Waaraan voldoet een goede rookmelder?

Waaraan voldoet een goede rookmelder?

Laatst bijgewerkt: 1 april 2019

Je wilt er niet aan denken: brand in huis. Toch is het goed om rekening te houden met zulke gevaarlijke situaties en je huis in te richten op een eventuele brand. Een rookmelder is een onmisbaar product voor thuis, want een rookmelder kan je leven redden in het geval van brand. Als je slaapt of bijvoorbeeld op een andere verdieping bent, maakt een rookmelder je alert op rook, zodat je snel kunt handelen in geval van brand. Maar als je een rookmelder aanschaft voor in huis, waar moet je dan op letten? In dit artikel lees je waar een goede rookmelder aan moet voldoen.


Welke verschillende rookmelders zijn er?

Er bestaan drie verschillende soorten rookmelders.

Optische rookmelder

Je hebt bijvoorbeeld de optische rookmelder, die werkt op basis van infrarood. Deze rookmelder zend een klein lichtbundeltje uit, die wordt gescand door een lichtgevoelige scan die in de rookmelder zit. Als het licht wordt onderbroken door bijvoorbeeld rook, gaat het alarm af. Deze rookmelder is vrij gevoelig, dus niet per se de beste optie om in de keuken te plaatsen, omdat je daar al gauw stoom krijgt door het bakken en braden. Voor andere kamers is een optische rookmelder wel een goed idee, omdat deze melder snel rook detecteert.

Thermische rookmelder

Een thermische rookmelder gaat juist af als de temperatuur snel stijgt of als het erg heet is. Het apparaat gaat dus niet af bij alleen rook, maar als er al vlammen zijn. Meestal wordt een thermische rookmelder dan ook alleen in de keuken geplaatst, omdat hij in andere kamers niet op tijd af zal gaan in geval van brand.

Slimme rookmelder

Ook bestaan er tot slot slimme rookmelders. Deze rookmelders zijn verbonden aan je smartphone of tablet, en geven je een seintje als er rook in je huis is. Dat is vooral handig als je niet zo vaak thuis bent: je krijgt een bericht als er rook is en kunt dan ook op afstand de buren of in het ergste geval de brandweer inschakelen. De slimme rookmelder is een toevoeging op de optische of thermische rookmelder, want je hebt een kans dat je niet wakker wordt van het bericht op je telefoon als er bijvoorbeeld in de nacht brand uitbreekt. Toch geeft zo’n slimme rookmelder een veilig gevoel als je vaak van huis bent.


Waar moet een rookmelder aan voldoen?

Als je zeker wilt weten dat je een goede rookmelder aanschaft, kun je op bepaalde zaken letten.

Europese norm

Het is ten eerste heel belangrijk dat de rookmelder aan de Europese norm EN 14604 voldoet. Dit is namelijk sinds 31 juli 2008 verplicht voor alle rookmelders. De EN 14604 norm zorgt ervoor dat alle verkochte rookmelders aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen, zoals het op de juiste wijze functioneren van de melder, bepaalde milieu aspecten en de duurzaamheid van de rookmelder. Zo weet je zeker dat je aangeschafte rookmelder op de juiste manier is geproduceerd en een tijd mee zal gaan.

Testen en garantie

Desalniettemin is het belangrijk om zeker een keer per maand je rookmelder te testen, zodat je zeker weet dat deze nog werkt. Een goede rookmelder gaat tot vijf tot tien jaar mee, en geeft ook garantie tot die tijd. Daarbij is het belangrijk dat de ruimtebewaking van een rookmelder net zo groot is als de kamer waar de melder in geplaatst zal worden. Ook moet een rookmelder voorzien zijn van een secundaire energievoorziening: je kunt bepaalde rookmelders zowel op het lichtnet aansluiten als op batterijen. Zo weet je zeker dat de melder het altijd zal doen. Ook is er een bepaalde norm op het geluidsniveau van rookmelders: in de slaapkamer moet de melder minimaal 75 dB in geluid behalen, de rookmelder die in bijvoorbeeld je woonkamer of gang hangt moet minimaal 65 dB behalen.

Koppelfunctie

Een goede rookmelder heeft ook een koppelfunctie. Dat betekent dat als één rookmelder rook detecteert, direct alle melders in huis af zullen gaan. Dat geeft een veilig gevoel, want zo word je ’s nachts ook wakker als er rook in de woonkamer is – de rookmelder in de slaapkamer gaat dan ook gewoon af als je ligt te slapen. Ook is een testknop een functie die een goede rookmelder heeft. Met de testknop kun je jouw gezin laten horen hoe het brandalarm klinkt en eens in de zoveel tijd testen of het geluidssignaal nog goed functioneert. Ook is een batterijvervangingssignaal belangrijk, alhoewel bijna elke rookmelder die op de markt is dit wel heeft. Meestal is dit signaal een reeks van korte piepjes, om te laten weten dat de batterij van de rookmelder bijna leeg is.


Waar moet een rookmelder hangen in huis?

Als je een goede rookmelder hebt gekocht, is het ook belangrijk om de melder op de juiste plek in je huis op te hangen. Zo weet je zeker dat jij op de hoogte bent door de melders als er brand uitbreekt. De website van de Brandweer heeft een aantal handige tips, die wij in dit artikel graag met je willen delen, zodat je optimaal gebruik kunt maken van je rookmelders. Zorg ervoor dat je in elk geval op elke verdieping in je huis een rookmelder plaatst op minimaal vijftig centimeter van de muur. Probeer de rookmelder niet op een plek te plaatsen waar het tocht of waar een ventilatie in de buurt is. In de keuken plaats je dus geen optische melder, maar een thermische melder, zodat je zeker weet dat de melder alleen af gaat bij brand. Ook in de badkamer is dit een goed idee.


Dit zijn goede rookmelders

Nu je op de hoogte bent van waar een goede rookmelder nou eigenlijk aan moet voldoen, kun je gaan shoppen. Rookmelders zijn in elke bouwmarkt en bij winkels als de Blokker te koop, maar ook online is de keuze reuze. We kunnen ons voorstellen dat er zo ontzettend veel verschillende rookmelders zijn die aan de Europese norm EN 14604 voldoen – en dus goed zijn – dat je niet zo goed weet waar je op moet letten. Daarom zetten wij drie van de beste rookmelders voor je op een rijtje. Deze rookmelders zijn als beste getest door het panel van de Consumentenbond.

Rookmelder Smartwares RM149

Eén van de rookmelders die het beste uit de bus kwam in de test van de Consumentenbond is de Smartwares RM149. Deze rookmelder is gemakkelijk aan het plafond te bevestigen en heeft een geluidsalarm van 85 dB, zodat je zeker wakker wordt als er brand uitbreekt. In de verpakking zit een batterij, zodat je de rookmelder meteen kunt monteren. Deze batterij gaat minimaal één jaar mee, maar als hij leeg gaat, waarschuwt de rookmelder je door een piep te laten horen. De Smartwares RM149 is vanaf 13,95 te koop, bij bouwmarkten als de Gamma en online winkels als Coolblue.nl of Bol.com

Rookmelder Flamingo FA25

De Flamingo FA25 rookmelder kun je in 4-pack kopen, zodat je meteen meerdere rookmelders hebt om in huis op te hangen. Je koopt zo’n pakket al vanaf 25 euro, bij bijvoorbeeld Bol.com of bij bijna elke bouwmarkt. De Flamingo FA25 rookmelder heeft bijgeleverde batterijen en een signaal als deze leeg dreigen te raken. Ook dit alarm is iets meer dan de aanbevolen 65 dB, namelijk 85 dB, zodat je zeker op de hoogte bent als er brand uitbreekt of rookvorming is. Daarbij is dit rookalarm ontzettend makkelijk te monteren, zodat ook de minder handige harrie’s ermee aan de slag kunnen.

Rookmelder Abus RWM50

De Abus RWM50 is een optische rookmelder die natuurlijk ook voldoet aan de Europese norm. Het apparaat slaat dus alarm als het rook detecteert binnen een gebied van ruim veertig vierkante meter en is daarmee op te hangen in de woonkamer, de gang of de slaapkamer. Met een alarm van 85 dB zul jij het niet missen als er rookvorming in je huis ontstaat. Deze rookmelder heeft ook een testknop, zodat jij zelf kunt testen en zeker weet dat het apparaat werkt. Onder andere de Praxis en Conrad.nl verkoopt deze Abus RWM50 rookmelder voor vijftien euro. Een prima rookmelder voor een klein prijsje, dus!


Een rookmelder is ontzettend belangrijk. Het apparaatje kan je leven redden bij een brand. Na het lezen van dit artikel weet je welke rookmelders er eigenlijk zijn, waar een goede rookmelder aan moet voldoen – denk aan de de Europese norm EN 14604  – en waar je in huis het beste de rookmelders kan ophangen. Kan jij door de bomen het bos niet meer zien? De Consumentenbond testte een groot aantal rookmelders, waarvan er drie het beste uit de bus kwamen. Als je kiest voor de Smartwares RM149, de Flamingo FA25 of de Abus RWM50, dan weet je zeker dat je een goede rookmelder in huis hebt gehaald. En dat zorgt toch voor een veilig gevoel, vind je niet?


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning Elektronica

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag