Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat zijn je opties voor een camera bij de voordeur?

Wat zijn je opties voor een camera bij de voordeur?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De bel van de voordeur rinkelt. Een aanleiding om jezelf de vraag te stellen wie zijn of haar vinger op het knopje gelegd heeft en graag toegang wilt verkrijgen tot je huis. Zeker wanneer je niemand verwacht. In dat geval kan het zowel handig, als veilig zijn om even te spieken alvorens je de deur opent. Dat kan via een kijkgaatje of een raam, maar ook via een camera bij de voordeur. In dit artikel bespreken we de opties als je van de laatstgenoemde optie gebruik wilt gaan maken.


Camera’s en veiligheid

Wanneer we praten over een woning, dan is het onmogelijk om veiligheid buiten beschouwing te laten. Immers wilt vrijwel elk mens zich veilig voelen in zijn of haar woning. Helaas is dat niet altijd het geval en bestaat altijd de mogelijkheid dat we slachtoffer worden van bijvoorbeeld een inbraak of een beroving. Om de kans daarop tot een minimum te beperken zijn er een flink aantal maatregelen die we kunnen nemen. We kunnen extra sloten op onze deur plaatsen, een (waak)hond nemen of de woning voorzien van een alarmsysteem. Of we kunnen camera’s plaatsen, waarmee we op afstand kunnen zien wat er in en rondom ons huis gebeurt en waarmee we kunnen controleren wie er voor de voordeur staat. Vooral dat laatste kan erg fijn zijn om te weten alvorens je de deur opent en de weg naar het hart van je huis en je comfortzone vrijmaakt. Je weet het vandaag de dag tenslotte maar nooit.


Indringers buiten de deur

Met een camera bij de voordeur kun je dus ongewenste indringers buiten de deur houden. Het is vooral fijn wanneer je geen andere mogelijkheid hebt te zien wie er voor je voordeur staat. Sinds 2007 moet je – volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) – ten alle tijden kunnen zien wie zich aan je voordeur bevindt. Dat kan onder andere via een extra raam naast de voordeur, maar veel mensen vinden dat dit een negatieve invloed heeft op de privacy. In sommige gevallen wordt dan gekozen voor een klein kijkertje (fish-eye lens) in de deur, waar men doorheen kan kijken. Dit wordt ook wel een analoge deurspion genoemd en kan gerust een voorloper genoemd worden van de camera bij de voordeur. Niet voor niets wordt de camera bij de voordeur ook wel een digitale deurspion genoemd. En daarvan zijn een hoop verschillende varianten op de markt te vinden.


Verschillende soorten camera’s

Bij het uitzoeken van een camera bij de deur zijn er een aantal dingen waar je rekening mee dient te houden. Zo wordt er bij de camera voor bij de voordeur een beeldscherm geleverd, waarop je kunt zien wie er voor je voordeur staat als de deurbel gaat. Vanzelfsprekend zijn verschillende formaten en kwaliteiten beeldschermen op de markt te vinden. Is het scherm te klein of van lage kwaliteit, dan zul je ongetwijfeld moeite hebben met het identificeren van de persoon die voor je deur staat. Daarom kiezen de meeste mensen voor een groter beeldscherm met een hoge kwaliteit, al zit daar natuurlijk vaak een hoger prijskaartje aan.


Kijkhoek en kwaliteit van de cameralens

Waar men verder rekening mee dient te houden is de kijkhoek. Die bepaalt namelijk hoe ver de camera rond kan kijken. In de regel geldt: hoe groter de kijkhoek, des te groter de camera. Het is fijn een grotere camera te hebben. Deze zal namelijk sneller opvallen dan een kleinere camera en daardoor sneller ongewenste gasten afschrikken. Een erg belangrijke reden waarom veel mensen voor een camera met een grote kijkhoek kiezen!

Ook niet geheel onbelangrijk is de kwaliteit van de cameralens. Je wilt immers in detail – of in ieder geval zo goed mogelijk – kunnen zien voor wie je wel of niet de deur open gaat maken. Hoe hoger de kwaliteit van de lens, des te scherper het beeld. Let wel op: wat je uiteindelijk te zien krijgt is sterk afhankelijk van de kwaliteit van het beeldscherm dat je gekozen hebt. Gelukkig zijn de cameralens en het beeldscherm in de meeste gevallen goed op elkaar afgestemd.


Infrarood en beloptie

Wanneer het buiten donker is, is het moeilijk te achterhalen wie er voor de voordeur staat. Dat hoeft echter geen probleem te zijn, aangezien er camera’s verkrijgbaar zijn die voorzien zijn van een infrarood-functie. Daarmee kun je – afhankelijk van de kwaliteit van die functie – nog steeds achterhalen wie jou graag wenst te zien of spreken.

Over spreken gesproken: het kan ook heel handig zijn een camera voor de voordeur aan te schaffen die voorzien is van een aanvullende beloptie (middels een microfoon en een speaker). Zo kun je niet alleen zien wie zich voor je voordeur bevindt, maar kun je tegelijkertijd ook aan de persoon in kwestie vragen wie hij of zij is en wat diegene precies komt doen. Krijg je geen antwoord op je vragen en is de persoon op je beeldscherm niet herkenbaar, dan weet je dat je zeer waarschijnlijk beter de deur dicht kan laten.


WiFi en voeding

Omdat de techniek voor niets staat, zijn er ook camera’s voor de voordeur beschikbaar die voorzien zijn van een WiFi-module, de zogenaamde IP-camera’s. Deze kun je aansluiten op je draadloze netwerk thuis en vervolgens kun je middels een applicatie op je smartphone, computer of tablet zien wie er voor je voordeur staat. Het grote voordeel van zo’n systeem is dat je daarvoor niet eens thuis hoeft te zijn. Stel dat je op vakantie bent, dan kun je nog steeds de plek voor je voordeur in de gaten houden of eventueel foto’s of video’s nemen van de aanbellers. Dat kan de camera overigens ook automatisch doen wanneer iemand aanbelt. Randvoorwaarde is dan wel dat de camera voorzien is van een SD-kaart waarop het beeldmateriaal opgeslagen kan worden.

Tot slot zul je nog rekening moeten houden met de voeding van het systeem. Er zijn niet alleen deurcamera’s op de markt die werken op batterijen; er zijn ook deurcamera’s op de markt die voorzien zijn van een accu. Vanzelfsprekend zal een camera die werkt op batterijen op een gegeven moment nieuwe batterijen nodig hebben. Als de batterijen bij het eind van de levensduur aangekomen zijn en de camera valt uit wanneer deze nodig is, dan kan dat bijzonder vervelend zijn. Met een camera die voorzien is van een accu (en voeding krijgt via netstroom) heb je dat probleem niet. Echter zal de prijs van zo’n voordeurcamera vaak hoger liggen dan een camera die werkt op batterijen.


Veiligheid is onbetaalbaar

Zoals je kunt lezen heb je veel opties tot je beschikking wanneer het gaat om het kiezen van een camera voor bij de voordeur. Op de vraag welke voordeurcamera voor jou het beste is kunnen we geen eenduidig antwoord geven. Dit is namelijk sterk afhankelijk van je huidige situatie, je persoonlijke wensen en voorkeuren en je budget. Want hoe meer functionaliteiten de voordeurcamera heeft, hoe hoger de prijs zal zijn. Daarentegen kun je je ook afvragen of je een prijs kunt zetten op je veiligheid. Veiligheid en je veilig voelen – zeker in je eigen woning – is immers onbetaalbaar. Heb je dus behoefte aan meer veiligheid, dan kan een camera bij de voordeur daar zeker aan bijdragen en is het de investering doorgaans meer dan waard.



foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag