Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Verschillende opties om je plafond te verven

Verschillende opties om je plafond te verven

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Plafonds blijven helaas niet zo smetteloos wit als in het begin. Door koken, roken, temperatuurverschillen en luchtvochtigheid kan de kleur door de jaren heen achteruitgaan. Kortom, tijd om je plafond opnieuw te verven! Misschien is jouw plafondkleur nog prima, maar ben je gewoon toe aan een nieuwe kleur plafond. Kies je ervoor om je plafond te laten verven of doe je het zelf? Welke keuzes moet je maken en welke stappen moet je doorlopen? Je leest het in dit artikel.


Optie 1 – Je plafond laten verven

Tijdens het verven van je plafond kun je tegen een aantal uitdagingen aanlopen. Allereerst is het soms lastig om je plafond goed schoon te maken. Daarnaast is het lastig om de juiste verf uit te kiezen, tenzij je heel veel afweet van verschillende materialen en de voor- en nadelen. Het is vooral een uitdaging om je plafond op zo’n manier te verven dat er geen strepen achterblijven. Tijdens het verven is het moeilijk om te zien hoe het gaat, de strepen komen pas achteraf tevoorschijn. Dit zijn allemaal redenen dat mensen ervoor kiezen om hun plafond te laten verven.

Twee verfmethodes
Als je jouw plafond laat verven, zijn er twee verschillende opties: het traditionele ‘sauzen’ en het moderne ‘spuiten’.

Optie 1 – Sauzen

Bij kleinere plafonds wordt vaak gekozen voor sauzen. Dit is een traditionele verfmethode waarbij de verf met een kwast en een roller wordt aangebracht. Het is een secure manier van verven waarbij er relatief weinig kans op ‘knoeien’ is. Desalniettemin moet je je vloer en meubels van tevoren afdekken. Het sauzen van een plafond is erg arbeidsintensief en zal meer tijd in beslag nemen dan de tweede optie: spuiten.

Optie 2 – Spuiten

Deze optie is echt in opmars, steeds meer mensen kiezen hiervoor. Het spuiten van het plafond is een snelle en goedkope optie om je plafond te verven. De schilder brengt met een spuitmachine de verf gelijkmatig aan, waardoor er een strak eindresultaat ontstaat. Bij het spuiten is er weinig kans op zichtbare banen of strepen. Ook neemt het veel minder tijd in beslag dan sauzen. Dit maakt spuiten tot een ideale optie als je een groot plafond hebt. Het enige nadeel van spuiten is dat er nevel kan ontstaan, wat meubels en vloer kan beschadigen. Daarom is het extra belangrijk om dit goed te beschermen.


Advies over verfsoorten

Een bijkomend voordeel van je plafond laten verven is dat je hulp krijgt bij de verfkeuze. Er zijn tegenwoordig erg veel verfsoorten verkrijgbaar, dus welke keuze is nu het beste? In ieder geval zullen professionele schilders altijd verf op waterbasis gebruiken. Deze heeft namelijk een kortere droogtijd en gaat langer mee. De andere optie is terpetinebasis, maar daarmee loop je het risico dat de verf vergeelt. Ook gebruiken professionals eigenlijk altijd dispersieverf. Dit is een mengsel van bind- en oplosmiddelen, kleurstoffen en additieven. Het kan verdund worden met water, geeft geen ongewenste geur af, droogt snel en laat waterdamp er doorheen.

Optie 1 – Latexverf

Latexverf wordt het meest gebruikt om muren en plafonds mee te verven. Deze verf is relatief goedkoop en zorgt voor een oppervlak dat relatief makkelijk schoon te houden is. Latexverf laat echter minder damp door dan acrylverf, dus voor vochtige ruimtes kiezen mensen liever voor de tweede optie: acrylverf.

Optie 2 – Acrylverf

Acrylverf komt met een prijskaartje, maar is daarentegen wel zeer ademend en in staat om vocht uit de muur te trekken. Daarom wordt deze verf voornamelijk gebruikt om plafonds in badkamers en in keukens mee te verven.

Optie 3 – Renovatieverf

Is jouw plafond behoorlijk aangetast door nicotine, vochtaanslag of een andere oorzaak? Met reguliere plafondverf loop je de kans dat de vlekken door gaan schijnen. Als je dat wil voorkomen kun je het beste kiezen voor een renovatieverf. Deze verf is in staat om de bevuilde plekken volledig te bedekken, zodat het plafond er weer als nieuw uit gaat zien.


Optie 2 – Zelf je plafond verven

Er zijn veel mensen die er toch voor kiezen om zelf hun plafond te schilderen. Omdat ze van klussen houden, omdat ze kosten willen besparen of simpelweg omdat ze zelf de controle willen behouden. Als je het plafond zelf gaat verven, moet je dezelfde beslissingen nemen als hierboven beschreven. Daarnaast zullen wij in detail uitleggen welke stappen je nog meer moet nemen. We baseren deze stappen op de methode ‘sauzen’, omdat dit de meest gebruikte methode is. Bovendien worden verfspuiters vooral gebruikt door professionals.

Veiligheid voorop

De meeste artikelen richten zich heel erg op het verven zelf, wij willen echter benadrukken dat veiligheid ook belangrijk is. Zorg er dus voor dat je een opstapje of trap gebruikt die veilig is. Zet het stevig neer, zorg ervoor dat het niet wankelt. Plaats de trap op een stugge vloer waar je niet kan ‘uitglijden’. Verplaats de trap liever een aantal keer dan dat je je arm te ver moet strekken. Hierdoor kun je namelijk je evenwicht verliezen en vallen.

Elektriciteit

Het is belangrijk dat je spotjes of draden in het plafond goed afplakt. Als deze in aanraking komen met verf, kan dat voor gevaarlijke situaties zorgen. Zet bovendien de elektriciteit in de schakelkast uit.

Kledingvoorschriften

Waarschijnlijk heel vanzelfsprekend, maar draag kleren die ‘vies’ mogen worden. Iedereen heeft wel wat oude kleding liggen waar je in kunt klussen. Ook is het belangrijk om oogbescherming te dragen. Vanwege de zwaartekracht kan ontvetter, schoonmaakmiddel en verf namelijk vallen en in je ogen terecht komen.


De juiste voorbereiding

Net als andere klusprojecten is een goede voorbereiding essentieel. Zorg er ten eerste voor dat je genoeg ruimte vrij maakt om je plafond te kunnen schilderen. Maak de kamer bij voorkeur leeg, zodat er geen verf kan druppen op meubels. Dat krijg je er namelijk nauwelijks uit. Je kunt de meubels ook bedekken met een groot zeil, maar dat is minstens net zo veel gedoe als het leeghalen van de kamer. Ook heb je dan minder ruimte om de trap voor het schilderen neer te zetten.

Vloer beschermen

Naast het verplaatsen of afdekken van je meubels moet je de plafondlampen en de plafondlampen losmaken. Als laatste stap, maar zeker niet de minst belangrijke, moet je de vloer beschermen. De eenvoudigste manier om je vloer te beschermen is door afdekkarton te gebruiken.

Plafond reinigen

Daarnaast is het belangrijk dat je plafond schoon is voordat je gaat verven. Als het niet schoon is, zal het verf zich niet goed hechten en wordt het geheel niet mooi. Dus voordat je gaat schilderen moet je de staat van je plafond bekijken. Heb je een vettig plafond? Dat reinig je het beste door ammonia of St Marc schoonmaakmiddel aan te brengen. Heb je een stoffig plafond? Dat reinig je met een stofzuiger en een borstel. Vermijd schoonmaakmiddel, want hiermee wrijf je het vuil juist in het plafond. Ga je een nieuw plafond schilderen? Zet dan eerst een primer neer. Anders zuigt je plafond de verf teveel op.

Muren afplakken

De laatste voorbereidingsstap is het afplakken van je muren. Het is namelijk niet de bedoeling dat de plafondverf per ongeluk druppelt op de muren. Daarom raden wij aan om je muren af te plakken met brede tape, die je kunt kopen bij elke willekeurige bouwwinkel. Plak de tape zo recht mogelijk en maak eventueel gebruik van extra kitmateriaal om de lijnen te perfectioneren.


Het verven zelf

Na bovenstaande voorbereidingsstappen kan het echte werk beginnen. Het plafond wordt het mooiste als je een roller gebruikt in plaats van een kwast. Hieronder zullen we de verschillende stappen voor het verven van je plafond kort toelichten.

Grondlaag aanbrengen

Ten eerste moet je een grondlaag aanbrengen. Deze grondlaag zorgt ervoor dat het plafond egaal wordt en dat de echte verf goed ‘p(l)akt’. Wij raden aan om Topprim, Optiprim of Bisol als grondverf te kiezen. Laat deze laag goed drogen voordat je begint met de tweede stap.

Plafond stapsgewijs verven

Tijdens de tweede stap moet je het plafond in denkbeeldige stukken van 1 m2 verdelen. Begin bij voorkeur bij de vierkante meter die bij het raam licht en werk daarna naar de binnenkant van het plafond toe. Op de eerste vierkante meter moet je de randen afzetten met een ronde kwast. Breng de verf daarna aan in stroken, door een kruisbeweging te maken. Aan het einde van iedere strook maak je de laatste rolbeweging in de richting van de lichtinval. Herhaal dit proces ook voor de andere vierkante meters. Zorg dat iedere strook telkens wordt overlapt met één rolbreedte. Zo weet je zeker dat je geen stuk plafond overslaat.


De perfecte afwerking

Er zijn een aantal randvoorwaarden waardoor het schilderen van je plafond makkelijker én mooier wordt. Kies in ieder geval voor een geschikt schildermateriaal wat je aanbrengt met een kwalitatief goede verfrol. Je kunt beter investeren in goede materialen dan dat je het hele proces weer opnieuw moet beginnen omdat het lelijk is geworden…

Goede droogomstandigheden

Daarnaast droogt de verf het beste bij een temperatuur van 15 graden Celcius. Dan droogt het niet te snel, en niet te langzaam. Het is dus belangrijk om de verwarming uit te zetten en te zorgen dat er geen tocht in de ruimte kan komen. Is de temperatuur te hoog, ook al heb je de verwarming uitgezet? Dan kun je met behulp van een paar met water gevulde emmers de luchtvochtigheid verhogen. Dit vertraagt het drogingsproces van de verf.

Overige tips

Ten slotte raden wij aan om het plafond altijd bij daglicht te verven en het in één keer af te maken. Als je het in meerdere etappes doet, droogt de verf niet gelijkmatig waardoor je kans hebt op kleurverschillen en strepen. Dat zou natuurlijk zonde zijn.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag