Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe koop je een tiny house?

Hoe koop je een tiny house?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een tiny house betekent klein wonen, zonder te veel spullen maar mét een hele hoop vrijheid. Het is niet voor niets dat tiny houses steeds populairder worden, het past immers helemaal bij minimalistisch leven. Zou jij wel in een tiny house willen wonen en wil je graag meer weten? Dat zit je hier goed. In dit artikel vertellen we je namelijk precies hoe je een tiny house koopt.


Een tiny house

Een tiny house is, zoals de naam al zegt, een klein huis. Deze woningen bieden je alles wat je nodig hebt op een oppervlakte van slechts 30 tot 50 m2, of soms zelfs nog minder. Klein dus. Tiny houses zijn ontstaan in Amerika, maar inmiddels is deze trend al enige tijd geleden overgewaaid naar Nederland, waar steeds meer mensen interesse krijgen in deze bijzondere vorm van wonen. Wonen in een tiny house zorgt voor bewust leven, met niet meer dan wat je nodig hebt. Daarnaast is het duurzaam, en draag je je steentje bij aan een beter milieu. Tiny houses bestaan in veel verschillende soorten en maten. Zo worden ze niet alleen van diverse materialen en in diverse uitvoeringen gebouwd, maar sommige zijn bijvoorbeeld ook op wielen gezet, zodat ze verplaatsbaar zijn.


Is het iets voor jou?

Het allereerste wat je jezelf moet afvragen wanneer je erover nadenkt om een tiny house te kopen, is of het echt wel iets voor jou is. Ja, natuurlijk is de vrijheid heerlijk, en natuurlijk zijn de lage lasten heel fijn, en ja, ook het minimalistische stukje van het wonen op deze manier is prettig, maar het vraagt ook een hoop van je. Kun je, als je heel eerlijk bent, afstand doen van al je geliefde spullen. Ben je in staat om het grootste deel van je meubels, kleding, boeken en andere spullen weg te doen? Natuurlijk is de ene persoon hier beter in dan de ander, maar in principe kan iedereen leren om met minder spullen te leven. Het is niet voor niets dat er tegenwoordig allerlei boeken verschijnen over minimalistisch leven.

Test het uit

Wil je zeker weten dat het iets voor jou is om in een tiny house te wonen? Dan is het aan te raden om eens een tiny house te huren. Op die manier kun je ervaren hoe het is om in een kleine ruimte te wonen, en of jij daar persoonlijk tegen kunt. Er zijn immers genoeg mensen die gillend gek zouden worden van het leven in zo’n kleine ruimte. Boek bijvoorbeeld eens een paar weken een tiny house om die vorm van wonen goed uit te testen, en om te kijken naar wat het met je doet. Vind je het fijn, of juist helemaal niet?  Zie je jezelf dit voor altijd doen? Of verlang je binnen een paar weken al naar meer ruimte?

Een andere handige manier om jezelf voor te bereiden op het wonen in een tiny house, is door stukje bij beetje je spullen weg te doen, zodat je steeds met minder leeft. Geef wat kleding weg, breng wat meubels en andere spullen naar de kringloop, en neem afstand van spullen waar je eigenlijk helemaal niet blij van wordt. Op die manier kun je je mentaal voorbereiden op het leven met minder spullen.


Wonen in een tiny house

Wanneer je ervan overtuigd bent dat het wonen in een tiny house écht iets voor jou is, en je zeker weet dat je graag zo’n woning voor jezelf wilt kopen, is het tijd om te gaan kijken naar de mogelijkheden die je dan hebt. Allereerst zul je moeten kijken naar waar je wilt gaan wonen en of je daar een vergunning voor kunt krijgen. Daarnaast zult je na moeten denken over wat voor soort tiny house je wilt kopen. Een tiny house zal gemiddeld ergens tussen de 25000 en 60000 euro kosten. Voor de een is dit helemaal niet veel geld voor een woning, maar voor de ander is het toch best een uitgave. Daarom is het belangrijk dat je goed kijkt naar wat voor soort tiny house jij het liefste wilt hebben, en hoe je die kunt realiseren.


Vergunning

Zoals hierboven al even genoemd, mogen Tiny houses niet zomaar overal gebouwd of neergezet worden. Er zijn gelukkig wel wat gemeenten die openstaan voor tiny houses, waardoor er (al dan niet tijdelijke) vergunningen worden gegeven voor het plaatsen van zo’n woning. Wil je weten of er binnen jouw gemeente ruimte is voor een tiny house, dan kun je het beste even contact met ze opnemen, zodat je direct weet wat de mogelijkheden zijn.


Een tiny house kopen

Tiny houses zijn gewoon kant-en-klaar te koop, waardoor je een tiny house uit kunt zoeken die precies voldoet aan alles wat jij ervan verwacht. In Nederland zijn er verschillende fabrikanten bij wie je zo’n kant-en-klare tiny house kan kopen, waaronder bijvoorbeeld The Hermit Houses. Ook bij Mill Home kun je prachtige kant-en-klare tiny houses kopen. En ook op minivilla.nl vind je een aanbod van tiny houses. Check vooral ook de website tinyfindy.nl, dé online marktplaats voor tiny houses.

Oriënteren

De kunst is vooral om goed rond te kijken wanneer je een tiny house wilt kopen. Niet alleen omdat de tiny houses allemaal heel verschillend zijn en je op die manier een huis kunt vinden die bij je past, maar zeker ook omdat de prijzen nogal verschillen. Door je goed te oriënteren op alle mogelijkheden, door te kijken naar wat jij graag wilt, en door het internet af te zoeken naar aanbieders, kun je tot een weloverwogen keuze komen voor een tiny house die bij jou past.


Zelf bouwen

Ben je zelf superhandig? Dan is het wellicht een idee om zelf een tiny house te gaan bouwen. In principe kun je dit helemaal doen zoals jij dat wilt, met de materialen die jij wilt gebruiken. Online valt veel informatie te vinden over hoe je jouw eigen tiny house kunt bouwen. Vooral wanneer je handig bent, veel zelf kunt, en zoekt naar goedkope materialen om mee te werken, kun je voor weinig geld een tiny house realiseren. Online kun je zelfs complete bouwtekeningen downloaden waarmee je direct aan de gang kan, maar er zijn ook allerlei voorbeelden van tiny houses te vinden, waarbij wordt uitgelegd hoe deze precies gebouwd zijn. Hierdoor kun je niet alleen inspiratie opdoen om jouw eigen tiny house te bouwen, maar je kunt ook nog eens bekijken hoe je dit het handigst kunt doen.


Tiny house kopen? Dan waarschijnlijk zonder hypotheek

Helaas voor de tiny house-liefhebbers is het zo dat het lastig is om een hypotheek te krijgen voor een tiny house. Alleen wanneer je tiny house vast staat aan de grond (verankerd is), wanneer je een omgevingsvergunning hebt, én als je je kunt inschrijven in het BRP op dat adres, zijn er wellicht tóch mogelijkheden om een hypotheek te krijgen. Die mogelijkheden zijn echter zeer beperkt. Vaak is het namelijk zo dat een geldverstrekker eist dat een woning van steen is gebouwd om een hypotheek te kunnen krijgen. In het geval van tiny houses is die eis vaak het probleem, omdat tiny houses meestal van andere materialen worden gemaakt.

Omdat een hypotheek afsluiten voor een tiny house dus erg lastig is, zul je dus waarschijnlijk aanspraak moeten maken op je eigen spaargeld, of een (persoonlijke) lening af moeten sluiten.

View this post on Instagram

_ 💥 All what i need ❤ 📷 via @tinyhouseattractive 📌 Tag #tinydreamhouses to be featured <All credit correspond to photographer/designer/owner/creator> • • • • • #tinyhousemovement #TinyHouseNation #tinyhouseliving #tinyhouses #tinyhouseonwheels #tinyhousebuild #tinyhouselife #tinyhousedesign #tinyhouseblog #tinyhousecommunity #tinyhousehunters #tinyhousetalk #TinyHouseLove #tinyhouseconstruction #TinyHouseGiantJourney #tinyhousebigliving #tinyhousetrailer #tinyhouseproject #tinyhousenovascotia #tinyhousefamilies #tinyhousefoundation #tinyhousewithkids #tinyhouseswoon #tinyhouseexperts #tinyhousebuilding #tinyhousebuilder #tinyhousebuilders #tinyhouseideas #tinyhouseinsulation

A post shared by Pietro Gamba (@tinydreamhouses) on


Tips en inspiratie voor het kopen of bouwen van een tiny house

Ben je op zoek naar inspiratie of tips voor het bouwen of kopen van een tiny house? Check dan vooral websites waarop tiny house eigenaren en liefhebbers elkaar voorzien van tips en trucs. Hierop vind je alle informatie die je nodig hebt wanneer je op zoek bent naar een tiny house. Niet alleen kun je op het online allerlei tips vinden voor het bouwen van je eigen huis, maar je leest er ook alles over regels en wetten waar je mee te maken krijgt.


Het kopen van een tiny house

Een tiny house kopen is dus zo lastig nog niet. Je kunt ze namelijk gemakkelijk kant-en-klaar kopen, waarbij je ook nog eens kunt kiezen voor een tiny house dat volledig bij jou past. Online zijn veel verschillende aanbieders van tiny houses te vinden, waaronder ook tweedehands aanbieders, waardoor je rustig rond kunt kijken naar wat er allemaal is. Houd er echter wel rekening mee dat je een tiny house niet zomaar overal neer mag zetten. Voor meer informatie over de wetten en regels daarvoor, kun je onder andere terecht op de website van tinyhousenederland.nl. Online valt ook veel informatie te vinden over waar andere tiny house eigenaren tegenaan lopen, en waar je allemaal rekening mee moet houden. Ook voor het kopen of bouwen van je eigen tiny house kun je op dat soort websites terecht voor alle informatie die je nodig hebt. Op verschillende fora worden daarnaast vaak nog tips en truc uitgewisseld, waardoor je goed voorbereid een tiny house kunt kopen.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag