Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

7 manieren om een deur te beveiligen

7 manieren om een deur te beveiligen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een inbreker in huis is voor veel mensen één van de meest nare gedachten. Of je nu wel of niet thuis bent, het is een akelig idee dat iemand je huis binnenkomt om jouw spullen te stelen. Gelukkig kan je je deur daar eenvoudig tegen beveiligen. In dit artikel lees je alles over veiligheidskeurmerken en vind je alle tips en trucks voor de beveiliging van je deur. We bespreken zowel lichtere als zwaar inbraakwerende oplossingen.


Wat je moet weten voordat je je deur gaat beveiligen

De oplossingen die we bespreken in dit artikel werken alleen goed als je deur in goede staat is. Je hebt immers niets aan stevig hang – en sluitwerk als je deur bijna uit elkaar valt. Is je deur in twijfelachtige of slechte staat, repareer hem dan of vervang hem door een stevig, nieuw exemplaar.

De meeste goede sloten houden een inbreker een paar minuten buiten. Misschien vind je dit nog weinig geruststellend, maar toch is het genoeg. Voor de inbreker telt elke seconde. Hoe langer hij bezig is met het slot forceren, hoe groter de kans wordt dat iemand hem betrapt. Bij een slot dat hij in theorie wel kan forceren, maar wat te lang zal duren, zal hij het voor gezien houden!


De trucs van hedendaagse inbrekers

Inbrekers hebben twee soorten trucs om in de breken: ze hebben zo hun methodes om in te breken, maar daarnaast hebben ze verschillende manieren om te checken of jij thuis bent. Inbrekers doen vaak het volgende:

  • Een takje tegen de deur zetten om te kijken of je thuis bent. Staat het takje er dagen later nog, dan ben je waarschijnlijk niet thuis. Dezelfde methode wordt ook wel toegepast met een papiertje tussen de deur.
  • Met een telefoon foto’s maken door de brievenbus. Ligt er veel post, dan concludeert de dief dat jij er niet bent.
  • Om jouw slot te openen, gebruiken inbrekers speciaal ‘lockpicking’ gereedschap. Hiermee kunnen ze een cilinderslot openen.
  • Sommige inbrekers plakken je bel af met plakband. Verwijder jij het plakband, dan weten ze dat je thuis bent. Plakband op je deurbel kan een kwajongensstreek zijn, maar het kan ook betekenen dat je je huis goed in de gaten moet houden.
  • Kerntrekken komt ook veel voor. Hierbij wordt de kern met speciaal gereedschap uit het cilinderslot getrokken. De deur kan daarna makkelijk geopend worden.

Je deur beveiligen is dus belangrijk, maar een stuk betrokkenheid van vrienden en buren helpt ook. Zorg ervoor dat er tijdens je vakantie iemand is die regelmatig in je huis komt en de post opruimt. Zelf kan je er met een tijdschakelaar voor zorgen dat je huis er niet verlaten uitziet.


Het SKG-keurmerk en het p0litiekeurmerk

Je wilt graag veilige sloten op je deur. Hoe weet je nu dat je echt veilige sloten op het oog hebt? Het skg-keurmerk kan hierbij helpen. SKG staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Deze onafhankelijke organisatie test hang – en sluitwerk op sterkte en duurzaamheid. Je herkent het SKG logo aan een trapeziumfiguurtje (dakje) met daaronder de hoofdletters SKG. In het figuurtje staan één, twee of drie sterren weergegeven. Het logo hoort onuitwisbaar en zichtbaar op de buitenkant van een slot te staan.

blankSKG 1-ster slot

Een 1-ster SKG slot is een standaard inbraakwerend slot. Sloten met één SKG-ster zijn niet zelfstandig inbraakwerend. Dat wil zeggen dat er nog één ander gelijkwaardig of sterker slot nodig is om inbraken te weren. Het SKG 1-ster slot pas je dus altijd toe in combinatie met tenminste één ander slot.

blankSKG 2-sterren slot

SKG producten met 2 sterren zijn zelfstandig inbraakwerend. Ze kunnen het binnendringen van inbrekers minstens 3 minuten vertragen. Dat lijkt weinig, maar voor de inbreker is dit dermate vertragend dat hij gewoonlijk afhaakt.

blankSKG 3-sterren slot

SKG 3-sterrensloten zijn zelfstandig inbraakwerend en kunnen het binnendringen van een inbreker minstens 5 minuten vertragen.

SKG vinkje

In SKG goedgekeurde producten kunnen ook één of twee vinkjes staan. Het SKG logo met de vinkjes vind je bij producten die niet afsluitbaar zijn. Deze producten zijn niet bedoeld om iets te vergrendelen, maar bieden aanvullende veiligheid.

blankPolitiekeurmerk veilig wonen

Tot slot hanteert de politie ook een keurmerk: het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Wat hang – en sluitwerk betreft, volgen ze de kwalificaties van de SKG. Je kan deze lijst makkelijk online inzien om een goede keuze te maken in hang en sluitwerk.

Zijn alle sloten zonder SKG keurmerk ongeschikt?

Hang – en sluitwerk zonder SKG keurmerk zal niet het Politiekeurmerk Veilig Wonen krijgen, maar je kunt de beveiliging van een raam of deur wel aanpassen of veranderen zodat inbrekers toch geen kans krijgen.


Anti-kerntrekcilinders en kerntrek veiligheidsbeslag

Een methode die inbrekers vaak toepassen is het zogenaamde ‘kerntrekken’. Hierbij wordt een geharde boorschroef in het sleutelgat van het cilinderslot geschroefd. Vervolgens wordt met een speciale kerntrekker of een klauwhamer, de kern uit de cilinder getrokken. Het simpelweg afbreken van de cilinder komt ook vaak voor. Je kan hiervoor een cilinderslot met kern trekbeveiliging aanschaffen. Zo’n slot heeft altijd het SKG 3-sterren keurmerk.

Nóg een stapje extra veiligheid heb je, als je kiest voor een cilinderslot met kerntrekbeveiliging én speciale beveiliging tegen afbreken.

Je kan ook anti-kerntrekbeslag monteren op je deur. Bij dit beslag is de cilinder afgedekt door een geharde kap. Voor de cilinderkern (het sleutelgat) zit een meedraaidende rozet. Zelfs als het zou lukken om de kerntrekschroef in de cilinderkern te schroeven, kan de cilinder er niet uitgetrokken worden omdat beide bedekt zijn. Bij verouderd 3-sterren SKG veiligheidsbeslag ontbreekt de meedraaiende rozet.


Dievenklauw ofwel veiligheidsnok voor je deur

Een dievenklauw is een beveiligingsproduct om naar buiten draaiende deuren te beveiligen tegen inbraak. Een dievenklauw bestaat uit twee delen, die zijn gemaakt van gehard staal. Dit zijn een bus en een pen, die recht tegenover elkaar gemonteerd woorden. Een dievenklauw voorkomt dat een deur aan de scharnierzijde kan worden geopend, als het scharnier is vernield of verwijderd.


Anti-inbraakstrip

Een anti-inbraakstrip is niet de meest esthetische oplossing voor je deur (je ziet hem namelijk zitten) maar hij houdt uitstekend inbrekers buiten de deur. Een anti-inbraakstrip voorkomt dat inbrekers een koevoet tussen het kozijn en de deur kunnen zetten, om zo het huis binnen te komen.


Anti-manipulatieplaatje

Een anti-manipulatieplaatje is bedoeld om een cilinderslot te beveiligen. Een methode die inbrekers soms toepassen, is het boren naast jouw veiligheidsbeslag om zo alsnog het slot te openen. Je kan dit makkelijk voorkomen met het anti-manipulatieplaatje. Boren, plakken of schroeven is niet nodig. Je klemt het plaatje namelijk achter het veiligheidsbeslag.


Brievenbusbeveiliging

Brievenbusbeveiliging voorkomt het ‘openhengelen’ van je deur via de briefplaat. De brievenbusbeveiliging is alleen een belemmering voor inbrekers en niet voor je post. Deze beveiliging is vooral nuttig op het moment dat je deur niet op het nachtslot zit, dus als je bijvoorbeeld aan het werk bent.


Kierstandhouder

De kierstandhouder heb je waarschijnlijk al vaak gezien, zonder erbij stil te staan. Het is die beugel met dat hendeltje, waarbij het ene deel op de deur is gemonteerd en het andere deel op de deurpost. Zodra je de beugel over de hendel klapt, kan je deur niet verder open dan een kier. Je kan zo altijd veilig kijken wie er voor de deur staat, zonder dat deze persoon je huis zomaar kan binnendringen. Een veilig idee! Veel mensen hebben een kierstandhouder op de voordeur gemonteerd.


Alarm

Een elektronische methode om je deur te beveiligen is natuurlijk het alarm. Je beveiligt hiermee niet alleen je deur maar eigenlijk je gehele huis. Bij alarmsystemen in huis onderscheiden we twee soorten: een alarm dat alleen een geluids (en licht) signaal geeft en een alarm dat automatisch de politie inschakelt. Het inschakelen van de politie geeft een veilig gevoel en vergroot de kans dat de dief ingerekend wordt. Met een geluidssignaal kom je echter ook al ver. Geen enkele inbreker staat te wachten op een spektakel van geluid en hij weet meestal niet of het alarm wel of niet de politie waarschuwt.

Er zijn betaalbare alarmen verkrijgbaar, speciaal voor je deur. Je hoeft dus niet meteen te denken aan een groot en prijzig alarmsysteem.


Kleine aanpassingen, groot verschil in veiligheid

Er zijn grotere en kleinere aanpassingen die je kan verrichten aan je deur voor de veiligheid. Ga je in een nieuw huis wonen, controleer dan of de de deur goed beveiligd is. Een deur die niet optimaal beveiligd is kan je vaak met relatief simpele middelen inbraakveilig maken.
In theorie kan een inbreker vele sloten openmaken, maar het openen van een moeilijk slot kost hem veel te veel tijd. Hij zal er bij het signaleren van zo’n slot dus vandoor gaan.
Tot slot helpt het altijd om buren, familie of vrienden een oogje in het zeil te laten houden als je niet thuis bent.



foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag