Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is barrière crème en waar is het goed voor?

Wat is barrière crème en waar is het goed voor?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De naam zegt het al: barrière crème heeft alles te maken met een barrière creëren voor je huid, zodat deze beschermd wordt tegen schadelijke stoffen van buitenaf. De crème kan op oliebasis of op waterbasis zijn en legt een klein laagje om je huid. Het heeft dus een beschermende functie.  Hoe werkt deze crème en waar gebruik je hem eigenlijk voor? In deze blog lees je alles over dit product, dat bij bepaalde beroepen en bij sommige huidaandoeningen erg handig, of zelfs onmisbaar is.


Wat is barrière crème en wat doet het?

De belangrijkste eigenschap van barrière crème is dat het de huid beschermt tegen schadelijke stoffen of andere invloeden van buitenaf. Dat kunnen chemicaliën zijn in bepaalde beroepen, maar het kan ook gaan om mensen die een extreem gevoelige huid hebben. Ook mensen die lijden aan incontinentie kunnen baat hebben bij barrière crème, omdat incontinentie de huid makkelijk beschadigt.
Barrière crème beschermt de huid door er als het ware een laagje overheen te leggen. Dit lijkt op de eigenschappen die vaseline en bijvoorbeeld zinkzalf ook hebben, maar barrière crème zorgt voor een nog betere beschermlaag op de huid. Daarom kan het een kenmerk zijn van deze crème dat hij wat lastiger uitsmeert. Je huid heeft zelf ook een barrière, maar soms is deze niet genoeg. Dat kan gebeuren als zich extreme omstandigheden voordoen (zoals het werken met irriterende stoffen) of als je eigen huidbarrière langzaam steeds meer beschadigd is geraakt. Als de huidbarrière die je van nature hebt beschadigd, kan dat irritatie, roodheid en schraalheid als gevolg hebben.

Niet elke barrière crème heeft dezelfde functie

Niet elke barrière crème heeft geheel dezelfde eigenschappen en dezelfde functie. Iemand die werkt met chemische stoffen heeft een andere barrière crème nodig dan iemand die een hele gevoelige huid heeft. Er zijn daarom verschillende soorten barrière crèmes op de markt:

  • Algemene barrière crème om de rode, geïrriteerde huid te beschermen en te verzorgen, bijvoorbeeld van Dr. Leenarts of Medihoney. Deze soort barrière crèmes kunnen ook goed gebruikt worden voor bijvoorbeeld kinderen die last hebben van luieruitslag, of om wondjes te helpen genezen.
  • Barrière crème ter bescherming voor schadelijke stoffen (het gaat hierbij om een specifieke barrière crème producten in het chemische werkveld, zoals een crème van het merk Stokolan).
  • De barrièrecrème die het meest verkocht wordt is bedoeld voor in de zorg. Mensen die lijden aan incontinentie en daarbij soms ook veel op bed liggen, ondervinden makkelijk irritatie door ontlasting en drukplekken. Barrière crème helpt om de huid te beschermen tegen druk en vervuiling.

Je zou dus kunnen zeggen dat barrière crèmes voor deze drie doelen het meeste gebruikt wordt, maar er zijn ook andere toepassingen waar het een goede oplossing voor is. Deze bespreken we verderop in dit artikel.

De ingrediënten in barrière crème

Niet elke crème is hetzelfde, dus ze hebben niet allemaal geheel dezelfde ingrediënten. Wel bevatten ze vaak een paar van de volgende bestanddelen:

  • zink
  • petroleum of paraffine
  • natuurlijke olie
  • glycerine
  • lanoline
  • honing
  • melkzuur
  • kamille

Bij de ingrediënten petroleum of paraffine denken veel mensen aan huidirritatie. Het zijn inderdaad geen natuurlijke bestanddelen, maar ze kunnen geen kwaad. Wat paraffine doet is de huid plaatselijk afsluiten voor schadelijke invloeden van buitenaf. Dit kan absoluut geen kwaad.

Ingrediënten zoals glycerine, lanoline en olie zorgen dat de huid glad, zacht en gehydrateerd wordt.


Bescherming voor de droge, beschadigde huid en eczeem

Bij de apotheek kan je vaak de wat mildere barrièrecrèmes kopen waarmee je allerlei vervelende (alledaagse) problemen kan oplossen. Vaak zijn deze crèmes ook geschikt voor jonge kinderen. Het meest ideaal is wanneer de crème geen parfum bevat. Parfum is namelijk een beruchte factor die de huid nog verder irriteert.
Je kan barrière crème bij de apotheek vaak gebruiken bij de volgende huidproblemen:

  • zwemmerseczeem
  • irritatie bij de anus
  • kloofjes bij de tepels
  • irritatie bij de neus door neusverkoudheid
  • extreem droge handen
  • kloofjes bij je vingers

Er zijn nog verschillende andere problemen waarbij de huid geïrriteerd en droog wordt en barrière crème kan helpen. Hieronder gaan we daar specifiek op in.

https://nl.pinterest.com/pin/421297740135221551/

Heb je vervelende huidproblemen waarbij er een rode, droge en/of geïrriteerde huid opspeelt, raadpleeg dan ook de medewerkers van de apotheek voor het kopen van een geschikte (barrière) crème. Bij blijvende huidproblemen met een onbekende oorzaak is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.


Barrière crème voor luieruitslag

Luieruitslag kan soms (tijdelijk) uit de hand lopen en uitgroeien tot een vervelend probleem. Een barrière crème van Medihoney of Dr. Leenaarts kan dan uitkomst bieden. Deze bevatten geen parfum (Dr. Leenarts in elk geval niet) of andere ingrediënten die slecht zijn voor de kinder – of babyhuid.
Bij luieruitslag zijn er twee factoren die ervoor zorgen dat de huid van het kindje beschadigd wordt: de wrijving (van de luier en het afvegen van de billetjes) en het contact dat de huid heeft met de ontlasting. Een barrière crème kan tegen deze twee factoren beschermen en verzorgt de huid. Door de verzorgende ingrediënten kan de al beschadigde huid wat sneller herstellen.


Kloofjes en wondjes

Kloofjes bij je vingers zijn vooral in de winter nogal eens een probleem. De één is hier gevoeliger voor dan de ander. Als je handen wat minder goed doorbloed zijn tijdens kou (zoals bij de ziekte van Reinaud) of als je nu eenmaal een kwetsbare huid hebt, kunnen kloofjes soms een ware strijd zijn. Een barrière crème kan helpen tegen het verder uitdrogen en beschadigen van de huid waar de kloofjes zitten. Met name op koude dagen dat er een schrale wind waait is het extra belangrijk om vingers met kloofjes goed in te smeren. Voor extra snel herstel en het voorkomen van nieuwe kloofjes doe je buiten, en tijdens het schoonmaken van je huis, altijd handschoenen aan om je handen te beschermen.

Barrièrecrème bij wondjes

Kleine wondjes die niet al te diep zijn kunnen het beste ‘aan de lucht’ , dus zonder pleister genezen. Met name kinderen lopen makkelijk kleine wondjes, zoals schaafwondjes op.
Een barrièrecrème met bijvoorbeeld honing erin, helpt wondjes genezen, ontsmet licht en beschermt de randjes van de wond tegen verder beschadigen. Op deze manier kan je de crème gebruiken om een wondje te helpen genezen, in plaats van een pleister.


Bescherming tegen schadelijke stoffen

Een barrière crème wordt in sommige gevallen gebruikt in beroepen waarbij er met irriterende stoffen gewerkt wordt. Denk bijvoorbeeld aan chemicaliën zoals zuren, harsen, vetten en bepaalde kunststoffen. Dit vraagt om een specifieke crème die een zwaardere bescherming biedt dan een crème die je bij de apotheek kan halen.
Stokolan is bijvoorbeeld een merk dat allerlei (barrière) crèmes verkoopt voor in het industriële werkveld. De crèmes van het merk worden ook in de gezondheidszorg gebruikt.


Barrière crème bij incontinentie, urineverlies of bedlegerigheid

Barrière crème kan in verschillende instanties van de zorg en ouderenzorg een belangrijke rol spelen om huidirritatie te voorkomen. Zo kan de crème bij dementerende ouderen het onderlichaam beschermen tegen de wrijving van incontinentiemateriaal (luiers) en ontlasting. De huid wordt namelijk snel kwetsbaar en als ze in aanraking komt met vocht en ontlasting. Als er dan tegelijk wrijving is, kan er heel snel irritatie ontstaan.
Wat ook regelmatig voorkomt op verpleegafdelingen en in ziekenhuizen, is dat mensen lange tijd achter elkaar op bed liggen. Dit kan doorligwonden (decubitus) als gevolg hebben. Dit zijn wonden die ontstaan door lang in dezelfde houding te liggen. Barrière crème kan naast geschikte matrassen, de kans op zulke wonden wat verkleinen en als ze al ontstaan zijn, helpen verzachten en genezen.

Barrière crème voor irritatie door urineverlies

Zowel oudere mannen als vrouwen kunnen zonder last te hebben van ernstige incontinentie, tussendoor kleine hoeveelheden urine verliezen. Dit is vaak niet ernstig en heeft te maken met de veranderende anatomie van het lichaam bij het ouder worden. Het kan echter wel irriteren. Een barrière crème kan in dat geval het onderlichaam beschermen, zodat de huid minder snel beschadigd. Het merk Tena heeft een crème die speciaal hiervoor ontwikkeld is.


Barrière crème is een effectieve oplossing bij verschillende huidbeschadigingen.

Er zijn verschillende beschermende crèmes te koop, maar barrière crèmes werken vaak het sterkst. Ze leggen een olieachtig laagje op de huid zodat deze minder snel in contact komt met onder meer vocht. Een gevoelige huid kan al vatbaar zijn voor bijvoorbeeld vochtig weer. Barrière crème kan echter ook beschermen tegen ontlasting, urine en huidschimmels zoals zwemmerseczeem. Ook luieruitslag is goed te verhelpen met barrière crème. Zorg er wel altijd voor dat je zeker weet dat de desbetreffende crème geschikt is voor kinderen.

De meeste barrière crèmes zijn mild en bevatten geen parfum. Je kan ze meestal bij onder meer de apotheek vinden. Sommige barrière crèmes zijn speciaal ontwikkeld voor bepaalde branches zoals de zorg of de chemische industrie.

 



foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag