Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat kun je doen als je geen zin hebt om te werken?

Wat kun je doen als je geen zin hebt om te werken?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

“Ik vind het zo leuk om te doen, het vóelt niet eens als werk!” Dergelijke uitspraken gelden maar voor een paar geluksvogels. Want voor veel mensen geldt: werk is werk. Er moet brood op de plank komen. Toch is het belangrijk dat je het naar je zin hebt – je zit er immers het grootste gedeelte van de week. Maar wat kun je doen als je geen zin hebt om te werken? Zijn er manieren om jezelf te motiveren of kun je wellicht op andere manieren geld verdienen? Wij onderzochten het in dit artikel.

Eigenlijk zijn er twee ruwe oplossingen denkbaar: win de jackpot, of – zoals opa en oma zouden zeggen – ga zin maken (al lijkt dat soms net zo onmogelijk), daarbij is het natuurlijk het belangrijkst dat je werk hebt dat bij je past en dat je leuk vind. Voordat we met oplossingen komen is het essentieel om te weten waarom je geen zin hebt om te werken. Daarna komen we met een paar alternatieve vormen van werk en wat andere manieren om zonder werk toch aan geld te komen.


Waarom heb je geen zin om te werken?

Het grootste deel van een week wordt gevuld met je werk. Als je daar geen zin in hebt, kan het behoorlijk frustrerend zijn om je toch elke keer ertoe te zetten. Realiseer je echter dat jouw gebrek aan motivatie niet per se te maken heeft met het werk zelf. Bijvoorbeeld een slechtlopende relatie of een verminderde weerstand. Deze factoren beïnvloeden jouw humeur waardoor je met een pessimistische bril naar de wereld kijkt. Dus ook naar je werk. Probeer daarom eerst te achterhalen of je alleen tegenzin hebt voor je werk of dat het geldt voor meerdere aspecten in je leven. Omdat je dit artikel leest gaan we er in de volgende alinea’s vanuit dat je ‘gewoon’ geen zin hebt om te werken.


Reden 1 – Veranderingen op de werkvloer

Vond je het werk altijd al zo vervelend, of is er onlangs iets gebeurd waardoor je nu met tegenzin naar je werk gaat? In het dynamische werkveld anno 2019 verandert er namelijk regelmatig iets. Fusies, overnames, reorganisaties, “de mensen op de juiste plaats zetten.” En dan hebben we het nog niet eens over nieuwe, vervelende collega’s, smerige koffie of geautomatiseerde werkzaamheden. Werknemers worden vaak geconfronteerd met veranderingen waar niet iedereen op zit te wachten. Sterker nog, veranderen zit niet in onze natuur en we willen ons er automatisch tegen verzetten.

Wennen aan verandering

Alle verandering is moeilijk, maar vaak is dit gevoel tijdelijk. Je moet jezelf maar volhouden dat iedere verandering – uiteindelijk – went. Dat je vast snel genoeg je zin om te werken weer terugvindt. Het wordt een ander verhaal als de veranderingen van een dermate grootte zijn dat er meerdere problemen de kop op steken. Dan is het tijd om met je leidinggevende te praten over jouw toekomstperspectief bij jouw werkgever.


Reden 2 – Onbenutte talenten

Toen je net begon aan je baan leek het zo spectaculair: men zei ja en amen op al jouw nieuwe ideeën en je kon niet wachten om ze uit te werken. Ironisch genoeg zit je nog steeds te wachten. Want er is zoveel meer dat voorrang heeft: project A, mailtje naar B, vergadering met C. Voor je het weet ben je in een routinematige baan terechtgekomen waar jouw talent niet bepaald wordt benut (behalve je talent voor multitasking). Je komt hiermee tot de conclusie dat je niet alles uit jezelf haalt en verliest de motivatie om te werken.

Een andere verspilling van talent is als je het niet inzet voor de juiste doeleinden. Stel je voor dat een gedreven marketing fantastische campagnes maakt voor iets wat hem totaal niet interesseert. Dan moet je wel héél erg veel van je vak houden om toch die passie te blijven voelen. Hetzelfde geldt voor een product waar je niet achter staat.

De laatste vorm van talentverspilling is als jij de enige bent met talent. Je bent de innovatieve young professional, die frisse wind die het bedrijf nodig had. Of misschien de senior met een hoofd vol jarenlange, onvervangbare schatten aan informatie. Dan is het ontzettend fijn dat jij zo waardevol bent voor het bedrijf, maar hoe zit dat andersom? Haal jij net zoveel voldoening uit jouw werkgever als dat zij uit jou halen? Is er voldoende gelegenheid om zelf bij te leren en jouw talenten te vergroten?

Kaart je problemen aan of ga op zoek naar een nieuwe uitdaging

Het ligt er een beetje aan door welke ‘verspilling’ jij geen zin hebt om te werken. Als jouw werkzaamheden onder jouw niveau zijn, zou je dit kunnen aankaarten bij je leidinggevende. Vertel jouw persoonlijke leerdoelen en overleg hoe deze gerealiseerd kunnen worden. Schroom niet om terug te komen op eerder gemaakte – niet nagekomen – afspraken. Soms wordt een manager ook meegesleurd met de waan van de dag en ziet hij of zij helemaal niet dat jij wegkwijnt onder de saaie werkzaamheden. Een andere manier is om collega’s een keer hulp aan te bieden op het gebied waar jouw talent of jouw passie ligt. Dit is een manier om kenbaar en zichtbaar te maken dat deze vaardigheid jou ligt. Wie weet kun je op deze manier op meerdere plekken in de organisatie jouw talent kwijt.

In het geval dat je niet achter je product of vakgebied kunt staan, of dat je meer waard bent voor het bedrijf dan andersom, zit je wellicht niet op je plek. Ga eens op onderzoek uit naar andere afdelingen binnen het bedrijf om te kijken of daar een leuke nieuwe, uitdagende positie voor je is. Nog steeds niet wat je zoekt? Als jij echt getalenteerd bent kom je met gemak ergens anders weer aan de bak.


Reden 3 – De bedrijfscultuur spreekt je tegen

Mensen denken vaak ten onrechte dat je het naar je zin hebt op het werk als de werkzaamheden leuk zijn. Fout. De meeste mensen hebben het naar hun zin omdat ze zich omringen met plezierige collega’s, niet omdat ze zo dol zijn op Excel, Word of Powerpoint. Het sociale contact ligt ook heel erg verankerd in de bedrijfscultuur. Zo hebben sommige bedrijven wekelijks feestjes, terwijl er bij andere bedrijven nog niet eens een kerstborrel vanaf kan. In het ene kantoor wordt er veel geouwehoerd terwijl je in het andere kantoor een speld kan horen vallen.

Leer mensen beter kennen

Je kunt collega’s niet beoordelen zonder ze te leren kennen. Oftewel: blijf wat langer hangen bij het koffieapparaat, ga in de pauze samen lunchen of vraag eens wat vaker hoe het gaat. Dan merk je vanzelf of je iets gemeenschappelijks hebt met iemand. Zijn de mensen wel leuk maar vallen de activiteiten tegen? Op veel plekken organiseren collega’s onderling ook etentjes en borrels. Dus als jij wil dat er iets verandert, moet je de leukste mensen optrommelen voor een gezellige collegiale bijeenkomst om elkaar beter te leren kennen.


Reden 4 – Je hebt te weinig uitdaging

Vacatures klinken vaak heel zoetsappig. In het begin is alles inderdaad leuk, interessant en spannend. Je leert veel, gaat als een speer en krijgt te horen dat je ‘mooie stappen maakt’. Maar naar verloop van tijd heb jij alles in de vingers. De verveling slaat toe, de dagen beginnen op elkaar te lijken en je kijkt al sinds de lunch smachtend naar de klok…

Ga op zoek naar iets nieuws

Wellicht is er een andere baan die jou voor een langere tijd kan boeien. Vergeet echter niet dat het werkende leven voor de meeste mensen vrij saai is. Daag jezelf daarom uit om die motivatie weer terug te krijgen. Stel jezelf doelen zoals: “Ik wil minstens 10% conversie op deze mail”, of “Ik wil een recordaantal taken afronden binnen 4 uur” of “Ik wil die collega verslaan met een pitch”. Zo creëer je leuke mini-uitdagingen om jouw dagelijkse sleur te doorbreken.


Reden 5 – Je werkt teveel

Ook al vind je jouw baan nog zo leuk, als je teveel werkt dan gaat het je enorm tegenstaan. Je hebt minder energie waardoor je een slechter humeur krijgt. Je hebt minder tijd om vrienden en familie te zien en om lekker bij te slapen. Bedenk eens waarom je zoveel werkt: negen van de tien keer staan die uren niet eens in je contract. Het kan een onderdeel zijn van de bedrijfscultuur, het kan liggen aan jouw eigen drive om te presteren of jouw collega’s belasten jou telkens met klusjes. Bedenk ook wat het je oplevert: heb je de extra inkomsten nodig, zorgt het voor baangarantie of is er ander voordeel?

Doe een stapje terug op plezier in je werk te (her)ontdekken

Nadat je hebt bedacht waarom je zoveel werkt en wat het je oplevert kom je misschien wel tot de conclusie dat het bij je functie hoort. Misschien is het een idee om een stapje terug te doen in een functie die minder veel van je vraagt, waardoor jij wat meer ontspanning ervaart. Of je komt erachter dat je best een paar uur per week minder kunt werken zonder dat daar consequenties aan verbonden zijn. Op die manier krijg je een betere balans tussen je werk en privé waardoor je jouw werk waarschijnlijk ook weer meer gaat waarderen.


Reden 6 – Je hebt conflicten

Conflicten kosten heel veel energie. Er zijn vele soorten conflicten gaande op de werkvloer, zoals de strijd om promotie, samen asen op hetzelfde project, het continue oneens met elkaar zijn, pestgedrag, jaloezie, seksuele intimidatie en nog andere vormen van treiterij. Dit kost veel (negatieve) energie die je liever gebruikt inzet in je werkzaamheden.

Maak conflicten bespreekbaar

Vaak gebeuren dit soort conflicten buiten het zicht van managers en leidinggevenden (of soms zijn zij zelfs onderdeel van het conflict!). Het zal een pittige taak worden om de conflicten op een vlekkeloze manier op te lossen, zonder mensen tegen je in het harnas te jagen. Daarom adviseren we je om het conflict bespreekbaar te maken in een gesprek (zonder direct te oordelen). Als dat niet lukt, dan is dit het moment om ontslag te nemen en op zoek te gaan naar een andere baan. Conflicten zorgen namelijk voor enorm veel stress en dat kan jou lichamelijk en geestelijk duur komen te staan.


Geen motivatie om te werken als je werkloos bent

Als net afgestudeerde of als werkzoekende heb je misschien helemaal geen zin om aan de slag te gaan. Je bent gewend aan je eigen ritme, hebt weinig verplichtingen en ervaart veel autonomie. Op zich niets mis mee als je financieel zelfredzaam bent. Echter, hoe langer je wacht met werken, hoe groter de stap naar een (nieuwe) baan wordt. Daarnaast is de kans groot dat werkgevers gaan vragen waar dat gat in je CV vandaan komt.

Redenen om toch werk te zoeken

Bedenk je maar dat jouw vrienden en familie op den duur ook allemaal een baan vinden. En dat je dan niemand meer hebt om ‘s middags gezellig mee te lunchen of om een avondje flink door te zakken. Bovendien putten veel mensen sociaal contact uit hun werk. Het ontmoeten van nieuwe collega’s kan zodoende een positieve impuls aan je leven geven. Ook is werk een manier om je leven waardevoller te maken. Niet alleen omdat je geld verdient, maar ook omdat je jezelf ontwikkelt. In sommige branches kun je jouw talent en passie kwijt, in andere sectoren kun je wellicht je steentje bijdragen aan de maatschappij.

Letterlijk en figuurlijk nog niet klaar voor het echte werk? Je kunt ook kiezen voor een tussenweg. Waar je misschien niet zoveel verdient, maar waar je wel meer vrijheid en minder verantwoordelijkheid hebt. Zoals een leuke stage, een parttime bijbaan of vrijwilligerswerk. Zo haal je met weinig werkuren toch voldoening uit je week en laat je potentiële werkgevers zien dat je niet stil hebt gezeten.


Alternatieve manieren van werken

Er zijn tegenwoordig veel verschillende manieren om je geld te verdienen. Met deze manieren van werken vergroot je jouw onafhankelijkheid terwijl je toch inkomsten genereert.

  • Werken vanuit huis. In je eigen vertrouwde omgeving heb je niet te maken met vervelende collega’s, vaste kantoortijden of vergaderingen. Daarentegen moet je veel discipline hebben en bestand zijn tegen financiële onzekerheid. Banen voor thuis zijn zijn bijvoorbeeld schrijver of blogger, oppas of gasthouder, vertaler, leraar of examentrainer. In dit artikel lees je hier nog veel meer over.
  • Werken in het buitenland. Alle banen die je thuis uit kunt voeren kun je in principe ook in het buitenland uitvoeren. Maar de grote wijde wereld biedt natuurlijk nog veel meer opties: van au pair tot bartender en van gids tot sportinstructeur. Doordat je het werken af kunt wisselen met het reizen, ben je vast veel gemotiveerder dan bij een baan in Nederland. We hebben diverse artikelen geschreven over werken in het buitenland:
  • Werken via social media (bijv. Facebook of Youtube). Social media zijn niet meer weg te denken uit onze digitale maatschappij. Er gaat dan ook behoorlijk wat geld in om. Denk maar aan alle social influencers op instagram, succesvolle vloggers en talloze blogs. Wie zijn deze mensen eigenlijk? Een paar jaar geleden waren ze nog onbekend en misschien ook wel op zoek naar werk. Als jouw hart sneller gaat kloppen van social media, lees dan vooral ons artikel over Facebook en over Youtube.
  • Werken als ondernemer. Heb je een goed idee, een onbenut talent of een enorme passie? Dan wordt het misschien tijd om dat om te zetten in een onderneming (al dan niet een bedrijf vanuit huis). Helaas is dit geen manier om onmiddellijk geld te verdienen (tenzij je al een groot netwerk hebt). Je zult een paar jaar moeten investeren voordat je echt rond kunt komen van jouw onderneming. Toch is dat het dubbel en dwars waard, want jij bent dan baas over je eigen werk.
  • Werken zonder diploma. Je hebt allerlei vaardigheden en capaciteiten, maar altijd vragen ze weer naar “je papiertje”. Het is nu eenmaal een onderdeel van onze maatschappij. Gelukkig zijn er ook genoeg manieren om zonder je zonder diploma aan de slag te gaan. En daarnaast is het nooit te laat om alsnog te gaan studeren of een opleiding te volgen. Er zijn allerlei interessante nascholingstrajecten, cursussen en werk-leercombinaties over uiteenlopende onderwerpen.

Geld verdienen zonder te werken

Met een goed staatslot ben je in één klap miljonair. Helaas kun je hier vaak niet op wachten en zul je toch creatief moeten zijn om toch -linksom of rechtsom – geld te verdienen. Al eerder beschreven we tips om aan geld te komen. Verhuur bijvoorbeeld je huis, verkoop oude spullen of neem deel aan de ‘deeleconomie’. Een andere veelvoorkomende manier om aan geld te komen is door te beleggen. Helaas is er een grote kans dat je hiervoor een startkapitaal moet hebben (geld maakt immer geld). Daarnaast zijn er risico’s om je inleg te verliezen.


Dus: wat moet je doen als je geen zin hebt om te werken?

Al met al adviseren wij om toch op zoek te gaan een (andere) baan. Onze maatschappij is er nu eenmaal op ingericht. Er zijn genoeg manieren om jezelf te motiveren om toch door te gaan. Bijvoorbeeld leuke collega’s, het aannemen of opstarten van nieuwe projecten en ga zo maar door. Of, zoals Nike zegt, “Just do it”. Zit je echt in de put? Dan is het raadzaam om in gesprek te gaan met de human resourcemanager of de bedrijfsarts.



foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Gezondheid Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag