Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je het beste een schilderij ophangen?

Hoe kun je het beste een schilderij ophangen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een schilderij ophangen is vrij gemakkelijk, maar er zijn een paar belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden. Je wilt immers geen beschadigde muur of kunstwerk. Kleine, lichte schilderijen kunnen met slechts een spijker of schroef worden opgehangen. Als je een zwaarder schilderij hebt, dien je gebruik te maken van andere constructies zoals ijzerdraden of een rails. Bovendien is het vinden een mooie muurruimte voor het schilderij ook een hele opgave. Kies je voor een collage of voor een enkel schilderij? En hoe hoog hang je het kunstwerk? Wij helpen graag om jouw schilderij zo goed mogelijk op te hangen op het mooist mogelijke plekje.


Waar hang ik mijn schilderij?

Het vinden van een mooie lege ruimte op de muur is waar alles begint. Hierbij komen al een aantal aspecten kijken waar je rekening mee moet houden. Ten eerste zijn de verhoudingen heel belangrijk. Hiermee wordt bedoeld dat een klein schilderijtje niet op een grote lege muur geplaatst moet worden. Voor het oog valt het schilderijtje dan ‘weg’ en de muur lijkt nog groter en leger. Dat zou natuurlijk zonde zijn. Een andere optie is om meerdere kleine schilderijen aan de muur te hangen als een collage. Houd er dan wel rekening mee dat de schilderijengroep een ‘geheel’ moet vormen. Zoek het verband tussen de schilderijen en hang ze met die gedachte op, zoals op de volgende foto. Bij alle foto’s, bordjes en de hoed komen dezelfde kleuren en filters naar voren. Dit zorgt er voor dat je het idee krijgt dat er niet willekeurig wat op de muur geplakt is, maar dat alles een verband met elkaar heeft. Veel mooier!

Ten tweede is het belangrijk om rekening te houden met de hoogte van de plaatsing. De basisregel hierbij is het bevestigen op ooghoogte, maar er zijn een aantal uitzonderingen op de regel die niet veel mensen weten. Als je plafond bijvoorbeeld erg laag is, geeft het plaatsen van kunst op ooghoogte een raar beeld en als je plafond erg hoog is ook. Het is dan immers niet meer in verhouding is ten opzichte van de muur. Zorg dan voor een lagere en hogere plaatsing. Ook zie je vaak te grote schilderijen op kleine muren, wat zonde van de kunst is. De ruimte die de kunst dan wil vullen is dan veel groter dan de muur ‘aan kan’. Als je dus van plan bent een groot schilderij te kopen en/of op te hangen, zorg dan dat je een flink stuk muur beschikbaar stelt voor het schilderij, zodat het kan ‘ademen’ en goed tot zijn recht komt. Zoals je ziet is het schilderij op de volgende foto zeer groot en is het op een grote muur gehangen. Het kunstwerk valt je dan gelijk op, zonder dat het te druk wordt. Het bevestigen van zo’n groot schilderij komt later dit artikel aan bod.

blank

Ten derde is de afstand tussen meubels en schilderij ook essentieel. Zorg dat schilderijen ongeveer een centimeter of twintig boven de bank of kast hangen. Anders gaat het al snel te opgepropt lijken en dat wil je natuurlijk niet. Voor de afstand tussen schilderijen onderling zijn geen basisnormen . Dit hangt helemaal van je eigen smaak af. Pas echter wel op dat je de schilderijen niet te ver uit elkaar hangt. Dit zie je nog erg vaak en is zonde van de samenhang. Beter te dichtbij elkaar dan te ver van elkaar af!


Zo hang je een schilderij op

Of je nou in een studentenkamer, flat of villa woont, de kans is groot dat je kunst op de muur wilt hangen om leegte op te vullen. Wat je waarschijnlijk ook graag wil is de muur heel houden, een mooi recht opgehangen schilderij en geen beschadigingen aan het kunstwerk zelf. Hoe je kunst exact moet ophangen hangt vooral af van hoe zwaar en groot het schilderij is dat je wilt ophangen. Voordat je in de muur gaat boren en de boel op wil hangen is het handig om goed uit te zoeken op welke manier het kunstwerk het best bevestigd kan worden. Qua materiaal heb je het volgende hoe dan ook nodig: waterpas, potlood, meetlint, hamer, boor, schroeven, ijzerdraad.

Lichte schilderijen/foto’s

Zorg te allen tijde voordat je gaat ophangen voor de juiste afmetingen. Het oude vertrouwde bouw-cliché meten is weten is ook hierbij van grote toepassing. Heb je het kunstwerk op de hoogte die je wil door te meten en met potlood streepjes te hebben gezet? En misschien nog wel belangrijker: hangt het schilderij waterpas? Mooi! Dan kun je in gevallen van lichte schilderijen en foto’s kiezen voor de simpelste manieren van kunst ophangen. Het enige wat je nog nodig hebt is een spijker en een hamer of een boor en een plug + schroef. Kijk eerst even aan wat voor soort materiaal muur je het schilderij gaat hangen. Spijkers zijn namelijk het best te gebruiken voor het bevestigen van kunst aan houten muren. Een spijker van een centimeter of 4 voldoet prima. Als je de spijker ietwat van boven naar onder er in slaat kan de spijker meer dragen en heb je dus minder kans dat het schilderij valt en beschadigd raakt. Voor steen of beton kun je veel beter gebruik maken van een plug met schroef. Het monteren daarvan spreekt voor zich. Gebruik dezelfde maat plug en schroef en bevestig ze vervolgens met een boor in de muur en hangen maar! Tot slot kun je lichte schilderijen ook ophangen met een betonhaak. Dat klinkt zwaar en heftig, maar dat is het niet. Het is een haak die je met een hamer in de betreffende muur kan slaan.

blank

Ophangsysteem voor schilderijen (schilderij ophangen zonder boren)

Het is ook mogelijk om een schilderij op te hangen zonder in de muur te boren. Bij veel bouwgiganten en op het internet zijn tal van ‘powerstrips’ te vinden. Deze dubbelzijdige plakkers kunnen prima kleine, lichte schilderijtjes dragen. Houd hierbij wel rekening met je behang. Daarnaast bestaan er ook zogenaamde ‘klevende spijkers’ die je aan de muur plakt en ongeveer 2 kilogram kunnen dragen. Ideaal voor de kleinere kunstwerken. Tot slot is er nog een laatste manier om je schilderij ‘op te hangen’, eigenlijk neer te zetten. In steeds meer huizen en gebouwen zie je boven elkaar gemonteerde wandplanken met schilderijen er op. Zo hoef je niet ieder schilderijtje in de muur te boren. Bovendien kun je veel wisselen met schilderijtjes en andere dingen als vazen en boeken neerzette


Zware schilderijen/foto’s

Het is geen slim idee om een zwaar schilderij (8 kilo of zwaarder) direct met slechts één schroef of spijker op te hangen. Een veel betere en veiligere manier is montage met ijzerdraad. Op internet en in veel doe-het-zelf-winkels kun je die draden inclusief pluggen kant en klaar aanschaffen voor ongeveer €15,-. Zo weet je zeker dat je een zwaar schilderij tot maar liefst 40 kilogram kan ophangen. Het setje met draden en pluggen bevatten twee ringetjes: voor elke bovenhoek 1. Deze monteer je heel simpel met een schroevendraaier, maar let wel op dat je ze aan beide kanten even hoog in het frame van het schilderij schroeft. Anders komt het kunstwerk namelijk scheef te hangen. Tussen de bevestigde ringetjes komt het ijzerdraad te hangen. Het gewicht wordt door deze constructie verdeeld. Zo hoef je je niet meer zorgen te maken over het molesteren van je muur of schilderij en hangt het alles mooi recht.

Ophangrails voor schilderijen

Een andere steeds populairder wordende manier van zwaardere kunst ophangen is door middel van een rails. Dit zie je vooral vaak in musea (zie foto): op de scheiding tussen plafond en muur hangt een rails, net als bij gordijnen. Aan de rails zitten haakjes waar een doorzichtig koord aan hangt. Zo’n koord wordt een perlonkoord genoemd en kun je bij veel kunstwinkels en op internet krijgen voor een kleine €4,- per stuk. Onder aan zo’n perlonkoord hangt dan weer het schilderij op de gewenste hoogte. Deze manier van schilderijen ophangen vergt wel de nodige ruimte en het bevestigen van een rails. Maar, het oog wil ook wat!

Een kant en klare rails, ook wel ophangsysteem of railpakket genoemd, is verkrijgbaar bij verschillende bouwzaken en vrijwel overal op het internet. Je krijgt alle attributen om een rails aan je muur of plafond te bevestigen. Ook haakjes en perlonkoorden worden geleverd. Op deze manier weet je zeker dat je schilderijen veilig en mooi aan een rails hangen.

blank


Conclusie

Hoe je het best een schilderij op kunt hangen heeft vooral te maken met de grote en zwaarte van het kunstwerk. Lichte schilderijen kunnen prima met schroef of spijker gemonteerd worden en zware schilderijen met ijzerdraad of aan een rails. Houd hierbij echter wel goed rekening met het materiaal waar de muur van gemaakt is en vooral met het belangrijkste van alles: het meetwerk! Want, meten is…….


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag