ThuisverdienerThuisverdiener

Wat kost asbest verwijderen?

In 2015 heeft de overheid laten weten dat in 2024 alle asbestdaken vervangen moeten zijn ter bescherming van de volksgezondheid. Volgens Stichting Asbestkanker overlijden er namelijk jaarlijks ongeveer 700 mensen door de gevolgen van de inademing van asbest.
Naast de 75 miljoen euro subsidie die overheid aan asbestverwijdering wil besteden, moeten de eigenaren van asbestdaken zelf opdragen voor de kosten die tussen de 600 en 20.000 euro liggen. De oorzaak van de grote verschillen in deze bedragen, ligt in de oppervlakte van het asbestbevattende dak en de moeilijkheidsgraad van het verwijderen.


Gemiddelde kosten voor het verwijderen

De vaste lasten waar je in ieder geval rekening mee moet houden wanneer je asbest wilt verwijderen, zijn de inventarisatiekosten die ongeveer €650,- bedraagt. De kosten van het verwijderen van de platen hangt af van de oppervlakte en de hoeveelheid asbestvezels.

Wanneer je bijvoorbeeld de asbestplaten van een klein schuurtje wilt laten verwijderen dat nog geen 10 m2 is, ben je nog geen €700,- kwijt. Als je meerdere ruimtes hebt die asbest betreffen met een maximum oppervlakte van 50 m2, zijn de kosten voor het verwijderen ongeveer €1500,-. Dit bedrag wordt ook als gemiddelde wordt gezien.

Een meevaller voor degene die asbest willen verwijderen is de subsidie die je hiervoor kan aanvragen. Dat bedraagt namelijk €4,50 per vierkante meter. Voorwaarden en aanvraagproces voor deze subsidieregeling zijn hier te vinden.


ThuisverdienerThuisverdiener


Per situatie verschillend

Het totale kostenplaatje kan enorm verschillen. Een belangrijke factor hiervan is waarin het asbest verwerkt zit. Het verwijderen van asbest in muren of vloeren is namelijk duurder dan een paar golfplaten weghalen. Het verschil van deze kosten zit ‘m in de moeilijkheidsgraad.

Daarnaast kan het storten van asbestafval ook geld kosten. Dit hangt er vanaf of je het laat doen of dat je het zelf doet. Wanneer je het laat doen zal je al snel boven de €120,- uitkomen. Als je van plan bent het zelf te doen dien je ook rekening te houden met heffingen van de vuilstort. Zo betaal je in sommige gemeenten meer dan €20,- per 100 kg. In andere gemeenten kan het gratis. Raadpleeg hiervoor de website van jouw gemeente.


Zelf asbest verwijderen

In sommige gevallen kun je ook zelf je asbest verwijderen mits het minder dan 35 m2 en het gaat om hechtgebonden asbest. Dit houdt simpelweg in dat het asbest is wat stevig aan elkaar vastzit zoals dakplaten. Die zijn immers ook gemaakt voor stevigheid. Niet-hechtgebonden asbest zoals isolatie in muren, mogen absoluut niet zelf worden verwijderd. Hiermee overtreed je een milieuwet en schaad je je eigen gezondheid en die van anderen. Ernstige ziekte door asbest inademing kan namelijk niet worden genezen.


GlobalTestMarketGlobalTestMarket

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel
Copyright Dik.nl 2018 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag