Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

11 tips voor het organiseren van een familiedag (+16 activiteiten!)

11 tips voor het organiseren van een familiedag (+16 activiteiten!)

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Het is weer tijd voor een familiedag en…jij mag hen organiseren dit jaar. Erg leuk, maar misschien weet je niet direct hoe je het aan moet pakken. Je wilt graag dat iedereen een gezellige dag heeft, maar het is ook erg prettig als je daar niet teveel stress van hebt. Wij zetten hier een aantal praktische tips op een rijtje om het je makkelijker te maken. Het organiseren van een leuke, onvergetelijke dag hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn als je denkt. Met de volgende tips kan iedereen het.


Ben je geen organisatietalent? Vraag dan om hulp.

Het organiseren van een familiedag hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, maar niet iedereen is een talent met dingen organiseren. Zelfs mensen die het wél goed kunnen zien er soms tegenop. Twijfel je over je ideeën of vind je het moeilijk om in je eentje iets op touw te zetten, vraag dan iemand uit je familie om hulp. Dat scheelt een hoop stress en samen heb je vaak meer goede ideeën dan alleen. Zeker wanneer je een grote familie hebt, is het prettig als je er niet alleen voor staat.


Voorbereiden

Een goede voorbereiding is het halve werk en scheelt een hoop stress. Om een geslaagde dag te organiseren is het handig om het volgende op een rijtje te zetten:

  • Wie zijn er allemaal bij?
  • Hoeveel kinderen zijn er en hoe oud zijn ze (voor kinderen is extra entertainment altijd fijn).
  • Zijn er familieleden die ouder of slecht ter been zijn?
  • Maak een overzicht van waar iedereen vandaan komt om een handige locatie uit te kiezen.
  • Welk budget is er beschikbaar? Betaalt ieder voor zich, zorg er dan voor dat je weet wat iedereen kan of wil uitgeven. Vraag het even na als je twijfelt, of als je familieleden niet goed kent.
  • Zijn er familieleden met een voedselallergie of een vegetarisch/veganistisch dieet?
  • Wat doen je familieleden over het algemeen graag? Heb je een sportieve familie of houden er veel familieleden van lekker eten of een pretpark?

Door een lijst te maken met onder meer de volgende zaken, heb je meteen overzicht als je je gaat oriënteren op een leuke activiteit.


Op een handige manier een datum prikken.

Bij sommige families wordt de familiedag elk jaar op dezelfde dag georganiseerd, andere families prikken jaarlijks een nieuwe datum. Staat de datum al vast, dan is dat lekker makkelijk. Als de datum niet vaststaat, moet er een gepland worden. Veel mensen doen dit tegenwoordig via een groepsapp, maar met grote groepen wordt zo’n app snel onoverzichtelijk.
Met websites zoals Datumprikker voorkom je een rommelige Whatsapp groep en een overvolle mailbox. Jij hebt gelijk het overzicht en voor anderen is zo’n datumprikker handig om snel in te vullen.


Je oriënteren op een activiteit: vermijd overvolle programma’s.

Zeker als je een grote familie hebt, is de kant groot dat je niet iedereen even vaak ziet. Probeer het programma van de familiedag daarom niet te vol te plannen. Als het programma erg druk is, komt je familie niet toe aan datgene wat juist zo fijn is aan een familiedag: bijpraten.

Eén ding is in elk geval onmisbaar tijdens een familiedag, en dat is de mogelijkheid om tijdens eten en drinken, koffie of een borrel met elkaar bij te praten en herinneringen op te halen.


Verschillende leeftijden? Zorg dan voor verschillende activiteiten.

Op de meeste familiedagen zijn er een aantal mensen van verschillende generaties bij elkaar: van baby tot oudere, iedereen ziet elkaar weer. Wel is het, zeker met kinderen, het leukst wanneer iedereen zich vermaakt. Kinderen hebben nu eenmaal veel energie en zitten wat moeilijker stil. Je kan zorgen dat iedereen zich vermaakt door bijvoorbeeld twee verschillende activiteiten te plannen, en de familiedag tot slot gezamenlijk af te sluiten. Het samen afsluiten van de familiedag kan je doen met bijvoorbeeld een gezamenlijk etentje.
Andere tips voor een familiedag met alle leeftijden:

  • Kies voor een activiteit waaraan iedereen tegelijk kan meedoen, zoals een restaurant met daarbij een speeltuin.
  • Zorg dat de basis van de familiedag is: elkaar zien, samen eten en samen spelen. Denk niet te moeilijk.
  • Zorg voor een informele, ontspannen setting. Een bistro, pannenkoekenhuis of restaurant met buffet zijn altijd goede opties.

Suggesties voor uitjes waar elke leeftijd van geniet:

  • Een dierentuin of safaripark (ook toegankelijk voor familieleden die minder goed ter been zijn).
  • Een wandeling in de natuur.
  • Restaurant met speeltuin.
  • Een kasteel bezoeken.
  • Midgetgolf of bowlen.
  • Een (party) boot huren.
  • Barbequen (bij familie thuis of elders)
  • Een zaaltje afhuren en daar zelf iets organiseren, of een bedrijf dat laten doen.
  • Een speurtocht.
  • Pretpark bezoeken.
  • Een dagje strand en lunchen of dineren in een gezellige strandtent (veel strandtenten hebben groepsarrangementen).
  • Een tuinfeest bij jou, of een ander familielid thuis.
  • Creatieve workshop voor volwassenen en kinderen.

Er zijn genoeg activiteiten waarbij iedereen in de familie zich vermaakt.


16 leuke activiteiten voor een familiedag

1. Oud Hollandse spelletjes

Je kent ze vast wel. De oude spelletjes die je vroeger altijd speelde op verjaardagen of bij je grootouders thuis. Vier op een rij, sjoelen, bierfles slingeren, het hengel spel, hoefijzers werpen of een potje levensgroot domino. Tijdens een familiedag heb je de kans om de oude spelletjes nog eens van de zolder te halen en erachter te komen wie er het beste is. Maak van tevoren briefjes waarop de score van iedereen wordt bijgehouden en organiseer aan het einde van de dag een prijsuitreiking. Heb je niet alle spelletjes in huis? Je kunt op internet eenvoudig voor een paar euro een spelletje huren.


2. Wie is de mol?

De televisie sensatie die al jaren miljoenen kijkers trekt. Wie is de mol is leuk door de verschillende spelelementen. Je speelt met zijn allen samen om een doel te bereiken, terwijl er één of meerdere personen zijn die de uitkomst van de spelletjes proberen te saboteren. Je kunt het spel laten organiseren door een bedrijf, waarbij je van het begin volledig begeleid wordt. Uiteraard kun je het zelf organiseren, waarbij je bijvoorbeeld een loting doet, waarbij iedereen een lootje trekt en één lootje een plaatje van een mol aan de binnenkant heeft. Met zijn allen proberen jullie erachter te komen wie de mol is en dat kan alleen door plannetjes te smeden en samen te werken.


3. Familiequiz

Tijdens een familiequiz kunnen jullie erachter komen wie elkaar echt goed kennen. Met persoonlijke vragen kun je laten zien of je echt hebt opgelet als iemand je vertelt wat zijn of haar favoriete nummer is, lekkerste maaltijd of leukste vakantieland. Om de beurt trek je een kaartje waarbij je iets over iemand moet vertellen, of samen met iemand moet uitvoeren. Weet je dat je een familiequiz gaat organiseren, zoek dan van tevoren alvast even iedereen op Facebook op, zodat jij alle antwoorden tijdens de quiz goed hebt.


4. Speurtocht

Foto speurtochten, GPS-speurtochten of gewoon een klassieke speurtocht zijn de ultieme activiteit voor een familiedag. Je kunt deze speurtochten doen bij een evenementenorganisator die alle materialen en routes van tevoren heeft voorbereid, maar je kunt het ook zelf organiseren. Kies bijvoorbeeld een spannend thema, een interessante locatie en hang makkelijk te herkennen punten op. Vervolgens kun je de route met de hele familie wandelen.


5. Sporttoernooi

Veel mensen bewegen minder dan een uur per dag. Des te meer reden om een sporttoernooi te organiseren voor de familiedag. Doe bijvoorbeeld een klein voetbaltoernooi, organiseer een volleybalwedstrijd, ga zaklopen, speel flessenvoetbal of vermaak de hele familie met een spelletje boerengolf. Je kunt de activiteiten volledig afstemmen op de fitheid van alle deelnemers, waardoor het voor iedereen leuk is om mee te doen.


6. Wipeout

Wat is er nóg leuker dan het overwinnen van een hindernisbaan? Een hindernisbaan boven het water, met glibberige obstakels op een wipeout parcours. Heb je een actieve familie, dan kan wipeout een activiteit zijn waar je het nog heel lang over gaat hebben. Ontwijk metersgrote bokshandschoenen, zweef over enorme schommels en overwin grote hoogtes tijdens gewaagde sprongen. Zorg ervoor dat er altijd iemand met een camera langs de zijkant staat, want het levert vast geweldige plaatjes op. Lees ook waar je in Nederland wipeout kunt doen.


7. Organiseer een fietstocht

Nederlanders zijn echte fietsers, dus is het logisch om ook de familie fietstocht te noemen in de lijst. Er zijn duizenden kilometers aan fietspaden in Nederland en ze zijn allemaal uitdagend op een andere manier. Heeft niet iedereen een fiets of wil je naar een natuurgebied toe? Huur de witte fietsen in de Veluwe. Nadat je in het park bent aangekomen, kun je een fiets pakken die bij je past en aan het einde van de dag lever je hem weer in. Er staan honderden fietsen in het park, dus er is altijd genoeg aanbod. Tijdens de tocht kun je een picknick organiseren en genieten van de prachtige Nederlandse natuur of ergens stoppen bij een gezellig restaurantje.


8. Rondvaartboot

Nederland is een echt waterland. Waarom zou je onze prachtige rivieren dan niet eens ontdekken vanaf het water? Wanneer je als familie echt tijd voor elkaar wilt maken kun je een leuke rondvaart doen met een boot. Zo kun je een rondvaart doen door de Amsterdamse grachten, maar kun je ook nog verder in het Noorden een leuke rondvaart in Groningen maken. Zijn jullie een familie die echt van eten houdt? Waarom boek je dan geen plaatsje op een pannenkoekenboot? Gedurende anderhalf of twee uur kun je dan onbeperkt pannenkoeken eten, terwijl je geniet van het uitzicht langs te waterkant.


9. Escape room

De escape room is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Het leuke aan een escape room is dat iedere kamer weer anders is dan alle anderen. Dat betekent dat zowel ervaren als minder ervaren familieleden samen in één ruimte kunnen samenwerken zonder dat iemand zich verveelt. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad, kan een escape room ook geschikt zijn voor jongere gezinsleden. Zijn er een aantal jongere kinderen bij? Dan kun je ook een locatie opzoeken die escape rooms voor kinderen aanbiedt. Deze zijn vaak bij dezelfde organisatie waar reguliere escape rooms zijn, waardoor jullie tegelijkertijd kunnen proberen te ontsnappen uit het spannende spel.


10. Glow in the dark golf

Minigolf bewijst zich al jaren als geweldige activiteit voor familiedagen. Maar glow golf doet er nog een extra schepje bovenop. In Nederland zijn tientallen locaties waar je glow in the dark golf kunt spelen. Vergis je niet, ook voor ouders is dit een leuke en uitdagende activiteit die een vleugje gezonde competitie uitlokt onder de deelnemers. Want wie weet er tussen de unieke, met black light verlichte decorstukken, met zo min mogelijk slagen als eerste te eindigen?


11. Film een eigen lipdub

Een wat? Een lipdub maken is een creatieve activiteit waarbij je met de hele familie een videoclip maakt, waarbij je net doet alsof je de tekst van een bekend nummer meezingt. De videoclip bestaat uit één lang shot, waarbij je zoveel mogelijk gekke capriolen moet uithalen. Zo kun je bij de lokale toneelvereniging wellicht wat verkleedspullen lenen, waardoor iedereen in thema kan gaan voor de videoclip. Kies vervolgens een leuke locatie uit, zoals een boerderij, winkelcentrum of andere leuke locatie. Iemand loopt vervolgens een vooropgezette route langs met een speaker en een camera. Vervolgens doet iedereen wat vooraf ingestudeerd is en knip je het geluid van de video eraf. Daar plak je vervolgens het originele nummer onder en je hebt zojuist een videoclip geschoten die nog jarenlang op familiedagen wordt teruggekeken.


12. Survival workshop

Zijn jullie een avontuurlijk ingestelde familie? Dan zou een survival workshop een leuke activiteit kunnen zijn voor de familiedag. Deze zogenaamde bushcraft workshops worden georganiseerd door survival experts die je alles kunnen leren over het overleven in de wildernis. Zo kunnen jullie onder andere leren hoe je vallen kunt maken voor verschillende soorten dieren, leer je hoe je sporen van dieren kunt volgen en ga je vuur maken zonder aanstekers en lucifers. Tijdens een bushcraft workshop komen jullie er snel achter wie het in het wild nog geen dag zou overleven en wie de rest van de familie zou kunnen redden met het vangen van eigen eten, om dit vervolgens te bereiden op een zelfgemaakt houtvuurtje.


13. Workshops

Niemand is te oud om te leren en als Nederlanders leren we maar al te graag bij. Dat is te zien aan het ongelooflijk grote aantal workshops dat je in Nederland kunt doen. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is een workshop van. Zo kun je workshops doen waarbij je onder andere leert om sushi, mozaïek, koffie of sieraden te maken, maar kun je ook leren omgaan met roofvogels, een DJ-workshop en graffiti workshop doen. Op deze manier is er voor elke familie wel iets leuks bij te leren.


14. Laser gamen

Voor de actieve families is een half uurtje laser gamen een spannende en uitdagende activiteit. Met een harnas vol elektronica en een laserpistool ren je door donkere gangen op zoek naar de tegenpartij. Vervolgens probeer je deze met de laser in je pistool te raken op de sensor in hun harnas. De punten worden aan jouw account gehangen en aan het einde van de eerste ronde kun je zien wie er de meeste punten heeft verzameld en welk team heeft gewonnen. Laser gamen is een leuke activiteit die niet zo lang duurt. Je kunt het daarom het beste combineren met een activiteit die langer duurt zodat je de hele dag kunt vullen.


15. Klimbos

Voor de echte avonturiers zijn er in Nederland enkele klimbossen, waar je kunt bewijzen dat je echt geen hoogtevrees hebt. Eerst word je in een klimgordel gehesen, waarna je na een korte instructie de bomen in wordt gehesen. Daar probeer je langs diverse obstakels te komen en weer heelhuids aan het einde van het parcours naar beneden te komen. Een klimbos is geschikt voor kinderen en ouders die het leuk vinden om fysiek en mentaal uitgedaagd te worden en een stukje teambuilding willen verwerken in de familiedag.


16. Highland Games

Zijn jullie een competitieve familie waar iedereen denkt dat hij de sterkste is? Speel de Highland Games tijdens de familiedag en kom erachter wie er gelijk heeft. Op meer dan 15 onderdelen kunnen jullie de strijd aanbinden om te proberen te winnen van de andere teams. De onderdelen die je moet spelen? Onder andere boomstam werpen, whiskyvaten rollen, touwtrekken en armpje drukken. Alle spellen worden onder begeleiding gespeeld en aan het einde van de dag wordt er een prijs uitgereikt.


Er zijn in Nederland veel leuke en originele activiteiten die geschikt zijn voor hele families. Met deze lijst weet je zeker dat jullie eerstvolgende familiedag weer een groot succes gaat worden. En hopelijk worden er dan prachtige herinneringen opgedaan die in de fotoboeken worden opgenomen en over enkele jaren nog eens tevoorschijn worden gehaald om terug te kijken op de onvergetelijke ervaring.


Heb je een hele grote familie? Maak het dan niet te ingewikkeld.

Hoe groter de familie, hoe meer verschillende mensen en hoe groter de kans is dat iedereen verspreid over het land woont. Neem als je een grote familie hebt, niet teveel hooi op je vork en vraag om hulp of oriënteer je op een bedrijf (zoals catering) dat een deel van de organisatie op zich neemt. Hiervoor moet je natuurlijk wel naar je budget kijken, maar het scheelt in het gunstigste geval een hoop stress.


Op welke locatie ga je de familiedag organiseren?

Als je familie verspreid over het land woont, is het het meest praktisch om op een goed bereikbare plek (bijvoorbeeld midden in het land) af te spreken. Door op een handige plek af te spreken voorkom je dat de familiedag voor het ene familielid om de hoek is, terwijl de ander uren moet reizen.  Woont je familie dicht bij elkaar, dan is het misschien juist leuk om naar een andere regio te gaan.


Leuke ideeën om een succes te maken van het etentje

Lekker eten en drinken is voor de meeste mensen een basis van de familiedag. Tijdens lekker eten kom je tot rust en kan je gezellig met elkaar bijpraten. Omdat het niet elke dag familiedag is, is het wél erg leuk als het etentje net iets leuks of bijzonders heeft. Heb je al eens nagedacht over de volgende tips?

  • Een buffet is feestelijk en iedereen kan hierbij zelf kiezen wat hij eet.
  • Een pannenkoekenhuis is gezellig voor elke leeftijd.
  • Organiseer een dinerquiz voor onder het eten. Deze kan over algemene feiten gaan, of over komische familie anekdotes. Is er een gemeenschappelijke belangstelling in de familie, dan kan je die gebruiken als onderwerp voor de quiz.
  • Workshops zoals ijsjes en pizza maken geven het eten net wat extra’s, en zijn leuk voor elke leeftijd.
  • Iedereen zal extra genieten op een bijzondere locatie. Natuur, strand, op de boot of vlakbij een pretpark zijn bijvoorbeeld leuke locaties om te eten.

Suggesties voor een dagje uit

Er zijn eindeloos veel suggesties voor een dagje uit met de familie. Met onze tips weet je misschien al wat beter in welke hoek je wilt zoeken.
Op onze pagina https://www.dik.nl/dagjeuit/ kan je veel verschillende soorten ideeën vinden, allemaal met een eigen artikel. Of het nu om verschillende steden gaat in Nederland, recreatieparken of workshops, hier vind je ze allemaal.


Weet je een datum? Begin dan op tijd met organiseren

Zodra je een datum hebt voor de familiedag kan je beginnen met plannen en organiseren. Probeer hier niet te lang mee te wachten. Zo voorkom je stress omdat je alles op het laatste moment moet doen. Wel hangt het natuurlijk van de activiteit af die je wilt gaan organiseren, hoeveel je moet regelen. Huur je een bedrijf in dat al veel organiseert, dan scheelt dat een hoop werk. Wél is het handig om workshops of arrangementen bij (catering) bedrijven op tijd te boeken, zodat je zeker weet dat er plek is!


Organiseer je een familiedag bij jou thuis? Zorg voor een feestelijke sfeer met een partytent!

Wil je graag een familiedag bij jou thuis organiseren, dan is een partytent een mooie en eenvoudige oplossing voor een feestelijke sfeer. Je creëert er bovendien extra ruimte mee. Partytenten lenen zich perfect voor borrels, etentjes en barbecuen. Een partytent is tegenwoordig niet erg prijzig meer en ze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Je kan er één kopen, maar er zijn ook verschillende bedrijven die ze verhuren. Door staantafels, slingers en een hoekje voor de kinderen creëer je met een partytent al snel een leuke sfeer.


Het is niet moeilijk om voor een onvergetelijke familiedag te zorgen.

Een familiedag is bijzonder, maar de basis is om het gezellig met elkaar te hebben en de mogelijkheid om bij te praten. Leg daarom niet teveel druk op jezelf als het erom gaat om zo’n dag te organiseren. Daarnaast zijn er verschillende activiteiten waarbij een deel, of alles voor jou en je familie geregeld wordt. Bekijk op tijd wat een geschikte activiteit is (liefst één die bij het seizoen past) en het wordt zeker een geslaagde dag!



foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag