste dagen. Zo kom je dus nooit meer voor onaangename verrassingen te staan.


2. Kom op tijd

De meeste mensen slapen het liefst een beetje uit. Daar kun jij van profiteren door als eerste voor de deur te staan van het park. Hoewel het misschien lijkt alsof dat niet zoveel helpt, moet je maar denken aan hoelang het duurt voordat iedereen zich na opening van het park over het park heeft verspreid. Die eerste twee uur kun jij dus profiteren van kortere wachtrijen.


3. Doe de leukste attracties als eerst

Ben je als één van de eersten in het park? Dan is het verstandig om een planning te maken welke drie attracties je het leukst vindt en – nog belangrijker – welke attracties andere kinderen het leukst vinden. Bijvoorbeeld nieuwe attracties, of waar altijd de langste wachtrijen staan. Je kunt op internet ook informatie vinden over welke achtbanen en attracties de langste wachtrijen hebben. Probeer dus voor aankomst te bepalen welke attracties het leukst zijn, zodat je die alvast gedaan hebt terwijl het nog rustig is. Daarna kun je dan de attracties doen die minder populair zijn. Bekijk ook informatie over alle achtbanen in de Efteling en alle achtbanen in Walibi.


4. Ga niet bij speciale evenementen

Speciale evenementen zijn aantrekkelijk om naar een pretpark te gaan, omdat je dan vaak iets extra’s geboden krijgt. Denk bijvoorbeeld aan de Walibi Fright nights, de Efteling Zomeravonden of kerst in Disneyland. Al deze evenementen zijn enorm in trek bij pretparkliefhebbers, waardoor de parken bomvol zijn. Dan kan het park in sommige gevallen een aantal uur langer geopend zijn, maar als je twee keer zo lang moet wachten voor een ritje in een achtbaan, dan profiteer je daar uiteindelijk toch niet van.


5. Ga als het regent

Op zonnige dagen loopt het storm in pretparken. Op regenachtige dagen loop je zo door alle wachtrijen heen. Dat is ideaal, want dan hoef je niet uren te wachten tot je in de attractie mag. Ben je niet van suiker gemaakt en smelt jij niet van een druppeltje water? Haal dan een goed regenpak tevoorschijn en ga naar het pretpark toe. Grote kans dat je nog nooit in zoveel attracties kon zitten als nu.


6. Begin achterin het park

Ben je als één van de eersten in het park? Maak dan gebruik van het feit dat veel mensen beginnen met de eerste attracties die ze tegenkomen. Overtuig jezelf en je kinderen ervan dat je het beste helemaal naar achteren kunt lopen. Grote kans dat je hier twee of drie ritjes in een attractie kunt maken terwijl er nog geen enkele wachtrij is.


7. Koop of reserveer een ‘Fast Pass’

Disneyland heeft de Fast Pass, de Efteling is bezig met het uitrollen van de Boarding Pass. Verschillende pretparken zien het nut in van een pas waarmee je wachtrijen één of twee keer kunt overslaan tijdens je bezoek. Je kunt dan online een tijd selecteren waarop je maximaal een aantal minuten hoeft te wachten. Je krijgt dan een tijd door waarop je de attractie kunt bezoeken en kunt dan in de kortere wachtrij staan. Sommige parken bieden deze optie gratis aan, terwijl andere parken ook betaalde opties aanbieden. Ga je op een drukke dag, dan kan het uitgeven van een paar euro extra dat je veel meer plezier hebt in het park.


8. Boek een ticket buiten reguliere openingstijden

Pretparken hebben allemaal vaste openingstijden waarbinnen bezoekers naar het park kunnen komen. Maar sommige parken – in het buitenland – hebben soms zogenaamde ‘After Hours’ openingstijden. Je ziet dit vaak in pretparken van Disney World, waarbij het park na sluitingstijd nog drie uur open is voor een select aantal bezoekers. Er worden dan slechts enkele honderden of een paar duizend bezoekers toegelaten in het park, waardoor je in die drie uur nergens langer dan een paar minuten in de wachtrij hoeft te staan. Daarbij heb je het voordeel dat je niet in de hitte hoeft te lopen en dat de parken in de nacht extra entertainmentshows hebben. Wil je naar een Disneypark in bijvoorbeeld Orlando in Amerika, dan is dit een goede manier om binnen drie uur meer te zien dan tijdens een hele dag bij reguliere openingstijden. De tickets voor dit soort After Hours evenementen zijn wel een stuk duurder dan reguliere tickets.

Een andere mogelijkheid is het boeken van officiële accommodatie van een pretpark zelf. Wanneer je op het park zelf verblijft kan het ook voorkomen dat je al voor openingstijd naar binnen mag om te profiteren van een extra rustig park.


9. Sla de shows over

Het beste tijdstip om een attractie te bezoeken is wanneer de helft van de bezoekers staat de kijken naar een vuurwerkshow of een andere show. Niemand staat graag in de rij terwijl er ergens anders iets bijzonders gebeurt. Is het een drukke dag in het park, dan heb je op dat moment vaak de grootste kans dat je de wachtrijen ziet halveren.


Zoals je ziet zijn er meer dan genoeg manieren om een rustig dagje op een pretpark te creëren. Zijn er uiteindelijk toch meer mensen dan verwacht of moet je een pretpark op een drukke dag bezoeken, dan heb je hiermee ook genoeg tips om de dag goed door te komen en de drukste tijden te ontwijken. Lees ook onze andere artikelen over pretparken, om jezelf nog beter voor te bereiden op een onvergetelijke dag. Wil je naar één van de leukste pretparken in Europa? Bekijk ook 8 tips voor een weekendje Disneyland Parijs.foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag