Dik
X

11 tips voor het organiseren van een familiedag

11 tips voor het organiseren van een familiedag

Het is weer tijd voor een familiedag en…jij mag hen organiseren dit jaar. Erg leuk, maar misschien weet je niet direct hoe je het aan moet pakken. Je wilt graag dat iedereen een gezellige dag heeft, maar het is ook erg prettig als je daar niet teveel stress van hebt. Wij zetten hier een aantal praktische tips op een rijtje om het je makkelijker te maken. Het organiseren van een leuke, onvergetelijke dag hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn als je denkt. Met de volgende tips kan iedereen het.


Ben je geen organisatietalent? Vraag dan om hulp.

Het organiseren van een familiedag hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, maar niet iedereen is een talent met dingen organiseren. Zelfs mensen die het wél goed kunnen zien er soms tegenop. Twijfel je over je ideeën of vind je het moeilijk om in je eentje iets op touw te zetten, vraag dan iemand uit je familie om hulp. Dat scheelt een hoop stress en samen heb je vaak meer goede ideeën dan alleen. Zeker wanneer je een grote familie hebt, is het prettig als je er niet alleen voor staat.


Voorbereiden

Een goede voorbereiding is het halve werk en scheelt een hoop stress. Om een geslaagde dag te organiseren is het handig om het volgende op een rijtje te zetten:

 • Wie zijn er allemaal bij?
 • Hoeveel kinderen zijn er en hoe oud zijn ze (voor kinderen is extra entertainment altijd fijn).
 • Zijn er familieleden die ouder of slecht ter been zijn?
 • Maak een overzicht van waar iedereen vandaan komt om een handige locatie uit te kiezen.
 • Welk budget is er beschikbaar? Betaalt ieder voor zich, zorg er dan voor dat je weet wat iedereen kan of wil uitgeven. Vraag het even na als je twijfelt, of als je familieleden niet goed kent.
 • Zijn er familieleden met een voedselallergie of een vegetarisch/veganistisch dieet?
 • Wat doen je familieleden over het algemeen graag? Heb je een sportieve familie of houden er veel familieleden van lekker eten of een pretpark?

Door een lijst te maken met onder meer de volgende zaken, heb je meteen overzicht als je je gaat oriënteren op een leuke activiteit.


Op een handige manier een datum prikken.

Bij sommige families wordt de familiedag elk jaar op dezelfde dag georganiseerd, andere families prikken jaarlijks een nieuwe datum. Staat de datum al vast, dan is dat lekker makkelijk. Als de datum niet vaststaat, moet er een gepland worden. Veel mensen doen dit tegenwoordig via een groepsapp, maar met grote groepen wordt zo’n app snel onoverzichtelijk.
Met websites zoals Datumprikker voorkom je een rommelige Whatsapp groep en een overvolle mailbox. Jij hebt gelijk het overzicht en voor anderen is zo’n datumprikker handig om snel in te vullen.


Je oriënteren op een activiteit: vermijd overvolle programma’s.

Zeker als je een grote familie hebt, is de kant groot dat je niet iedereen even vaak ziet. Probeer het programma van de familiedag daarom niet te vol te plannen. Als het programma erg druk is, komt je familie niet toe aan datgene wat juist zo fijn is aan een familiedag: bijpraten.

Eén ding is in elk geval onmisbaar tijdens een familiedag, en dat is de mogelijkheid om tijdens eten en drinken, koffie of een borrel met elkaar bij te praten en herinneringen op te halen.


Verschillende leeftijden? Zorg dan voor verschillende activiteiten.

Op de meeste familiedagen zijn er een aantal mensen van verschillende generaties bij elkaar: van baby tot oudere, iedereen ziet elkaar weer. Wel is het, zeker met kinderen, het leukst wanneer iedereen zich vermaakt. Kinderen hebben nu eenmaal veel energie en zitten wat moeilijker stil. Je kan zorgen dat iedereen zich vermaakt door bijvoorbeeld twee verschillende activiteiten te plannen, en de familiedag tot slot gezamenlijk af te sluiten. Het samen afsluiten van de familiedag kan je doen met bijvoorbeeld een gezamenlijk etentje.
Andere tips voor een familiedag met alle leeftijden:

 • Kies voor een activiteit waaraan iedereen tegelijk kan meedoen, zoals een restaurant met daarbij een speeltuin.
 • Zorg dat de basis van de familiedag is: elkaar zien, samen eten en samen spelen. Denk niet te moeilijk.
 • Zorg voor een informele, ontspannen setting. Een bistro, pannenkoekenhuis of restaurant met buffet zijn altijd goede opties.

Suggesties voor uitjes waar elke leeftijd van geniet:

 • Een dierentuin of safaripark (ook toegankelijk voor familieleden die minder goed ter been zijn).
 • Een wandeling in de natuur.
 • Restaurant met speeltuin.
 • Een kasteel bezoeken.
 • Midgetgolf of bowlen.
 • Een (party) boot huren.
 • Barbequen (bij familie thuis of elders)
 • Een zaaltje afhuren en daar zelf iets organiseren, of een bedrijf dat laten doen.
 • Een speurtocht.
 • Pretpark bezoeken.
 • Een dagje strand en lunchen of dineren in een gezellige strandtent (veel strandtenten hebben groepsarrangementen).
 • Een tuinfeest bij jou, of een ander familielid thuis.
 • Creatieve workshop voor volwassenen en kinderen.

Er zijn genoeg activiteiten waarbij iedereen in de familie zich vermaakt.


Heb je een hele grote familie? Maak het dan niet te ingewikkeld.

Hoe groter de familie, hoe meer verschillende mensen en hoe groter de kans is dat iedereen verspreid over het land woont. Neem als je een grote familie hebt, niet teveel hooi op je vork en vraag om hulp of oriënteer je op een bedrijf (zoals catering) dat een deel van de organisatie op zich neemt. Hiervoor moet je natuurlijk wel naar je budget kijken, maar het scheelt in het gunstigste geval een hoop stress.


Op welke locatie ga je de familiedag organiseren?

Als je familie verspreid over het land woont, is het het meest praktisch om op een goed bereikbare plek (bijvoorbeeld midden in het land) af te spreken. Door op een handige plek af te spreken voorkom je dat de familiedag voor het ene familielid om de hoek is, terwijl de ander uren moet reizen.  Woont je familie dicht bij elkaar, dan is het misschien juist leuk om naar een andere regio te gaan.


Leuke ideeën om een succes te maken van het etentje

Lekker eten en drinken is voor de meeste mensen een basis van de familiedag. Tijdens lekker eten kom je tot rust en kan je gezellig met elkaar bijpraten. Omdat het niet elke dag familiedag is, is het wél erg leuk als het etentje net iets leuks of bijzonders heeft. Heb je al eens nagedacht over de volgende tips?

 • Een buffet is feestelijk en iedereen kan hierbij zelf kiezen wat hij eet.
 • Een pannenkoekenhuis is gezellig voor elke leeftijd.
 • Organiseer een dinerquiz voor onder het eten. Deze kan over algemene feiten gaan, of over komische familie anekdotes. Is er een gemeenschappelijke belangstelling in de familie, dan kan je die gebruiken als onderwerp voor de quiz.
 • Workshops zoals ijsjes en pizza maken geven het eten net wat extra’s, en zijn leuk voor elke leeftijd.
 • Iedereen zal extra genieten op een bijzondere locatie. Natuur, strand, op de boot of vlakbij een pretpark zijn bijvoorbeeld leuke locaties om te eten.

Suggesties voor een dagje uit

Er zijn eindeloos veel suggesties voor een dagje uit met de familie. Met onze tips weet je misschien al wat beter in welke hoek je wilt zoeken.
Op onze pagina https://www.dik.nl/dagjeuit/ kan je veel verschillende soorten ideeën vinden, allemaal met een eigen artikel. Of het nu om verschillende steden gaat in Nederland, recreatieparken of workshops, hier vind je ze allemaal.


Weet je een datum? Begin dan op tijd met organiseren

Zodra je een datum hebt voor de familiedag kan je beginnen met plannen en organiseren. Probeer hier niet te lang mee te wachten. Zo voorkom je stress omdat je alles op het laatste moment moet doen. Wel hangt het natuurlijk van de activiteit af die je wilt gaan organiseren, hoeveel je moet regelen. Huur je een bedrijf in dat al veel organiseert, dan scheelt dat een hoop werk. Wél is het handig om workshops of arrangementen bij (catering) bedrijven op tijd te boeken, zodat je zeker weet dat er plek is!


Organiseer je een familiedag bij jou thuis? Zorg voor een feestelijke sfeer met een partytent!

Wil je graag een familiedag bij jou thuis organiseren, dan is een partytent een mooie en eenvoudige oplossing voor een feestelijke sfeer. Je creëert er bovendien extra ruimte mee. Partytenten lenen zich perfect voor borrels, etentjes en barbecuen. Een partytent is tegenwoordig niet erg prijzig meer en ze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Je kan er één kopen, maar er zijn ook verschillende bedrijven die ze verhuren. Door staantafels, slingers en een hoekje voor de kinderen creëer je met een partytent al snel een leuke sfeer.


Het is niet moeilijk om voor een onvergetelijke familiedag te zorgen.

Een familiedag is bijzonder, maar de basis is om het gezellig met elkaar te hebben en de mogelijkheid om bij te praten. Leg daarom niet teveel druk op jezelf als het erom gaat om zo’n dag te organiseren. Daarnaast zijn er verschillende activiteiten waarbij een deel, of alles voor jou en je familie geregeld wordt. Bekijk op tijd wat een geschikte activiteit is (liefst één die bij het seizoen past) en het wordt zeker een geslaagde dag!


Wellicht vind je deze gerelateerde artikelen ook interessant:Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Klik hier om je opmerking naar ons door te sturen.
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? Vul het onderstaande formulier in:


Inspiratie voor een uitje?

Dik
Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag