X

Wat kost een stukadoor?

Wat kost een stukadoor?

Laatst bijgewerkt: 14 september 2018

Zijn de muren in je huis aan een flink opknapbeurt toe? Dan is het vaak de beste oplossing om ze helemaal opnieuw te stuken. Een echte stukadoor inhuren heeft vrijwel altijd de voorkeur want goed stucwerk is echt vakwerk dat je zelf niet zo snel onder de knie hebt. Je bespaart jezelf dus veel tijd en moeite door het te laten uitbesteden, om over een mooi en glad eindresultaat nog maar te zwijgen. De prijzen van een professionele stukadoor beginnen al bij € 5,- tot € 10,- per vierkante meter. Kies je voor een sierafwerking dan stijgt de prijs naar een bedrag van tussen de € 15,- en € 25,- euro.

Wanneer je besloten hebt een stukadoor in te huren is het slim om verschillende offertes aan te vragen. Maar dan is het ook alvast goed om te weten wat de gemiddelde stukadoor ongeveer moet kosten. Dat kun je met de informatie die je in dit artikel vindt al heel makkelijk berekenen voor je eigen woning. We laten namelijk precies zien hoeveel de verschillende soorten stucwerk kosten per vierkante meter. Zo maak je altijd de keuze voor het beste stucwerk en de voordeligste stukadoor.


Zo wordt de prijs voor stucwerk bepaald

Over het algemeen hanteert de stukadoor een uurprijs van rond de € 30,- tot € 40,- (excl. BTW). De tijd die het stucwerk kost verschilt per type afwerking en of het om een wand of plafond gaat. Die tijd wordt met het uurloon vertaald naar een prijs per vierkante meter. Zo kun je als consument in samenspraak met de stukadoor makkelijk berekenen wat de totale kosten van een klus zullen worden wanneer je de muren en/of wanden hebt opgemeten. Let daarbij wel op dat veel kleine muren en gekke hoekjes voor meerwerk en dus een hogere prijs kunnen zorgen. De beste offerte krijg je daarom door goede foto’s te maken van de ruimte of door de stukadoor bij je thuis te laten komen.


Prijzen wanden stuken

Voor het stukadoren van wanden ligt de prijs ongeveer tussen € 5,- en € 30,- euro per m2 voor het meest gangbare stucwerk. Je kunt ook prijzen vinden van meer dan € 100,- of zelfs wel € 300,- euro per vierkante meter, maar dit gaat om zulke bijzondere materialen of technieken (zoals bijvoorbeeld tadelakt of betonstuc) dat we ze hier even buiten beschouwing laten.

Let op: alle prijzen zoals we die in dit artikel noemen zijn inclusief materiaalkosten, arbeidskosten en BTW. Het is dus echt een totaalprijs per vierkante meter voor de gehele klus. Wanneer je de wand achteraf wilt behangen of sausen komen daar natuurlijk nog wel wat kosten bij.

Zelf de prijs berekenen

Om te berekenen hoeveel de stukadoor je gaat kosten is het slim om eerst het aantal vierkante meters te berekenen. Dat doe je eenvoudig zelf met een rolmaat en een rekenmachine. Vervolgens zul je een afwerkingsvorm moeten kiezen die past bij wat je voorkeur heeft en je budget toelaat. Elk van die soorten stucwerk heeft zijn eigen prijskaartje, daarom bespreken we de meest gebruikte hier en geven we je er ook direct de gemiddelde prijzen per vierkante meter.


Spackspuitwerk

Prijs per vierkante meter: tussen € 5,- en € 10,- per m2

Spackspuiten is heel voordelig maar wel vooral geschikt voor grotere oppervlakken. Bij spackspuitwerk wordt het stucwerk machinaal op de wand aangebracht. Daardoor kan de stukadoor per dag veel meer vierkante meters af krijgen en daalt ook de prijs aanzienlijk. Eerst wordt de zogenaamde meslaag aangebracht waarmee de muur vlak wordt gemaakt. Daarna komt er een afwerklaag overheen, de afkorrellaag genoemd. Daar zit een structuur in die meteen voor een mooie afwerking zorgt. Hoe grof de korrel is kun je zelf bepalen.


Behangklaar stucwerk

Prijs per vierkante meter: tussen € 8,- en € 15,- per m2

Bij behangklaar stucwerk wordt de wand weliswaar glad gemaakt maar kunnen er nog wel kleine oneffenheden zoals luchtbelletjes en scheurtjes in zitten. Omdat er behang overheen zal komen is dat niet erg. Daardoor is dit een voordeliger oplossing t.o.v. sausklaar stucwerk. Er komen natuurlijk nog wel de kosten bij voor het behangen zelf. Let op: voor je gaat behangen moet de wand echt goed droog zijn. Versnel dit proces niet kunstmatig (bijvoorbeeld met een heteluchtkanon) want daardoor verliest de wand aanzienlijk aan hechtingskracht.


Sausklaar stucwerk

Prijs per vierkante meter: tussen € 10,- en € 20,- per m2

Sausklaar stucwerk wordt heel glad opgeleverd om te zorgen dat de wanden meteen gesausd kunnen worden. Dit kost meer tijd en moeite dan alleen behangklaar opleveren en daarom is sausklaar stucwerk iets duurder. Het stucwerk wordt na het gladmaken namelijk nog 1 of 2 keer opnieuw natgemaakt en weer met een spackmes helemaal glad getrokken. Dit kost meer tijd en dus ook extra geld. Het levert echter wel een super strakke muur op die geweldig zal tonen in een modern interieur.


Spachtelputz

Prijs per vierkante meter: tussen € 12,- en € 20,- per m2

Spachtelputz is een kunsthars die na het stuken van een wand als extra laag wordt aangebracht. Het is een tijdloze afwerking van je muur die tegen een stootje kan maar wel een subtiele uitstraling heeft. Je kunt kiezen voor een korreldikte van ongeveer 1 tot 1,5 mm en er kan ook meteen een kleur aan worden toegevoegd zodat je niet eens meer hoeft te sausen.


Rustiekputz

Prijs per vierkante meter: tussen € 12,- en € 20,- per m2

Rustiekputz heeft een iets grovere structuur dan spachtelputz. Het wordt vaak met een draaiende beweging op de wand aangebracht zodat er een speelse uitstraling ontstaat. De muur is stootvast en makkelijk te reinigen en daarom is rustiekputz altijd heel populair als sierafwerking van stucwerk. Ook rustiekputz kan direct in de gewenste keur worden verwerkt.


Granol

Prijs per vierkante meter: tussen € 12,- en € 20,- per m2

Vooral in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw werd overwegend granol gebruikt als afwerking voor muren. Het kenmerkt zich door een zeer grove korrelstructuur die zeer stootvast is. Het is nog altijd een goede keus voor wanden die een stootje moeten kunnen verdragen. Het kan met veel verschillende effecten worden opgebracht, bijvoorbeeld in een strepenpatroon of gedraaid.


Schuurwerk

Prijs per vierkante meter: tussen € 15,- en € 25,- per m2

Bij schuurwerk wordt de muur na het stuken niet glad afgewerkt maar geschuurd met een schuurbord. Dit gebeurt gewoon in de nog half natte pleister en er komt dus geen stof bij vrij. Schuren geeft een mooie ruwe afwerking zonder van een daadwerkelijke sierpleister te kunnen spreken. Het is relatief voordelig, stevig en fraai om te zien.


Raapwerk

Prijs per vierkante meter: tussen € 15,- en € 30,- per m2

Een muur ‘rapen’ is nodig wanneer die heel oneffen is, bijvoorbeeld omdat het een bakstenen muur is. Die moet heel dik bepleisterd worden om hem volledig vlak te maken. Dat wordt raapwerk genoemd. Een muur rapen is een kunst op zich en besteed je daarom het beste uit aan een professional. Raapwerk vereist meer materiaalkosten en ook veel tijd, waardoor het relatief duur is.


Prijzen plafond stuken

Stucwerk aanbrengen op een plafond duurt langer en kost meer moeite dan het stukadoren van een wand. Je bent als stukadoor dan namelijk altijd boven je macht aan het werk en daardoor vlot het niet zo snel als bij een wand. De prijs per vierkante meter of per uur ligt bij een plafond vaak hoger dan bij een wand en je betaalt daardoor tussen de € 15,- en € 30,- per vierkante meter. Dit is de prijs voor een gladde afwerking of met een lichte korrelstructuur, iets wat voor plafonds vaak wel het mooiste is.


Stucwerk: slechts 6% BTW

Tot slot nog wat informatie over de factuur. Wanneer je iemand inhuurt voor stucwerk betaal je voor zowel het materiaal als de arbeidskosten slechts 6% BTW. (dat is alleen het geval wanneer je een woning laat stuken die ouder is dan 2 jaar). De stukadoor valt namelijk onder een bijzondere regeling van de belastingdienst. Aanvullende werkzaamheden die niet direct met het stukadoren te maken hebben (zoals het plaatsen van gipswanden, het leggen van vloeren of het op de wanden aanbrengen van tegels) vallen gewoon onder het 21% tarief. Let hier dus zelf ook even goed op bij de factuur.
Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Klik hier om je opmerking naar ons door te sturen.
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? Vul het onderstaande formulier in:


Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag