Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wel of geen zwembad kopen? De kosten, types, voor- en nadelen!

Wel of geen zwembad kopen? De kosten, types, voor- en nadelen!

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Op een mooie zomerdag zijn er weinig zaken zo verfrissend als een duik in het water. Veel mensen vinden het nog fijner om een duik te nemen in hun eigen privé-zwembad. Een privé-zwembad heeft dan ook een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om verkoeling te zoeken in je eigen tuin en de grandeur die een privé-zwembad met zich meebrengt. Een zwembad kopen heeft niet alleen voordelen, maar ook nadelen. Zo kan een zwembad behoorlijk duur zijn en vereist een zwembad ook nog eens behoorlijk wat onderhoud.

In dit artikel geven we je in de eerste plaats een algemeen overzicht van de voor- en nadelen van een zwembad. In het tweede deel van dit artikel geven we een overzicht van de verschillende soorten zwembaden en hun specifieke voor- en nadelen.


De voordelen van een zwembad kopen

Er is een aantal voordelen verbonden aan het kopen van een zwembad. In de eerste plaats is een eigen zwembad makkelijk en comfortabel. Door een zwembad in je tuin te plaatsen hoef je op een warme zomerdag niet naar een openbare zwemplaats om te gaan zwemmen, maar kan je zo het water inspringen. Daar komt nog eens bij dat een privé-zwembad ook nog eens niet met anderen gedeeld hoeft te worden. Dat geeft je meer privacy en vaak ook meer comfort.

Een zwembad in je tuin plaatsen geeft je huis een andere uitstraling
Een zwembad is er echter niet alleen om in te zwemmen. Een zwembad in de tuin kan ook gebruikt worden om je tuin een mooiere uitstraling te geven. Door een zwembad in de tuin te plaatsen krijgt de woning vaak een chiquere uitstraling en wordt deze meer waard. Een makelaar zal bijvoorbeeld altijd vermelden dat de woning voorzien is van een zwembad.

Een zwembad in je tuin is goed voor je gezondheid
Van zwemmen blijf je fit. Zwemmen is een sport waarbij je een grote groep spieren traint en daardoor blijft je lichaam in goede conditie. Als je een zwembad in je tuin hebt liggen is de drempel lager om dagelijks een stukje te gaan zwemmen. Als je vervolgens regelmatig baantjes trekt blijf je in goede conditie. Zwemmen is echter niet alleen goed voor je fysieke conditie, maar zwemmen is ook goed voor je mentale gezondheid. Door af en toe de tijd te nemen om baantjes te trekken ontspan je en kom je even tot rust!


De nadelen van een zwembad in je tuin

Een belangrijk nadeel aan een zwembad in je tuin hebben is het onderhoud dat je aan een zwembad moet plegen. Een zwembad moet bijvoorbeeld regelmatig schoongemaakt worden. Daarnaast moeten de chemicaliën in het water op peil blijven en moet je ervoor zorgen dat het zwembad soms afgedicht wordt. Het onderhoud dat je aan een zwembad moet plegen is voor sommige mensen een drempel om een zwembad te nemen. Voor die mensen is er goed nieuws: er zijn steeds meer hulpmiddelen, denk aan een zwembadschoonmaakrobot, die de onderhoudstijd kunnen verkorten.

Gebrek aan toezicht
Een ander nadeel aan een zwembad in je tuin is een gebrek aan toezicht. Een zwembad is niet alleen een bron van verkoeling op warme dagen, maar kan ook gevaarlijk zijn voor kinderen die niet kunnen zwemmen. Het komt nog steeds voor dat kinderen die niet kunnen zwemmen op een onbewaakt moment in het zwembad springen en verdrinken.

Gelukkig zijn er ook hiervoor hulpmiddelen die dit nadeel kunnen verkleinen. Zo kan je bijvoorbeeld een alarmsysteem in het zwembad installeren. Dit alarmsysteem gaat af zodra er beweging in het water wordt gesignaleerd.

Een zwembad in je tuin geeft je een hogere elektriciteitsrekening
Als je een zwembad in je tuin hebt dan zal je energierekening stijgen. Vrijwel ieder zwembad heeft een pomp- en filtersysteem en die gebruiken natuurlijk stroom. Als je een verwarmd zwembad hebt, dan stijgt de energierekening natuurlijk helemaal. Het verwarmen van een grote hoeveelheid water kan behoorlijk in de papieren lopen. In de derde plaats moet het water in het zwembad ververst en aangevuld worden. Ook dit vormt weer een extra kostenpost. Als je overweegt om een zwembad te kopen doe je er daarom goed aan om niet alleen naar de aanschafkosten te kijken, maar ook naar de kosten die je kwijt bent aan energie.

Verschillende types zwembaden

In dit deel van dit artikel nemen we verschillende types zwembaden onder de loep. In de eerste plaats kijken we naar de meest simpele variant: een opbouwzwembad. Een opbouwzwembad onderscheid zich van de overige soorten zwembaden doordat dit type zwembad niet ingegraven wordt. Onder andere hierdoor zijn de kosten van een dergelijk zwembad lager. Een groot en stevig opbouwzwembad kost ongeveer 1000 tot 1700 euro. Voor deze prijs krijg een professioneel zwembad, waar je in de zomer veel plezier van kunt hebben.

Deze zwembaden zijn echter vooral bedoeld om verkoeling in te zoeken en om in te zitten. Baantjes trekken is veel minder goed mogelijk. Hierdoor mis je de gezondheidsvoordelen die een zwembad je kan bieden.

Het is wel mogelijk om grotere opbouwzwembaden te kopen waar je ook baantjes in kan trekken. Deze zwembaden zijn echter fors duurder en kosten ongeveer 7000 tot 10.000 euro.

Goedkoop opblaas zwembad kopen
Als je op zoek bent naar een veel goedkoper zwembad, dan kan je natuurlijk ook een goedkoop opblaaszwembad kopen. Een dergelijk zwembad kost een paar tientjes en je kunt er veel plezier van hebben. Uiteraard zijn dergelijke goedkope, opblaasbare zwembaden niet geschikt om baantjes in te trekken, maar je kan er wel een hoop lol en verkoeling van hebben. Als je helemaal spekkoper wilt zijn, dan doe je er goed aan om vooruit te denken. Koop een goedkoop opblaasbaar zwembad aan het einde van het seizoen. Vaak gaan dergelijke zwembaden dan met forse kortingen weg!

Betonnen inbouwzwembad
Als je ervoor kiest om een zwembad in te laten bouwen, dan kan je ervoor kiezen om een betonnen zwembad te nemen. Een betonnen zwembad heeft als voordeel dat het bijzonder duurzaam is. Met duurzaam wordt hier bedoeld: dat het zwembad lang mee gaat. Daarnaast is het makkelijker om bij een betonnen zwembad maatwerk te leveren. Daar is echter wel een prijskaartje aan verbonden. Een betonnen zwembad kost al snel tussen de dertig en de vijftigduizend euro.

Polyester inbouwzwembad
Als je een zwembad in wilt laten bouwen, dan kan je er ook voor kiezen om een polyester zwembad te nemen. Een polyester zwembad heeft een aantal voordelen: een dergelijk zwembad is vaak goedkoper, is makkelijker schoon te houden en isoleert beter. Daar staan ook een aantal nadelen tegenover. Een eerste nadeel is dat het minder makkelijk is om een maatwerk polyester zwembad te krijgen en een tweede nadeel is de levensduur van het zwembad. Als je voor een polyester zwembad kiest is het heel belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van het polyester en naar eventuele garanties die een leverancier geeft.

Sommige types polyester blijken niet zo goed bestand tegen chemische stoffen als chloor. Hierdoor wordt de levensduur van het zwembad verkort. Natuurlijk is dat niet bij alle polyester zwembaden zo, maar het is wel goed om hier rekening mee te houden. De kostprijs van een polyester zwembad ligt ergens tussen de 15.000 en de 25.000 euro.


Waar kun je een zwembad kopen?

Als je besloten hebt om een zwembad te kopen, dan wil je natuurlijk weten waar je een zwembad kunt kopen. Om die vraag te beantwoorden hangt het er natuurlijk van af wat voor een zwembad je wilt kopen. Een opblaaszwembad kan je bij wijze van spreken op iedere hoek van de straat kopen. Bij de Blokker, bouwmarkten en speelgoedwinkels struikel je in de zomer bijna over de opblaaszwembaden. Ook de grotere zwembaden die opgezet moeten worden zijn redelijk makkelijk te verkrijgen. Bij speelgoedwinkels zijn de goedkopere, niet permanente zwembaden te krijgen en ook bij bouwmarkten zie je deze zwembaden regelmatig. Uiteraard is er ook online een groot aanbod aan diverse zwembaden die opgezet kunnen worden.

Als je een zwembad wit aanleggen dat ingebouwd wordt, dan doe je er goed aan om een specialist in de arm te nemen. Zij kunnen je specifiek adviseren over de mogelijkheden die er voor jouw specifieke situatie zijn.


Conclusie

Als je overweegt om een zwembad te kopen, dan zijn er goede redenen om dit te doen. Een zwembad levert in de eerste plaats gemak op. In de tweede plaats stimuleert een eigen zwembad om vaker te gaan zwemmen. Dit levert gezondheidsvoordelen op. Een zwembad is echter niet gratis. Zeker als het om een inbouwzwembad gaat ben je al snel minimaal 15.000 euro kwijt. Daar staat echter tegenover dat een inbouwzwembad de waarde van je woning weer laat stijgen. De kosten van een zwembad bestaan echter niet alleen uit de aanschafkosten. Van belang is ook om te kijken naar variabele kosten, waaronder energiekosten.

Als het om verschillende types zwembaden gaat dan zijn de opbouwzwembaden zonder meer de goedkoopste zwembaden. Deze zwembaden zijn echter niet altijd geschikt om daadwerkelijk in te zwemmen, maar zijn meer geschikt om verkoeling in te zoeken.

Inbouwzwembaden kunnen gemaakt worden van beton en polyester. Betonnen inbouwzwembaden zijn duur, maar daar staat tegenover dat het bijvoorbeeld mogelijk is om maatwerk te leveren. Polyester zwembaden zijn goedkoper, maar hier is maatwerk moeilijker. Daarnaast is het van cruciaal belang om te kijken naar de kwaliteit van het polyester.


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag