Wat is het beste laminaat?

Wat is het beste laminaat?

Laatst bijgewerkt: 4 april 2019

Laminaat is één van de meest populaire vloerbekledingen voor in je huis. Dat is niet zo gek, want laminaat is namelijk gemakkelijk te leggen, verkrijgbaar in verschillende stijlen en prima betaalbaar. Zo kun je voor een klein prijsje een prachtige vloer in je huis plaatsen – als je wilt, kun je het ook helemaal zelf. Ga jij binnenkort verhuizen of wil je jouw huis een nieuwe look geven? In dit artikel zetten wij tips voor het beste laminaat voor je op een rijtje.


Waaruit bestaat laminaat eigenlijk?

Waarschijnlijk heb je vast wel eens laminaat gezien, omdat het zulke populaire vloerbekleding is. Misschien heb je het zelf in je woonkamer liggen, of hebben je vrienden hun vloer met laminaat bedekt. Maar weet je wel waar laminaat eigenlijk uit bestaat? Laminaat bestaat uit vier verschillende lagen, waardoor de vloer duurzaam wordt en er mooi uit ziet.

Laag 1 – toplaag

De bovenste van de vier lagen is een doorzichtige toplaag, zodat de vloer bestand is tegen krassen en bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen. Dweilen moet natuurlijk ook gebeuren… Deze toplaag is niet glad, maar heeft een structuur dat lijkt op bijvoorbeeld hout,

Laag 2 – uiterlijk

Daarna komt de laag die bepaald hoe de vloer er uit ziet, bijvoorbeeld een laag dat lijkt op hout of ander natuurlijk materiaal. Meestal is dit een soort foto van het materiaal, in zeer hoge resolutie gedrukt. Zo is het net alsof je een mooie houten vloer hebt, maar dan zonder de hoge kosten!

Laag 3 – waterbestendig

Vervolgens bestaat het laminaat uit een derde laag, dat het laminaat waterbestendig maakt. Door deze laag wordt de vloer ook steviger.

Laag 4 – onderste laag

Ten slotte zorgt de laatste vierde laag dat het laminaat niet gauw krom zal trekken en houdt deze laag het laminaat duurzaam. Een dunne vierde laag zal er bijvoorbeeld voor zorgen dat de vloer sneller kapot gaat – iets om goed in de gaten te houden, dus!


Laminaat is geen parket

Laminaat wordt in de volksmond ook wel parket genoemd, maar parket is toch een hele andere vloerbedekking. Parket bestaat namelijk niet uit verschillende lagen zoals hierboven beschreven, maar uit een bepaalde soort houten planken. Een ander groot verschil is dat je laminaat niet hoeft te verzorgen met bijvoorbeeld olie, maar dat de vloerbedekking tot wel twintig jaar meegaat als je het goed legt! Als je op zoek gaat naar laminaat, kun je dus beter geen zoektermen als parket of houten vloer gebruiken.


Verschillende soorten laminaat en gebruikersklassen

Om een goede keuze voor je nieuwe laminaat te maken, is het goed om te weten dat er verschillende soorten laminaat en verschillende gebruikersklassen om laminaat mee aan te duiden zijn. Ook de dikte van het laminaat speelt mee in de duurzaamheid van het laminaat.

Verschillende soorten laminaat

Als je voor laminaat kiest, heb je een grote keuze uit een groot palet van kleuren en uitstralingen. Je hebt bijvoorbeeld:

– Laminaat met een leistenen of betonnen look: dat past mooi in een strakke en industriële woonstijl, en het is stukken goedkoper dan de ‘echte’ materialen
– Laminaat met een houten look, zoals kersen of kastanje: zo lijkt het net of je een echte houten vloer hebt, zonder de lasten van het verzorgen van het materiaal met bijvoorbeeld olie of houtwas
– Laminaat met of zonder een V-groef. Een V-groef draagt bij aan het gevoel van een houten vloer, waar laminaat zonder V-groef er juist strak uit ziet.
– Laminaat in grotere afmetingen: XL laminaat is vanaf tien centimeter groter dan regulier laminaat. Dat scheelt een hoop werk bij het leggen!

We inspireren je graag met een aantal afbeeldingen van verschillende soorten laminaat.

https://nl.pinterest.com/pin/147211481541920752/
Laminaat in de sfeer van kersenhout: een prachtige warme kleur

https://nl.pinterest.com/pin/649644314968866725/ 
XL laminaat: veel breder dan ‘normaal’ laminaat

https://nl.pinterest.com/pin/357614026637560505/
Leisteen laminaat: perfect voor bij een strakke inrichting

https://nl.pinterest.com/pin/564005553329274191/ 
Laminaat met een V-groef: net een echte houten vloer!

https://nl.pinterest.com/pin/510173464023010979/ 
Laminaat zonder V-groef: dat komt heel dicht in de buurt bij een echte gietvloer

Gebruikersklassen voor laminaat

Om de duurzaamheid van laminaat te classificeren, zijn er verschillende gebruikersklassen vastgesteld om verschillend laminaat in te verdelen. Deze gebruikersklassen zijn vastgelegd door de Europese norm EN685, en bepalen de kwaliteit van de bovenste laag van het laminaat. De toplaag is immers heel belangrijk , omdat je daar rechtstreeks op loopt. Door het bekijken van de gebruikersklasse op een pak laminaat kun je vaststellen of deze bij de kamer waar de vloerbekleding in komt past: ga je er heel veel (met schoenen) op lopen, of juist niet?

De kwaliteit van het laminaat wordt onderverdeeld in twee verschillende vormen gebruikersklassen: eentje voor commercieel gebruik (bijvoorbeeld in winkels of in concertzalen) en eentje voor in woningen. De gebruikersklassen voor commercieel gebruik gaan van W31 t/m W34, en die voor in huizen van W21 t/m W23.

Gebruikersklasse W21 (of W31)

W21 (of W31 voor commercieel gebruik) staat voor licht gebruik, en is geschikt voor kamers waar niet heel intensief op het laminaat gelopen wordt, zoals de slaapkamer.

Gebruikersklasse W22 (of W32)

W22 (of W32) is perfect voor bijvoorbeeld de woonkamer, voor een normale intensiteit.

Gebruikersklasse W23 (of W33)

W23 (W33) is voor ruimtes waar de vloer zeer intensief belopen wordt.

Gebruikersklasse W34

Je hebt ook nog gebruikersklasse W34, voor ontzettend intensief commercieel gebruik – deze gebruikersklasse wordt eigenlijk alleen gebruikt op plekken waar heel veel mensen lopen, in bijvoorbeeld concertzalen of op vliegvelden. Op deze manier kun je de juiste gebruikersklasse voor jouw gewenste vloer gemakkelijk aflezen op het pak laminaat. Wel zo fijn!

Dikte van het laminaat

Om het allerbeste laminaat aan te schaffen voor jouw woning, is het goed om naast de gebruikersklasse ook naar de dikte van het laminaat te kijken. De dikte van laminaat is meestal tussen de zes en elf millimeter. Hoe dikker het laminaat, hoe intensiever de vloer gebruikt kan worden. En hoe minder geluid er doorheen komt – ook wel fijn als je in een flat woont!

Meestal is het zo dat de dikte van het laminaat vaak wel bij de gebruikersklasse hoort: gebruikersklasse W21 heeft bijvoorbeeld niet de grootste dikte. Toch kan er nog wel onderling verschil zijn. Wil jij bijvoorbeeld laminaat leggen in je slaapkamer, waar je niet alleen slaapt maar ook doorheen loopt als je naar je balkon wilt gaan? Dan kun je prima kiezen voor gebruikersklasse W21, maar kun je voor iets meer dikte kiezen. Ga je echt alleen slapen in je slaapkamer, dan is wat minder millimeter ook geen probleem. Op deze manier kun je het perfecte laminaat voor de desbetreffende ruimte uitzoeken.


Wat is het beste laminaat?

Het beste laminaat is dus heel afhankelijk van de kamer waar je de vloer in wilt plaatsen, en daarmee de intensiteit waarop de vloer belopen zal worden. Als je rekening houdt met bovenstaande zaken, zoals de gebruikersklasse, de dikte en de verschillende lagen van het laminaat, kom je uit bij het beste laminaat voor jouw woning. Maar ook daarna heb je nog ontzettend veel keuze uit verschillende laminaat soorten.

Hier koop je goed laminaat

Er zijn een aantal winkels met laminaat van goede kwaliteit die het beste uit de bus komen en erg populair zijn. Je kunt met een kleiner budget bijvoorbeeld prima terecht bij de woonwinkel Ikea, waar je een ruime keuze hebt aan een groot assortiment laminaat. Daar vind je vast een vloer die bij jouw stijl past! Voor diegene die wat meer budget voor een vloer heeft, is Quick Step een goed idee: dit merk is te vinden bij een woonboulevard bij jou in de buurt: prachtig laminaat met 25 jaar garantie. Voor ieder wat wils, dus! Ook bij bouwmarkt Gamma kun je prima terecht voor laminaat, want daar kies je in vier verschillende prijsklassen het laminaat dat bij jouw huis past. Nu moet je nog aan de slag met het leggen! Dik.nl geeft je graag alvast tien tips om je laminaat schoon te maken, zodat je vloer nog heel lang mooi blijft.


Het vaststellen van hét beste laminaat is heel lastig, omdat het beste laminaat voor elk huis weer anders is. Om het beste laminaat voor jouw woning te bepalen, kun je op de gebruikersklasse van het laminaat en de dikte in millimeters letten. Wil je bijvoorbeeld laminaat in je slaapkamer leggen waar niet zo veel gelopen wordt, of juist in de gang waar je vaak met schoenen aan loopt? Nu moet je nog kiezen tussen de verschillende printjes en wel of geen V-groeven. Weet je niet zo goed waar je terecht kunt voor laminaat? De Ikea, woonwinkel die Quick Step verkoopt of Gamma zijn prima winkels om jouw laminaat te scoren. Succes met het leggen!


Wellicht vind je deze gerelateerde artikelen ook interessant:


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag