X

9 tips voor een mancave in je woning

9 tips voor een mancave in je woning

Heb je behoefte aan meer privacy en een stukje extra ontspanning in je leven? Dan is een eigen mancave helemaal iets voor je! Als je een ruimte over hebt, handig bent en creatief dan kun je een prachtige plek creëren, waar je geen last hebt van vervelende vragen, irritante geluiden of andere stress opleverende zaken. Gewoon, een plek voor jou als man met je vrienden. Vraag je vrienden om te helpen, geniet vervolgens met volle teugen van je mancave en lees ons artikel voor advies en inspiratie.


Tip 1 Maak een keuze voor de plek

Een mancave aanleggen is een belangrijke aangelegenheid voor de man en daarbij is het belangrijk dat je vooraf nadenkt over de in te richten kamer of ruimte. Een standaard huis heeft een keuken, woonkamer, badkamer, een paar slaapkamers, een toilet en nog een aantal ruimtes. Van deze kamers wordt er altijd wel eentje niet gebruikt en mocht er nog een garage zijn dan is dit helemaal fantastisch. Een garage kan in de wintermaanden koud zijn, maar tegelijkertijd heeft een garage of schuur al wel een robuuste uitstraling. Mocht je de keuze hebben, kies dan voor een ruimte die het liefst een beetje ver weg zit van de woonkamer, want dan hoef je bijvoorbeeld minder rekening te houden met het volume dat je produceert, tijdens het bekijken van bijvoorbeeld een sportwedstrijd.


Tip 2 Houd rekening met anderen

Woon je nog alleen? Fair enough, dan is je hele woning waarschijnlijk al een mancave. Maar woon je al samen of heb je een gezin, dan is het aan te raden om je onderhandelingspositie alvast te versterken, mocht deze niet sterk zijn. Je partner, vriendin of echtgenoot wil graag ook wel eens wat. Het zou helemaal geweldig zijn als ze aanbiedt om je te helpen, maar het is natuurlijk ook te begrijpen dat dit aanvoelt als dé plek voor alleen jou als man. Dat wil je graag zo houden en dat begint al bij het begin, bij de onderhandeling. Zie het als een kans waarin je iets terug kan doen, zoals het organiseren van een uitje voor je vriendin of vrouw, een romantische date of klusjes in huis die je altijd al hebt beloofd te doen.


Tip 3 Houd rekening met jaargetijden

Een ruimte of kamer voor een mancave bevindt zich vaak in een schuur, garage of een andere uithoek van het huis. Tijdens de lente- en zomermaanden hoef je vaak geen rekening te houden met de kou, maar zijn er voor de sportliefhebber volop sportwedstrijden te bekijken op de buis. Om geluidsoverlast te verminderen is het een optie om wandpanelen toe te voegen. Vaak zijn deze ook nog verkrijgbaar met fotomateriaal en mooie artworks. Zo creëer je tegelijkertijd ook nog eens een stukje extra beleving in je cave. Daarnaast is het een aanrader om minder harde materialen, zoals kleden, gordijnen of stoffen meubels te plaatsen in de ruimte. Deze hebben een positieve impact op de nagalm van geluid. Planten werken ook om geluidsgolven te doorbreken.

Voor de wintermaanden is het wel zo voordelig als de ruimte niet als een iglo aanvoelt, want tenslotte wil je een ruimte waar je als man je even kan terugtrekken op een ontspannen manier. Wanneer je plek in de garage of een schuur is, dan is het vaak alleen nog een deur die je scheidt van de buitenwereld. Een tochtstrip kan de tocht tegengaan en deze zijn bij iedere bouwmarkt te koop. Een andere tip is om raamfolie te gebruiken of gordijnen te hangen voor de ramen. Vloeren verwarmen, het isoleren van een spouwmuur, en een radiator plaatsen zijn de oplossingen als je nog bezig bent met verbouwen of als je wilt verbouwen. Een laatste optie is een om een mini gym met fitnessmaterialen te installeren. Zo kun je zelf warmte genereren en hoef je je in de wintermaanden geen zorgen te maken om je conditie of kou in de mancave!


Tip 4 De muren decoreren

Het schilderen of behangen van de muren kun je doen naar eigen keuze. Donkere kleuren zorgen vaak voor een ontspannen sfeer, denk aan de typische bruine cafés. Lichtere kleuren, zoals oranje, rood of geel zijn daarentegen weer sfeermakers. Uiteraard heb je hier zelf controle over. Voor de sportieve mancave kan het een keuze zijn om de kleuren van je favoriete club te gebruiken. Een persoon met een specifieke hobby, zal eerder kiezen voor een thematische oplossing en vult dit aan met allerlei gadgets en must haves. Verder op in dit artikel hebben we allerlei voorbeelden voor je op een rijtje gezet!


Tip 5 Meubilair dat past bij je thema

Nu gaat het inrichtingsproces beginnen van je eigen mancave. Als je niet zoveel te besteden hebt dan is het leuk om spullen te gebruiken die je wellicht nog hebt uit je studententijd. Of als je nog studeert, maar woont bij je ouders dan is het een aanrader om bij een kringloopwinkel langs te gaan. Deze winkels hebben vaak hele authentieke en oude spullen, die net dat kleine beetje extra sfeer geven. Vaak zijn een bank, een tafeltje, een kastje voor je tv en een extra stoel al meer dan genoeg.

Ben je gek op motorcross, wielrennen of een andere sport waar iets met kettingen of ijzer wordt gedaan. Kijk dan even naar het volgende tafeltje en andere gerelateerde spullen op de pagina.

https://nl.pinterest.com/pin/553942822913013579/


Tip 6 Entertainment is King

Entertainment begint bij het thema dat je hebt gekozen. Heb je geld gespaard, geld over of een iets bredere beurs dan is dit de ultieme fase om je ideeën over te brengen naar de praktijk en de mancave in te richten als jouw favoriete plek om je te vermaken, oftewel entertainen. Dit begint bij de basisspullen zoals, elektronische apparaten als een tv, radio, laptop of spelcomputer. Kun je onderstaand voorbeeld evenaren?

https://nl.pinterest.com/pin/310748443016482914/

Of een eigen bioscoop of bar voor de man die zijn vrienden wil uitnodigen voor een avondje vermaak.

https://nl.pinterest.com/pin/619245017487034353/

https://nl.pinterest.com/pin/833447474762378405/

Je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat. Sommige mannen hebben zich volledig uitgeleefd en hun gekozen thema tot in de puntjes verwerkt.

https://nl.pinterest.com/pin/633318766323471943/

Of wat denk je van een mancave waarin een echte ‘cave’ is nagebouwd. Fantastisch toch? Al zeggen we het zelf!

 


Tip 7 Leef je uit en wees vooral creatief

Het is uiteindelijk helemaal aan jouw hoe je de mancave van je dromen maakt. Het is ook een kwestie van je eigen creativiteit aan te spreken. Kun je in je werk bijvoorbeeld minder je creatieve vermogens kwijt dan is een mancave een aantrekkelijk project om dat te compenseren. Zet erin wat je zelf graag wil en denk aan de dingen die je belangrijk vind. Tegenwoordig neemt iedereen een abonnement bij een sportschool, maar wist je al dat het eigenlijk nog beter is én leuker om zelf een mini gym in je mancave te hebben. Zo word je minder afgeleid tijdens het sporten en kun je goed focussen op de oefening of beweging. Na het sporten een momentje om te relaxen en te genieten van een zelfgemaakt kast voor versnaperingen. Wat denk je van onderstaande ton waar een gedeelte is uitgezaagd? Denk alleen wel om het soort versnapering dat je neemt na het sporten, want sterke drank na beweging is in onze ogen een minder goed idee. Eén of twee pilsjes is goed genoeg.

https://nl.pinterest.com/pin/420101471488904082/


Tip 8 Must haves, gadgets en andere spullen voor je eigen cave

Details, details en het derde woord is ook, je voelt hem al aankomen…details! We hebben de voorbereiding, de decoratie en de inrichting besproken. Nu is het tijd voor de spullen, gadgets en must haves waar een mancave aan moet voldoen. Zie het als een checklist voor je eigen unieke ‘mannengrot’. Te beginnen met het ‘mancave-welkom-bord’. ‘What happens in the cave, stays in the cave’, is het veel geschreven adagium binnen de mancave-wereld. Een tweede tip zijn sjaaltjes en vaantjes van je favoriete sportclub met natuurlijk een bieropener het liefst aan de muur. Een must-have voor iedere ‘sportcave’. Tegenwoordig zijn er ook allerlei verzorgingsproducten voor mannen, zoals baardolie, baardborstels of snorrenwax. Ook al gebruik je ze niet, zet ze dan puur neer voor de sfeer. Neem eens een kijkje bij Cavetown voor al deze stoere mannenproducten.

Strooi een aantal tijdschriften op tafel, zoals de Playboy, een voetbalblad of ander leesvoer voor mannen. Schaf een biertap aan als je van plan bent om regelmatig met vrienden wat te drinken met een AirFryer en tot slot nog een dartbord voor die eerste 180-er. Niets mooiers dan voor het eerst in je eigen mancave, drie keer in de tripple twintig te gooien. Laat je verder inspireren door onderstaande afbeeldingen en toevoegingen voor je eigen checklist!

https://nl.pinterest.com/pin/320459329730211889/

https://nl.pinterest.com/tyrst/man-cave-ideas-must-haves

 • Eigen straatnaambord
 • Wifi versterker
 • Sigarenknipper
 • Game spullen
 • Posters
 • Bokszak
 • Formule 1 baan
 • Tafelvoetbal
 • Speelkaarten
 • Pokerset
 • Leesmateriaal

Tip 9 Extra tips

Tot slot willen we je nog een aantal tips meegeven voor als je plannen hebt om in de toekomst een mancave te creëren of je bestaande cave te verbeteren of veranderen. Zorg ervoor dat de plek ook echt jouw ruimte is en dat je ongestoord kan ontspannen. Zet eventueel een slot op de deur voor als je kinderen hebt.

Natuurlijk wil je tijd spenderen aan en in je eigen plek, maar denk erom dat je niet al je vrije tijd spendeert in de cave. Geniet van tijd tot tijd, zodat je de plek ook blijft waarderen en het ziet als een ruimte waar je je kan terugtrekken. Het is tenslotte geen plek om te gaan wonen. We wensen je veel succes met het maken van je eigen mancave!Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Klik hier om je opmerking naar ons door te sturen.
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? Vul het onderstaande formulier in:


Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag