Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

8 voordelen en nadelen aan antikraak wonen

8 voordelen en nadelen aan antikraak wonen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Je hebt er vast weleens van gehoord; antikraak wonen. Maar wat houdt dat nou eigenlijk precies is? En wat zijn de voor- en nadelen van antikraak wonen? In dit artikel vertellen we je er alles over. Daarnaast zetten we 8 voor- en nadelen voor je op een rij, zodat je direct weet of antikraak wonen wel of niet iets voor jou is.


Wat is antikraak wonen?

Wanneer bedrijfspanden, woningen, appartementencomplexen, kantoren of bijvoorbeeld scholen leeg komen te staan, wordt er regelmatig gezocht naar antikrakers, ofwel mensen die antikraak willen wonen. Maar wat houdt dat nou eigen precies in? Letterlijk betekent het dat je een huis bewoond om op die manier te voorkomen dat er krakers in het pand gaan zitten. Dit is namelijk vaak wat er gebeurt met gebouwen die voor langere tijd leeg staan en onbewaakt zijn. Daarom zijn er diverse organisaties die ervoor zorgen dat die panden tijdelijk bewoond worden, om krakers op die manier geen kans te geven.


In wat voor panden kom je terecht?

De panden waar je als antikraak bewoner in terecht kunt komen zijn heel divers. Denk bijvoorbeeld aan een leeg schoolgebouw, een bejaardenhuis, een woning die tijdelijk bewoond moet worden, een ziekenhuis, kerk of kantoorpand. In het geval van grote panden zoals een school of kantoorpand, deel je het gebouw vaak met andere bewoners. Dat wil zeggen dat je wél een eigen ruimte hebt, bijvoorbeeld een volledig klaslokaal, maar dat je voorzieningen als het toilet, de douche en/of de keuken moet delen met de andere bewoners van het pand. Voor woningen en appartementen geldt vaak dat je de volledig woning tot je beschikking hebt en dus niet hoeft te delen.


Voorwaarden

Wanneer je antikraak wil gaan wonen, zijn er vaak bepaalde voorwaarden waar je aan moet voldoen. Zo moet je minstens 18 jaar oud zijn, in het bezit zijn van een geldige legitimatie, verantwoordelijk en flexibel zijn, en mag je vaak geen huisdieren of inwonende kinderen hebben. Er worden eisen gesteld aan je inkomen, en je zult zorgvuldig met de te bewonen ruimte om moeten gaan.


7 voordelen van antikraak wonen

Antikraak wonen kent een hoop voordelen. We zetten er hier 8 voor je op een rij.

1. Lage huurprijzen

Een van de grootste voordelen van antikraak wonen is toch wel de lage huurprijs. Normaal gesproken betaal je voor een kamer in de stad of bij het huren van een particuliere woning een torenhoge huur. Bij antikraak is dit nooit het geval, in tegendeel: je kunt al een volledig woonhuis tot je beschikking hebben voor slechts 200 euro per maand. Voor een appartement, klaslokaal of kamer betaal je vaak nog veel minder. Deze zijn al te vinden vanaf 90 euro per maand.

2. Unieke locaties

Als je antikraak woont kom je terecht op unieke locaties. Niet alleen de woonruimtes zijn vaak uniek, zoals bijvoorbeeld een gymzaal, of kamer in een ziekenhuis of instelling, maar de locaties waar deze panden te vinden zijn ook. Het kan zomaar zo zijn dat je in een appartement midden in de stad komt te wonen, en slechts een huurprijs van rond de 100 euro moet betalen. Naast woningen midden in de stad, zijn er ook objecten te vinden in prachtige bosrijke gebieden, zoals landhuizen of molens.

3. Groot aanbod

Het aanbod van antikraak woningen is groot. Er zijn verschillende organisaties waar je je kunt aanmelden wanneer je antikraak wil wonen. Zo kun je bijvoorbeeld terecht bij Ad Hoc, Kamernet, Interveste of Camelot. Op deze websites is het woningaanbod al te bekijken, waardoor je direct een idee hebt waar je eventueel terecht zou kunnen komen. Wist je trouwens dat je ook antikraak werkruimtes, ateliers en zelfs winkelruimtes kan huren? Ideaal als je tijdelijk een werkruimte nodig hebt.

4. Snel een woning

Ellendig lange wachtlijsten voor een kamer of sociale huurwoning, daar heb je geen enkele last van als je antikraak gaat wonen. Vaak zijn de woningen zelfs per direct beschikbaar. Hoe lang het precies duurt voor je een woning hebt, hangt een beetje van de aanmeldingsprocedure van een organisatie af, maar je kunt ervan uitgaan dat je nooit langer dan een paar weken hoeft te wachten.

5. Nieuwe mensen

Wanneer je als antikraker in een schoolgebouw, ziekenhuis, instelling of bejaardenhuis terechtkomt, deel je de voorzieningen zoals de keuken, badkamer en het toilet soms met de rest van de bewoners. Hierdoor leer je nieuwe mensen kennen en dat kan, vooral als je alleen woont, heel gezellig zijn.

6. Eigen stek

Voor mensen die liever een woonruimte met eigen voorzieningen hebben, zodat ze die niet hoeven te delen met anderen, zijn er gelukkig ook voldoende appartementen of woonhuizen te huur. Hierdoor heb je echt je eigen stek. Ideaal voor stellen, of mensen die graag een eigen plek willen.

7. Geen eisen aan de inrichting

Als je antikraak gaat wonen zijn er vaak geen eisen met betrekking tot de inrichting van de woonruimte. Zo word je bijvoorbeeld niet verplicht om vloerbedekking neer te leggen. Soms wordt er wel van je verlangd dat je een ruimte betrekt met een minimale inboedel. Dit heeft vooral te maken met het feit dat je dan snel weer kunt verhuizen. Ondanks dat er geen eisen aan de inrichting worden gesteld, wordt er natuurlijk wel van je verwacht dat je het object waar je woont met respect behandeld. Dat wil zeggen dat je het goed onderhoud en er geen enorme puinhoop van maakt. Soms zijn er woningen of studio’s beschikbaar die al volledig gemeubileerd zijn. In dat geval wordt er natuurlijk van je verwacht dat je zorgvuldig met die spullen omgaat.


8 nadelen van antikraak wonen

Net als ieder ander ding heeft ook antikraak wonen een aantal nadelen. We zetten er 8 voor je op een rij.

1. Geen zekerheid door korte opzegtermijn

Een van de nadelen van antikraak wonen is dat je nooit weet hoe lang je ergens mag blijven. Het kan zomaar zo zijn dat je slechts een paar dagen of weken van te voren te horen krijgt dat je er op een bepaalde datum uit moet. Voor de een is dit geen enkel probleem, maar voor een ander kan dit toch een stressfactor zijn, je kunt immers iedere dag te horen krijgen dat je weg moet. Hierdoor zal het lastig zijn om een gevoel van thuis en zekerheid te creëren.

2. Vaak strenge regels

De regels voor antikraak wonen zijn vaak (erg) streng. Zo kan het zo zijn dat de verhuurder jou direct uit het huis mag zetten als je bijvoorbeeld een feestje geeft, de huur te laat betaalt, iemand laat logeren, een muur verft, of op de hond van bijvoorbeeld je ouders past.

3. Geen huisdieren of kinderen

Zoals eerder al genoemd mag je vaak geen huisdieren of kinderen bij je laten wonen als je antikraak gaat wonen. Vaak is het maximum aantal personen dat in een woning mag wonen twee.

4. Geen echte privacy

De verhuurder mag altijd zonder opgave van reden én zonder jouw toestemming het pand betreden. En dat kan toch wel een beetje het gevoel geven dat je geen privacy hebt. Soms is het zo dat je in een woning komt te wonen die te koop staat. In dat geval moet je er rekening mee houden dat er zo nu en dan bezichtigingen van de woning plaatsvinden en dat er van je verwacht wordt dat je het huis en de eventuele tuin continu netjes houdt.

5. Verantwoordelijk voor onderhoud en/of beschadigingen

De verantwoordelijkheid van het onderhoud van de woonruimte komt vaak voor de rekening van de bewoner. Dat wil zeggen dat jij opdraait voor de kosten van bijvoorbeeld een kapotte CV of bij een lekkage. Daarnaast zullen eventuele beschadigingen aan het pand voor jouw rekening zijn.

6. Geen recht op huurbescherming en vervangende woning

Je hebt geen recht op huurbescherming als je antikraak woont. Dat betekent dat je per direct (of met een zeer korte opzegtermijn) uit de woning gezet kan worden, en dat je geen recht hebt op een vervangende woonruimte. Hier zal je dus zelf weer naar op zoek moeten gaan.

7. Vaak aanpassingen in woonruimte nodig

Vaak zijn er best nog wat aanpassingen nodig aan een ruimte, voordat deze comfortabel te bewonen valt. Een kantoor of klaslokaal is immers niet gemaakt om in te wonen. Houd er ook rekening mee dat je de woning weer terug moet brengen in de oude staat, zodra je het moet verlaten. Vaak is het niet toegestaan om bijvoorbeeld muren te schilderen of andere grote dingen aan een ruimte aan te passen. De voorwaarden daarvan kun je opvragen bij de organisatie waar je de ruimte van huurt.

8. Verhuur aan derden bij vakantie

De verhuurder heeft het recht om jouw woonruimte aan iemand anders te verhuren als je op vakantie gaat. Bij sommige organisaties mag dit pas wanneer je een bepaald aantal weken weg bent, en bij andere mag dit al na slechts een paar dagen. Je woont daar immers om krakers op afstand te houden en wanneer jij voor langere tijd weggaat, loopt het pand daarmee een risico.

NB Niet alle organisaties die antikraak woningen verhuren hanteren dezelfde regels en voorwaarden. Het kan dus zo zijn dat bovenstaande voor- en nadelen niet per se opgaan voor de organisatie waar jij je in wil schrijven. Check voor de specifieke voorwaarden van het antikraak wonen de website van het antikraakbureau waar je je in wilt schrijven of waar je ingeschreven staat.


Is antikraak wonen wel of niet voor jou weggelegd?

Wanneer je nadenkt over een inschrijving bij een antikraakbureau is het goed om bovenstaande voor- en nadelen even te overdenken. De een vindt het misschien een uitdaging en avontuur om nooit helemaal zeker te weten waar hij aan toe is, terwijl de ander daar alleen maar een hoop onrust door ondervindt. Denk er dus goed over na of antikraak wonen geschikt voor je is. Mocht het wel iets voor je zijn, dan kan je ervan uitgaan dat je voor weinig geld op unieke locaties terecht zult komen.



foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag