Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

9 tips voor een kado voor een 50-jarige man

9 tips voor een kado voor een 50-jarige man

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Je wordt maar een keer 50, dus als het zover is, is het tijd voor een groot feest. Wordt jouw oom, vader, broer of neef binnenkort 50, kun je maar beter op tijd beginnen met het zoeken van een geschikt cadeau. Maar helaas is het soms lastig om in een zee van cadeautjes iets te vinden wat echt van waarde is voor iemand. Daarom geven we je in dit artikel 9 tips voor het ultieme cadeau voor een man van 50 jaar.

Ondanks dat de leeftijd misschien overeenkomt, is niemand van 50 jaar hetzelfde. De een is super actief, terwijl de ander het liefst een boekje leest op de bank. Hoewel dat niet erg is, maakt dat het wel iets laster om een lijst met perfecte cadeautjes samen te stellen. Daarom zijn in deze lijst drie belevenissen vinden, drie tastbare cadeautjes en drie budget cadeautjes. Op die manier weet je zeker dat er iets spectaculairs bij zit voor de toekomstige Abraham.


1. Rijden in een Ferrari

Je hoeft niet in een midlifecrisis te zitten om in een Ferrari te willen rijden, want voor veel mannen is het al een droom sinds ze klein waren en met speelgoedautootjes speelden. Hoewel hij het misschien niet zal toegeven, zit er in iedere man een diepgewortelde wens om een gaspedaal in te trappen en met bloedstollende snelheden over het asfalt te scheuren. En als het voor zijn 50e levensjaar nog niet is gelukt om het zelf te organiseren, wordt het hoog tijd dat jij dat voor hem gaat verzorgen. Je kunt vaak kiezen voor een rit van 20, 30 of 40 minuten, waarbij uiteraard begeleiding aanwezig is van een instructeur. Hoewel de beleving misschien niet zo lang duurt, zorgt het voor een ervaring waar hij gegarandeerd jaren later nog steeds over praat.


2. Kaas maken

Is de aanstaande Abraham niet zo’n snelheidsfanaat en past eens iets rustigere activiteit beter bij zijn persoonlijkheid? Dan is een workshop kaas maken wellicht een enorm leuke activiteit. In enkele uren gehele wordt het gehele proces doorlopen, van het melken van de koe tot het eten van de kaas. Deze eeuwenoude ambacht is gedurende de laatste decennia veranderd, dus vertelt de boer tijdens de workshop van alles over de geschiedenis van de kaasmakers en de automatisering van de melkindustrie. Uiteraard wordt er ook zelf kaas gemaakt. Dit gebeurt aan de hand van het persen van een mini stukje kaas dat je uiteraard na de workshop naar huis kunt nemen. Deze workshop is de ultieme beleving voor kaaskoppen die niet genoeg kunnen krijgen van een lekker stukje Nederlandse kaas.


3. Massage

Stress bouwt zich gedurende de jaren op in het lichaam en zorgt er voornamelijk op latere leeftijd voor dat je steeds minder kunt. Gewrichten die pijn beginnen te doen, spieren die kramp krijgen en ook de flexibiliteit van het lichaam gaat er niet op vooruit. Tijdens een massage wordt de bloeddoorstroming op gang gebracht en in feite het lichaam gezonder gemaakt. Een voorbeeld van een goede massage is Shiatsu. Deze massage is puur gericht op het verlossen van hoofdpijn en stress. Wanneer je deze massage als cadeau geeft een 50-jarige man, stapt hij na de behandeling ongetwijfeld weer naar buiten als een 25-jarige god. Shiatsu wordt namelijk tegenwoordig beschouwd als een van de meest gezonde lichaamstherapieën.


4. Tijdschrift abonnement

Hoewel de jeugd van tegenwoordig niet zoveel leest, gaan tijdschriften voor de wat oudere generatie nog steeds als warme broodjes over de toonbank. In de huizen van de meeste 50-jarige mannen liggen altijd wel verdwaalde Suskes en Wiskes, Donald Ducks, Quests of andere magazines. Het is dan ook leuk om een tijdschriftabonnement te geven wanneer een man 50 wordt. Je kunt uiteraard wat kiezen uit een van de voorgenoemde tijdschriften, maar je kunt ook je kiezen voor een psychologie tijdschrift, Happinez, Autoweek, een motorblad, of een blad voor vissers. Iedere man van 50 heeft wel een hobby waar tegenwoordig een leuk of interessant tijdschrift voor gemaakt is.


5. Puzzel met foto

Een leuk persoonlijk cadeau om te geven is een puzzel met 500 of 1000 stukjes, waarbij gebruik is gemaakt van een persoonlijke foto van bijvoorbeeld de familie. Is de aanstaande jarige een echte puzzel fanaat, dan is een cadeautje waar hij enkele weken mee kan doen natuurlijk ideaal. Daarnaast is het cadeautje ook later opnieuw te gebruiken, wat het een leuk cadeau maakt om bepaalde herinneringen naar boven te brengen. Denk bijvoorbeeld aan een leuke vakantiefoto, of de trouwdag van de aanstaande Abraham.


6. E-reader

Tien jaar geleden namen families die boeken lazen, vaak een hele tas met alleen maar boeken mee op vakantie. Regelmatig gebeurde er dan twee dingen: of de boeken waren halverwege de vakantie allemaal uit, of je kwam thuis en er was maar één van de zes boeken gelezen. Om rugpijn en dit soort frustraties te voorkomen is de e-reader een ultiem cadeau voor iemand van 50. Er kunnen bijna ongelimiteerd boeken opgezet worden, die vaak ook nog eens voor een veel schappelijkere prijs verkocht worden dan de papieren versie. Daarbij zijn de e-readers tegenwoordig helemaal niet meer zo duur, dus wanneer je het cadeautje samen met iemand anders geeft, kun je iemand voor enkele tientjes ongelooflijk blij maken. Vrijwel alle boeken zijn te verkrijgen in een digitale versie, en door het gebruik van de e-reader is de auto onderweg naar de vakantiebestemming een stuk leger dan 10 jaar geleden. Het ideale cadeau dus.


7. Fotoboek met herinneringen

Iemand van 50 heeft al een hoop herinneringen opgebouwd in zijn leven. Misschien zelfs te veel om allemaal zelf te kunnen herinneren. Een fotoboek waarin je alle belangrijke herinneringen van de laatste 50 jaar kunt verwerken is dan natuurlijk een geweldig cadeau. De eigen geboorte, jeugdherinneringen, het ontmoeten van zijn vrouw, het krijgen van kinderen en misschien zelfs al het krijgen van kleinkinderen. Stuk voor stuk zijn het herinneringen die een man van 50 wil koesteren voor de rest van zijn leven. Wanneer dit fotoboek dan wordt gegeven door de mensen die het dichtst bij hem staan, geeft dit alleen nog maar meer sentimentele waarde aan de herinneringen die hem het meest waardevol zijn. Je kunt een fotoboek maken door een leeg album te kopen en zelf foto’s te plakken nadat je ze hebt uitgeprint. Gelukkig is het tegenwoordig ook mogelijk om digitaal een fotoboek te ontwerpen en deze vervolgens in een keer uit te laten printen. Dit scheelt je uren knippen en plakken en het resultaat ziet er vaak ook nog eens mooier uit.


8. Ontbijtservice

Soms gaat het er niet om wat je geeft, maar op welke manier je het geeft. Daarom is er een volledig verzorgde ontbijtservice ook zo’n ontzettend leuk cadeau om te verzorgen voor iemand die 50 wordt. Vanuit je eigen huis bereid je een compleet ontbijt voor, dat je eenvoudig mee kunt meenemen naar het huis van de jarige. Uiteraard is het dan het leukst als je zorgt dat het een verrassing blijft tot het moment dat je voor de deur staat. Waarschijnlijk zul je hiervoor even medewerking moeten vragen de partner van de jarige, of een sleutel moeten bemachtigen wanneer je deze nog niet hebt. Vervolgens kun je de jarige wakker zingen en het ontbijt op bed verzorgen. Met wat extra ballonnen, confetti en andere versiering is dit een gegarandeerd succesvol cadeau, dat helemaal niet zoveel hoeft te kosten. Uiteindelijk gaat het erom dat je samen herinneringen creëert en de moeite die je hebt gedaan om het ontbijt te maken is vaak al meer dan genoeg voor een glimlach die de hele dag blijft.


9. Verhalenboek

Net zoals het fotoboek, bevat een verhalenboek een samenvatting van de leukste herinneringen die je hebt opgebouwd met de jarige. In dit geval gebruik je alleen geen (of weinig) foto’s en schrijf je alles op in verhalende vorm. Dit werkt het leukst wanneer je goed kunt schrijven en nog diverse details herinnert van de situaties. Het beste aan een verhalenboek is dat je veel beter de situatie kun omschrijven hoe deze was, omdat je normaal gesproken bij een foto alleen een momentopname van de situatie kunt zien. Ook is het leuk voor eventuele kleinkinderen of kinderen om wat te schrijven als zij bijvoorbeeld niet op belangrijke foto’s staan of toen nog niet geboren waren. Op die manier kan een verhalenboek een complete verzameling met waardevolle herinneringen zijn, waar de jarige jaren later nog steeds veel plezier van zal hebben.


Wat is het leukste cadeau om te geven?

Wanneer iemand 50 jaar wordt, heeft deze persoon enorm veel dingen meegemaakt in het leven. Al deze ervaringen hebben gezorgd voor het vormen van een unieke persoonlijkheid, dus nu is het aan jou om te bepalen hoe die persoonlijkheid is en wat voor cadeau daar het beste bijpast. Uiteindelijk gaat het voor de jarige vaak niet om het cadeau dat je geeft, maar om de tijd die jullie samen kunnen doorbrengen op de verjaardag en op andere momenten.foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kado

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Cadeau.nl
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag