Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je fotolijstjes het beste ophangen?

Hoe kun je fotolijstjes het beste ophangen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Fotolijstjes zijn echt een verrijking voor je interieur, want ze vrolijken je kale muur behoorlijk op. Ze zijn niet alleen decoratief, maar ook nog eens heel persoonlijk! Je kunt er mooie natuurfoto’s in hangen, maar natuurlijk ook kiekjes van je vrienden en familie. Om je fotolijstjes het beste tot hun recht te laten komen, moet je ze op correcte wijze aan de muur hangen. Hoe doe je dat? In dit artikel geven we aan de hand van een aantal stappen en tips antwoord op de vraag: “Hoe kun je fotolijstjes het beste ophangen?”


Bepaal het aantal foto’s en hoe je deze ophangt

Als je een grote foto in een lijst ophangt, dan mag je deze stap overslaan. Maar als je twee of meerdere foto’s ophangt, dan is dit een belangrijk onderdeel van de vraag: ‘hoe hang je fotolijstjes op?’. Je moet er namelijk over na denken hoe je foto’s ophangt. Stop je ze in een strakke vorm, zoals een vierkant of een rechthoek? Kies je dan voor fotolijsten in hetzelfde formaat of maak je het speelser door af te wisselen in formaten? Bovendien kun je kiezen voor een grote fotolijst waar meerdere foto’s in passen. Zo kun je verschillende kiekjes combineren tot een groot geheel. Een leuk alternatief is om een grote foto in het midden te hangen, met wat kleinere foto’s eromheen. Dat geeft een losse, leuke uitstraling.


Bepaal de afstand tussen fotolijsten

Heb je besloten om meerdere fotolijsten op te hangen? Dan moet je niet alleen nadenken over de compositie (zoals hierboven omschreven: naast elkaar, schots en scheef, door elkaar heen, onder elkaar of iets anders), maar ook over de afstand tussen de verschillende fotolijsten. Je kunt het beste de afstand vooraf bepalen. Voordat je de foto’s tegen de muur plaatst, kun je ze eerst op de grond plaatsen en ze positioneren. Bekijk het resultaat daarna van bovenaf én van een afstandje, en verschuif een en ander om het nog mooier neer te leggen. Vervolgens moet je de ideale afstanden die je hebt bedacht opmeten en opschrijven, zodat je deze samenstelling op de muur kunt herhalen.

Over het algemeen geldt dat de afstand te maken heeft met het onderwerp op de foto. Hoe gerelateerder het onderwerp is, hoe kleiner de afstand. Een verzameling vakantiefoto’s kan bijvoorbeeld heel dichtbij elkaar hangen, maar als je ineens een foto van een landschap op wil hangen, dan moet het er verder vanaf worden geplaatst. Maargoed… Uiteindelijk gaat het erop wat jij mooi vindt!


Bepaal de ideale hoogte

De positionering en afstand tussen fotolijstjes zijn twee mooie startpunten, maar dan ben je er nog niet helemaal. Want je moet de hoogte nog bepalen! De gemiddelde fotolijst wordt op ooghoogte gehangen. Door de fotolijsten op een natuurlijke hoogte op te hangen, vallen ze op zonder dat je er moeite voor hoeft te doen. Iemand hoeft niet omhoog te kijken of zich te bukken om de foto’s te bekijken, maar kan er terloops een blik op werpen als hij of zij langsloopt. Maar wat is een gemiddelde ooghoogte? Je kunt uitgaan van een hoogte tussen de 150 en 160 cm, gebaseerd op volwassenen. Kinderen zijn vaak iets kleiner… Heb je de ideale hoogte gevonden? Markeer dan met een stip deze hoogte, het liefst met een potlood, zodat je deze marketing later weer kunt verwijderen.


Technische gedeelte: opmeten en markeren

Inmiddels weet je precies op welke hoogte en op welke afstand je de fotolijsten op wil hangen. Nu moet je er echter voor zorgen dat de fotolijst ook daadwerkelijk op die manier op de muur terecht komt. Dat doe je door het systeem van de desbetreffende fotolijst te bekijken: is er een metalen hanger, een metalen draad of een ander bevestigingspunt? En bevindt dit punt zich in het midden van het schilderij , of iets lager of hoger? Maak een nieuwe stip boven de oorspronkelijk aangegeven met daarop de markering. Dat kan er in theorie als volgt uit zien:

Bron: Acaza blog

Hierbij is het de bedoeling dat het midden van het schilderij overeenkomt met de lijn (of stip) die we hebben aangegeven als oorspronkelijke hoogte.


Hoe kun je fotolijstjes ophangen: boren, plakken of iets anders?

De meeste mensen hangen fotolijstjes op aan schroeven. Met behulp van een boormachine kun je schroeven plaatsen, waaraan je het lijstje op kunt hangen. Heb je een houten muur? Dan is het misschien niet eens nodig om te boren; zogeheten ‘nagels’ zijn o0k ideaal om je fotolijstje aan op te hangen. Een alternatief voor boren zijn spijkers. Deze tik je eenvoudig in de muur, en trek je er ook gemakkelijk weer uit. Helaas is dit iets minder stevig dan een schroef, maar voor lichte fotolijstjes en schilderijtjes is het een prima methode.

Maar… niet iedereen zit erop te wachten om gaten te buren in de muur. Of om spijkers te gaan slaan. De redenen lopen uiteen: teveel werk, teveel troep, niet het juiste gereedschap, geen toestemming van de huisbaas en ga zo maar door… Wat jouw achterliggende gedachte ook is, er is geen reden tot paniek! Er zijn namelijk alternatieve manieren om je fotolijstjes op te hangen, zonder te hoeven boren.

Fotolijstjes ophangen zonder te boren

Er zijn diverse ophangsystemen waarbij je zonder te boren of te spijkeren een fotolijstje op kunt hangen. Daar zijn een aantal voordelen aan verbonden:

  • De muur wordt niet beschadigd
  • Je kunt de fotolijstjes eenvoudig op een andere plek ophangen
  • Het ophangsysteem kan eenvoudig worden verwijderd
  • Je hoeft geen (duur) gereedschap te kopen of te lenen

Je moet echter wel goed opletten welk ophangsysteem je gebruikt. Het zou namelijk zonde zijn als een fotolijstje van de muur af valt, omdat het systeem te zwak is… Dat is niet alleen heel erg zonde van het lijstje, dat waarschijnlijk breekt, maar ook van het geld dat je hebt besteed aan het ophangsysteem. Een voorbeeld van wat je niet moet kopen: zelfklevend, dubbelzijdig tape van de So Low. Volgens de gebruiksaanwijzing kun je met een strip van deze tape maar liefst 10 kilo aan de muur hangen. In de praktijk is dit gewicht echter een stuk lager… Kies het zekere voor het onzekere en investeer in een iets betrouwbaarder systeem, zoals:

  • DecoTrack systeem: bestaande uit een schroeflijst en een kooflijst (samen ‘de rail’) en hangsetjes
  • Plakspijkers: een zelfklevende spijker, te koop bij de meeste bouwmarkten en doe-het-zelfzaken
  • Vastklikstrips van Command: eenvoudige manier om op een simpele manier je fotolijstjes te bevestigen

Dus… wat is de beste manier om fotolijstjes op te hangen?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn er verschillende manieren om fotolijstjes op te hangen. De meest voor de hand liggende manier is om een spijker in de muur te boren. Het fotolijstje hangt dan mooi stevig. Maar in sommige gevallen is dat niet de beste optie… Bijvoorbeeld als je in een huurhuis woont, en je de muren zonder gaten moet opleveren als je gaat verhuizen. Of als je vaak je interieur verandert en je geen zin hebt om dan telkens de boorgaten in je muren te stoppen of te bedekken. Bovendien ligt de methode ook heel erg aan het type muur. Sommige materialen zijn helemaal niet geschikt, of zelfs te hard, om in te boren! In dat geval is zoiets als een plakspijker toch echt het beste antwoord op de vraag ‘Hoe kun je fotolijstjes het beste ophangen?’

En verder is het gewoon een kwestie van persoonlijke smaak: welke foto’s kies je, hoeveel foto’s kies je, in welk lijstje hang je ze, hoe verhouden de lijstjes zich ten opzichte van elkaar, et cetera. Je moet doen was jij zelf mooi vindt, ook als het afwijkt van de tips die in dit artikel worden genoemd!


Alternatief voor ophangen: neerzetten of neerleggen

Fotolijsten worden vaak opgehangen aan de muur, terwijl er een heleboel leuke alternatieven zijn. Je kunt fotolijsten bijvoorbeeld ook op de grond zetten, of op de vensterbank. Op die manier draagt het alsnog op een leuke manier bij aan je interieur. Als je ze los neerzet, zonder het vast te maken, dan kun je de foto bovendien oppakken om er eens even goed naar te kijken. Ben je de foto in de lijst zat? Dan is het een kleine moeite om deze te vervangen voor een nieuw exemplaar!


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag