Wat kost het om openslaande deuren te realiseren?

Wat kost het om openslaande deuren te realiseren?

Laatst bijgewerkt: 15 november 2018

Openslaande deuren kunnen een enorme toevoeging zijn aan je woning. Niet alleen zorgen deze deuren voor meer licht in huis, maar ze zorgen er ook voor dat de tuin meer betrokken raakt bij het huis. Vanuit de woonkamer heb je ineens een prachtig uitzicht op de tuin, wat meer ruimte creëert. Daarnaast is een huis met openslaande deuren ook vaak voor een hoger bedrag te verkopen, waardoor het absoluut een slimme investering is. Maar wat kost het eigenlijk om openslaande deuren te realiseren? In dit artikel vertellen we je alles over de mogelijkheden en kosten, zodat je precies weet wat je kunt verwachten wanneer je nadenkt over het plaatsen van openslaande deuren.


Openslaande deuren

Openslaande deuren zijn dubbele deuren die naar buiten opengaan, de tuin in. Dit is de reden dat deze deuren ook vaak tuindeuren genoemd worden. Openslaande deuren brengen sfeer, veel licht, en zijn in de zomer extra prettig doordat ze de warmte in huis een weg naar buiten geven. De openslaande deuren zorgen ervoor dat de tuin een onderdeel van het huis lijkt te zijn, waardoor je het gevoel hebt veel meer ruimte te hebben.

Voordelen

Een koophuis met openslaande deuren heeft betere kansen op de woningmarkt, wat gunstig is als je je huis ooit weer wilt verkopen. Het is niet voor niets dat het altijd onder de aandacht wordt gebracht als een huis over dit soort deuren beschikt. Openslaande deuren zijn dus een meerwaarde voor je huis. Niet alleen door alle voordelen zoals meer licht en sfeer, maar ook doordat een huis er letterlijk meer waard door wordt.


Kosten openslaande deuren

Wanneer je je oriënteert op de mogelijkheden qua openslaande deuren, is het natuurlijk logisch dat je je afvraagt wat het realiseren van zulke deuren nu eigenlijk precies zal gaan kosten. De prijs van de realisatie van openslaande deuren is van een aantal factoren afhankelijk, namelijk:

  • De afmetingen van de openslaande deuren
  • Het materiaal waarvan de deuren gemaakt zijn
  • Het soort deuren
  • Eventuele extra opties
  • Het zelf plaatsen of laten plaatsen van de deuren

Keuzes

De kosten zijn dus afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor houten deuren, maar ook van deuren van kunststof of aluminium. Je kunt kiezen uit verschillende afmetingen, en verschillende extra opties. Al deze dingen zijn van invloed op de uiteindelijke prijs van de openslaande deuren, waardoor het lastig is om zomaar wat prijzen te gaan noemen. Daarnaast zul je ook moeten beslissen of je de deuren zelf gaat plaatsen, of of je dit door een vakman laat doen.

Zelf openslaande deuren plaatsen

Zelf openslaande deuren realiseren is geen gemakkelijk klusje. Zo zal je in de meeste gevallen een stuk muur moeten uitbreken om de deuren te kunnen plaatsen. Het is voor een klus van deze omvang dus wel van belang dat je enige verstand van zaken hebt, zodat je straks niet met een enorm gat in je muur zit, en vervolgens een hoop geld kwijt bent aan het betalen van een vakman die jouw ‘foutje’ moet herstellen. Mocht je zelf handig genoeg zijn om openslaande deuren te plaatsen, dan kan het zeker een slimme keuze zijn om het zelf te doen. Het bespaart je namelijk geld op voorrij- en arbeidskosten van een professional. Ook wanneer je zelf openslaande deuren gaat plaatsen, krijg je te maken met bovengenoemde factoren die van invloed zijn op de prijs. Wanneer je zelf openslaande deuren gaat plaatsen, kan dit al voor een bedrag van ongeveer 600 tot 1000 euro.

Openslaande deuren laten plaatsen

Ben je zelf niet zo handig en wil je het plaatsen van de openslaande deuren daarom liever overlaten aan een vakman? Dan is het wel handig dat je ongeveer weet wat de kosten daarvoor zullen zijn. Omdat het noemen van prijzen lastig is, omdat ze afhankelijk zijn van verschillende factoren, hebben we voor je uitgezocht wat het realiseren van openslaande deuren je minimaal zal gaan kosten, zodat je in ieder geval een idee hebt. Daarbij hebben we ervoor gekozen om de prijs per materiaal te noemen. Deze bedragen zijn inclusief materiaal, installatie en btw.

  • Hout: vanaf 3000 euro
  • Kunststof: vanaf 3200 euro
  • Aluminium: vanaf 4000 euro
  • Staal: vanaf 4200 euro

Hout of kunststof

Zoals je hierboven kunt zien, zijn hout en kunststof de meest voordelige opties. De keuze voor een van deze materialen is afhankelijk van je eigen voorkeur. Hout zorgt voor een landelijke en sfeervolle uitstraling, kunststof is iets moderner. Het nadeel van hout is dat het meer onderhoud nodig heeft. Het nadeel van kunststof is dat het niet (of nauwelijks) in een andere kleur te schilderen valt, waardoor je ‘vastzit’ aan de kleur die je kiest.

Aluminium of staal

Aluminium en staal zijn de duurdere keuzes in dit rijtje. Wanneer je kiest voor openslaande deuren van een van deze twee materialen, dan kies je voor deuren die erg sterk zijn en relatief slank. Deze deuren geven de ruimte een moderne en stoere uitstraling, wat perfect past bij een dito interieur. Zowel aluminium als staal hebben weinig onderhoud nodig.


Extra’s

Zoals eerder aangegeven hangt de prijs ook af van de eventuele keuze voor extra’s. Zo zijn bovenstaande prijzen gebaseerd op standaard deuren van de kleinste afmeting, zonder enige extra’s. Wil je bijvoorbeeld extra veilige sloten in de deuren laten plaatsen, gebruik maken van speciaal glas zoals bijvoorbeeld glas in lood, of wil je graag deuren met roeden voor een landelijk effect? Dan zul je rekening moeten houden met een meerprijs voor deze extra’s.

De beste keuze

Wat voor jou de beste keuze qua materiaal is, is er een die volledig persoonlijk is. Ieder materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen en zijn eigen uitstraling. Hout is bijvoorbeeld vrij goedkoop, maar heeft wel veel onderhoud nodig om lang mee te kunnen gaan. Kunststof is slechts een tikje duurder, maar heeft (haast) geen onderhoud nodig, en gaat daarnaast erg lang mee. Aluminium of staal moet bij je smaak en huis passen, en komt vooral goed tot zijn recht wanneer de afmetingen van de deuren en de glaspartij eromheen groot zijn.


Prijs vergelijken

Wanneer je nadenkt over het plaatsen van openslaande deuren, is het verstandig om te vergelijken. Bekijk allereerst uitgebreid de soorten materialen, zodat je een keuze kunt maken die bij je past. Denk er ook over na over je gebruik wilt maken van eventuele extra’s. Daarna is het tijd om de verschillende aanbieders/vakmannen te gaan vergelijken. Op de website van sommige aanbieders kun je heel gemakkelijk uitrekenen wat het realiseren van openslaande deuren zal gaan kosten. Bij andere aanbieders moet je daarvoor een offerte aanvragen. Dat laatste is overigens erg slim. Door bij verschillende aanbieders een gratis en vrijblijvende offerte aan te vragen, kun je precies zien welke aanbieder het voordeligst.

Tip: Tweedehands deuren

Wil je graag besparen op de aanschaf van de openslaande deuren? Dan kun je overwegen om gebruik te maken van tweedehands deuren. Er zijn genoeg mensen die de deuren voor een kleine prijs aanbieden op websites als Marktplaats, waardoor je voor relatief weinig geld prachtige deuren op de kop kan tikken. Voordat je nieuwe deuren aanschaft, is het dus zeker het overwegen waard om eerst eens rond te kijken op websites met tweedehands spullen. Wie weet vind je daar voor weinig geld een stel hele mooie tuindeuren.


Openslaande deuren realiseren

Openslaande deuren kunnen je een hoop voordelen opleveren. Zo creëer je meer licht en ruimte, en zorg je voor sfeer en de betrekking van je tuin bij het huis. Daarnaast wordt het huis door het plaatsen van openslaande deuren ook nog eens meer waard. Wanneer je openslaande deuren wilt realiseren, heb je eigenlijk twee keuzes: het zelf doen óf laten doen. In de meeste gevallen is het verstandig om zo’n grote klus door een professional uit te laten voeren. Ook zul je moeten nadenken over het materiaal, de afmetingen en eventuele extra’s. Wat vind je wel en niet mooi? De precieze kosten voor het realiseren van de openslaande deuren naar jouw keuze, kun je gemakkelijk achterhalen door online te vergelijken en door offertes aan te vragen. Zo weet je precies welke kosten er door een aanbieder berekend worden, en hoe hoog deze bedragen zijn. Aan de hand daarvan kun je vervolgens een keuze maken die bij jou en jouw budget past, zodat je straks kunt genieten van prachtige openslaande deuren.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag