Hoe kun je je kans vergroten om de loterij te winnen?

Hoe kun je je kans vergroten om de loterij te winnen?

Laatst bijgewerkt: 4 juni 2018

Wat zou jij doen met €1.000.000? Het maakt je in één klap miljonair. Zie jij jezelf al op een luxe cruise staan, of geef jij het geld liever aan familie en vrienden? Wat je antwoord ook is: eerst de loterij nog winnen. Of een extreem goede baan krijgen, dat kan natuurlijk ook. De loterij is een kansspel met een zeer lage kans op winst. Toch willen we jou met dit artikel helpen om je winkansen toch een beetje te vergroten. Dus, hoe kun je de kans om de loterij te winnen vergroten? Is dat überhaupt mogelijk?


Hoe kun je de kans om de loterij te winnen vergroten?

Eigenlijk gaat hier nog een vraag aan vooraf, namelijk: “Kun je de kans om de loterij te winnen vergroten?”. We willen je erop wijzen dat een loterij een kansspel is. Je hebt geen invloed op de hoeveelheid loten, het winnende nummer of andere bepalende zaken. Er zijn echter wel methodes waarmee je de kans om te winnen een klein beetje vergroot. Deze methodes lichten we hieronder uit.

Methode 1 – Kies een willekeurige cijfercombinatie

Het is waar: mensen met een bepaalde cijfercombinatie winnen vaker. Vaak kun je zelf een cijfercombinatie of eindnummer kiezen of er een laten genereren door de computer. Statistisch gezien winnen mensen met een computer gegenereerd nummer vaker. Dit zegt helaas niet zo veel, want er zijn meer mensen die kiezen voor een geautomatiseerd nummer boven een zelf gekozen nummer.

Waarom is het een fabeltje dat je de juiste cijfercombinatie kan kiezen? Omdat statistisch gezien elke cijfercombinatie kan winnen. Als je er logisch overna denkt zal je zien dat de cijfercombinatie 1-2-3-4-5-6-7-8-9 dezelfde winkans heeft als 8-4-4-3-2-1-6-9-9.

Toch is het uiteindelijk beter om een automatische cijfercombinatie en/of eindnummer te kiezen. Waarom? Omdat het algemeen bekend is dat sommige cijfers geluk brengen (bijvoorbeeld 7) en andere cijfers ongeluk (13). Ook blijven veel mensen altijd vasthouden aan hun eigen lievelingsgetal, die ze ongetwijfeld delen met iemand anders. Als je de computer een nummer voor je laat kiezen heb je meer kans dat je een uniek eindcijfer hebt.

Methode 2 – Denk strategisch

Er zijn helaas geen bewezen strategieën waarmee jij gegarandeerd de loterij wint. Anders hadden we zelf de loterij ook allang gewonnen! Wel zijn er een aantal denkwijzen die jou kunnen helpen om de kansen te vergroten. Hieronder lichten we deze denkwijzen stuk voor stuk uit:

  • Koop meerdere loten. Hoe meer loten je koopt, hoe groter de winkans is. Als je geen geld hebt voor meerdere hele loten, kijk dan naar alternatieven zoals de Staatsloterij Boulevard. Hierbij koop je een of meerdere aandelen in een boulevard van 100 loten. In de alinea ‘Methode 3 – Investeer in kleinere loten’ lees je hier meer over.
  • Jouw lot is onafhankelijk. Veel loterijen trekken een lot uit alle loten die er überhaupt zijn, niet uit alle loten die verkocht zijn. Dus het is niet zo dat je meer kans maakt om te winnen als er minder mensen mee doen. Stel, jij bent de enige die een lot heeft gekocht, dan win je niet automatisch de prijs. Het is wél zo dat hoe minder mensen er mee doen, met hoe minder mensen jij de prijs hoeft te delen.
  • Speel minder vaak, koop liever meer loten. Bij een bepaalde trekking heb je meer kans als je meer loten hebt. Dus je kunt beter meerdere loten bij één trekking kopen dan iedere trekking opnieuw een lot. Als je genoeg geld hebt kun je het beste bij iedere loting meerdere loten kopen.
  • Controleer je loten dubbel. Niet direct bij de pakken neer gaan zitten als je de jackpot niet wint. Er zijn echt een heleboel andere prijzen waar je ook wat aan hebt. Je krijgt niet altijd geld, soms wel kaartjes voor een pretpark 0.i.d.. En controleer je loten dubbel: straks kijk je verkeerd en loop je de winst mis.
  • Stop na de winst. Het is een bekend fenomeen bij gokkers. Er zijn zelfs kinderboeken over geschreven, zoals “Rupsje Nooitgenoeg”. Die eeuwige drang om nog meer te winnen. Zelfs na de jackpot. Probeer je winst niet te vergroten door nog meer loten te kopen. Hiermee is de kans heel groot dat al het geld weer weg is.

Methode 3 – Investeer in kleinere loten

Wie ‘t kleine niet eert, is ‘t grote niet weert. Stel, je wilt voor een bedrag van €50 meedoen aan de loterij. Je kunt dan één staatslot kopen of 10 kleinere loten in verschillende loterijen. Zo spreid je de kans om te winnen. Mocht je uiteindelijk winnen dan is de prijs kleiner, maar de vraag is of dat erg is. Als jij je geld er maar uit hebt, met winst! Een goede manier om te investeren in kleinere loten is via een Staatsloterij Boulevard. Hieronder leggen we uit hoe dat werkt.

De Staatsloterij Boulevard

Dit is een initiatief van de Staatsloterij. Het gaat als volgt in z’n werk: een Boulevard van de Staatsloterij bestaat uit 100 staatsloten. De 100 staatsloten spelen gezamenlijk mee voor de Jackpot, die vaak algauw miljoenen euro waard is. Dus als één van deze 100 loten wint, dan profiteert iedereen met één van de overige 99 loten mee. Op die manier maak je 100x meer kans om de Staatsloterij te winnen. Je moet er echter wel rekening mee houden dat het prijzengeld ook door 100 wordt gedeeld. Dus stel, jij wint €1000, dan blijft hier nog maar €10 van over. Dus met de Staatsloterij Boulevard verhoog je de kans om te winnen, maar verlaag je de waarde van de uiteindelijke prijs. Een afweging die je voor jezelf kunt maken! Gelukkig kun je zoveel loten in een Staatsloterij kopen als je maar wil. Dus als je zelf de volledige 100 loten op wil kopen, dan kun je dat doen. Hier hangt echter wel een prijskaartje aan, namelijk €1500. Eén lot kost €15. Dus of je loten wil kopen, en hoeveel, is een afweging die je zelf moet maken.

Zelf een loterijpool op zetten

Niet iedere loterij heeft een dergelijke optie als de Staatsloterij Boulevard. Gelukkig heb je ook nog de optie om zelf een loterijpool op te zetten. Je spreekt met elkaar af dat je elkaars loten (en dus ook prijzen) deelt. Het is een manier om je winkansen te vergroten, maar er kleven ook wat risico’s aan. Mensen kunnen namelijk behoorlijk veranderen als er (veel) geld in het spel is. Je wilt natuurlijk voorkomen dat er ruzies ontstaan over wie hoeveel geld krijgt. Zorg er dus in ieder geval dat alles netjes en officieel op papier is vastgelegd. Om tramalant te voorkomen, raden wij toch aan een officiële pool – zoals de Staatsloterij – te verkiezen boven een zelf georganiseerde loterijpool.


Disclaimer

Dit artikel verzamelt alle informatie die bekend is met betrekking tot de vraag: “Hoe kun je je kans vergroten om de loterij te winnen?”. Het is je eigen verantwoordelijkheid hoe je deze informatie interpreteert en wat je er vervolgens mee doet. Door het opvolgen van deze tips ben je niet automatisch gegarandeerd van succes. De loterij is en blijft een kansspel, dat je in feite niet kunt beïnvloeden en/of manipuleren. Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor loterijen waarbij je – ondanks het opvolgen van de tips – niet (genoeg) hebt gewonnen.

Daarnaast willen we je er graag op wijzen dat je alleen deel mag nemen aan een loterij als je 18 jaar of ouder bent. Ook raden wij je aan om uitsluitend geld uit te geven dat je hebt en kunt missen. Want een loterij winnen is leuk, maar je hebt meer aan een dak boven je hoofd en voldoende eten en drinken.foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Staatsloterij
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag