Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waar in Nederland mag je permanent op een camping wonen?

Waar in Nederland mag je permanent op een camping wonen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Op dit moment zijn er in Nederland zo’n 149.000 recreatiewoningen, vakantiehuisjes, stacaravans en chalets waar je van alle gemakken voorzien bent. Er zijn dan ook steeds meer mensen die permanent hun intrek willen nemen op een camping of vakantiepark.

Maar waar is dat allemaal toegestaan? We geven in grote lijnen informatie over de regels omtrent permanente bewoning van recreatiewoningen. Tip van de sluier: het antwoord verschilt per gemeente.


Mag je permanent op een camping of recreatiepark wonen?

Het wordt steeds populairder om permanent te verblijven op een camping of recreatiepark in Nederland. In de afgelopen jaren is er echter veel veranderd qua wet- en regelgeving.

Voorheen was er een nationaal beleid, waarbij je over het algemeen niet permanent op een camping of recreatiepark mocht wonen. Er waren echter heel veel mensen die dit toch – illegaal – deden.

Voor gemeenten viel dit nauwelijks te controleren. Daarom is besloten om elke gemeente zelf verantwoordelijk te maken voor dit aspect. Daarom hangt de vraag op dit antwoord af van de gemeente, het bestemmingsplan en de mening van de desbetreffende camping of het recreatiepark.

Het bestemmingsplan

In Nederland gelden bestemmingsplannen. Bijvoorbeeld bestemmingsplan ‘wonen’, ‘werken’ of ‘recreatie’. De meeste campings hebben een bestemmingsplan ‘recreatie’, waardoor het niet is toegestaan om hier permanent te wonen.

Toch komen er steeds meer gemeenten die naast een recreatief bestemmingsplan ook een woon bestemmingsplan uitgeven. Bovendien zijn er sommige gemeenten die permanente bewoning in vakantiehuizen gedogen, zonder dat het expliciet is toegestaan. Dit is vastgesteld in het beleid van de gemeente: zij bepalen uiteindelijk of je permanent op een camping mag wonen.

De gemeente geeft de doorslag

Elke gemeente in Nederland is vrij om zelf te kiezen of ze het goedvinden dat mensen permanent in een recreatiewoning of vakantiehuis wonen. Helaas houden de meeste gemeenten voet bij stuk: recreatiewoningen zijn uitsluitend bedoeld om in te recreëren. Dat is in lijn met het landelijk advies van de VROM (Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer) in 2003.

De definitieve uitspraak per gemeente wordt formeel vastgelegd in het bestemmingsplan en een gedoogbeleid. Soms wordt het afgekeurd, bijvoorbeeld omdat de woningen in een kwetsbaar natuurgebied staan of omdat ze andere plannen van de gemeente doorkruizen.

Als het permanent wonen in recreatiewoningen is toegestaan, dan kan de gemeente daar nog bepaalde voorwaarden in aanbrengen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld specifieke campings en recreatieparken aanwijzen waar het wel is toegestaan, en waar het niet is toegestaan.

Daarnaast geven sommige gemeenten persoonsgebonden omgevingsvergunningen uit. In de provincie Vught (Noord-Brabant) bijvoorbeeld, is het in principe niet toegestaan om recreatiewoningen permanent te betrekken, tenzij je een persoonlijke beschikking hebt gehad.

Mening van de camping

Niet elke camping zit te wachten op permanente bewoners. Dat is toch wel even iets anders dan een vakantieganger. Maar als je weet dat de gemeente toestemming heeft gegeven voor de woningen op een bepaalde camping, dan kun je ervanuit gaan dat de camping hiermee heeft ingestemd. In dat geval kun je dus permanent intrekken in een vakantiehuis.

Of u permanent in een recreatiewoning mag wonen kunt u navragen bij uw gemeente. De gemeente stelt de regels vast voor bewoning van recreatiewoningen.

Recreatiewoningen zijn vakantiehuisjes op een vakantiepark, camping of op het strand. Gemeenten kunnen om verschillende redenen besluiten dat permanente bewoning niet is toegestaan. Bijvoorbeeld omdat de woningen in kwetsbare natuurgebieden staan.

Hoeveel dagen per jaar mag je in een recreatiewoning zonder woonbestemming wonen?

Om permanent in een recreatiewoning te verblijven, is dus een woonbestemming nodig of een gedoogbeleid. Maar wat nou als je in het bezit bent van een heel mooi huisje zonder woonbestemming? Moet je deze dan verkopen of kun je hier het grootste gedeelte van het jaar alsnog wonen? Om antwoord te geven op die vraag, moeten we het bestemmingsplan ‘recreatie’ onder de loep nemen.

Wat houdt een recreatiebestemmingsplan in? We zouden hier graag een eenduidig antwoord op geven, maar dat is helaas te complex. De ene gemeente is soepel en staat bewoning van 9 maanden toe, terwijl de andere gemeente strikt vasthoudt aan 4 maanden (bij wijze van spreken). Dus ook hier geldt: vraag de termijn na bij de gemeente waar jouw recreatiewoning staat.


Op welke campings in Nederland kun je permanent wonen?

In Nederland zijn er niet zo heel veel campings waar je permanent mag wonen. Er zijn een aantal plekken waar voormalige recreatiewoningen zijn aangewezen als reguliere woningen, zoals in de gemeente Delfzijl en in de gemeente Meppel.

Verder hebben de meeste huidige recreatiewoningen een recreatief bestemmingsplan, waardoor het helaas niet mogelijk is om hier permanent te wonen. Gelukkig zijn er een paar uitzonderingen, zoals Landgoed Stille Wille.

blank

Landgoed Stille Wille

Landgoed Stille Wille is sinds 1968 een oase van rust. Er staan in totaal zo’n 320 prachtige houten bungalows, chalets en andere vakantiewoningen waar je permanente bewoning sinds 2017 is toegestaan. De woningen zijn allemaal van de 70 tot ruim 100 vierkante meter, voldoende om daar langere tijd te wonen.

Daarnaast worden de huisjes veel gekocht door mensen die veel in het buitenland verblijven, of vaak een uitvlucht zoeken voor hun dagelijkse drukke leven. Het landgoed ligt in Oirschot (…). Verder beschik je er over uitstekende recreatieve mogelijkheden, zoals de twee zwembaden, twee verlichte tennisbanen, een aantal visvijvers en jeu de boulesbanen. Verder is er om de omgeving van alles te doen zoals wandelen, fietsen, paardrijden en golfen.


Hoe kom ik erachter op welke camping ik permanent mag wonen?

In dit artikel hebben we alvast een optie gegeven waar het – op het moment van schrijven – is toegestaan om permanent te wonen. Controleer voor de zekerheid nog even of deze regels nog steeds gelden op het moment dat jij dit artikel leest en op zoek bent naar een permanente vakantiewoning.

We kunnen ons goed voorstellen dat je nog wat verder wil vergelijken: zijn er nog meer campings, recreatieparken, vakantieparken en landgoederen waar je permanent mag wonen? Het korte antwoord is ‘ja’. Het is echter een behoorlijke zoektocht om te achterhalen waar je wel of niet permanent mag wonen. Er bestaat geen standaardlijst of overzicht van de campings waar dit is toegestaan. Het kan zijn dat jouw gemeente daar wél een overzicht voor heeft, in ieder geval voor hun regio.

Dus je kunt het beste eerst een gemeente kiezen waar je graag zou willen wonen. Of een lijstje met een paar gemeenten die jou aanspreken. Vervolgens kun je bij die gemeente navragen wat de regels zijn omtrent het permanent bewonen van recreatiewoningen. Wellicht heeft de gemeente zelfs een paar tips voor jou met bepaalde campings of recreatieparken waar permanente bewoning is toegestaan.    


blank

Aandachtspunten als je permanent op een camping woont

Het lijkt heel rooskleurig, een vakantiewoning als hoofdverblijf. Lekker in de natuur, rust, en een permanent vakantiegevoel. Toch zijn er een paar haken en ogen waar je rekening mee moet houden. Hieronder zetten we een aantal aandachtspunten op een rij:

  • Huisdieren: huisdieren zijn vaak niet toegestaan in vakantiewoningen. Daarnaast is een recreatiewoning vaak een stuk kleiner dan een normale woning, dus je moet je afvragen of je huisdier er blij van wordt.
  • Hoeveel auto’s op het park: is het toegestaan om je auto naast het huisje neer te zetten? Of moet je dat op een parkeerveld doen een eind verderop? En hoeveel auto’s mogen er dan staan?
  • Huisje veranderen: je mag niet zomaar dingen aan het huisje veranderen, al is het maar een likje verf. Dit moet je overleggen met de camping/ het recreatiepark. Bovendien heb je vergunningen nodig voor drastische veranderingen.
  • Buren: je kunt niet zo makkelijk een band opbouwen met de buren, want op een recreatiepark is het vaak een kwestie van komen en gaan.


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning Kamperen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag