Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

9 leuke kinderactiviteiten voor binnen

9 leuke kinderactiviteiten voor binnen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

In Nederland is het niet altijd maar mooi weer, en de voorspellingen kunnen ook nog wel eens veranderen. Als je zeker wilt zijn van een leuke dag met kinderen kun je daarom het best een leuke binnenactiviteit plannen voor de kinderen. Dan kan het in ieder geval niet ineens worden afgelast door regen, storm of kou! In dit artikel lees je 14 leuke kinderactiviteiten voor binnen, waarvan een aantal buiten de eigen deur (maar wel binnen) zijn en een aantal in eigen huis kunnen worden gedaan. Na het lezen van dit artikel kun jij gegarandeerd een geslaagde dag, of activiteit plannen!


1. Spyctive

Wat voor gelegenheid, met hoeveel kinderen & kosten. Spyctive is een ideale activiteit voor een kinderfeestje, het is een speurtocht die je buiten kan doen, maar ook in huis! Voor kinderen van 7 tot en met 10 kost het €99,50 in totaal voor een groep tot 15 deelnemers, en voor kinderen van 10 tot en met 13 jaar is dit €119,50. Meer deelnemers is mogelijk tegen bijbetaling, tot 40 kinderen! Dat wordt alleen wel een beetje druk als je het binnenshuis wilt doen. 

Spyctive organiseert speurtochten waar kinderen thuis de detictive kunnen zijn. Speurtochten die zij hebben zijn onder andere mysterie hotel mooizicht, de bankroof, ontvoering van een professor oplossen of de gestolen Rembrandt. Kinderen zijn dus wel even zoet, en jij kan gerust wat anders doen in de tussentijd! Voor de oudere leeftijdsgroep is er zelfs een extra optie, namelijk dat zij aanwijzingen krijgen per SMS. Je kunt Spyctive doen in elke plek in Nederland en België. 


2. Discozwemmen

Discozwemmen is leuk met een kinderfeestje, of gewoon zomaar. Tegenwoordig hebben veel zwembaden ook familiediscozwemmen. Zo kunnen de kinderen lekker genieten van de muziek en het water, terwijl jij een oogje in het zeil houdt. Qua kosten moet je rekening houden met een entreeprijs tussen de €5,00 – €10,00. Daarnaast is het leuk om een lekker frietje te eten en wat te drinken erbij te nemen.


3. Tropisch zwemparadijs

Til je het een niveau hoger dan is een bezoek aan een tropisch zwemparadijs natuurlijk een leuke activiteit voor kinderen. Zij kunnen hier uren speelplezier beleven met glijbanen en golfslagbaden. Ook dit is leuk met een kinderfeestje, of gewoon zomaar met je eigen kind(eren). In Nederland zitten veel tropische zwembaden, onder andere in: Terneuzen, Heijen, Zeewolde, Wassenaar en Assen. Entreeprijzen verschillen enorm en kunnen oplopen van €5,00 tot €25,00. 


4. Indoor speeltuin

Een indoor speeltuin is leuk voor kinderfeestjes, maar ook zomaar voor een dagje weg. In dit soort indoor speeltuinen zijn ontzettend veel leuke attracties en toestellen voor kinderen om een paar uur lang zoet te zijn en heerlijk te klimmen en klauteren. Meer over deze speeltuinen kun je lezen in ons artikel: De 9 leukste binnenspeeltuin van Nederland. Qua kosten moet je rekening houden met entreeprijzen tussen de €2,50 en €20,00. 


5. Museum 

Musea zijn altijd leuk én leerzaam om te bezoeken. Als je een dagje uit wilt met jouw kind(eren) is het leuk om een museum te bezoeken die veel interactieve dingen heeft, zodat de kinderen niet alleen maar hoeven te kijken of lezen, maar ook zelf aan de slag kunnen! Een paar van dit soort musea zijn: Nemo in Amsterdam, COMM (Museum van communicatie) in Den Haag, Museon in Den Haag, Beeld en Geluid in Hilversum, Maritiem Museum Rotterdam, Bakkerijmuseum in Hattem en het Techniekmuseum in Hengelo. Entreeprijzen liggen tussen de €5,00 en de €20,00.

Bekijk hier de leukste museums voor kinderen »


6. Werkende molen bezoeken

In Nederland zijn er nog heel veel molens die in gebruik zijn. En vaak kun je hier een rondleiding krijgen en uitleg over de historie en wat er wordt gemaakt. Dit is hartstikke interessant, niet alleen voor de kinderen maar ook voor de ouders! Je kunt bijvoorbeeld in naar molen de Ster in in Utrecht, molen de Roos in Delft of de Adriaan in Haarlem. Je kunt ook tientallen molens bezoeken tijdens de Nationale Molendag!


7. Zelf pannenkoeken versieren 

Zelf pannenkoeken versieren is ontzettend leuk voor kinderen. Ze zijn lekker creatief bezig, en ze mogen daarna ook nog eens iets heel erg lekkers opeten! Dit is een leuke activiteit voor kinderfeestjes maar ook zomaar een dagje of avond in het weekend. Bij veel pannenkoekenhuizen mogen kinderen hun eigen pannenkoek versieren, maar je kan dit natuurlijk ook gewoon thuis organiseren! Qua kosten heb je het dus helemaal zelf in de hand. Het maken van pannenkoekenbeslag kost niet veel, en je kunt gewoon een bus slagroom, poedersuiker, en wat verschillende strooi chocolade kopen en klaar!


8. Schilderen of tekenen 

Een andere leuke activiteit voor binnen is schilderen of tekenen. Dit kan je ook thuis organiseren, of buiten de deur doen bij iemand die dit soort activiteiten organiseert. Als er thuis vaak wordt gewerkt met verf of tekenspullen kun je het net zo goed thuis organiseren, want dan komen de spullen toch wel op. Maar heb jij geen zin in dat gedoe en al die spullen in huis, dan kun je het ook buiten de deur doen! Heel leuk voor een kinderfeestje of gewoon zomaar een uitje. Ook dit heb je qua kosten zelf in de hand. Wil je het thuis doen en moet je alle spullen nog in huis halen, dan kan je een goedkope verfset al kopen vanaf €12,95.


9. Spelletjes voor thuis

Leuke kinderactiviteiten voor binnen zijn natuurlijk ook tal van spelletjes. Je kunt deze spelletjes op een koude zondagmiddag spelen of ook met een kinderfeestje! Deze oerhollandse spelletjes stellen nooit teleur:

  • Stoelendans: zet een stoel minder dan het aantal kinderen in een cirkel en laat de kinderen er omheen dansen op de muziek. Wanneer de muziek stopt, moet iedereen snel gaan zitten. Degene die geen stoel heeft ligt uit het spel. Dit herhaal je tot er één winnaar over is. 
  • Spijkerpoepen: zet een fles met een laagje zand op de grond en bind een spijker met zijn kop aan een touwtje. 
  • Ballonnendans: geef ieder kind een ballon en start de muziek. Wanneer de muziek start moeten alle ballonnen in de lucht getikt worden. De spelleider pakt één van de ballonnen af. Wanneer de muziek stopt pakt iedereen een ballon. Degene zonder ballon ligt uit het spel. Enzovoorts.
  • Ezeltje prik: print de achterkant van een ezel uit, of teken deze groot op een vel papier. Plak dit op een prikbord. Bind een touwtje aan een punaise en geef iedereen een punaise. Blinddoek de kinderen één voor een, deze moeten dan de punaise op de juiste plek van de achterkant van de ezel prikken. Wie het meest in de buurt prikt heeft gewonnen. 
  • Koekhappen: Hang zoveel repen ontbijtkoek op een rij als hoeveel kinderen er zijn. Iedereen moet de handen op de rug houden en wie zo snel mogelijk de koek helemaal op heeft, heeft gewonnen. Om het nog moeilijker te maken kun je iedereen ook nog blinddoeken. 
  • Schminken: Bedenk van te voren wat voorbeelden of koop een schmink boekje. Geef iedereen een setje en laat de kinderen elkaar schminken. Ontzettend leuk én creatief! Let wel op dat sommige kinderen allergisch kunnen zijn, of dit helemaal niet leuk vinden. 
  • Ballontrappen: de eerder gebruikte ballonnen met de ballonnendans, kunnen worden hergebruikt. Bindt aan ieder kind één ballon aan de voeten. De kinderen moeten elkaars ballonnen kapot stampen. Wie als laatste een ballon over heeft, heeft gewonnen.
  • Twister: ook dit is een echte sfeermaker op kinderfeestjes. Het kan trouwens ook gewoon met de familie gespeeld worden. Door middel van bepaalde opdrachten moet jij je handen en voeten op een bepaalde plek neerzetten, wie als laatst blijft staan die heeft gewonnen. Hiervoor heb je wel het spel zelf nodig. 


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag